Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Mrtvá mláďata zvířat na posečených polích kolem Petrovic u Karviné

Celý MS kraj |

Na sociální síti se objevily smutné fotografie mrtvých srnčat a další zvěře i ptáků. Pocházejí z pole u Petrovic u Karviné. Zvířata bohužel přišla o život při sečení trávy, kterou zřejmě zemědělci dopředu nenahlásili.

Doslova rozsekaná mláďata srnčat poházená po poli v Závadě, místní části Petrovic u Karviné. Takový pohled se naskytl v úterý 30. května paní Anně, která se nedávno zapojila do projektu dobrovolníků, kteří chtějí pomáhat vyhánět zvířata z polí před sečí.

Anna K.: "Viděla jsem čerstvě posekané pole, tak jsem se tam šla podívat, jestli náhodou tam není nějaké přeživší. A to bylo poprvé v životě, kdy jsem viděla rozsekaná mláďata. Nejenom srnčat, ale i křepelky s vajíčky, malého zajíce, i slepice tam byla. Takže jsem byla v šoku. A druhý den další pole a těch polí během včerejška bylo několik. Já jsem byla schopna projít jenom dvě, protože jsem na to sama. Tam jsem našla další srnčata."

Zvířata vyfotila a fotografie s upozorněním, že je třeba takovým událostem předcházet, umístila na sociální síť. Tam vzbudily za 24 hodin poměrně intenzivní emoce a diskuzi. Za nedbalé jednání, při kterém dojde k poranění či usmrcení srnčat, hrozí pokuta až deset tisíc korun. Ale dá se například uvažovat i o týrání zvířat, protože spousta zvěře není zabita na místě, ale je zmrzačena a umírá v bolestech mnohem později.

Ministerstvo zemědělství ČR: "Je možné oslovit orgán státní správy myslivosti - tedy nejbližší obec s rozšířenou působností. Pokutu ukládá orgán státní myslivosti, který nejprve prošetří případné podněty."

Odkaz na jeden z diskutovaných příspěvků, který není pro slabší povahy

Zemědělci mají ze zákona povinnost hlásit myslivcům velké seče trávy. Myslivci zas musí projít pole, aby zachránili zvířata. Bohužel ne vždy tato spolupráce funguje.

Anna K.: "Nikdy jsem si v naší obci nevšimla, že by myslivci nebo jiní dobrovolníci ta pole prohledávali. Ať už před senosečí nebo po. Co jsem slyšela, tak zítra a celý víkend se má sekat. My nikdo nevíme kde, nikdo nám nedal vědět. A to mi potvrdil i zdejší myslivec, který je v rámci spolku připravený do pole vyrazit."
Lubomír Hajný, myslivecký hospodář z Frýdecko-Místecka: "Předtím než zemědělci vjedou na pole, tak jsou povinni myslivci podat informaci kdy a kde budou sekat. A zároveň ten myslivec a uživatel honitby má povinnost udělat opatření na zabránění škodám na zvěři. To znamená, že tu louku musí projít nebo vymyslet nějakou jinou metodu, aby vyhnal co nejvíce zvěře. Nejdůležitější je ta spolupráce, protože ten zemědělec, když to nenahlásí, tak myslivec následně nemůže jít ani do té louky." 

Česká zemědělská univerzita v Praze, Ministerstvo životního prostředí ČR a další partneři, za aktivní účasti myslivců a dobrovolníků z řad veřejnosti vytvořili portál Senoseč Online, který pomáhá jednoduše propojovat zemědělce, myslivce a dobrovolníky.

Lubomír Hajný, myslivecký hospodář z Frýdecko-Místecka: "Pomoc dobrovolníků je určitě vítaná, ale musí být v kooperaci s myslivci a zemědělci. Když se seče na více místech a přijde deset dobrovolníků, tak je to vítaná záležitost. Typický příklad od nás byl včera v honitbě, kdy nás přišlo hodně jako myslivců, ale sekalo se na více lokalitách, tak jsme měli 12 dobrovolníků. U nás to funguje tak, že den před sečí rozhazujeme pachové plašiče, procházíme tu lokalitu a vyháníme tu zvěř. A ráno potom vyjede ten zemědělský stroj a ještě se to kontroluje a prochází."

Zachraňovat mláďata a další zvířata je nyní připravena i paní Anna, která je registrována jako dobrovolník právě na portálu Senoseč Online.

Anna K.: "Teď mi přišla první SMS z Českého Těšína, což není u nás, ale je to kousek. Takže v sobotu v 8:00 hodin ráno tam máme sraz s mysliveckým spolkem a dalšími dobrovolníky. A budeme prohledávat obrovská pole před sečí."

Ministerstvo zemědělství v rámci ochrany zvířat při seči poskytuje zemědělcům dotace na plašiče nebo nově na signální zařízení, které upozorní, že se v poli schovává mládě.

Zdeněk Nekula, ministr zemědělství (KDU-ČSL): "Na pořízení a instalaci plašičů dáváme myslivcům 2 tisíce korun na jeden kus a 150 hektarů zemědělské půdy. Novinkou letošního roku je dotace pro zemědělce na zařízení pro identifikaci zvířat v porostu."

Někteří dobrovolníci používají při vyhánění zvěře z polí také speciální drony s termovizí.

Nahlásit chybu


K tématu

Mladý rys zraněný po souboji se psem v Dobré uhynul

23. prosince 2023 11:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přes snahu odborníků ze Záchranné stanice živočichů v Bartošovicích se nepodařilo udržet při životě mládě rysa ostrovida. To se počátkem prosince zřejmě odloučilo od matky a na toulce svedlo souboj se psem u stavení v obci Dobrá na Frýdecko-Místecku.

Na zahradě domu v Dobré se objevilo mládě rysa, ze stromu ho odchytli hasiči a ochránci přírody

6. prosince 2023 18:07 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Odborníci ze záchranné stanice živočichů v Bartošovicích zasahovali spolu s hasiči v Dobré u Frýdku-Místku. Obyvatelům tamního domu se totiž na zahradu dostalo mládě rysa. Zvíře se dostalo do souboje se psem a následně vylezlo na strom. Odtud ho museli ochránci přírody odchytnout ve spolupráci s hasiči. Zvíře je teď v péči odborníků.

Havířovský útulek poprvé nemusel ani jednou vyjíždět na odchyt během silvestrovské noci

3. ledna 2024 20:45 | Havířov | Bára Kelnerová

Období Vánoc patří v útulku v Havířově k těm zátěžovým. Ošetřovatelé vždy vyjíždějí k mnoha odchytům. Největší nápor je pak o silvestrovské noci. Letošní rok však všechny překvapil


Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Cyklistická Czech Tour zahájila hromadným dojezdem na Masarykově náměstí

Největší etapový závod cyklistů na českém území Czech Tour zahájila čtvrteční etapa mezi Prostějovem a Ostravou. Ta po hromadném spurtu na kostkách Masarykova náměstí skončila triumfem Američana Luka Lampertiho. Neztratili se ale ani čeští jezdci.

Bezmála 100 metrů vysoká věž Dolu Lazy je připravena k odstřelu

25. července 2024 11:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V sobotu v 10 hodin by se podle všech předpokladů měla poroučet k zemi betonová skipová věž bývalého Dolu Lazy v Orlové. V okolí už jsou připravené plochy, ze kterých bude moci odstřel sledovat i veřejnost.

Na opevnění Velká Šance připomněli historii ochrany hranic Slezska a pokřtili knihu

24. července 2024 17:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Velká sláva se konala na hraničním opevnění Velká šance v Mostech u Jablunkova. Se svými vojsky se tam setkali těšínský kníže Adam Václav a uherský velmož Juraj Thurzo.

Hosté ve studiu: Alexandra Alvarová, novinářka a fotografka

24. července 2024 14:06 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková | Host dne

A. Alvarová: Dezinformace jsou miliardový byznys

Muže v Beskydech pobodal sršeň, s těžkou alergickou reakcí byl letecky přepraven do nemocnice

24. července 2024 10:12 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V úterý 23. července dopoledne zasahovaly týmy zdravotnické záchranné služby v Beskydech u vážně ohroženého pacienta. Před devátou hodinou přijali operátoři informaci o muži pobodaném sršněm pod vrcholem Ondřejníku nedaleko obce Pstruží na Frýdecko-Místecku.

Návštěvníky hradu Sovinec děsily strašidelné bestie vylézající ze sklepení

22. července 2024 12:36 | Celý MS kraj | Bára Kelnerová | Kulturní okénko

Doslova děsivý víkend čekal na návštěvníky hradu Sovinec. Ze sklepení a dalších zákoutí totiž vylézaly všelijaké strašidelné bestie.

Mrtvá mláďata zvířat na posečených polích kolem Petrovic u Karviné
Vydáno 1. června 2023 17:09, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Na sociální síti se objevily smutné fotografie mrtvých srnčat a další zvěře i ptáků. Pocházejí z pole u Petrovic u Karviné. Zvířata bohužel přišla o život při sečení trávy, kterou zřejmě zemědělci dopředu nenahlásili.

ilustrační snímek; zdroj foto: pixabay.com

Doslova rozsekaná mláďata srnčat poházená po poli v Závadě, místní části Petrovic u Karviné. Takový pohled se naskytl v úterý 30. května paní Anně, která se nedávno zapojila do projektu dobrovolníků, kteří chtějí pomáhat vyhánět zvířata z polí před sečí.

Anna K.: "Viděla jsem čerstvě posekané pole, tak jsem se tam šla podívat, jestli náhodou tam není nějaké přeživší. A to bylo poprvé v životě, kdy jsem viděla rozsekaná mláďata. Nejenom srnčat, ale i křepelky s vajíčky, malého zajíce, i slepice tam byla. Takže jsem byla v šoku. A druhý den další pole a těch polí během včerejška bylo několik. Já jsem byla schopna projít jenom dvě, protože jsem na to sama. Tam jsem našla další srnčata."

Zvířata vyfotila a fotografie s upozorněním, že je třeba takovým událostem předcházet, umístila na sociální síť. Tam vzbudily za 24 hodin poměrně intenzivní emoce a diskuzi. Za nedbalé jednání, při kterém dojde k poranění či usmrcení srnčat, hrozí pokuta až deset tisíc korun. Ale dá se například uvažovat i o týrání zvířat, protože spousta zvěře není zabita na místě, ale je zmrzačena a umírá v bolestech mnohem později.

Ministerstvo zemědělství ČR: "Je možné oslovit orgán státní správy myslivosti - tedy nejbližší obec s rozšířenou působností. Pokutu ukládá orgán státní myslivosti, který nejprve prošetří případné podněty."

Odkaz na jeden z diskutovaných příspěvků, který není pro slabší povahy

Zemědělci mají ze zákona povinnost hlásit myslivcům velké seče trávy. Myslivci zas musí projít pole, aby zachránili zvířata. Bohužel ne vždy tato spolupráce funguje.

Anna K.: "Nikdy jsem si v naší obci nevšimla, že by myslivci nebo jiní dobrovolníci ta pole prohledávali. Ať už před senosečí nebo po. Co jsem slyšela, tak zítra a celý víkend se má sekat. My nikdo nevíme kde, nikdo nám nedal vědět. A to mi potvrdil i zdejší myslivec, který je v rámci spolku připravený do pole vyrazit."
Lubomír Hajný, myslivecký hospodář z Frýdecko-Místecka: "Předtím než zemědělci vjedou na pole, tak jsou povinni myslivci podat informaci kdy a kde budou sekat. A zároveň ten myslivec a uživatel honitby má povinnost udělat opatření na zabránění škodám na zvěři. To znamená, že tu louku musí projít nebo vymyslet nějakou jinou metodu, aby vyhnal co nejvíce zvěře. Nejdůležitější je ta spolupráce, protože ten zemědělec, když to nenahlásí, tak myslivec následně nemůže jít ani do té louky." 

Česká zemědělská univerzita v Praze, Ministerstvo životního prostředí ČR a další partneři, za aktivní účasti myslivců a dobrovolníků z řad veřejnosti vytvořili portál Senoseč Online, který pomáhá jednoduše propojovat zemědělce, myslivce a dobrovolníky.

Lubomír Hajný, myslivecký hospodář z Frýdecko-Místecka: "Pomoc dobrovolníků je určitě vítaná, ale musí být v kooperaci s myslivci a zemědělci. Když se seče na více místech a přijde deset dobrovolníků, tak je to vítaná záležitost. Typický příklad od nás byl včera v honitbě, kdy nás přišlo hodně jako myslivců, ale sekalo se na více lokalitách, tak jsme měli 12 dobrovolníků. U nás to funguje tak, že den před sečí rozhazujeme pachové plašiče, procházíme tu lokalitu a vyháníme tu zvěř. A ráno potom vyjede ten zemědělský stroj a ještě se to kontroluje a prochází."

Zachraňovat mláďata a další zvířata je nyní připravena i paní Anna, která je registrována jako dobrovolník právě na portálu Senoseč Online.

Anna K.: "Teď mi přišla první SMS z Českého Těšína, což není u nás, ale je to kousek. Takže v sobotu v 8:00 hodin ráno tam máme sraz s mysliveckým spolkem a dalšími dobrovolníky. A budeme prohledávat obrovská pole před sečí."

Ministerstvo zemědělství v rámci ochrany zvířat při seči poskytuje zemědělcům dotace na plašiče nebo nově na signální zařízení, které upozorní, že se v poli schovává mládě.

Zdeněk Nekula, ministr zemědělství (KDU-ČSL): "Na pořízení a instalaci plašičů dáváme myslivcům 2 tisíce korun na jeden kus a 150 hektarů zemědělské půdy. Novinkou letošního roku je dotace pro zemědělce na zařízení pro identifikaci zvířat v porostu."

Někteří dobrovolníci používají při vyhánění zvěře z polí také speciální drony s termovizí.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000037527/mrtva-mladata-zvirat-na-posecenych-polich-kolem-petrovic-u-karvine