Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostravského hasiče Miroslava Šína ocenil na světové soutěži v USA Arnold Schwarzenegger, za rok má přijet znovu

Celý MS kraj |

Ostravský hasič Miroslav Šín se vrátil z USA, kde reprezentoval Ostravu, potažmo i Českou republiku v jedné z nejdrsnějších hasičských soutěží světa The World’s Strongest Firefighter. Vybrali ho přímo organizátoři soutěže, kterou dlouhá léta zaštiťuje Arnold Schwarzenegger. Mirek skončil desátý. Do silového klání se vybíralo z tisícovky hasičů-siláků z celého světa. Jako podpora a náhradník ho doprovázel Jan Pipiš z HZS Libereckého kraje. Organizátorům akce se jejich zápal velmi líbil a za rok je pozvali na soutěž znovu.

47letému profesionálnímu hasiči ze stanice Ostrava-Jih Miroslavu Šínovi, kde slouží jako velitel čety, se splnil sen – v USA si potřásl rukou a chvíli se pobavil s legendou kulturistiky a silového sportu, Arnoldem Schwarzeneggerem. Mirek byl totiž vybrán do jedné z nejdrsnějších hasičských soutěží světa.

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Soutěže The World’s Strongest Firefighter v Columbusu, hlavním městě státu Ohio, se zúčastnil jako první český hasič v historii. Mirek skončil desátý. Do silového klání se vybíralo z tisícovky hasičů-siláků z celého světa."

Doprovázel ho Jan Pipiš z HZS Libereckého kraje, kterého také vybrali organizátoři, ale „jen“ jako náhradníka za některého ze 14 poctivě vybraných soutěžících. Nikoho nakonec nemohl nahradit, všichni byli fit, ale co organizátory zaujalo, že Honza ostravského siláka během náročného silového čtyřboje podporoval a pomáhal mu, a ještě stačil „bokem“ absolvovat všechny disciplíny naplno.

Miroslav Šín, vybraný hasič: "To, že jsem byl vybrán na letošní ročník do Columbusu, to mě dostalo. Ještě víc, že zřejmě i díky této české hasičské spolupráci budeme pozváni i na příští ročník – tentokrát do kalifornského města Santa Monica."
Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Pozvánka na příští ročník je přímo na osobní pozvání promotéra soutěže, kterému se líbil výkon obou českých siláků. Promotér přislíbil, že příští ročník udělají – kvůli „lehčímu“ Honzovi – dvě váhové kategorie – do 105 kg a nad 105 kg."

Odlet do USA na poslední chvíli bez větší aklimatizace se projevil ještě po návratu domů na konci minulého týdne – několikadenní nespavostí a únavou.

Miroslav Šín, vybraný hasič: "Pokud za rok poletíme, chtěli bychom tam být alespoň týden dopředu."

Cesta ale stála za to. Přivítání s Arnoldem Schwarzeneggrem, bezmála 2000 diváků v sále, což na území ČR Mirek nikdy nezažil.

Miroslav Šín, vybraný hasič: "Úžasná atmosféra. Když procházel Arnold, celý sál bez pokynu někoho třetího povstal."
Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Nejlépe se mu podařil mrtvý tah s činkou, kde skončil 4., jako dalších 8 borců pokazil „loglift“, tedy zvedání 120 kg klády. A přitom už při prvních trénincích pro něj této dosud neobvyklé disciplíny byl úspěšný."

Sám se svými 120 kilogramy (jako ta soutěžní kláda) patřil mezi pět nejmenších, byli tam ale borci i o 30 kg těžší.

Miroslav Šín, vybraný hasič: "Na příští rok budu mít víc času na přípravu."

Do USA odletěl Mirek Šín s kolegou ve čtvrtek 3.3.2022. Vrátil se za týden poté. Do této soutěže se nelze kvalifikovat, silák z řad hasičů může být pouze vybrán. Závod o nejsilnějšího hasiče světa je součástí proslulého Arnold Sports festivalu. V Columbusu na něj zavítalo na 200 tisíc lidí, z toho přes 22 tisíc sportovců z 80 zemí světa.

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: " Miroslav Šín si své jméno si vydobyl po úspěších na nejrůznějších silových soutěžích po celém světě. Získal například zlatou medaili v silovém trojboji ze Světových policejních a hasičských her v Sydney nebo v Jižní Koreji. Například na jedněch světových hrách hasičů a policistů na severoamerickém kontinentu dokázal porazit všechny domácí hvězdy v páce."

O tom, jaké disciplíny na ně v Ohiu čekají, se Šín s Pipišem dozvěděli až letos v lednu. Zvedání více 120kilové klády ze země, mrtvý tah v délce 60 sekund s více než dvousetkilovou činkou, běh s pytlem písku v rukou na hrudi a přitahování závaží na laně. To jsou jiné disciplíny, než na jaké jsou naši hasiči z extrémních závodů zvyklí.

Nahlásit chybu


K tématu

Moravskoslezští hasiči jsou opět mistry České republiky v požárním sportu

28. srpna 2023 18:47 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tým Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ovládl mistrovství České republiky v požárním sportu 2023. Stal se tak opět mistrem České republiky. Letošní ročník byl významný také tím, že se jednalo o jubilejní 50. mistrovství profesionálních hasičů, u dobrovolných hasičů sahá historie ještě hlouběji a letošní ročník byl v pořadí již 68.

Vodní záchranáři poměřili síly v soutěži na Slezské Hartě

15. června 2023 12:21 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Vodní nádrž Slezská Harta se stala centrem vodních záchranářů z celé České republiky. Konal se zde XXIII. ročník soutěže ve vodním záchranářství „Slezská Harta 2023“. Na start závodu, jehož cílem je záchrana osob z vodní hladiny, poskytnutí první pomoci a zvládnutí techniky jízdy s motorovým člunem, se postavilo celkem 24 čtyřčlenných týmů složek IZS.

Požár auta v Horní Lhotě způsobil škodu za 140 tisíc korun

20. dubna 2023 16:58 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ve čtvrtek odpoledne zasahovaly dvě jednotky hasičů u požáru osobního automobilu v Horní Lhotě. Událost se obešla bez zranění. Škoda byla odhadnuta na 140 tisíc korun.


V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Včera 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Včera 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Včera 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

Summit v Abú Dhabí přinesl inspiraci pro energetiku v našem kraji

Delegace MS kraje přijala pozvání na World Future Energy Summit ve Spojených arabských emirátech. Světová obchodní událost pro budoucí energii a udržitelnost se konala v Abu Dhabi a přinesla spoustu inspirativních příkladů i pro náš region.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Včera 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Únik radioaktivní látky na ostravském letišti byl námětem cvičení hasičů

Včera 18:49 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Při nakládání do auta došlo k poškození balíčku, který přepravoval radioaktivní materiál. To byl námět mimořádného cvičení hasičů v areálu letiště Leoše Janáčka Ostrava.

Nejlepší dezert upekla na krajské soutěži žákyně střední školy v Českém Těšíně

Včera 17:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už posedmé se konala soutěž pro budoucí cukráře MARLENKA CUP. Zúčastnili se jí žáci ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Letos byla hlavní surovinou čokoláda a kakao, které nejvíce proslavil dort à la Sacher. Své dovednosti a kreativitu předvedlo celkem 14 budoucích cukrářů.

Policie hledá padesátiletého muže z Havířova, naposledy ho viděli před měsícem

Včera 15:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Kriminalisté vyhlásili pátrání po padesátiletém muži z Havířova. Naposledy ho viděli před měsícem v centru města a od té doby, jakoby se po něm slehla zem.

Podíl obnovitelných zdrojů v Německu prudce roste

18. dubna 2024 21:49 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Před rokem, v polovině dubna 2023, skončil v Německu provoz tří posledních jaderných reaktorů. V jaderných elektrárnách Německo v té době vyrábělo již jen zhruba pět procent elektřiny.

Odboráři z Liberty: přicházejí jen špatné signály

18. dubna 2024 21:37 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Situace v ostravské huti Liberty je stále složitá. Výroba byla utlumena, už zhruba 1000 zaměstnanců společnost opustilo, ostatní nepracují a dostávají 70 procent platu. MS kraj velmi stojí o to, aby se kritická situace, která vznikla mimo jiné i neschopností Liberty platit za energie, co nejdříve vyřešila.

Ostravského hasiče Miroslava Šína ocenil na světové soutěži v USA Arnold Schwarzenegger, za rok má přijet znovu
Vydáno 19. března 2022 13:24, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Ostravský hasič Miroslav Šín se vrátil z USA, kde reprezentoval Ostravu, potažmo i Českou republiku v jedné z nejdrsnějších hasičských soutěží světa The World’s Strongest Firefighter. Vybrali ho přímo organizátoři soutěže, kterou dlouhá léta zaštiťuje Arnold Schwarzenegger. Mirek skončil desátý. Do silového klání se vybíralo z tisícovky hasičů-siláků z celého světa. Jako podpora a náhradník ho doprovázel Jan Pipiš z HZS Libereckého kraje. Organizátorům akce se jejich zápal velmi líbil a za rok je pozvali na soutěž znovu.

zdroj foto: HZS MSK

47letému profesionálnímu hasiči ze stanice Ostrava-Jih Miroslavu Šínovi, kde slouží jako velitel čety, se splnil sen – v USA si potřásl rukou a chvíli se pobavil s legendou kulturistiky a silového sportu, Arnoldem Schwarzeneggerem. Mirek byl totiž vybrán do jedné z nejdrsnějších hasičských soutěží světa.

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Soutěže The World’s Strongest Firefighter v Columbusu, hlavním městě státu Ohio, se zúčastnil jako první český hasič v historii. Mirek skončil desátý. Do silového klání se vybíralo z tisícovky hasičů-siláků z celého světa."

Doprovázel ho Jan Pipiš z HZS Libereckého kraje, kterého také vybrali organizátoři, ale „jen“ jako náhradníka za některého ze 14 poctivě vybraných soutěžících. Nikoho nakonec nemohl nahradit, všichni byli fit, ale co organizátory zaujalo, že Honza ostravského siláka během náročného silového čtyřboje podporoval a pomáhal mu, a ještě stačil „bokem“ absolvovat všechny disciplíny naplno.

Miroslav Šín, vybraný hasič: "To, že jsem byl vybrán na letošní ročník do Columbusu, to mě dostalo. Ještě víc, že zřejmě i díky této české hasičské spolupráci budeme pozváni i na příští ročník – tentokrát do kalifornského města Santa Monica."
Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Pozvánka na příští ročník je přímo na osobní pozvání promotéra soutěže, kterému se líbil výkon obou českých siláků. Promotér přislíbil, že příští ročník udělají – kvůli „lehčímu“ Honzovi – dvě váhové kategorie – do 105 kg a nad 105 kg."

Odlet do USA na poslední chvíli bez větší aklimatizace se projevil ještě po návratu domů na konci minulého týdne – několikadenní nespavostí a únavou.

Miroslav Šín, vybraný hasič: "Pokud za rok poletíme, chtěli bychom tam být alespoň týden dopředu."

Cesta ale stála za to. Přivítání s Arnoldem Schwarzeneggrem, bezmála 2000 diváků v sále, což na území ČR Mirek nikdy nezažil.

Miroslav Šín, vybraný hasič: "Úžasná atmosféra. Když procházel Arnold, celý sál bez pokynu někoho třetího povstal."
Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Nejlépe se mu podařil mrtvý tah s činkou, kde skončil 4., jako dalších 8 borců pokazil „loglift“, tedy zvedání 120 kg klády. A přitom už při prvních trénincích pro něj této dosud neobvyklé disciplíny byl úspěšný."

Sám se svými 120 kilogramy (jako ta soutěžní kláda) patřil mezi pět nejmenších, byli tam ale borci i o 30 kg těžší.

Miroslav Šín, vybraný hasič: "Na příští rok budu mít víc času na přípravu."

Do USA odletěl Mirek Šín s kolegou ve čtvrtek 3.3.2022. Vrátil se za týden poté. Do této soutěže se nelze kvalifikovat, silák z řad hasičů může být pouze vybrán. Závod o nejsilnějšího hasiče světa je součástí proslulého Arnold Sports festivalu. V Columbusu na něj zavítalo na 200 tisíc lidí, z toho přes 22 tisíc sportovců z 80 zemí světa.

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: " Miroslav Šín si své jméno si vydobyl po úspěších na nejrůznějších silových soutěžích po celém světě. Získal například zlatou medaili v silovém trojboji ze Světových policejních a hasičských her v Sydney nebo v Jižní Koreji. Například na jedněch světových hrách hasičů a policistů na severoamerickém kontinentu dokázal porazit všechny domácí hvězdy v páce."

O tom, jaké disciplíny na ně v Ohiu čekají, se Šín s Pipišem dozvěděli až letos v lednu. Zvedání více 120kilové klády ze země, mrtvý tah v délce 60 sekund s více než dvousetkilovou činkou, běh s pytlem písku v rukou na hrudi a přitahování závaží na laně. To jsou jiné disciplíny, než na jaké jsou naši hasiči z extrémních závodů zvyklí.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000030441/ostravskeho-hasice-miroslava-sina-ocenil-na-svetove-soutezi-v-usa-arnold-schwarzenegger-za-rok-ma-prijet-znovu