Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Dopravním podniku Ostrava vzrostou v roce 2024 mzdy minimálně o deset procent

Celý MS kraj |

Vedení Dopravního podniku Ostrava (DPO) a zástupci odborových organizací uzavřeli novou čtyřletou kolektivní smlouvu. Ta deklaruje navýšení mezd a zaměstnaneckých sociálních nákladů v rozpočtu v roce 2024 o 153 milionů korun. Průměrná mzda přesáhne 40 tisíc korun. Zaměstnanci DPO budou historicky poprvé zainteresováni na tržbách z jízdného.

V každém následujícím roce (od 2025 do 2027) je pro zaměstnance dohodnuto další navýšení o 50 milionů korun a 20 procent z meziročního navýšení tržeb z jízdného.

Daniel Morys, generální ředitel a předseda představenstva DPO: "Mám radost, že vyjednávání dopadlo úspěšně. Intenzivní debaty probíhaly do podpisu smlouvy celkem 139 dní. Ve výsledku se podařilo do nové Kolektivní smlouvy zakomponovat i prvky nové personální strategie DPO 2024-2034. Ta nese název DPO přístav Jistoty. Při odměňování zaměstnanců budeme zohledňovat kvalifikaci, zásluhovost a věrnost."

Zaměstnavatel garantuje například pro řidiče každé dva roky vyšší osobní ohodnocení. Vyšší mzdy mohou dosáhnout zaměstnanci i s ohledem na kvalifikaci. Například řidiči s oprávněním pro tramvaj, autobus i trolejbus si mohou vydělat o 18 procent více, než řidiči s oprávněním pro jeden typ vozidla. Po pěti letech praxe a dosažení věku 50 let, získají zaměstnanci každých pět let odměnu za věrnost 20 tisíc korun až do skončení pracovního poměru. Na nové kolektivní smlouvě se podílely celkem tři odborové organizace.

Ivo Protivínský, předseda ZO OS DOSIA při DPO a Škoda Ekova: "Jednání byla zejména v závěru dlouhá, intenzivní a korektní. Výsledek vnímám jako slušný kompromis mezi našimi představami, možnostmi DPO a města. Nejpozitivnější z mého pohledu je skutečnost, že do tarifních mezd šla nejvyšší část finančních prostředků určených pro navýšení mzdových nákladů."
Peter Ochman, předseda „Odbory Zaměstnanců DPO: "Jsem rád, že jsme všechny odborové organizace našly společnou řeč a došly ke konsenzu s vedením DPO. Těžko se však vyjednává o benefitech, když jejich výhodnost pro zaměstnance i zaměstnavatele je nejistá."
Ondřej Čubík, předseda Odbory TH zaměstnanců DPO: "Bylo to náročné, ale vždycky jsme se snažili najít shodu jak s jednotlivými odbory, tak zaměstnavatelem. Věříme, že se nám to povedlo a smlouva je uzavřena ku prospěchu všech zaměstnanců."
Lukáš Semerák, člen dozorčí rady DPO: "Jednání byla komplikovaná i s ohledem na to, že Dopravní podnik Ostrava má celkem tři odborové organizace a bylo nutné udržet vytyčený rozpočtový rámec DPO. O to více oceňuji, že nakonec našli všichni shodu."

Nová kolektivní smlouva bude platit do roku 2027. DPO má téměř 2000 zaměstnanců. Morys řekl, že další desítky lidí chce podnik nabrat, tak aby byl na plných stavech a nemusel čerpat množství přesčasů.

Nahlásit chybu


K tématu

Nápor návštěvníků v Zoo Ostrava způsobuje dopravní komplikace, čeká se na parkovací dům

9. května 2023 11:39 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Výstavba nového parkovacího domu výrazně omezila parkování kolem ostravské zoologické zahrady. S obdobím svátků a přicházejícího teplého počasí začíná zoo čelit velkému náporů návštěvníků. Slezská Ostrava i samotná zoo proto upozorňuje na z toho plynoucí dopravní komplikace i složité parkování.

MHD v Ostravě bude do soboty plné kontrolorů, revizorů a strážníků

15. května 2023 16:50 | Ostrava-město | Jiří Cileček

44 asistentů přepravy, 40 revizorů Dopravního podniku Ostrava (DPO) a 46 strážníků Městské policie Ostrava (MPO). Kontrolní týmy vyrazí do terénu v rámci mimořádné bezpečnostní akce každý den v týdnu od 15. do 19. května 2023. Prioritně budou skupiny dbát na bezpečnost cestujících a dodržování přepravních podmínek. V terénu budou v denních i nočních hodinách.

Ostravské doubledeckery letos převezly rekordních 31 tisíc lidí

15. října 2023 22:16 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Letošní sezóna linky 88, obsluhovaná patrovými autobusy Dopravního podniku Ostrava (DPO), přilákala 31 tisíc cestujících, o 8 tisíc více než loni. Obsazenost narostla v průměru o 10 cestujících na spoj. Tyrkysové doubledeckery na lince 88 převážejí cestující z městských částí Poruba a Jih k nejvyhledávanějším turistickým cílům města, Dolní oblasti Vítkovice a Zoo Ostrava.


Horní Suchá zvažuje koupi části finských domků, odprodat by je chtěla stávajícím nájemníkům

Zastupitelé v Horní Suché přijali usnesení projevit vůli na odkup jedné z lokalit finských domků od soukromého vlastníka. Pokud se tak skutečně stane, chtěla by obec nabídnout odprodej stávajícím nájemníkům.

Tragický konec noční jízdy: osmpadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

Dnes 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

V Havířově odstartoval další ročník soutěže Wolfram, na nejlepší týmy čeká atraktivní cena

Sedmý roční branné soutěže Wolfram byl zahájen v Havířově. Armáda si pro žáky v letošním roce připravila i jednu novinku a hlavně atraktivní ceny.

Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Dnes 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Bruntál se stává městem nových investic a staveb, už nyní jich probíhá několik najednou

Dnes 16:55 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Bruntále právě probíhá několik staveb a investičních akcí najednou a letos přibudou další. V současnosti na stavbu lokality Za mlékárnou navazuje stavba nového sportoviště. Dokončuje se rekonstrukce silničního napojení u rybníka, oprava silnice na Žlutý kopec a oprava autobusového nádraží.

V archeoparku si lidé vyzkoušeli výrobu papíru z kopřiv

Návštěvníci Archeoparku v Chotěbuzi si mohli vyzkoušet, jak se kdysi vyráběl papír. Tentokrát si ho za pomocí lektora vyráběli z kopřivy dvoudomé.

Vybraní studenti díky projektu absolvují deset stáží

Včera 12:36 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Projekt Mind Your Future dopřeje každý měsíc studentům středních škol stáž v renomovaných firmách. Mohou si tak udělat mnohem přesnější představu, která oblast by je v budoucnu bavila nejvíce.

Kariéroví poradci mají k ruce publikaci Vercajk

Včera 12:07 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

V rámci projektu OKAP II vznikla velmi užitečná publikace s výstižným názvem Vercajk kariérového poradce. Byli jsme na jejím křtu.

Důl Gabriela nabídne návštěvnické centrum i expozici

Další strategický projekt dostal přiklepnutou dotaci z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. POHO Park Gabriela se stane centrem pohornické krajiny, z bývalého dolu Gabriela vznikne návštěvnické centrum s bohatým programem a poutavou expozicí o těžkém životě horníků a jejich rodin.

Třinečtí mistři slavili triumfální jízdou ulicemi a setkáním s fanoušky

Do ulic Třince za svými fanoušky vyrazili hokejisté, kteří se letos už popáté v řadě stali extraligovými šampiony. Na trase spanilé jízdy se s fanoušky zdravili a děkovali jim za podporu.

V Dopravním podniku Ostrava vzrostou v roce 2024 mzdy minimálně o deset procent
Vydáno 30. června 2023 18:05, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Vedení Dopravního podniku Ostrava (DPO) a zástupci odborových organizací uzavřeli novou čtyřletou kolektivní smlouvu. Ta deklaruje navýšení mezd a zaměstnaneckých sociálních nákladů v rozpočtu v roce 2024 o 153 milionů korun. Průměrná mzda přesáhne 40 tisíc korun. Zaměstnanci DPO budou historicky poprvé zainteresováni na tržbách z jízdného.

zdroj foto: Dopravní podnik Ostrava

V každém následujícím roce (od 2025 do 2027) je pro zaměstnance dohodnuto další navýšení o 50 milionů korun a 20 procent z meziročního navýšení tržeb z jízdného.

Daniel Morys, generální ředitel a předseda představenstva DPO: "Mám radost, že vyjednávání dopadlo úspěšně. Intenzivní debaty probíhaly do podpisu smlouvy celkem 139 dní. Ve výsledku se podařilo do nové Kolektivní smlouvy zakomponovat i prvky nové personální strategie DPO 2024-2034. Ta nese název DPO přístav Jistoty. Při odměňování zaměstnanců budeme zohledňovat kvalifikaci, zásluhovost a věrnost."

Zaměstnavatel garantuje například pro řidiče každé dva roky vyšší osobní ohodnocení. Vyšší mzdy mohou dosáhnout zaměstnanci i s ohledem na kvalifikaci. Například řidiči s oprávněním pro tramvaj, autobus i trolejbus si mohou vydělat o 18 procent více, než řidiči s oprávněním pro jeden typ vozidla. Po pěti letech praxe a dosažení věku 50 let, získají zaměstnanci každých pět let odměnu za věrnost 20 tisíc korun až do skončení pracovního poměru. Na nové kolektivní smlouvě se podílely celkem tři odborové organizace.

Ivo Protivínský, předseda ZO OS DOSIA při DPO a Škoda Ekova: "Jednání byla zejména v závěru dlouhá, intenzivní a korektní. Výsledek vnímám jako slušný kompromis mezi našimi představami, možnostmi DPO a města. Nejpozitivnější z mého pohledu je skutečnost, že do tarifních mezd šla nejvyšší část finančních prostředků určených pro navýšení mzdových nákladů."
Peter Ochman, předseda „Odbory Zaměstnanců DPO: "Jsem rád, že jsme všechny odborové organizace našly společnou řeč a došly ke konsenzu s vedením DPO. Těžko se však vyjednává o benefitech, když jejich výhodnost pro zaměstnance i zaměstnavatele je nejistá."
Ondřej Čubík, předseda Odbory TH zaměstnanců DPO: "Bylo to náročné, ale vždycky jsme se snažili najít shodu jak s jednotlivými odbory, tak zaměstnavatelem. Věříme, že se nám to povedlo a smlouva je uzavřena ku prospěchu všech zaměstnanců."
Lukáš Semerák, člen dozorčí rady DPO: "Jednání byla komplikovaná i s ohledem na to, že Dopravní podnik Ostrava má celkem tři odborové organizace a bylo nutné udržet vytyčený rozpočtový rámec DPO. O to více oceňuji, že nakonec našli všichni shodu."

Nová kolektivní smlouva bude platit do roku 2027. DPO má téměř 2000 zaměstnanců. Morys řekl, že další desítky lidí chce podnik nabrat, tak aby byl na plných stavech a nemusel čerpat množství přesčasů.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000038005/v-dopravnim-podniku-ostrava-vzrostou-v-roce-2024-mzdy-minimalne-o-deset-procent