Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Moravskoslezský kraj se stává cyklistickým rájem

Celý MS kraj |

Bohatou a hustou sítí cyklostezek se může pochlubit Moravskoslezský kraj. Hejtmanství průběžně přispívá na vznik nových úseků, finančně také podporuje opravy stávajících tras. Program na podporu cykloturistiky má aktuálně alokaci 20 a půl milionu korun, vyplaceno už bylo 12,2 milionu. O zbylé prostředky si mohou obce a svazky obcí ještě požádat.

Cykloturistiku podporuje Moravskoslezský kraj kontinuálně už od roku 2018.

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Letos už šlo do této oblasti přes 12 milionů korun, spolufinancovali jsme v tomto roce celkem 19 projektů. Jednalo se o výstavby nových cyklotras, opravy těch stávajících, doplnění o mobiliáře, přispíváme i na projektovou přípravu. Cíl je jasný, nabídnout cykloturistům atraktivní a bezpečnou síť tras, aby k nám mířili trávit volný čas nejen o víkendech, ale třeba i na delší dobu. Daří se nám nejrůznějšími projekty z oblasti cestovního ruchu přispívat k růstu návštěvnosti Moravskoslezského kraje, ale taky prodlužovat dobu, kterou u nás hosté stráví."

Nová cyklotrasa vznikne mezi Chlebičovem a Opavou, Moravskoslezský kraj na ni přispěje 2,9 milionu korun.

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Tato trasa na Opavsku je využívaná nejen pro rekreační cykloturistiku. Často ji využívají i lidé, kteří míří na kole do Opavy za prací. Cyklo doprava je ekologickou alternativou cestování, kvalitní a bezpečné stezky ji mohou významně podpořit. Moravskoslezský kraj přispívá i na opravu stávajících cyklostezek, z krajského rozpočtu přispějeme například na opravy trasy podél Frýdlantu nad Ostravicí. Je to poměrně dost frekventovaná stezka mezi Ostravou a Beskydama, cyklisti ji znají pod číslem 59."

Další cyklotrasa, která projde rekonstrukcí, je úsek v Dolním Benešově, který vede k Zábřežským loukám. V rámci dotačního programu je zahrnuta také podpora na vznikající projektovou dokumentaci. V této skupině bude podpořena projektová dokumentace pro spojení obcí Velká Polom a Dolní Lhota, které v posledních letech trápí zvýšený počet aut. Realizací cyklostezky se zvýší bezpečnost hlavně dětí dojíždějících do školy. Moravskoslezský kraj také přispěje na vznik projektu, který bude řešit lávku přes řeku Morávku v obci Vyšní Lhoty.

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Nad rámec dotačního programu přispívá hejtmanství i na další významné projekty. Příkladem může být lávka pro cyklisty i pěší v Šenově, která vede nad rušnou silnicí první třídy spojující Ostravu s Havířovem. Na její výstavbu jsme z krajské kasy vloni přispěli 18 milionů korun, jedná se totiž o nákladnou investici za více než 80 milionů korun, spolufinancována byla z evropských fondů. Lávka nyní umožňuje bezpečný a pohodlný přejezd mezi severní a jižní částí Šenova."

Dalších 12 milionů korun půjde z krajského rozpočtu na dva úseky cyklostezky v Trojanovicich, Pindula a Solárka. Tato trasa je důležitá spojnice Moravskoslezského a Zlínského kraje.

Nahlásit chybu


K tématu

Síť cyklostezek v Moravskoslezském kraji se stále rozrůstá

22. června 2024 21:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj podporuje cykloturistiku na svém území dlouhodobě. Přispívá na budování i projektování cyklostezek, jejich opravy i doplňkovou infrastrukturu. Cyklisté tak mají k dispozici kvalitní a bezpečné stezky, ale také odpočívky, informační tabule nebo třeba lavičky a odpadkové koše. V krajském rozpočtu je pro tento a příští rok pro tuto oblast připraveno 20,5 milionu korun.

Z Frýdku-Místku do Bašky se vybuduje nová cyklostezka

30. října 2023 15:43 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek se dohodl s obcí Baška na výstavbě nové cyklostezky. Ta povede z Místku do Bašky podél řeky Ostravice. Vybudovat by se měla v příštím roce a z větší části ji zaplatí evropská dotace. Cílem je doplnit chybějící úseky na trase Ostrava – Beskydy.

Nextbike propojil možnost sdílení kol mezi Frýdkem-Místkem a Ostravou

Modrá sdílená kola přidala do své nabídky novou možnost. Lidé si mohou kolo půjčit ve Frýdku-Místku a vrátit ho v Ostravě, stejně tak i v opačném případě. Propojení obou měst bylo možné kvůli ideálnímu cyklistickému spojení.


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Dnes 18:09, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

Hejtman žádá armádu o pomoc s odklizením následků povodní, voda si vyžádala další dva lidské životy

Dnes 17:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V Moravskoslezském kraji nadále probíhá boj s povodněmi, voda stále neopadla. Krajský krizový štáb se proto rozhodl požádat Armádu České republiky o pomoc s odklízecími pracemi.

S velkou vodou nejen z řeky Opavy bojují na Hlučínsku

Dnes 15:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Řeka Opava, která posbírala obrovské množství vody z Jeseníků a podhůří se vybřežila také na Hlučínsku. V Děhylově kulminovala v pondělí ráno ve 3.30 hodin na výšce 618 centimetrů, a od té doby její hladina pomalu klesá. Mnoho oblastí je však zaplaveno.

Policie v Moravskoslezském kraji řeší první případy rabování evakuovaných objektů

Dnes 12:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tvrdé tresty žádá hejtman Moravskoslezského kraje pro všechny, kteří se pokusí parazitovat na povodňovém neštěstí.

Velká voda řádila i ve Frýdku-Místku, město řeší následky

Velká voda se převalila i přes Frýdek-Místek. Díky vodní nádrži Šance ale nebyly následky katastrofální. Město řeší hlavně odklízení povodňového odpadu z cyklostezky a zatopené kolektory. Evakuace obyvatel nutná nebyla.

Na soutoku Odry a Opavy se protrhla hráz, voda zalila Přívoz, jeden most je v ohrožení

Dnes 10:28 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nečekanou pohromu řeší od pondělního dopoledne v Ostravě. Jedna hráz nevydržela a voda zaplavila Přívoz.

Hráz na Odře ve Slezské Ostravě vydržela a voda opadává, nejhorší je situace v Koblově a Antošovicích

Stejně jako většina Ostravy a Moravskoslezského kraje se ani Slezská Ostrava nevyhnula záplavám, souvisejícím s dlouhotrvajícími intenzivními dešti. Zasaženy byly hlavně části Koblov a Antošovice, které přímo sousedí s řekou Odrou. Lidé museli opustit své domovy a několik desítek nemovitostí skončilo pod vodou. Momentálně už hladina Odry ve Slezské Ostravě klesá.

Mladíka na procházce překvapil silný proud, zachránili ho hasiči

Dnes 10:55 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Až s pomocí hasičů se dostal v neděli večer domů mladý muž, kterého v Ostravě zaskočil silný proud vody a neměl dost sil na to, aby ho překonal.

Tiskový brífing krizového štábu k aktuální situaci v Opavě

Dnes 13:29 | Opava | Yvona Fajtová

Jak to aktuálně vypadá v Opavě, to se dozvíte z tiskové konference krizového štábu, která proběhla na Magstrátu města Opavy na Krnovské ulici.

Aktuální ničivé povodně uspíší stavbu přehrady Nové Heřminovy, která ochrání Krnov a Opavu

Dnes 11:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Současná pohroma, která postihla Krnovsko a Opavsko bude patrně pádným argumentem pro zrychlení příprav stavby nové vodní nádrže Nové Heřminovy.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. října 2024 od 35 000 do 44 000 Kč/měsíc

Ulici Na Olšinách v Českém Těšíně voda zaplavila nejvíc, lidé zjišťují škody

I v Českém Těšíně čelili obyvatelé velké vodě. Několik stovek z nich muselo být evakuováno. Nejhorší situace byla v lokalitě kolem Těšínských jatek.

Bruntál – humanitární sbírka pro postižené povodněmi, vyhlášená Městem Bruntálem

Město Bruntál vyhlásilo o víkendu humanitární sbírku pro povodní postižené obce a jejich obyvatele.

I v Petrovicích na Karvinsku stále čerpají vodu, hasiče čekají náročné dny

I když je největší povodňová vlna již minulostí, s následky se města a obce budou potýkat ještě další dny a týdny. Například v Petrovicích na Karvinsku ještě stále hasiči odčerpávají vodu ze zatopených domů a lagun. Hasiči jsou vyčerpaní, přesto nepolevují.

V Branticích na Krnovsku zachraňovali ženu pomocí vrtulníku

Dnes 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tým leteckých záchranářů z Ostravy absolvoval během neděle 15. září celkem osm misí. Všechny souvisely s akutní povodňovou situací na Krnovsku. Předposledním zásahem byla záchrana pacientky v zaplavené obci Brantice, k níž vrtulník startoval před půl sedmou večer.

Povodňová vlna je pryč, voda si v kraji vyžádala dva mrtvé

Dnes 10:11, vydáno dnes 6:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

To nejhorší z povodní roku 2024 má Moravskoslezský kraj za sebou. Největší povodňová vlna napájená vydatnými dešti v povodí Jeseníků a Beskyd v noci na pondělí opustila území Česka v Bohumíně. Voda poměrně rychle ustoupí z ulic, ale minimálně několik týdnů se ještě bude držet v nejrůznějších lagunách.

Zaplavený Bohumín přečkal nejhorší noc, od větší katastrofy ho uchránily přehrady

Nejhorší noc od roku 1997 má za sebou město Bohumín. Vybřežená řeka Odra zaplavila téměř celé město a lidé si navíc museli poradit s výpadkem v dodávce elektrické energie. Od větší katastrofy město zachránily přehrady.

Moravskoslezský kraj se stává cyklistickým rájem
Vydáno 5. září 2024 15:43, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Bohatou a hustou sítí cyklostezek se může pochlubit Moravskoslezský kraj. Hejtmanství průběžně přispívá na vznik nových úseků, finančně také podporuje opravy stávajících tras. Program na podporu cykloturistiky má aktuálně alokaci 20 a půl milionu korun, vyplaceno už bylo 12,2 milionu. O zbylé prostředky si mohou obce a svazky obcí ještě požádat.

zdroj foto: Moravskoslezský kraj

Cykloturistiku podporuje Moravskoslezský kraj kontinuálně už od roku 2018.

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Letos už šlo do této oblasti přes 12 milionů korun, spolufinancovali jsme v tomto roce celkem 19 projektů. Jednalo se o výstavby nových cyklotras, opravy těch stávajících, doplnění o mobiliáře, přispíváme i na projektovou přípravu. Cíl je jasný, nabídnout cykloturistům atraktivní a bezpečnou síť tras, aby k nám mířili trávit volný čas nejen o víkendech, ale třeba i na delší dobu. Daří se nám nejrůznějšími projekty z oblasti cestovního ruchu přispívat k růstu návštěvnosti Moravskoslezského kraje, ale taky prodlužovat dobu, kterou u nás hosté stráví."

Nová cyklotrasa vznikne mezi Chlebičovem a Opavou, Moravskoslezský kraj na ni přispěje 2,9 milionu korun.

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Tato trasa na Opavsku je využívaná nejen pro rekreační cykloturistiku. Často ji využívají i lidé, kteří míří na kole do Opavy za prací. Cyklo doprava je ekologickou alternativou cestování, kvalitní a bezpečné stezky ji mohou významně podpořit. Moravskoslezský kraj přispívá i na opravu stávajících cyklostezek, z krajského rozpočtu přispějeme například na opravy trasy podél Frýdlantu nad Ostravicí. Je to poměrně dost frekventovaná stezka mezi Ostravou a Beskydama, cyklisti ji znají pod číslem 59."

Další cyklotrasa, která projde rekonstrukcí, je úsek v Dolním Benešově, který vede k Zábřežským loukám. V rámci dotačního programu je zahrnuta také podpora na vznikající projektovou dokumentaci. V této skupině bude podpořena projektová dokumentace pro spojení obcí Velká Polom a Dolní Lhota, které v posledních letech trápí zvýšený počet aut. Realizací cyklostezky se zvýší bezpečnost hlavně dětí dojíždějících do školy. Moravskoslezský kraj také přispěje na vznik projektu, který bude řešit lávku přes řeku Morávku v obci Vyšní Lhoty.

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Nad rámec dotačního programu přispívá hejtmanství i na další významné projekty. Příkladem může být lávka pro cyklisty i pěší v Šenově, která vede nad rušnou silnicí první třídy spojující Ostravu s Havířovem. Na její výstavbu jsme z krajské kasy vloni přispěli 18 milionů korun, jedná se totiž o nákladnou investici za více než 80 milionů korun, spolufinancována byla z evropských fondů. Lávka nyní umožňuje bezpečný a pohodlný přejezd mezi severní a jižní částí Šenova."

Dalších 12 milionů korun půjde z krajského rozpočtu na dva úseky cyklostezky v Trojanovicich, Pindula a Solárka. Tato trasa je důležitá spojnice Moravskoslezského a Zlínského kraje.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000044743/moravskoslezsky-kraj-se-stava-cyklistickym-rajem