Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Bike maraton kolem Slezské Harty se mohl pochlubit rekordní účastí závodníků z celé ČR

Celý MS kraj |  | Jesenický expres

Tradiční Bike maraton kolem Slezské Harty se stal již velmi oblíbeným cyklozávodem. Svědčí o tom stále rostoucí účast závodníků z celé republiky. V Nové Pláni na břehu přehrady odstartoval již 13. ročník a provedl závodníky terény i cestami různých délek a obtížností.

Sele, lončák či kanec nejsou jen vývojová stadia divočáků, ale i názvy tratí závodu.

Josef Havlík, předseda Mikroegionu Slezská Harta: „Máme dvě takové dlouhé tratě, jedna je tzv. Lončák, který je 40 km, je to kolem Slezské Harty a druhý je více jak 70 km a to už je profi, který je až na Velký Roudný a zajíždí trošku i po tom okolí, lesní terénem kolem Slezské Harty.“

Obrovský zájem závodníků znamenal také obrovskou zátěž pro celý přípravný a pořadatelský tým.

Josef Havlík, předseda Mikroegionu Slezská Harta: "Měli jsme necelých 200 přihlášek, kteří byli on line přihlášení, ale vidíme je nekonečná fronta závodníků, kteří přišli na poslední chvíli a dodatečně se hlásí.“
Bedřich Buťák, staropsta Leskovce nas Moracicí: „Tak já pojedu jako předjezdec před tou nejdelší kategorií. My jsme v podstatě od úterka, celý týden jsme značili, myslím si, že naznačené je to dobře, doufám, že nám to nikdo nepotrhal a že se nám nikdo neztratí.“
Martin Henč (ANO), starosta Bruntálu: „Opatě, jako každý rok, úžasné a navíc je to 13. ročník, ale já bych chtěl přednostně poděkovat realizačnímu týmu, protože nikdo si nedovede představit, jak je náročné připravit pro tolik závodníků tento bike maraton a navíc ta příprava netrvá jenom jeden den, ale připravuje se to možná už měsíc dopředu, včera už velká příprava, dneska brzy od rána, takže všem, celému realizačnímu týmu velké díky.“

Na start se postavili amatéři i profesionálové a mezi nimi i mnoho sportovců jiných druhů sportů.

Eva Ferenčíková, závodnice: „A já pojedu ten Cross lončák, těch 40 km.“
Míša Navrátilová, závodnice: „My jsme z Kočova a já pojedu Cross sele, což je ta nejmenší.“ Jezdím, jezdily jsme spolu, ale stala se nám nehoda, jsme spadly z kola, takže jsme truchu netrénovaly, ale teď jsme se do toho vrátily.“
Aleš Poledna, závodník: „Já jsem ze Slezské Harty tady od pana hrázného syn a hlavně to musím dojet, co jiného. Jsem samozřejmě v přípravě na svůj sport ale něco málo mám naježděno.“
Tamara Hudečková, závodnice: „Opava a jedu dlouhou trať, kanec myslím se to jmenuje.“
Lukáš Vaculík, závodník: „Já jsem si vybral dlouhou trasu, jsem z Ostravy, takže kousíček odsud, není to poprvé, co to jedu a dneska vyšlo parádní počasí, takže se těším, jak to dneska dopadne.“
Radek Fiala, závodník: „Jedu z Opavy, jedu za firmu Viceman a trať Kanec.“
Gabriela Marešová, závodnice: „Harta je prostě krásná. Do Rázové je to nejlepší, ale pak už pohoda.“
Lucie Vikartovská, závodnice: „Dneska jsem to vyměnila za bike, je to nečekané, jako atletka, ale je třeba něco změnit. Tak jako naslepo to nejde, ale těším se.“

Velké oblíbenosti se těšily i vložené závody pro nejmenší, z nichž někteří zažili závodní atmosféru úplně poprvé. Závod byl obrovskou propagací celého regionu kolem Slezské Harty, jeho krás a přírodních zajímavostí.

Nahlásit chybu


K tématu

Z rekordní účasti se letos těšil tradiční Bike maraton kolem Slezské Harty

4. července 2024 19:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Tradiční Bike maraton kolem Slezské Harty se stal již velmi oblíbeným cyklo závodem. Svědčí o tom stále rostoucí účast závodníků z celé republiky. V Nové Pláni na břehu přehrady odstartoval již 13. ročník a provedl závodníky terény i cestami různých délek a obtížností.

Hydrologická situace je v Jeseníkách, v povodí Odry a Moravice stabilní, povodně nehrozí, přehrady zvýšily odtoky

4. ledna 2024 9:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Nejvíce srážek spadlo na konci roku v Jeseníkách na Rýmařovsku a v Beskydech, od 5 do 40 milimetrů. Kaskáda přehrad Slezská Harta a Kružberk a přehrady Šance a Morávka mají naplněny všechny své zásobní prostory. Díky zvýšeným odtokům z nádrží povodňové situace však nehrozí.

Vodní plochy po celém kraji obohatí plovoucí mola. Je o ně velký zájem

15. prosince 2023 12:26 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Moravskoslezský kraj chce co nejvíce podporovat turistiku i rekreaci. V příštím roce na dalších čtyřech přehradách vzniknou nová plovoucí mola, která si letos získala velkou oblibu. Další finance půjdou také pro města a obce na rozvoj cykloturistiky.


Radnice města Ostravy zve na Den otevřených dveří

Včera 16:25 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravský magistrát se opět chystá na Den otevřených dveří. Tradičně se Nová radnice otevře veřejnosti u příležitosti Dne české státnosti v sobotu 28. 9. od 14 do 18 hodin. Úplně poprvé budou moci návštěvníci nahlédnout i do běžně nepřístupných prostor národní kulturní památky. Radnice byla totiž zapsána do seznamu národních kulturních letos 1. července.

Ostravské hlavní nádraží bude v provozu o víkendu. Regionální doprava se obnoví v pondělí

Včera 16:59 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Od soboty 28. září odpoledne budou dálkové vlaky Českých drah znovu jezdit do stanice Ostrava hlavní nádraží  a také do Bohumína. Správa železnic ohlásila obnovení provozu na traťovém úseku Ostrava-Svinov – Ostrava hl.n. – Bohumín – Dětmarovice od sobotní 14:00 hod. Na svou běžnou trasu se tak v průběhu  soboty a neděle v plném rozsahu vrátí dálkové vlaky linky Ex1 směřující na Slovensko.

Klimkovický tunel čekají plánované opravy, chystá se uzavírka i omezení

26. září 2024 16:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Opravy tunelu Klimkovice změní dopravní režim na dálnici D1 před Ostravou. Ve směru na Ostravu se plánuje v termínu od 27. září do 13. října zásah techniků. To přinese dvě dočasné uzavírky i omezení provozu.

Voda v Ostravě-Nové Vsi klesla natolik, že některá čerpadla už musela být odpojena

Likvidace následků povodně stále pokračuje. V Ostravě-Nové Vsi klesla hladina natolik, že některá velkokapacitní čerpadla už musela být odpojena a voda se čerpá pomocí menších přenosných zařízení. Pod vodou zůstává už pouze poslední ulice.

Ostravské sběrné místo pro pomoc po povodních končí provoz

Včera 14:40 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V Ostravě pokračují práce související s následky povodní, situace se v mnoha oblastech stabilizovala. Ve středu 25. září byl ukončen provoz centra k nouzovému ubytování, které bylo zřízeno na Černé louce. Dnes, v pátek, 27. září skončí večer také provoz tamního sběrného místa pomoci.

S následky po povodni pomáhají v Petrovicích u Karviné i odsouzení

I odsouzení z karvinské věznice se aktivně zapojili do pomáhání městům, obcím a firmám v odstraňování škod po povodních. Jedna ze skupin momentálně pomáhá v Petrovicích u Karviné.

Na Jičínce opravili zvedací lávku, která zvládne i stoletou vodu

Nový Jičín nechal opravit zvedací lávku přes řeku Jičínku v místní části Žilina. Ta byla postavena rok po ničivých povodních v roce 2009. Zvládne průtok i stoleté vody. Od loňského podzimu byl ale dřevěný mostek už v nevyhovujícím stavu.

Dobrovolníci z Adry chodí už 20 let za klienty Domova pro seniory Frýdek-Místek

Dobrovolníci už 20 let navštěvují klienty domova pro seniory na ulici 28. října. Právě tady navíc ADRA začala se svými dobrovolnickými programy, které postupně rozšířila. Významné výročí spolupráce teď všichni společně oslavili.

Vězeň využil příležitosti a utekl. Pomáhal uklízet po povodních v Bohumíně

26. září 2024 15:02 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Uklízet následky povodní pomáhají na mnoha místech také vězni. Jeden ale pracovní nasazení využil jako příležitost k útěku. Policie ho hledá od středy a žádá o pomoc i veřejnost.

Obce Bruntálska potřebují těžkou techniku, vodovod a vysoušeče

26. září 2024 20:18 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Obce Bruntálska sbírají všechny síly, aby si poradily s následky povodní. Jde zejména o záchrany nemovitostí a snahy o obnovu infrastruktury. V mnoha obcích nefunguje dodávka vody, kanalizace, opravují se přívody elektřiny. Do pomoci se zapojuje i armáda a dobrovolníci.

Velkoobjemová čerpadla v Nové Vsi konečně vypla. Hasiči řeší ještě malé laguny

Včera 11:51 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Hasiči konečně odčerpali vodu ze zatopených objektů v ostravské části Nová Ves. Velkokapacitní čerpadla vypla a postupně je odvážejí. Ještě budou ale malými čerpadly likvidovat malé laguny kolem. Podrobnosti o situaci v Ostravě i celém kraji přiblížili moravskoslezský hejtman a šéfové hasičů i policie.

Krnovská nemocnice se vrací k běžnému provozu

26. září 2024 18:10 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Krnovská nemocnice má za sebou velmi náročné období způsobené rozsáhlou povodní. Díky zaměstnancům nemocnice, složkám IZS, vedení Moravskoslezského kraje, dobrovolníků a dalších organizací se daří těžké období překlenout. Zdravotnické zařízení se pozvolna vrací k běžnému provozu.

ZZS prokázala při povodních vysokou profesionalitu. Pacienty zachraňovali i z vrtulníku

26. září 2024 13:47 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Zdravotnická záchranná služba byla při zvládání povodní v minulých dnech jednou z klíčových složek Integrovaného záchranného systému MS kraje. Pozemní posádky prováděly evakuaci i akutní zásahy a vrtulník létal do zcela odříznutých oblastí. Aktivován byl i traumatologický plán.

ZZS prokázala při povodních vysokou profesionalitu. Pacienty zachraňovali i z vrtulníku

Zdravotnická záchranná služba byla při zvládání povodní v minulých dnech jednou z klíčových složek Integrovaného záchranného systému MS kraje. Pozemní posádky prováděly evakuaci i akutní zásahy a vrtulník létal do zcela odříznutých oblastí. Aktivován byl i traumatologický plán.

86letá seniorka přecházela v Třinci mimo přechod a srazilo ji auto

25. září 2024 21:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V ohrožení života skončila 86letá žena, kterou v Třinci ve středu ráno srazilo auto. Seniorka přecházela mimo přechod pro chodce. Do nemocnice ji transportoval vrtulník.

Bike maraton kolem Slezské Harty se mohl pochlubit rekordní účastí závodníků z celé ČR
Vydáno 20. června 2024 13:47, Celý MS kraj, Karel Soukop
Tradiční Bike maraton kolem Slezské Harty se stal již velmi oblíbeným cyklozávodem. Svědčí o tom stále rostoucí účast závodníků z celé republiky. V Nové Pláni na břehu přehrady odstartoval již 13. ročník a provedl závodníky terény i cestami různých délek a obtížností.

Sele, lončák či kanec nejsou jen vývojová stadia divočáků, ale i názvy tratí závodu.

Josef Havlík, předseda Mikroegionu Slezská Harta: „Máme dvě takové dlouhé tratě, jedna je tzv. Lončák, který je 40 km, je to kolem Slezské Harty a druhý je více jak 70 km a to už je profi, který je až na Velký Roudný a zajíždí trošku i po tom okolí, lesní terénem kolem Slezské Harty.“

Obrovský zájem závodníků znamenal také obrovskou zátěž pro celý přípravný a pořadatelský tým.

Josef Havlík, předseda Mikroegionu Slezská Harta: "Měli jsme necelých 200 přihlášek, kteří byli on line přihlášení, ale vidíme je nekonečná fronta závodníků, kteří přišli na poslední chvíli a dodatečně se hlásí.“
Bedřich Buťák, staropsta Leskovce nas Moracicí: „Tak já pojedu jako předjezdec před tou nejdelší kategorií. My jsme v podstatě od úterka, celý týden jsme značili, myslím si, že naznačené je to dobře, doufám, že nám to nikdo nepotrhal a že se nám nikdo neztratí.“
Martin Henč (ANO), starosta Bruntálu: „Opatě, jako každý rok, úžasné a navíc je to 13. ročník, ale já bych chtěl přednostně poděkovat realizačnímu týmu, protože nikdo si nedovede představit, jak je náročné připravit pro tolik závodníků tento bike maraton a navíc ta příprava netrvá jenom jeden den, ale připravuje se to možná už měsíc dopředu, včera už velká příprava, dneska brzy od rána, takže všem, celému realizačnímu týmu velké díky.“

Na start se postavili amatéři i profesionálové a mezi nimi i mnoho sportovců jiných druhů sportů.

Eva Ferenčíková, závodnice: „A já pojedu ten Cross lončák, těch 40 km.“
Míša Navrátilová, závodnice: „My jsme z Kočova a já pojedu Cross sele, což je ta nejmenší.“ Jezdím, jezdily jsme spolu, ale stala se nám nehoda, jsme spadly z kola, takže jsme truchu netrénovaly, ale teď jsme se do toho vrátily.“
Aleš Poledna, závodník: „Já jsem ze Slezské Harty tady od pana hrázného syn a hlavně to musím dojet, co jiného. Jsem samozřejmě v přípravě na svůj sport ale něco málo mám naježděno.“
Tamara Hudečková, závodnice: „Opava a jedu dlouhou trať, kanec myslím se to jmenuje.“
Lukáš Vaculík, závodník: „Já jsem si vybral dlouhou trasu, jsem z Ostravy, takže kousíček odsud, není to poprvé, co to jedu a dneska vyšlo parádní počasí, takže se těším, jak to dneska dopadne.“
Radek Fiala, závodník: „Jedu z Opavy, jedu za firmu Viceman a trať Kanec.“
Gabriela Marešová, závodnice: „Harta je prostě krásná. Do Rázové je to nejlepší, ale pak už pohoda.“
Lucie Vikartovská, závodnice: „Dneska jsem to vyměnila za bike, je to nečekané, jako atletka, ale je třeba něco změnit. Tak jako naslepo to nejde, ale těším se.“

Velké oblíbenosti se těšily i vložené závody pro nejmenší, z nichž někteří zažili závodní atmosféru úplně poprvé. Závod byl obrovskou propagací celého regionu kolem Slezské Harty, jeho krás a přírodních zajímavostí.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000043645/bike--maraton-kolem-slezske-harty-se-mohl-pochlubit-rekordni-ucasti-zavodniku-z-cele-cr