Přicházíme do areálu vodního mlýna Wesselsky. Za vstupními vraty na nás už čeká jeho současná majitelka, která nás s mlýnem seznámí.
Věra Králová, majitelka mlýna: "Takové důležité datum je rok 1761, kdy mlynář v Jakubčovicích Johann Wesselsky koupil svému synovi Valentinovi mlýn v tady Loučkách."
Po stručné historii se seznamujeme s mlýnskou technologií. Paní Králová nám předvádí mlýnskou soustavu i mlecí kameny, nezbytné pro mletí obilného zrna. Mlýnské kameny fungovaly tak, že ten horní kámen se otáčel, tomu se proto také říká běhoun. Pokud se zrno mělo mlít, tak muselo spadnout mezi ty kameny, aby došlo k mletí toho zrna.
Další zajímavostí je tzv. korečkový výtah, který se napříč všemi patry využíval k přenášení obilí. Nic z toho by ale nefungovalo nebýt mlýnského kola. Pro roztočení vodního kola je zapotřebí alespoň 120 litrů vody, jinak se ani nehne. Mlynář musel mlýnskou techniku dokonale ovládat. Prací ve mlýně ale jeho starosti nekončily.
Jaroslav Král, majitel mlýna: "Bylo to i na poli, ve chlívě, v sadu."
Pokud se o mlýně chcete dozvědět víc, nenechte si ujít další akci Fajneho léta, která proběhne už 1. září.