Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Mrtvá mláďata zvířat na posečených polích kolem Petrovic u Karviné

Celý MS kraj |

Na sociální síti se objevily smutné fotografie mrtvých srnčat a další zvěře i ptáků. Pocházejí z pole u Petrovic u Karviné. Zvířata bohužel přišla o život při sečení trávy, kterou zřejmě zemědělci dopředu nenahlásili.

Doslova rozsekaná mláďata srnčat poházená po poli v Závadě, místní části Petrovic u Karviné. Takový pohled se naskytl v úterý 30. května paní Anně, která se nedávno zapojila do projektu dobrovolníků, kteří chtějí pomáhat vyhánět zvířata z polí před sečí.

Anna K.: "Viděla jsem čerstvě posekané pole, tak jsem se tam šla podívat, jestli náhodou tam není nějaké přeživší. A to bylo poprvé v životě, kdy jsem viděla rozsekaná mláďata. Nejenom srnčat, ale i křepelky s vajíčky, malého zajíce, i slepice tam byla. Takže jsem byla v šoku. A druhý den další pole a těch polí během včerejška bylo několik. Já jsem byla schopna projít jenom dvě, protože jsem na to sama. Tam jsem našla další srnčata."

Zvířata vyfotila a fotografie s upozorněním, že je třeba takovým událostem předcházet, umístila na sociální síť. Tam vzbudily za 24 hodin poměrně intenzivní emoce a diskuzi. Za nedbalé jednání, při kterém dojde k poranění či usmrcení srnčat, hrozí pokuta až deset tisíc korun. Ale dá se například uvažovat i o týrání zvířat, protože spousta zvěře není zabita na místě, ale je zmrzačena a umírá v bolestech mnohem později.

Ministerstvo zemědělství ČR: "Je možné oslovit orgán státní správy myslivosti - tedy nejbližší obec s rozšířenou působností. Pokutu ukládá orgán státní myslivosti, který nejprve prošetří případné podněty."

Odkaz na jeden z diskutovaných příspěvků, který není pro slabší povahy

Zemědělci mají ze zákona povinnost hlásit myslivcům velké seče trávy. Myslivci zas musí projít pole, aby zachránili zvířata. Bohužel ne vždy tato spolupráce funguje.

Anna K.: "Nikdy jsem si v naší obci nevšimla, že by myslivci nebo jiní dobrovolníci ta pole prohledávali. Ať už před senosečí nebo po. Co jsem slyšela, tak zítra a celý víkend se má sekat. My nikdo nevíme kde, nikdo nám nedal vědět. A to mi potvrdil i zdejší myslivec, který je v rámci spolku připravený do pole vyrazit."
Lubomír Hajný, myslivecký hospodář z Frýdecko-Místecka: "Předtím než zemědělci vjedou na pole, tak jsou povinni myslivci podat informaci kdy a kde budou sekat. A zároveň ten myslivec a uživatel honitby má povinnost udělat opatření na zabránění škodám na zvěři. To znamená, že tu louku musí projít nebo vymyslet nějakou jinou metodu, aby vyhnal co nejvíce zvěře. Nejdůležitější je ta spolupráce, protože ten zemědělec, když to nenahlásí, tak myslivec následně nemůže jít ani do té louky." 

Česká zemědělská univerzita v Praze, Ministerstvo životního prostředí ČR a další partneři, za aktivní účasti myslivců a dobrovolníků z řad veřejnosti vytvořili portál Senoseč Online, který pomáhá jednoduše propojovat zemědělce, myslivce a dobrovolníky.

Lubomír Hajný, myslivecký hospodář z Frýdecko-Místecka: "Pomoc dobrovolníků je určitě vítaná, ale musí být v kooperaci s myslivci a zemědělci. Když se seče na více místech a přijde deset dobrovolníků, tak je to vítaná záležitost. Typický příklad od nás byl včera v honitbě, kdy nás přišlo hodně jako myslivců, ale sekalo se na více lokalitách, tak jsme měli 12 dobrovolníků. U nás to funguje tak, že den před sečí rozhazujeme pachové plašiče, procházíme tu lokalitu a vyháníme tu zvěř. A ráno potom vyjede ten zemědělský stroj a ještě se to kontroluje a prochází."

Zachraňovat mláďata a další zvířata je nyní připravena i paní Anna, která je registrována jako dobrovolník právě na portálu Senoseč Online.

Anna K.: "Teď mi přišla první SMS z Českého Těšína, což není u nás, ale je to kousek. Takže v sobotu v 8:00 hodin ráno tam máme sraz s mysliveckým spolkem a dalšími dobrovolníky. A budeme prohledávat obrovská pole před sečí."

Ministerstvo zemědělství v rámci ochrany zvířat při seči poskytuje zemědělcům dotace na plašiče nebo nově na signální zařízení, které upozorní, že se v poli schovává mládě.

Zdeněk Nekula, ministr zemědělství (KDU-ČSL): "Na pořízení a instalaci plašičů dáváme myslivcům 2 tisíce korun na jeden kus a 150 hektarů zemědělské půdy. Novinkou letošního roku je dotace pro zemědělce na zařízení pro identifikaci zvířat v porostu."

Někteří dobrovolníci používají při vyhánění zvěře z polí také speciální drony s termovizí.

Nahlásit chybu


K tématu

Mladý rys zraněný po souboji se psem v Dobré uhynul

23. prosince 2023 11:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přes snahu odborníků ze Záchranné stanice živočichů v Bartošovicích se nepodařilo udržet při životě mládě rysa ostrovida. To se počátkem prosince zřejmě odloučilo od matky a na toulce svedlo souboj se psem u stavení v obci Dobrá na Frýdecko-Místecku.

Na zahradě domu v Dobré se objevilo mládě rysa, ze stromu ho odchytli hasiči a ochránci přírody

6. prosince 2023 18:07 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Odborníci ze záchranné stanice živočichů v Bartošovicích zasahovali spolu s hasiči v Dobré u Frýdku-Místku. Obyvatelům tamního domu se totiž na zahradu dostalo mládě rysa. Zvíře se dostalo do souboje se psem a následně vylezlo na strom. Odtud ho museli ochránci přírody odchytnout ve spolupráci s hasiči. Zvíře je teď v péči odborníků.

Havířovský útulek poprvé nemusel ani jednou vyjíždět na odchyt během silvestrovské noci

3. ledna 2024 20:45 | Havířov | Bára Kelnerová

Období Vánoc patří v útulku v Havířově k těm zátěžovým. Ošetřovatelé vždy vyjíždějí k mnoha odchytům. Největší nápor je pak o silvestrovské noci. Letošní rok však všechny překvapil


111 vyloučených z MHD při noční razii v Ostravě, nejčastěji jeli bez lístku

Dnes 10:01 | Ostrava-město | Jiří Cileček

903 zkontrolovaných cestujících v celkem 35 spojích, a z toho 111 vyloučených pasažérů za nedodržování přepravních podmínek. To jsou výsledky kontrolní bezpečnostní akce asistentů přepravy Dopravního podniku Ostrava (DPO) a strážníků Městské policie Ostrava (MPO), která proběhla v noci z pátku na sobotu. Noční akce probíhala na tramvajových linkách v Ostravě-Jihu a tramvajových linkách v centru města.

V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Včera 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Včera 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Včera 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

20 kubíků odpadu vysbírali krajští úředníci z okolí Heřmanického rybníka v Ostravě

Dnes 10:33 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

I letos se zaměstnanci Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě zapojili do akce Ukliďme Česko, která se koná u příležitosti Dne Země. Přes 30 lidí uklízelo kolem Heřmanického rybníka v Ostravě.

Únik radioaktivní látky na ostravském letišti byl námětem cvičení hasičů

Včera 18:49 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Při nakládání do auta došlo k poškození balíčku, který přepravoval radioaktivní materiál. To byl námět mimořádného cvičení hasičů v areálu letiště Leoše Janáčka Ostrava.

Nejlepší dezert upekla na krajské soutěži žákyně střední školy v Českém Těšíně

Včera 17:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už posedmé se konala soutěž pro budoucí cukráře MARLENKA CUP. Zúčastnili se jí žáci ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Letos byla hlavní surovinou čokoláda a kakao, které nejvíce proslavil dort à la Sacher. Své dovednosti a kreativitu předvedlo celkem 14 budoucích cukrářů.

Policie hledá padesátiletého muže z Havířova, naposledy ho viděli před měsícem

Včera 15:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Kriminalisté vyhlásili pátrání po padesátiletém muži z Havířova. Naposledy ho viděli před měsícem v centru města a od té doby, jakoby se po něm slehla zem.

Summit v Abú Dhabí přinesl inspiraci pro energetiku v našem kraji

Delegace MS kraje přijala pozvání na World Future Energy Summit ve Spojených arabských emirátech. Světová obchodní událost pro budoucí energii a udržitelnost se konala v Abu Dhabi a přinesla spoustu inspirativních příkladů i pro náš region.

Podíl obnovitelných zdrojů v Německu prudce roste

18. dubna 2024 21:49 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Před rokem, v polovině dubna 2023, skončil v Německu provoz tří posledních jaderných reaktorů. V jaderných elektrárnách Německo v té době vyrábělo již jen zhruba pět procent elektřiny.

Mrtvá mláďata zvířat na posečených polích kolem Petrovic u Karviné
Vydáno 1. června 2023 17:09, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Na sociální síti se objevily smutné fotografie mrtvých srnčat a další zvěře i ptáků. Pocházejí z pole u Petrovic u Karviné. Zvířata bohužel přišla o život při sečení trávy, kterou zřejmě zemědělci dopředu nenahlásili.

ilustrační snímek; zdroj foto: pixabay.com

Doslova rozsekaná mláďata srnčat poházená po poli v Závadě, místní části Petrovic u Karviné. Takový pohled se naskytl v úterý 30. května paní Anně, která se nedávno zapojila do projektu dobrovolníků, kteří chtějí pomáhat vyhánět zvířata z polí před sečí.

Anna K.: "Viděla jsem čerstvě posekané pole, tak jsem se tam šla podívat, jestli náhodou tam není nějaké přeživší. A to bylo poprvé v životě, kdy jsem viděla rozsekaná mláďata. Nejenom srnčat, ale i křepelky s vajíčky, malého zajíce, i slepice tam byla. Takže jsem byla v šoku. A druhý den další pole a těch polí během včerejška bylo několik. Já jsem byla schopna projít jenom dvě, protože jsem na to sama. Tam jsem našla další srnčata."

Zvířata vyfotila a fotografie s upozorněním, že je třeba takovým událostem předcházet, umístila na sociální síť. Tam vzbudily za 24 hodin poměrně intenzivní emoce a diskuzi. Za nedbalé jednání, při kterém dojde k poranění či usmrcení srnčat, hrozí pokuta až deset tisíc korun. Ale dá se například uvažovat i o týrání zvířat, protože spousta zvěře není zabita na místě, ale je zmrzačena a umírá v bolestech mnohem později.

Ministerstvo zemědělství ČR: "Je možné oslovit orgán státní správy myslivosti - tedy nejbližší obec s rozšířenou působností. Pokutu ukládá orgán státní myslivosti, který nejprve prošetří případné podněty."

Odkaz na jeden z diskutovaných příspěvků, který není pro slabší povahy

Zemědělci mají ze zákona povinnost hlásit myslivcům velké seče trávy. Myslivci zas musí projít pole, aby zachránili zvířata. Bohužel ne vždy tato spolupráce funguje.

Anna K.: "Nikdy jsem si v naší obci nevšimla, že by myslivci nebo jiní dobrovolníci ta pole prohledávali. Ať už před senosečí nebo po. Co jsem slyšela, tak zítra a celý víkend se má sekat. My nikdo nevíme kde, nikdo nám nedal vědět. A to mi potvrdil i zdejší myslivec, který je v rámci spolku připravený do pole vyrazit."
Lubomír Hajný, myslivecký hospodář z Frýdecko-Místecka: "Předtím než zemědělci vjedou na pole, tak jsou povinni myslivci podat informaci kdy a kde budou sekat. A zároveň ten myslivec a uživatel honitby má povinnost udělat opatření na zabránění škodám na zvěři. To znamená, že tu louku musí projít nebo vymyslet nějakou jinou metodu, aby vyhnal co nejvíce zvěře. Nejdůležitější je ta spolupráce, protože ten zemědělec, když to nenahlásí, tak myslivec následně nemůže jít ani do té louky." 

Česká zemědělská univerzita v Praze, Ministerstvo životního prostředí ČR a další partneři, za aktivní účasti myslivců a dobrovolníků z řad veřejnosti vytvořili portál Senoseč Online, který pomáhá jednoduše propojovat zemědělce, myslivce a dobrovolníky.

Lubomír Hajný, myslivecký hospodář z Frýdecko-Místecka: "Pomoc dobrovolníků je určitě vítaná, ale musí být v kooperaci s myslivci a zemědělci. Když se seče na více místech a přijde deset dobrovolníků, tak je to vítaná záležitost. Typický příklad od nás byl včera v honitbě, kdy nás přišlo hodně jako myslivců, ale sekalo se na více lokalitách, tak jsme měli 12 dobrovolníků. U nás to funguje tak, že den před sečí rozhazujeme pachové plašiče, procházíme tu lokalitu a vyháníme tu zvěř. A ráno potom vyjede ten zemědělský stroj a ještě se to kontroluje a prochází."

Zachraňovat mláďata a další zvířata je nyní připravena i paní Anna, která je registrována jako dobrovolník právě na portálu Senoseč Online.

Anna K.: "Teď mi přišla první SMS z Českého Těšína, což není u nás, ale je to kousek. Takže v sobotu v 8:00 hodin ráno tam máme sraz s mysliveckým spolkem a dalšími dobrovolníky. A budeme prohledávat obrovská pole před sečí."

Ministerstvo zemědělství v rámci ochrany zvířat při seči poskytuje zemědělcům dotace na plašiče nebo nově na signální zařízení, které upozorní, že se v poli schovává mládě.

Zdeněk Nekula, ministr zemědělství (KDU-ČSL): "Na pořízení a instalaci plašičů dáváme myslivcům 2 tisíce korun na jeden kus a 150 hektarů zemědělské půdy. Novinkou letošního roku je dotace pro zemědělce na zařízení pro identifikaci zvířat v porostu."

Někteří dobrovolníci používají při vyhánění zvěře z polí také speciální drony s termovizí.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000037527/mrtva-mladata-zvirat-na-posecenych-polich-kolem-petrovic-u-karvine