Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Celovečerní hraný film Mord je debutem mladého režiséra a nadchl diváky i porotu MFF Karlovy Vary

Celý MS kraj |  | Kulturní okénko

Zvláštní uznání poroty karlovarského filmového festivalu získal letos celovečerní hraný film Mord krnovského rodáka Adama Martince. Krnovské kino Mír bylo v den premiéry režisérova filmového debutu dvakrát po sobě vyprodáno. Celý film se odehrává v režisérově rodišti a krajině, která mu dodává zvláštní kouzlo.

Film je výjimečný také velkým obsazením neherců, kteří mají k místu dění osobní vztah.

Adam Martinec, autor a režisér: „Chci pozvat všechny do kina. Film Mord je o zabíjačce, není to krimi, není to ani o vraždě, takže se lidi nemusejí bát. Je to o mezilidských vztazích, podle mě je tam i nějaká legrace a snad je to i dojemné, takže se snad budou bavit. Doufám, že je nějakým způsobem unikátní, myslím si, že to bude muset rozhodnout divák sám. Já jsem ten film dělal, jak nejupřímněji jsem mohl a snad se povedl.“

Dějištěm filmu je Osoblažsko, kraj, odkud pochází také celá režisérova rodina.

Adam Martinec, autor a režisér: „Kde jsem poprvé já svoji zabíjačku zažil. Je to místo, kam se celkem rád vracím, takový bohem zapomenutý kraj. Poslední kousek naší republiky, který ještě čeká na své objevy.“
Matěj Paclík, producent: „To je film, který podle mě překračuje trošku tu typickou českou produkci alespoň minimálně t tom, že se snaží autenticky pracovat s herci i neherci, což není nic světoborně nového, ale myslím si, že to je věc, která aktuálně v našem filmu zrovna chybí. Paradoxně se dá říct, že ve filmu hraje skoro celá rodina Martinců a širší okruh její rodiny, protože hlavní roli filmu Adama, hraje jeho táta a vlastně pak všechny takové menší vedlejší role zastávají kamarádi jeho táty. Takže to je takový krnovsko – osoblažský casting.“

Do hlavní role filmu režisér obsadil svého otce i herecké kamarády a členy rodiny.

Karel Martinec, představitel hlavní role: „Jak jsem k tomu přišel? Já jsem k tomu přišel úplně jednoduše. Syn přišel a řekl, že budu hrát, tak hraju. Vynikající to bylo. Bylo to úžasné, byl to neskutečný zážitek, ale jinak to bylo peklo. Zabíjačky jsme dělali dlouhé roky, v rodině se to tradovalo, scházeli jsme se na zabíjačkách. Shodou okolností právě ten, co hraje v tom filmu toho řezníka, tak to je ten řezník, který na těch našich zabíjačkách zabíjel.“
Pavlína Balner, herečka: „Já hraju roli Lucie, což je dcera Karla. Karel je ústřední postava a je hrána opravdovým Karlem, což je opravdový tatínek Adama Martince a já jsem jeho dcera, která v tom filmu řeší takový svůj nějaký manželský problém, stejně tak, jako spousta postav, které tam vystupují. Tak si řeší nějaké své problémy a je to prostě takové rodinné drama. Je tam humor, je tam i pláč, tedy já pláču pokaždé, když to vidím a hlavně každý si v tom najde nějakého svého příbuzného nebo kamaráda a má to překrásnou atmosféru.“
Ellen Šimonová, herečka: „Hraju malou holčičku Káju.“

Celý film je postaven na tradicích venkova, mezilidských vztazích a zápletkách i půvabu zdejší krajiny.

Tomáš Hradil (nez.), starosta Krnova: „Pro nás Krnovany je to absolutní euforie, dneska tady máme dvakrát vyprodáno, film zatím sklízí nadšené recenze a já si myslím, že pro tento region, který si toho v posledních letech, v podstatě od sametové revoluce, hodně zažil, tak je to hodně velká vzpruha. Těším se na film.“

Velkou zásluhu na vzniku filmu mají partneři, kteří podpořili debut mladého režiséra.

Karel Martinec, představitel hlavní role: „Velmi děkujeme za podporu Moravskoslezskému kraji, který významně přispěl.“

Film se právě denně promítá v krnovském kině Mír.

Nahlásit chybu


K tématu

Seděl v dešti na lavičce, strážníkům nadýchal přes 6 promile

16. října 2023 18:53 | Krnov | Jiří Cileček

Alkohol jako smysl života? Nebo zkouška, kolik tělo vydrží? Otázky, na které možná nezná odpověď ani sám jistý muž v Krnově. Toho řešili tamní strážníci opilého pod obraz hned dvakrát za dva dny. Poprvé dokonce nadýchal přes 6 promile.

Těšínské divadlo hraje neobvyklé představení – operu s činoherními herci

19. března 2024 10:03 | Český Těšín | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Těšínské divadlo právě uvádí výjimečné představení. Mozartovu operu Kouzelná flétna nastudovali totiž činoherní herci a zpěvy byly tedy kombinovány s mluveným slovem. Takové zpracování opery je u činoherců velmi neobvyklé.

Na největším Petrově rybníku v Krnově zahájili výlovy ryb. Celkově to vypadá ještě lépe, než vloni

9. listopadu 2023 11:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Blížící se zimu a vánoční svátky každoročně předznamenávají výlovy rybníků. Na Petrově rybníku v Krnově právě začaly. Úroda se zdá být ještě o trochu lepší, než vloni, kdy se tady vylovilo celkem 38 tun ryb.


ON-LINE: Povodně v Moravskoslezském kraji ustoupily, obnova postižených oblastí ale bude trvat dlouho

Včera 23:08, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj se potýká s následky ničivých povodní. Situace se sice uklidňuje, ale mnoho lidí stále řeší problémy s bydlením a zničeným majetkem, stejně jako firmy, samosprávy a instituce v regionu. V tomto infoservisu přinášíme na jednom místě aktuální informace, fotografie, reakce politiků i osobností Moravskoslezského kraje.

V Malých Hošticích voda zatopila přes 50 domů. Někteří lidé odmítli evakuaci, aby zachránili co se dá

Včera 20:20 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Teď se podíváme do Malých Hoštic, kde voda zaplavila více než 50 rodinných domů.

Hasiči dále pokračují v odčerpávání vody ze zaplavených území a nasazují další čerpadla

Včera 22:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na nejrůznějších místech, která byla v Moravskoslezském kraji postižena záplavami, pokračují hasiči v odčerpávání vody. Většinou používají klasická čerpadla, někde nasazují velkokapacitní.

Prezident Pavel chtěl vidět následky povodní na vlastní oči

Neohlášeně přijel prezident České republiky Petr Pavel do Moravskoslezského kraje, aby se osobně seznámil s následky povodně. Navštívil Bohumín a Opavu.

Stovky lidí ve Studénce zachránily suché poldry, poslední byl vybudován před třemi lety

Studénku po víkendových silných deštích a větru trápil nejvíce výpadek dodávek elektrické energie. Ve městě byly ještě i v úterý některá místa bez elektřiny. Navíc jsou tu desítky vyvrácených podmáčených stromů.

Most přes řeku Opavu v Ratibořské ulici půjde dolů. Extrémní povodeň ho nenávratně poškodila

Ředitelství silnic a dálnic spolu s vedením města Opavy tři dny vyhodnocovali stav mostů přes řeku Opavu, které jsou stále mimo provoz. Nejhůře dopadl strategický most v Ratibořské ulici, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky.

Voda mizí z ulic a lidé v Opavě tak začali s velkým úklidem. Všude jsou hromady zničených věcí

Voda z ulic Opavy ustupuje a lidé začali s velkým úklidem. Nejsou v tom sami. Ve městě se strhla velká solidarita a pomáhá, kdo může. Zřízena byla také centra s materiálovou pomocí. Jedno z nich funguje přímo v Kateřinkách, kde voda zatopila celé sídliště a stále tam nefunguje elektřina.

Frýdek-Místek i další města pomáhají zasaženým povodněmi

Povodně strhly obrovskou vlnu solidarity. Pomoc nabízejí lidé, firmy i města. Frýdek-Místek například vyčlenil 200 tisíc korun, za které nakoupil nejnutnější potřeby pro Krnov a Opavu.

Řidič doplatil na svou hloupost, autem vjel do zříceného mostu

Včera 15:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nerespektoval zákaz vjezdu a doplatil na to. Řidič ve Vrbně pod Pradědem vjel do prostoru, kde je vyznačený zákaz vjezdu kvůli poškozené silnici a s autem skončil v sutinách. O letošních povodních se přitom nejedná o jediný případ.

Správa železnic pracuje na obnově vlakového spojení do Ostravy

Stále mimo provoz je vlakové nádraží v Ostravě – Svinově. Hasiči tam odčerpávají vodu z podchodů a dalších prostor, místo vlaků jezdí náhradní autobusová doprava.

Největším znečišťovatelem ovzduší jsou domkaři a neekologické kotle, tvrdí Josef Bělica (ANO), lídr

Na výměnu neekologických kotlů kraj připravil podpůrné programy a s největšími znečišťovali jsou podepsané dobrovolné dohody, jako další nástroje ochrany životního prostředí.

Pozemkové úpravy by měly proběhnout ve všech obcích a městech MS kraje, navrhuje Radek Kaňa (ODS), lídr koalice SPOLU

Kvalita ovzduší v MS kraji se podle lídra koalice SPOLU automaticky zlepšuje s končícím těžkým průmyslem.

Těšínské divadlo v Českém Těšíně uzavřela rozsáhlá rekonstrukce. Představení probíhají v náhradních prostorách

Těšínské divadlo v Českém Těšíně prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Na jejím konci se promění v kreativní divadelní a kulturní centrum , jehož součástí bude mimo jiné i hvězdárna, knihovna a tvořivé dílny.

Chceme zabránit výstavbě montovny v Dolní Lutyni, říká Jan Síla (SPD), lídr koalice SPD, Trikolora a PRO

Podle Jan Síly (SPD) bude v Dolní Lutyni zabráno kvůli výstavbě "montovny" poslední ekologicky čisté prostředí v MS kraji.

Je potřeba, aby na letišti v Mošnově logistický armádní hub vznikl, říkají ústy lídryně Klusové Piráti

Z. Klusová se ohrazuje proti tomu, že Piráti blokují všechny investice. Příkladem je podpora logistického hubu na letišti v Mošnově.

Bohaté kraje nám berou mladé lidi a pracovní příležitosti, tvrdí lídr SOCDEM Svatopluk Němeček

Podle lídra SOCDEM Němečka odchází mladí lidé do "bohatších" krajů, kde najdou lepší pracovní příležitosti.

Celovečerní hraný film Mord je debutem mladého režiséra a nadchl diváky i porotu MFF Karlovy Vary
Vydáno 14. srpna 2024 8:43, Celý MS kraj, Karel Soukop
Zvláštní uznání poroty karlovarského filmového festivalu získal letos celovečerní hraný film Mord krnovského rodáka Adama Martince. Krnovské kino Mír bylo v den premiéry režisérova filmového debutu dvakrát po sobě vyprodáno. Celý film se odehrává v režisérově rodišti a krajině, která mu dodává zvláštní kouzlo.

Film je výjimečný také velkým obsazením neherců, kteří mají k místu dění osobní vztah.

Adam Martinec, autor a režisér: „Chci pozvat všechny do kina. Film Mord je o zabíjačce, není to krimi, není to ani o vraždě, takže se lidi nemusejí bát. Je to o mezilidských vztazích, podle mě je tam i nějaká legrace a snad je to i dojemné, takže se snad budou bavit. Doufám, že je nějakým způsobem unikátní, myslím si, že to bude muset rozhodnout divák sám. Já jsem ten film dělal, jak nejupřímněji jsem mohl a snad se povedl.“

Dějištěm filmu je Osoblažsko, kraj, odkud pochází také celá režisérova rodina.

Adam Martinec, autor a režisér: „Kde jsem poprvé já svoji zabíjačku zažil. Je to místo, kam se celkem rád vracím, takový bohem zapomenutý kraj. Poslední kousek naší republiky, který ještě čeká na své objevy.“
Matěj Paclík, producent: „To je film, který podle mě překračuje trošku tu typickou českou produkci alespoň minimálně t tom, že se snaží autenticky pracovat s herci i neherci, což není nic světoborně nového, ale myslím si, že to je věc, která aktuálně v našem filmu zrovna chybí. Paradoxně se dá říct, že ve filmu hraje skoro celá rodina Martinců a širší okruh její rodiny, protože hlavní roli filmu Adama, hraje jeho táta a vlastně pak všechny takové menší vedlejší role zastávají kamarádi jeho táty. Takže to je takový krnovsko – osoblažský casting.“

Do hlavní role filmu režisér obsadil svého otce i herecké kamarády a členy rodiny.

Karel Martinec, představitel hlavní role: „Jak jsem k tomu přišel? Já jsem k tomu přišel úplně jednoduše. Syn přišel a řekl, že budu hrát, tak hraju. Vynikající to bylo. Bylo to úžasné, byl to neskutečný zážitek, ale jinak to bylo peklo. Zabíjačky jsme dělali dlouhé roky, v rodině se to tradovalo, scházeli jsme se na zabíjačkách. Shodou okolností právě ten, co hraje v tom filmu toho řezníka, tak to je ten řezník, který na těch našich zabíjačkách zabíjel.“
Pavlína Balner, herečka: „Já hraju roli Lucie, což je dcera Karla. Karel je ústřední postava a je hrána opravdovým Karlem, což je opravdový tatínek Adama Martince a já jsem jeho dcera, která v tom filmu řeší takový svůj nějaký manželský problém, stejně tak, jako spousta postav, které tam vystupují. Tak si řeší nějaké své problémy a je to prostě takové rodinné drama. Je tam humor, je tam i pláč, tedy já pláču pokaždé, když to vidím a hlavně každý si v tom najde nějakého svého příbuzného nebo kamaráda a má to překrásnou atmosféru.“
Ellen Šimonová, herečka: „Hraju malou holčičku Káju.“

Celý film je postaven na tradicích venkova, mezilidských vztazích a zápletkách i půvabu zdejší krajiny.

Tomáš Hradil (nez.), starosta Krnova: „Pro nás Krnovany je to absolutní euforie, dneska tady máme dvakrát vyprodáno, film zatím sklízí nadšené recenze a já si myslím, že pro tento region, který si toho v posledních letech, v podstatě od sametové revoluce, hodně zažil, tak je to hodně velká vzpruha. Těším se na film.“

Velkou zásluhu na vzniku filmu mají partneři, kteří podpořili debut mladého režiséra.

Karel Martinec, představitel hlavní role: „Velmi děkujeme za podporu Moravskoslezskému kraji, který významně přispěl.“

Film se právě denně promítá v krnovském kině Mír.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000044388/celovecerni-hrany-film-mord-je-debutem-mladeho-rezisera-a-nadchl-divaky-i-porotu-mff-karlovy-vary