Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Síť cyklostezek v Moravskoslezském kraji se stále rozrůstá

Celý MS kraj |

Moravskoslezský kraj podporuje cykloturistiku na svém území dlouhodobě. Přispívá na budování i projektování cyklostezek, jejich opravy i doplňkovou infrastrukturu. Cyklisté tak mají k dispozici kvalitní a bezpečné stezky, ale také odpočívky, informační tabule nebo třeba lavičky a odpadkové koše. V krajském rozpočtu je pro tento a příští rok pro tuto oblast připraveno 20,5 milionu korun.

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "O krajské peníze na rozvoj cykloturistiky si mohou požádat města, obce nebo svazky obcí. Máme pro ně v rozpočtu alokováno dvacet a půl milionu korun. O podporu si mohou stále požádat, a to až do září příštího roku. Zatím krajští zastupitelé rozdělili čtvrtinu těchto prostředků. Celkem 5,2 milionu korun získalo 10 žadatelů, jsou mezi nimi například města Bohumín a Nový Jičín."

Kraj například podpořil výstavbu nové lávky přes řeku Jičínku, která spojuje ulici Novosady a Nábřežní s ulicí Jugoslávskou. Původní lávka už byla v nevyhovujícím stavu, a tak ji nahradí nová, která bude bezpečnější, prostornější a pohodlnější. Využívat ji budou nejen cyklisté, ale i pěší. Město Nový Jičín za ni zaplatí skoro 20 milionů korun, kraj mu poskytne 1,5 milionu.

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Přispějeme i Bohumínu, který připravuje výstavbu nového úseku cyklostezky podél řeky Odry. Vyřeší se tak zajížďka přes parkoviště ve Vrbici, kterou musí cyklisté absolvovat při jízdě z Bohumína do Ostravy. Nový úsek ušetří kilometr šlapání, ale hlavně propojí ostravskou cyklostezku E s bohumínským Céčkem u Vrbického jezera. Městu jsme na projektovou dokumentaci přislíbili a schválili 250 tisíc korun."

Kraj přispívá i na doplňkovou infrastrukturu, například na výměnu odpočívek v okolí obce Bašky na stezce z Ostravy do Beskyd. Aktuální dotační program navazuje na předchozí, který byl taktéž na dva roky. V letech 2022 až 2023 podpořil kraj rozvoj cyklostezek téměř 28 miliony korun. Schváleno bylo 33 projektů, z toho 21 projektů na vytvoření projektové dokumentace a 12 projektů na samotnou výstavbu cyklostezek.

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Letos na jaře byla z tohoto minulého programu otevřena například cyklostezka z Dolní Moravice přes Malou Štáhli do Velké Štáhle. Vede přes úchvatné meandry řeky Moravice s bohatým břehovým porostem. Kraj na ni přispěl 1,2 milionu korun. Dalším příkladem předešlé podpory může být úsek cyklostezky v Nošovicích, taktéž zprovozněný toto jaro. Z krajského rozpočtu na něj šlo 1,5 milionu korun. Cykloturistika je v posledních letech stále oblíbenější, proto chceme na území regionu nabízet kvalitní, atraktivní a bezpečnou infrastrukturu, která bude lákat i cyklisty z jiných koutů republiky."
Nahlásit chybu


K tématu

Moravskoslezský kraj se stává cyklistickým rájem

5. září 2024 15:43 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Bohatou a hustou sítí cyklostezek se může pochlubit Moravskoslezský kraj. Hejtmanství průběžně přispívá na vznik nových úseků, finančně také podporuje opravy stávajících tras. Program na podporu cykloturistiky má aktuálně alokaci 20 a půl milionu korun, vyplaceno už bylo 12,2 milionu. O zbylé prostředky si mohou obce a svazky obcí ještě požádat.

Z Frýdku-Místku do Bašky se vybuduje nová cyklostezka

30. října 2023 15:43 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek se dohodl s obcí Baška na výstavbě nové cyklostezky. Ta povede z Místku do Bašky podél řeky Ostravice. Vybudovat by se měla v příštím roce a z větší části ji zaplatí evropská dotace. Cílem je doplnit chybějící úseky na trase Ostrava – Beskydy.

Cyklolávka v DOV, Dřeviónka Nýdek i Lodičky Dokořán. MSK rozdal Ceny cestovního ruchu

4. března 2024 16:54 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Na jedinečná místa, osobnosti i počiny v regionu každoročně upozorňují Ceny cestovního ruchu destinace Severní Morava. V pátém ročníku soutěže uspěly v celkem pěti kategoriích například Cyklolávka v Dolních Vítkovicích, Dřeviónka Nýdek nebo Lodičky Dokořán v Karviné. Novinkou byly ceny hejtmana. Vyhlášení vítězů se konalo v pátek 1. března 2024.


Radnice města Ostravy zve na Den otevřených dveří

Včera 16:25 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravský magistrát se opět chystá na Den otevřených dveří. Tradičně se Nová radnice otevře veřejnosti u příležitosti Dne české státnosti v sobotu 28. 9. od 14 do 18 hodin. Úplně poprvé budou moci návštěvníci nahlédnout i do běžně nepřístupných prostor národní kulturní památky. Radnice byla totiž zapsána do seznamu národních kulturních letos 1. července.

Ostravské hlavní nádraží bude v provozu o víkendu. Regionální doprava se obnoví v pondělí

Včera 16:59 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Od soboty 28. září odpoledne budou dálkové vlaky Českých drah znovu jezdit do stanice Ostrava hlavní nádraží  a také do Bohumína. Správa železnic ohlásila obnovení provozu na traťovém úseku Ostrava-Svinov – Ostrava hl.n. – Bohumín – Dětmarovice od sobotní 14:00 hod. Na svou běžnou trasu se tak v průběhu  soboty a neděle v plném rozsahu vrátí dálkové vlaky linky Ex1 směřující na Slovensko.

Klimkovický tunel čekají plánované opravy, chystá se uzavírka i omezení

26. září 2024 16:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Opravy tunelu Klimkovice změní dopravní režim na dálnici D1 před Ostravou. Ve směru na Ostravu se plánuje v termínu od 27. září do 13. října zásah techniků. To přinese dvě dočasné uzavírky i omezení provozu.

Voda v Ostravě-Nové Vsi klesla natolik, že některá čerpadla už musela být odpojena

Likvidace následků povodně stále pokračuje. V Ostravě-Nové Vsi klesla hladina natolik, že některá velkokapacitní čerpadla už musela být odpojena a voda se čerpá pomocí menších přenosných zařízení. Pod vodou zůstává už pouze poslední ulice.

Ostravské sběrné místo pro pomoc po povodních končí provoz

Včera 14:40 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V Ostravě pokračují práce související s následky povodní, situace se v mnoha oblastech stabilizovala. Ve středu 25. září byl ukončen provoz centra k nouzovému ubytování, které bylo zřízeno na Černé louce. Dnes, v pátek, 27. září skončí večer také provoz tamního sběrného místa pomoci.

S následky po povodni pomáhají v Petrovicích u Karviné i odsouzení

I odsouzení z karvinské věznice se aktivně zapojili do pomáhání městům, obcím a firmám v odstraňování škod po povodních. Jedna ze skupin momentálně pomáhá v Petrovicích u Karviné.

Na Jičínce opravili zvedací lávku, která zvládne i stoletou vodu

Nový Jičín nechal opravit zvedací lávku přes řeku Jičínku v místní části Žilina. Ta byla postavena rok po ničivých povodních v roce 2009. Zvládne průtok i stoleté vody. Od loňského podzimu byl ale dřevěný mostek už v nevyhovujícím stavu.

Dobrovolníci z Adry chodí už 20 let za klienty Domova pro seniory Frýdek-Místek

Dobrovolníci už 20 let navštěvují klienty domova pro seniory na ulici 28. října. Právě tady navíc ADRA začala se svými dobrovolnickými programy, které postupně rozšířila. Významné výročí spolupráce teď všichni společně oslavili.

Vězeň využil příležitosti a utekl. Pomáhal uklízet po povodních v Bohumíně

26. září 2024 15:02 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Uklízet následky povodní pomáhají na mnoha místech také vězni. Jeden ale pracovní nasazení využil jako příležitost k útěku. Policie ho hledá od středy a žádá o pomoc i veřejnost.

Obce Bruntálska potřebují těžkou techniku, vodovod a vysoušeče

26. září 2024 20:18 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Obce Bruntálska sbírají všechny síly, aby si poradily s následky povodní. Jde zejména o záchrany nemovitostí a snahy o obnovu infrastruktury. V mnoha obcích nefunguje dodávka vody, kanalizace, opravují se přívody elektřiny. Do pomoci se zapojuje i armáda a dobrovolníci.

Velkoobjemová čerpadla v Nové Vsi konečně vypla. Hasiči řeší ještě malé laguny

Včera 11:51 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Hasiči konečně odčerpali vodu ze zatopených objektů v ostravské části Nová Ves. Velkokapacitní čerpadla vypla a postupně je odvážejí. Ještě budou ale malými čerpadly likvidovat malé laguny kolem. Podrobnosti o situaci v Ostravě i celém kraji přiblížili moravskoslezský hejtman a šéfové hasičů i policie.

Krnovská nemocnice se vrací k běžnému provozu

26. září 2024 18:10 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Krnovská nemocnice má za sebou velmi náročné období způsobené rozsáhlou povodní. Díky zaměstnancům nemocnice, složkám IZS, vedení Moravskoslezského kraje, dobrovolníků a dalších organizací se daří těžké období překlenout. Zdravotnické zařízení se pozvolna vrací k běžnému provozu.

ZZS prokázala při povodních vysokou profesionalitu. Pacienty zachraňovali i z vrtulníku

26. září 2024 13:47 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Zdravotnická záchranná služba byla při zvládání povodní v minulých dnech jednou z klíčových složek Integrovaného záchranného systému MS kraje. Pozemní posádky prováděly evakuaci i akutní zásahy a vrtulník létal do zcela odříznutých oblastí. Aktivován byl i traumatologický plán.

ZZS prokázala při povodních vysokou profesionalitu. Pacienty zachraňovali i z vrtulníku

Zdravotnická záchranná služba byla při zvládání povodní v minulých dnech jednou z klíčových složek Integrovaného záchranného systému MS kraje. Pozemní posádky prováděly evakuaci i akutní zásahy a vrtulník létal do zcela odříznutých oblastí. Aktivován byl i traumatologický plán.

86letá seniorka přecházela v Třinci mimo přechod a srazilo ji auto

25. září 2024 21:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V ohrožení života skončila 86letá žena, kterou v Třinci ve středu ráno srazilo auto. Seniorka přecházela mimo přechod pro chodce. Do nemocnice ji transportoval vrtulník.

Síť cyklostezek v Moravskoslezském kraji se stále rozrůstá
Vydáno 22. června 2024 21:32, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Moravskoslezský kraj podporuje cykloturistiku na svém území dlouhodobě. Přispívá na budování i projektování cyklostezek, jejich opravy i doplňkovou infrastrukturu. Cyklisté tak mají k dispozici kvalitní a bezpečné stezky, ale také odpočívky, informační tabule nebo třeba lavičky a odpadkové koše. V krajském rozpočtu je pro tento a příští rok pro tuto oblast připraveno 20,5 milionu korun.

otvíraní cyklostezky Rýmařovsko; zdroj foto: Moravskoslezský kraj

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "O krajské peníze na rozvoj cykloturistiky si mohou požádat města, obce nebo svazky obcí. Máme pro ně v rozpočtu alokováno dvacet a půl milionu korun. O podporu si mohou stále požádat, a to až do září příštího roku. Zatím krajští zastupitelé rozdělili čtvrtinu těchto prostředků. Celkem 5,2 milionu korun získalo 10 žadatelů, jsou mezi nimi například města Bohumín a Nový Jičín."

Kraj například podpořil výstavbu nové lávky přes řeku Jičínku, která spojuje ulici Novosady a Nábřežní s ulicí Jugoslávskou. Původní lávka už byla v nevyhovujícím stavu, a tak ji nahradí nová, která bude bezpečnější, prostornější a pohodlnější. Využívat ji budou nejen cyklisté, ale i pěší. Město Nový Jičín za ni zaplatí skoro 20 milionů korun, kraj mu poskytne 1,5 milionu.

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Přispějeme i Bohumínu, který připravuje výstavbu nového úseku cyklostezky podél řeky Odry. Vyřeší se tak zajížďka přes parkoviště ve Vrbici, kterou musí cyklisté absolvovat při jízdě z Bohumína do Ostravy. Nový úsek ušetří kilometr šlapání, ale hlavně propojí ostravskou cyklostezku E s bohumínským Céčkem u Vrbického jezera. Městu jsme na projektovou dokumentaci přislíbili a schválili 250 tisíc korun."

Kraj přispívá i na doplňkovou infrastrukturu, například na výměnu odpočívek v okolí obce Bašky na stezce z Ostravy do Beskyd. Aktuální dotační program navazuje na předchozí, který byl taktéž na dva roky. V letech 2022 až 2023 podpořil kraj rozvoj cyklostezek téměř 28 miliony korun. Schváleno bylo 33 projektů, z toho 21 projektů na vytvoření projektové dokumentace a 12 projektů na samotnou výstavbu cyklostezek.

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Letos na jaře byla z tohoto minulého programu otevřena například cyklostezka z Dolní Moravice přes Malou Štáhli do Velké Štáhle. Vede přes úchvatné meandry řeky Moravice s bohatým břehovým porostem. Kraj na ni přispěl 1,2 milionu korun. Dalším příkladem předešlé podpory může být úsek cyklostezky v Nošovicích, taktéž zprovozněný toto jaro. Z krajského rozpočtu na něj šlo 1,5 milionu korun. Cykloturistika je v posledních letech stále oblíbenější, proto chceme na území regionu nabízet kvalitní, atraktivní a bezpečnou infrastrukturu, která bude lákat i cyklisty z jiných koutů republiky."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000043692/sit-cyklostezek-v-moravskoslezskem-kraji-se-stale-rozrusta