Čtyřiačtyřicetiletá Jarmila Kuchařová byla ještě před pěti lety bez práce. Je vyučenou cukrářkou, a to byl také dobrý základ k tomu, začít péct perníky.
Jarmila Kuchařová, perníkářka: "Ze začátku mě k tomu přivedly děti. Já jako malá jsem nikdy perník nejedla a ani dnes ho nejím. Ale děti, všude kde jsme šli na pouť, žadonily perník. Tak jsem si říkala, vyzkouším to. Zkoušela jsem to doma na Vánoce. A potom jsem s tím začala."
Před Vánocemi peče paní Kuchařová hlavně perníky s vánočními motivy nebo chaloupky.
Jarmila Kuchařová, perníkářka: "Za těch pět let, co peču perníky, tak je to určitě víc než tisíc beskydských chaloupek."
V České republice znají paní Kuchařovou hlavně jako tvůrkyni propagačních předmětů. A jaké volí motivy? Jarmila Kuchařová, perníkářka: "Frýdek-Místek, Lysou horu, baziliku."
Propagační perníky dodává paní Kuchařová do dvacítky různých měst. Ve Frýdku-Místku míří třeba do Beskydského informačního centra.
Monika Konvičná, ředitelka BIC: "Máme vysledováno, že je největší zájem je ve Frýdlantě nad Ostravicí v našem BIC. A také na Ostravici. A to s tématy Lysá hora. U nás na pobočce v Místku a ve Frýdku je velký zájem o perníky s frýdeckým motivem, frýdeckým zámkem a s kostelem sv. Jana Křtitele."
Paní Kuchařová sice perníky nejí, ale z rukou jich týdně vypustí stovky.