Pivovarnictví mělo v historii Nového Jičína velkou tradici. Právo vařit pěnivý mok tu vlastnilo 45 domů. Dnes tuto slavnou éru připomíná festival s názvem Pivobraní. Na Masarykově náměstí se konal jeho 5. ročník.
“Dneska se tady točí opravdu přes sto druhů piv, každý pivovar má v nabídce tři, čtyři druhy, je tady v zastoupení nějakých 27 pivovarů,” uvedla Radka Bobková, vedoucí Návštěvnického centra Nový Jičín - Město klobouků.
“Pivovar Slezan mohu doporučit i tady to zahraniční francouzské bylo dobré,” vyjádřil se jeden z návštěvníků akce. “Ty svrchní kvašené, to je moje doména,” sdělil další muž. “Zatím zkouším první pepřové,” reagovala opodál stojící žena. “Já pivo nepiju, já jdu vzít partnerovi,” smála se žena v řadě u vedlejšího stánku.
V nabídce festivalu byla také zahraniční piva a gastrospeciality zejména z partnerských měst Nového Jičína.
“V Epinalu máme podobné oslavy, ale není tam tolik pivovarů, jako tady. Přivezli jsme piva s nižším obsahem alkoholu, takže jsou vhodná pro horký den,” sdělil Duchanois Thibaut, Pivovar La Fouillotte Epinal (Franice).
“Jsme tu poprvé a moc se nám tu líbí. Přivezli jsme tradiční balsamikový ocet z naší octárny, parmazán, salámy a melouny,” přidal se Avio Zecchetti, Městská octárna Novellara (Itálie).
Nechyběly ani pivní soutěže, doprovodný program s Upíry ze slovenské Oravy, 10 tisíc kostiček a dobrá muzika, například v podání kapely Wohnout nebo Janka Ledeckého.