Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Třinecká nemocnice využívá mobilní CT přístroj, původní se vyměňuje

Celý MS kraj |

Třinecká nemocnice je první zdravotnické v České republice, které spustilo mobilní pracoviště výpočetní tomografie. Důvodem tohoto jedinečného činu je ukončení provozu původního přístroje, používaného od roku 2014, který již neodpovídal dnešním trendům moderního zdravotnictví. Nové stacionární zařízení CT uvede nemocnice do provozu v listopadu letošního roku.

Mobilní přístroj CT je umístěn na parkovišti u chirurgické ambulance. Vyšetřování probíhá v rámci maximální možné kapacity v režimu 24/7. Je určený především pro hospitalizované osoby s neodkladnou indikací k CT vyšetření a neodkladné akutní případy, ale je schopen pokrýt prakticky všechna běžně požadovaná CT vyšetření. Cena pronájmu zařízení, která zahrnuje i dopravu a odborné zaškolení zaměstnanců sice přesáhne jeden milion korun, ale veškeré náklady na provoz mobilního zařízení CT bohatě pokryjí výnosy z počtu vyšetřených pacientů.

Jiří Veverka, ředitel Nemocnice Třinec: "Nedokázali jsme si představit, že by naše nemocnice zůstala bez funkčního pracoviště CT po dobu devíti týdnů. Taková situace by ohrozila plynulost našeho provozu, a proto jsme se rozhodli jít v mezidobí jako první v Česku zatím neprobádanou cestou pronájmu mobilního CT. Věříme, že tímto krokem zajistíme jak standardní provoz naší nemocnice, tak i zmírníme případné tlaky na pracoviště CT jiných nemocnic v nejbližším okolí."
Tomáš Uhlář, zástupce primářky radiologického oddělení: "Původní zařízení CT bylo již na hranici své životnosti. Nový přístroj bude výkonnější, rychlejší, šetrnější k pacientovi a umožní některé softwarové úpravy a zpracování výsledků, které na předchozím přístroji nebylo možné provádět. Mobilní CT po zaškolení obsluhuje stávající zdravotnický personál radiologického oddělení naší nemocnice."

Součástí radiologického oddělení je CT pracoviště, pracoviště magnetické rezonance, ultrazvuková pracoviště, skiagrafické a skiaskopické vyšetřovny nebo digitální mamografie. Pracoviště CT provede měsíčně téměř tisíc vyšetření. Poskytuje celotělové CT vyšetření včetně intervenčních výkonů pod CT kontrolou.

Irena Sikorová Nožková, mluvčí Nemocnice Třinec: "V roce 2010 vzniklo v Nemocnici Třinec specializované Iktové centrum pro léčbu cévních mozkových příhod. A sbírá mnoho ocenění za péči o pacienty s tímto zákeřným onemocněním. Po zlaté a platinové plaketě získalo Iktové centrum Nemocnice Třinec za minulý rok 2022 nejvyšší ocenění – Diamantovou plaketu ESO Angels Award a tím byla oceněna práce všech zdravotníků. Centrum zajišťuje péči pro velkou spádovou oblast – celkem pro 200 000 obyvatel, prakticky pro celý okres Frýdek - Místek a Český Těšín. I díky dočasnému řešení v podobě mobilního CT může tato špičková práce nejen Iktového centra plynule pokračovat."
Nahlásit chybu


K tématu

Mobilní CT v Nemocnici Třinec zaujalo i další zdravotnická zařízení v Česku

31. října 2023 20:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

CT vyšetření provádějí zdravotníci krajské Nemocnice Třinec od poloviny září v návěsu kamionu, který parkuje před chirurgickou ambulancí. Tento mobilní tomograf nahrazuje přístroj z roku 2014, který už neodpovídal trendům moderního zdravotnictví. Toto řešení zvolila nemocnice do doby, než koncem listopadu uvede do provozu nové, výkonnější stacionární zařízení. Pacienti si to pochvalují a mobilní tomograf zaujal i další zdravotnická zařízení v republice.

Nemocnice ve Frýdku-Místku uvedla do provozu novou potrubní poštu

21. září 2023 13:24 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Nemocnice ve Frýdku-Místku má nově vybudovanou potrubní poštu. Ta umožní rychlejší transport vzorků a materiálu mezi jednotlivými odděleními. Kromě toho přibyl v nemocnici nový diagnostický komplet a rozšířila se i parkovací místa.

Nemocnice Třinec má novou magnetickou rezonanci i CT za 56 milionů

23. listopadu 2023 18:23 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ve čtvrtek bylo na Radiologickém oddělení Nemocnice Třinec uvedeno do provozu nové přístrojové vybavení. Magnetická rezonance a počítačový tomograf patří k nejmodernějším na trhu a zajistí komplexnější, rychlejší a výkonnější vyšetření pacientů. Celkové náklady přístrojové techniky, včetně stavebních úprav nutných k jejich instalaci a zprovoznění, činily necelých 56 milionů.


Startují stavební akce, začala oprava domu na Hřbitovní a chodníku v Bludovicích

Začíná stavební sezona, město v dubnu zahájilo několik investičních akcí. Mezi nimi je například revitalizace bytového domu nebo oprava poslední části chodníku v Bludovicích.

Sběrné dvory v Opavě jsou v neustálé permanenci. Nový, moderní sběrný dvůr se staví v Kylešovicích

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě provázejí komplikace, v ulici současně probíhá oprava domů

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě v Havířově musí Technické služby dělat na etapy, jelikož podél chodníku probíhá revitalizace domů soukromého vlastníka.

Sdílko Poruba už klepe na dveře. Probíhat bude od 14. května v prostoru u Floridy

Poruba bude po dvouleté pauze opět patřit oblíbenému Sdílku. Probíhat bude od 14. května tentokrát na Hlavní třídě v prostoru u Floridy, který čeká celková revitalizace.

Odpadů bylo více a lidé méně třídili, Studénka zaplatila téměř jedenáct a půl milionu

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

V DK Poklad se rozdávaly Ceny Jantar. Umělci si za mimořádné výkony odnesli 15 skleněných sošek

V kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě se slavnostně předávaly moravskoslezské umělecké Ceny Jantar za rok 2023. Na sedmém ročníku bylo ve všech kategoriích rozdáno celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos.

Stovky vozidel a tisíce návštěvníků zahájily pod Slezskoostravským hradem veteránskou sezónu

Téměř čtyři stovky historických vozidel mohli návštěvníci vidět na prvního máje před slezskoostravským hradem. Už po desáté tu byla zahájena veteránská sezóna a do Slezské Ostravy se tak sjeli majitelé veteránů ze širokého okolí.

Na letním koupališti Jindřich už stojí nová skokanská věž a začíná stavba tobogánů

Na letním koupališti už stojí nová desetimetrová skokanská věž a do areálu byla přivezena i konstrukce na tobogány. Práce probíhají i na výstavbě volnočasového areálu v ulici Jurije Gagarina. Radnice věří, že firmy práce dokončí včas.

Moravskoslezský kraj pokračuje v opravě silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou

Včera 16:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pondělí 13. května začne další oprava části silnice na Praděd. Pracovat se bude na 740 metrech vozovky, které využívají hlavně turisté. Původní silnice mezi parkovištěm Hvězda a Ovčárnou už dosluhuje. Je potřeba zajistit stabilitu dalšího úseku a pracovat se bude i na odvodnění.

Muž si lehl si do kolejiště u Nového Jičína. Policisté ho stáhli 10 metrů před vlakem

Dnes 12:12 | Nový Jičín | Jiří Cileček

Pohotová reakce dvou policistů a nasazení vlastních životů zachránilo 36letého muže před smrtí. V Šenově u Nového Jičína viděli policisté muže, který si lehl do kolejiště před přijíždějící vlak. Bleskově přiběhli a muže doslova strhli z kolejí těsně před vlakem a zachránili mu tím život.

Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji v dubnu klesla na 5,3 procenta

Dnes 15:37 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Úřady práce v Moravskoslezském kraji ke konci dubna evidovaly 43 244 lidí bez práce. Jejich počet byl o 802 nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je vyšší o 2 839 osob. Celkově ale nezaměstnanost klesla o 0,1 procentního bodu na 5,3 procenta. Volných pracovních míst v dubnu v kraji mírně přibylo, a to na 11 137.

Večerní slet čarodějnic přilákal na hrad Hukvaldy davy návštěvníků

Stovky návštěvníků z celého regionu zamířily o víkendu na Hukvaldy, jeden z největších hradů na Moravě, na Večerní slet čarodějnic. Jeho provozovatel Muzeum Beskyd se rozhodl letos akci pojmout samostatně, na rozdíl od předchozích let, kdy byla jen součástí zahájení sezóny.

Běh do vrchu v Moravském Berouně se konal již pošestadvacáté

Oblíbený a náročný Běh do vrchu v Moravském Berouně proběhl již po šestadvacáté. Na trať 190 metrů dlouhou, která ovšem překonává převýšení 35 metrů, se vydalo úctyhodných 236 závodníků. To je za celou dobu existence běhu druhá nejvyšší návštěvnost.

Historická rychta v Karlovicích již brzy ožije prvními akcemi pro veřejnost

Historická budova rychty v Karlovicích již brzy zahájí provoz. Hnutí Duha Jeseníky společně s brigádníky a dobrovolníky intenzivně pracuje na jejím interiéru a plánují i první akce pro děti. Na víkendovky se sem sjíždějí pomocníci z celé republiky.

Majitelé s dobrovolníky společně zachránili a rekonstruují zlatorudnou chalupu v Suché Rudné

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischkeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Začíná Mistrovství světa v hokeji. Na zápasy jezděte raději MHD

Začíná Mistrovství světa v hokeji. Vzhledem k rozsahu akce ho doprovází rozsáhlá bezpečnostní opatření. V Ostravar Aréně se o ně postará hlavně pořadatelská služba, ale všude jinde čeká spoustu práce policisty, strážníky a samozřejmě i všechny ostatní složky Integrovaného záchranného systému.

Třinecká nemocnice využívá mobilní CT přístroj, původní se vyměňuje
Vydáno 21. září 2023 19:17, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Třinecká nemocnice je první zdravotnické v České republice, které spustilo mobilní pracoviště výpočetní tomografie. Důvodem tohoto jedinečného činu je ukončení provozu původního přístroje, používaného od roku 2014, který již neodpovídal dnešním trendům moderního zdravotnictví. Nové stacionární zařízení CT uvede nemocnice do provozu v listopadu letošního roku.

mobilní CT; zdroj foto: Nemocnice Třinec

Mobilní přístroj CT je umístěn na parkovišti u chirurgické ambulance. Vyšetřování probíhá v rámci maximální možné kapacity v režimu 24/7. Je určený především pro hospitalizované osoby s neodkladnou indikací k CT vyšetření a neodkladné akutní případy, ale je schopen pokrýt prakticky všechna běžně požadovaná CT vyšetření. Cena pronájmu zařízení, která zahrnuje i dopravu a odborné zaškolení zaměstnanců sice přesáhne jeden milion korun, ale veškeré náklady na provoz mobilního zařízení CT bohatě pokryjí výnosy z počtu vyšetřených pacientů.

Jiří Veverka, ředitel Nemocnice Třinec: "Nedokázali jsme si představit, že by naše nemocnice zůstala bez funkčního pracoviště CT po dobu devíti týdnů. Taková situace by ohrozila plynulost našeho provozu, a proto jsme se rozhodli jít v mezidobí jako první v Česku zatím neprobádanou cestou pronájmu mobilního CT. Věříme, že tímto krokem zajistíme jak standardní provoz naší nemocnice, tak i zmírníme případné tlaky na pracoviště CT jiných nemocnic v nejbližším okolí."
Tomáš Uhlář, zástupce primářky radiologického oddělení: "Původní zařízení CT bylo již na hranici své životnosti. Nový přístroj bude výkonnější, rychlejší, šetrnější k pacientovi a umožní některé softwarové úpravy a zpracování výsledků, které na předchozím přístroji nebylo možné provádět. Mobilní CT po zaškolení obsluhuje stávající zdravotnický personál radiologického oddělení naší nemocnice."

Součástí radiologického oddělení je CT pracoviště, pracoviště magnetické rezonance, ultrazvuková pracoviště, skiagrafické a skiaskopické vyšetřovny nebo digitální mamografie. Pracoviště CT provede měsíčně téměř tisíc vyšetření. Poskytuje celotělové CT vyšetření včetně intervenčních výkonů pod CT kontrolou.

Irena Sikorová Nožková, mluvčí Nemocnice Třinec: "V roce 2010 vzniklo v Nemocnici Třinec specializované Iktové centrum pro léčbu cévních mozkových příhod. A sbírá mnoho ocenění za péči o pacienty s tímto zákeřným onemocněním. Po zlaté a platinové plaketě získalo Iktové centrum Nemocnice Třinec za minulý rok 2022 nejvyšší ocenění – Diamantovou plaketu ESO Angels Award a tím byla oceněna práce všech zdravotníků. Centrum zajišťuje péči pro velkou spádovou oblast – celkem pro 200 000 obyvatel, prakticky pro celý okres Frýdek - Místek a Český Těšín. I díky dočasnému řešení v podobě mobilního CT může tato špičková práce nejen Iktového centra plynule pokračovat."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000039242/trinecka-nemocnice-vyuziva-mobilni-ct-pristroj-puvodni-se-vymenuje