Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostravské letiště čekají podle ministra financí investice ve výši až osmi miliard korun

Celý MS kraj |

Ostravskému letišti se v posledních letech docela daří. Loni odbavilo 342 932 cestujících. Letos začne létat do nových destinací. A podle ministra financí ho v příštích letech čekají velké investice ve výši až osmi miliard korun.

Letiště Ostrava má za sebou další úspěšný rok. Prodloužená letová sezóna, nárůst počtu cestujících a vyšší počet nepravidelných cargo letů přinesl již po druhé za sebou také pozitivní finanční výsledky. Výše zisku by měla dosáhnout přibližně hodnoty 8 milionů korun.

Kateřina Pustějovská, mluvčí Letiště Ostrava: "V roce 2023 bylo z ostravského letiště Leoše Janáčka odbaveno 342 932 cestujících. To představuje nárůst oproti předchozímu roku o 20%. Na růstu se podílely lety do všech provozovaných destinacích. Pravidelná linka do Varšavy s leteckou společností LOT Polish Airlines, která byla provozována 5x týdně, zajišťovala s jedním přestupem spojení do celého světa. Nejvíce byly pro návazné spoje využívány lety do Bruselu, Stockholmu, Amsterdamu, Paříže, Toronta, New Yorku a Miami. Další pravidelnou linku do Londýna provozovala letecká společnost Ryanair s frekvencí 2x týdně."
Jaromír Radkovský, generální ředitel Letiště Ostrava: "Je vidět, že pokračuje trend zvyšující se poptávky po letech z našeho letiště a chuť cestovat se našich cestujících držela i v roce 2023. Nárůsty cestujících na všech provozovaných destinacích jsou toho jasným důkazem. Díky tomu můžeme již druhý rok po sobě oznámit kladný hospodářský výsledek. Předpokládaná výše zisku za rok 2023 se bude pohybovat kolem 8 milionů korun."
Jan Krkoška (ANO), hejtman MSK: "Z Ostravy létá stále více lidí k moři, rozvíjí se cargo, ‚sedla’ si i pravidelná linka do Londýna s Ryanair a díky lince Ostrava-Varšava, kterou zajišťuje letecká společnost LOT Polish Airlines se Moravskoslezský kraj otvírá a postupně spojuje s celým světem. Přibydou další pravidelná spojení do španělské Málagy a do Černé Hory. A to je velmi pozitivní zpráva nejen pro obyvatele, ale také pro investory."

Nárůsty počtu cestujících byly zaznamenány také na letních destinacích. Charterovými lety bylo odbaveno o 21% cestujících více, než v předchozím roce. Mezi těmi nejžádanějšími byly již tradičně lety do Egypta, následovalo Řecko a Turecko. Celkem byly v roce 2023 provozovány lety do 16 letních destinací v 6 zemích. Na rok 2024 je připraveno spoustu novinek.

Ondřej Musil, manager pro pasažérskou dopravu: "Charterová sezóna začne už začátkem února lety do egyptské Hurghady a Marsa Alam. Začátkem června doplní svůj provoz na ostravském letišti letecká společnost Ryanair o lety do španělské Málagy. Pravidelná linka bude v provozu 2x týdně, každé pondělí a čtvrtek. Ryanair také navýší počet rotací na lince z Ostravy do Londýna, od dubna se bude létat 3x týdně. V červnu spustí pravidelnou linku také letecká společnost Air Montenegro. Linku do Podgorice v Černé Hoře bude provozovat 1x týdně."

Provoz bude navýšen také na charterových letech. 

Kateřina Pustějovská, mluvčí Letiště Ostrava: "Cestovní kancelář Čedok nabízí z ostravského letiště hned 6 novinek – Fuerteventuru na Kanárských ostrovech, tuniskou Enfidhu, italskou Lamezia Terme, Tiranu v Albánii, Chaniu na řeckém ostrově Kréta a Marsa Matruh v Egyptě. Počet destinací ve své nabídce navýší také cestovní kancelář Fischer a Exim tours. Nově nabídne španělskou Murciu, Dalamán v Turecku, řecký ostrov Thassos a Podgoricu v Černé Hoře. Svůj vstup na ostravské letiště potvrdila také cestovní kancelář TUI, nabízet bude zájezdy do Turecka a Bulharska."

Velkou část provozu tvořila také nákladní doprava. 

Kateřina Pustějovská, mluvčí Letiště Ostrava: "Na pravidelných linkách se společnostmi DHL, UPS a EGT bylo spolu s nepravidelným provozem přepraveno celkem 14 123 tun, tedy -9%. Mírný pokles způsobila zejména nestabilní situace v Evropě. V říjnu 2023 byl otevřen nový cargo terminál, který navýší kapacitu odbaveného nákladu o 36 tis. tun a zároveň zvýší kvalitu poskytovaných služeb v oblasti carga."

Investice až 8 miliard korun

Ministr financí při návštěvě Ostravy zmínil, že do letiště by se mělo v příštích letech značně investovat. Má se zrekonstruovat přistávací dráha a přivézt železniční vlečka.

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí: "Uvažované investice jsou v této chvíli odhadovány mezi sedmi a osmi miliardami. Některé jsou investice českého státu, jako železnice nebo produktovod z Čepra na letiště. Některé mají být sdružené, protože letiště je krajský majetek."

Vláda proto hledá cestu, jak by stát mohl případně pomoci i investicí do krajského majetku.

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí: "Tam je to legislativně o něco složitější než čistá státní investice, ale odhadované investice v této chvíli v letošních cenách jsou sedm až osm miliard na všechny jednotlivé typy investic, které potřebuje letiště Mošnov, včetně přitažení vlečky."

Bez obří investice do přistávací dráhy se ostravské letiště, které patří kraji, neobejde. Celkové náklady na samotnou rekonstrukci dráhy včetně všech pojezdových drah a stojánek, jejichž povrchy už nevyhovují, se odhadují na 4,5 miliardy korun.

Nahlásit chybu


K tématu

Na ostravském letišti přistál bezpilotní letoun MQ-9 Reaper, piloti seděli v USA

13. června 2023 14:39 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově dnes přistál americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper. Šlo zřejmě o první přistání takového letounu na civilním letišti v Evropě za běžného provozu. Stroj byl řízený z amerického Houstonu.

Mošnovský JOB AIR získal zakázku na opravy letadel Eurowings

2. listopadu 2023 17:54 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Třináct Airbusů Eurowings dorazí do mošnovského hangáru JOB AIR Technic k údržbě během letošní zimní sezóny. Zástupci obou společností se na tom dohodli na akci MRO Europe v Amsterdamu. Součástí kontraktu je i zimní sezóna 2024/2025, kdy hangáry JOB AIR Technic přivítají další letouny.

Policisté řešili na Dnech NATO dopravu, ztracené děti i jedno napadení

18. září 2023 14:24 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Bezpečností opatření na letištní ploše v areálu Dnů NATO 2023 i v dopravě kolem letiště. To byla práce pro policii, která se také přímo na akci prezentovala dynamickými i statickými ukázkami. Noví policisté tady také složili služební slib.


Horní Suchá zvažuje koupi části finských domků, odprodat by je chtěla stávajícím nájemníkům

Zastupitelé v Horní Suché přijali usnesení projevit vůli na odkup jedné z lokalit finských domků od soukromého vlastníka. Pokud se tak skutečně stane, chtěla by obec nabídnout odprodej stávajícím nájemníkům.

Tragický konec noční jízdy: osmpadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

Včera 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

V Havířově odstartoval další ročník soutěže Wolfram, na nejlepší týmy čeká atraktivní cena

Sedmý roční branné soutěže Wolfram byl zahájen v Havířově. Armáda si pro žáky v letošním roce připravila i jednu novinku a hlavně atraktivní ceny.

Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Včera 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

2. května 2024 11:35 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

2. května 2024 19:04 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

2. května 2024 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Bruntál se stává městem nových investic a staveb, už nyní jich probíhá několik najednou

Včera 16:55 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Bruntále právě probíhá několik staveb a investičních akcí najednou a letos přibudou další. V současnosti na stavbu lokality Za mlékárnou navazuje stavba nového sportoviště. Dokončuje se rekonstrukce silničního napojení u rybníka, oprava silnice na Žlutý kopec a oprava autobusového nádraží.

V archeoparku si lidé vyzkoušeli výrobu papíru z kopřiv

Návštěvníci Archeoparku v Chotěbuzi si mohli vyzkoušet, jak se kdysi vyráběl papír. Tentokrát si ho za pomocí lektora vyráběli z kopřivy dvoudomé.

Záchranáři bojovali o život muže, který spadl v bývalé kotelně v Bohumíně

Včera 8:52 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve čtvrtek 2. května odpoledne zasahovaly týmy zdravotnické záchranné služby u vážně zraněného muže na Karvinsku. Krajští operátoři obdrželi informaci o vážném zranění v objektu bývalé kotelny v Bohumíně.

Vybraní studenti díky projektu absolvují deset stáží

2. května 2024 12:36 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Projekt Mind Your Future dopřeje každý měsíc studentům středních škol stáž v renomovaných firmách. Mohou si tak udělat mnohem přesnější představu, která oblast by je v budoucnu bavila nejvíce.

Kariéroví poradci mají k ruce publikaci Vercajk

2. května 2024 12:07 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

V rámci projektu OKAP II vznikla velmi užitečná publikace s výstižným názvem Vercajk kariérového poradce. Byli jsme na jejím křtu.

Důl Gabriela nabídne návštěvnické centrum i expozici

2. května 2024 11:45 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Další strategický projekt dostal přiklepnutou dotaci z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. POHO Park Gabriela se stane centrem pohornické krajiny, z bývalého dolu Gabriela vznikne návštěvnické centrum s bohatým programem a poutavou expozicí o těžkém životě horníků a jejich rodin.

Ostravské letiště čekají podle ministra financí investice ve výši až osmi miliard korun
Vydáno 25. ledna 2024 17:45, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Ostravskému letišti se v posledních letech docela daří. Loni odbavilo 342 932 cestujících. Letos začne létat do nových destinací. A podle ministra financí ho v příštích letech čekají velké investice ve výši až osmi miliard korun.

foto: Letiště Ostrava

Letiště Ostrava má za sebou další úspěšný rok. Prodloužená letová sezóna, nárůst počtu cestujících a vyšší počet nepravidelných cargo letů přinesl již po druhé za sebou také pozitivní finanční výsledky. Výše zisku by měla dosáhnout přibližně hodnoty 8 milionů korun.

Kateřina Pustějovská, mluvčí Letiště Ostrava: "V roce 2023 bylo z ostravského letiště Leoše Janáčka odbaveno 342 932 cestujících. To představuje nárůst oproti předchozímu roku o 20%. Na růstu se podílely lety do všech provozovaných destinacích. Pravidelná linka do Varšavy s leteckou společností LOT Polish Airlines, která byla provozována 5x týdně, zajišťovala s jedním přestupem spojení do celého světa. Nejvíce byly pro návazné spoje využívány lety do Bruselu, Stockholmu, Amsterdamu, Paříže, Toronta, New Yorku a Miami. Další pravidelnou linku do Londýna provozovala letecká společnost Ryanair s frekvencí 2x týdně."
Jaromír Radkovský, generální ředitel Letiště Ostrava: "Je vidět, že pokračuje trend zvyšující se poptávky po letech z našeho letiště a chuť cestovat se našich cestujících držela i v roce 2023. Nárůsty cestujících na všech provozovaných destinacích jsou toho jasným důkazem. Díky tomu můžeme již druhý rok po sobě oznámit kladný hospodářský výsledek. Předpokládaná výše zisku za rok 2023 se bude pohybovat kolem 8 milionů korun."
Jan Krkoška (ANO), hejtman MSK: "Z Ostravy létá stále více lidí k moři, rozvíjí se cargo, ‚sedla’ si i pravidelná linka do Londýna s Ryanair a díky lince Ostrava-Varšava, kterou zajišťuje letecká společnost LOT Polish Airlines se Moravskoslezský kraj otvírá a postupně spojuje s celým světem. Přibydou další pravidelná spojení do španělské Málagy a do Černé Hory. A to je velmi pozitivní zpráva nejen pro obyvatele, ale také pro investory."

Nárůsty počtu cestujících byly zaznamenány také na letních destinacích. Charterovými lety bylo odbaveno o 21% cestujících více, než v předchozím roce. Mezi těmi nejžádanějšími byly již tradičně lety do Egypta, následovalo Řecko a Turecko. Celkem byly v roce 2023 provozovány lety do 16 letních destinací v 6 zemích. Na rok 2024 je připraveno spoustu novinek.

Ondřej Musil, manager pro pasažérskou dopravu: "Charterová sezóna začne už začátkem února lety do egyptské Hurghady a Marsa Alam. Začátkem června doplní svůj provoz na ostravském letišti letecká společnost Ryanair o lety do španělské Málagy. Pravidelná linka bude v provozu 2x týdně, každé pondělí a čtvrtek. Ryanair také navýší počet rotací na lince z Ostravy do Londýna, od dubna se bude létat 3x týdně. V červnu spustí pravidelnou linku také letecká společnost Air Montenegro. Linku do Podgorice v Černé Hoře bude provozovat 1x týdně."

Provoz bude navýšen také na charterových letech. 

Kateřina Pustějovská, mluvčí Letiště Ostrava: "Cestovní kancelář Čedok nabízí z ostravského letiště hned 6 novinek – Fuerteventuru na Kanárských ostrovech, tuniskou Enfidhu, italskou Lamezia Terme, Tiranu v Albánii, Chaniu na řeckém ostrově Kréta a Marsa Matruh v Egyptě. Počet destinací ve své nabídce navýší také cestovní kancelář Fischer a Exim tours. Nově nabídne španělskou Murciu, Dalamán v Turecku, řecký ostrov Thassos a Podgoricu v Černé Hoře. Svůj vstup na ostravské letiště potvrdila také cestovní kancelář TUI, nabízet bude zájezdy do Turecka a Bulharska."

Velkou část provozu tvořila také nákladní doprava. 

Kateřina Pustějovská, mluvčí Letiště Ostrava: "Na pravidelných linkách se společnostmi DHL, UPS a EGT bylo spolu s nepravidelným provozem přepraveno celkem 14 123 tun, tedy -9%. Mírný pokles způsobila zejména nestabilní situace v Evropě. V říjnu 2023 byl otevřen nový cargo terminál, který navýší kapacitu odbaveného nákladu o 36 tis. tun a zároveň zvýší kvalitu poskytovaných služeb v oblasti carga."

Investice až 8 miliard korun

Ministr financí při návštěvě Ostravy zmínil, že do letiště by se mělo v příštích letech značně investovat. Má se zrekonstruovat přistávací dráha a přivézt železniční vlečka.

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí: "Uvažované investice jsou v této chvíli odhadovány mezi sedmi a osmi miliardami. Některé jsou investice českého státu, jako železnice nebo produktovod z Čepra na letiště. Některé mají být sdružené, protože letiště je krajský majetek."

Vláda proto hledá cestu, jak by stát mohl případně pomoci i investicí do krajského majetku.

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí: "Tam je to legislativně o něco složitější než čistá státní investice, ale odhadované investice v této chvíli v letošních cenách jsou sedm až osm miliard na všechny jednotlivé typy investic, které potřebuje letiště Mošnov, včetně přitažení vlečky."

Bez obří investice do přistávací dráhy se ostravské letiště, které patří kraji, neobejde. Celkové náklady na samotnou rekonstrukci dráhy včetně všech pojezdových drah a stojánek, jejichž povrchy už nevyhovují, se odhadují na 4,5 miliardy korun.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000041206/ostravske-letiste-cekaji-podle-ministra-financi-investice-ve-vysi-az-osmi-miliard-korun