Prolínání kultur, festival, který představuje tradice a lidové tance zemí jako Maďarsko, Slovensko nebo třeba Řecko patří ke stálým akcím, které Karviná pořádá. I letos přilákal na náměstí milovníky folkloru a to i přesto, že se občas počasí pokazilo.
Olga Hrubec, ředitelka MěDK: “Smyslem toho festivalu je ukazovat bohatství jednotlivých kultur, které tady v Karviné žijí, je to prolínání a setkávání a rok od roku má větší a větší úspěch, cítíme to od lidí, že chodí rádi.”
Přítomné na pódiu pozdravili zástupci jednotlivých národnostních menšin a popřáli lidem dobrou zábavu, krásný zážitek a vyzvali je i k ochutnání specialit, které si jednotlivé menšiny připravili ve svých stáncích.
A zájem byl také o vietnamskou a řeckou kuchyni.
Quoc Huy Nguyen, zástupce vietnamské menšiny: "Mezi tradiční tady máme bunbo nambo, to obsahuje rýžové nudle, hovězí salát, mix bylinek, máme tady placky rýžové, ty jsou hodně lepkavé, jedna je s vietnamskou šunkou a druhá s tlačenkou. Tohle je takový vietnamský knedlík, kynutý, ale uvnitř je maso, mix houby, mrkve a tradiční jarní závitky. To je vysmažená kobliha a uvnitř jsou žluté fazole, které jsou sladké."
Blanka Kolinkeová, zástupkyně řecké restaurace: "Máme tady v nabídce sladkosti, jako je baklava, na hlad máme tiropitu plněné špenátem sýrem, na pití tradiční uzo.”
Chutě, vůně, barvy krojů a různé styly tanců se v Karviné prolnou v rámci festivalu národnostních menšin opět za rok.