Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Odborníci pátrali, zda Nový Jičín skutečně udělil čestné občanství Henleinovi

Nový Jičín |

Zastupitelé za SPD v Novém Jičíně předložili návrh na odnětí čestného občanství města Konrada Henleina. Zatím o něm ale představitelé městské samosprávy nehlasovali. Údajně není dostatečný důkaz, že Henlein opravdu čestným občanem byl.

Seznam čestných občanů Nového Jičína je uveden v Galerii osobností na webu Muzea Novojičínska. Mezi zhruba pěti desítkami jmen je uveden také Konrád Henlein. Návrh na odebrání jeho čestného občanství města předložili na březnovém jednání zastupitelů členové za SPD.

Michal Pořízka (SPD), zastupitel Nového Jičína: “Na základě upozornění našich spoluobčanů jsem se rozhodli podat návrh na odebrání titulu čestný občan města Nového Jičína Konradu Ernstu Eduardu Henleinovi, který mu byl udělen místním zastupitelstvem 27. listopadu 1938. Konrád Henlein byl prohlášen v roce 1945 za válečného zločince a myslíme si, že by mu měl být tento titul odebrán.”

Návrh byl ale nakonec z jednání zastupitelstva stažen s konstatováním, že není dostatečný důkaz, že tento nacistický funkcionář byl skutečně čestným občanem města

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Nastal rozpor mezi tím, zda tento člověk v tomto seznamu vůbec je právoplatně uváděn. Protože se nepodařilo historikům dohledat to rozhodnutí jak zastupitelstva nebo rady města, kdy říkají, že tento člověk občanství legálně získal. Druhý náhled na tuto věc mají právníci, že i kdyby tento člověk byl čestným občanem města, tak výnosy prezidenta z roku 1945 o toto občanství de facto přišel.”

Případem se začali zabývat odborní pracovníci Státního okresního archivu v Novém Jičíně. Před pár dny se jim v dokumentech podařilo dohledat další údaje týkající se čestného občanství Konráda Henleina.

Martin Vitko, Státní okresní archiv v Novém Jičíně: “V zásadě ten první doklad je ten, vzpomíná ho městská kronika, že dne 27. listopadu 1938, v době návštěvy v Novém Jičíně, tehdejší starosta města doktor Schollich Henleinovi sdělil, že mu čestné občanství bude uděleno. A to určitě není zcela průkazný doklad toho, že mu uděleno byla. Dalším pátráním se ale podařilo zjistit, že to čestné občanství udělené bylo. Na dalším zasedání rady města z ledna roku 1939 bylo řečeno, že Konrad Henlein z titulu svých tehdejších funkcí a zásluh to čestné občanství města Nového Jičína skutečně i získá.”

Dokladem je podle Martina Vitko i zápis ze zasedání rady města z 11. ledna 1939.

Martin Vitko, Státní okresní archiv v Novém Jičíně: “Ten zápis přímo říká toto: Po poradě s představiteli města, se zástupci obecné rady, se dospívá k následujícímu závěru - Konradu Henleinovi bude uděleno nebo uznáno čestné občanství města Nového Jičína. Myslím si, že to je tím pádem asi neprůstřelný důkaz.”

Jak v úvodu zaznělo, čestných občanů, kteří jsou uvedeni v seznamu na stránkách Muzea Novojičínska, je asi padesát. Nejstarší jsou z poloviny 19. století.

Velký počet čestných občanství byl udělen ve druhé půli 19. století, především za zásluhy o město. Čestné tituly získali podnikatelé, starostové a církevní hodnostáři.

Radek Polách, Muzeum Novojičínska: “Ve sbírkách Státního okresního archivu v Novém Jičíně se uchovává několik čestných občanství města Nového Jičína. Jedno z nejvzácnějších je čestné občanství významného novojičínského faráře a děkana Josefa Proroka. Dalším nádherným exemplářem je čestné občanství bývalého starosty Wilhelma Gromanna.”

Ve druhé polovině 20. století pak čestná občanství města dostali například Edvard Beneš, Klement Gottwald a v roce 1968 velitel okupačních vojsk Grigorij Šostakov.

Radek Polách, Muzeum Novojičínska: ”Seznam na Galerii osobností je svědectví doby. Takže i kdyby čestné občanství bylo odebráno, tak přesto ta osoba tam zůstane, protože v nějakém určitém horizontu let toto čestné občanství měla a nebudeme dělat, to, co se tu dělalo v minulosti, že by se tu mazaly dějiny.”

Podle Radka Polácha se seznam čestných občanů na základě nových bádání stále aktualizuje. Nedávno objevili v muzeu v rakouském Salzburgu listinu dokládající čestné občanství starosty Nového Jičína z druhé poloviny 19. století Adolfa Kampratha.

Nahlásit chybu


K tématu

Nový Jičín rozhodl o prodeji 130 tisíc metrů čtverečních pozemků v průmyslové zóně

14. června 2023 14:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pozemky v novojičínské průmyslové zóně prodá město společnosti CTP. Rozhodli o tom zastupitelé na červnové schůzi. Do městské pokladny poputuje více než 120 milionů korun.

Pozemky v novojičínské průmyslové zóně získá firma CTP

14. června 2023 18:15 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pozemky v průmyslové zóně prodá město společnosti CTP. Rozhodli o tom zastupitelé na červnové schůzi. Do novojičínské pokladny poputuje více než 120 milionů korun bez daně.

Ve velkém sále OPF Karviná se konalo 5. zasedání zastupitelstva města

16. května 2023 18:11 | Karviná | Monika Danková

Karvinští zastupitelé se sešli v sále Obchodně podnikatelské fakulty na svém dalším zasedání.


Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

23. dubna 2024 20:14 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

23. dubna 2024 16:26 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

22. dubna 2024 20:30 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Den Země v muzeu provedl děti temným životem v podzemí

Typickou dubnovou akcí v Muzeu Novojičínska je Den Země. Ten zde ovšem letos pojali velmi netradičně a návštěvníkům zprostředkovali život pod zemí.

Města podpořila novinku společnou jízdou zástupců radnic

Zahájení provozu sdílených kol podpořili zástupci novojičínské a kopřivnické radnice společnou cyklojízdou. Ta startovala na Masarykově náměstí a zhruba za 50 minut končila před městským úřadem v Kopřivnici.

Ne nadarmo se zámku Nová Horka u Studénky přezdívá "malá Vídeň"

22. dubna 2024 17:45 | Studénka | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Od příchodu říšského hraběcího rodu Vetter von der Lilie do lůna úrodné krajiny podél Odry se z původně malé tvrze stává významné aristokratické sídlo, centrum hudební i výtvarné kultury.

Vize tělocvičny Tyršovy školy už má reálné obrysy, stát by mohla do čtyř let

Absenci kvalitní tělocvičny se základní škola na Tyršově ulici snaží řešit asi dvacet let. Nyní rada města její požadavek posvětila, schválila studii nového školního sportoviště, to by mohlo stát do čtyř let.

Bleší trh lidé vítali, zbavili se oblečení i gramodesek. Jiní si je spokojení odnesli domů

Obliba bleších trhů mezi nakupujícím i prodejci roste. V Novém Jičíně se původně jednodenní akce konaná v uzavřeném prostoru rozšířila na dva dny, a uskutečnila se na Masarykově náměstí.

Odborníci pátrali, zda Nový Jičín skutečně udělil čestné občanství Henleinovi
Vydáno 22. března 2021 10:20, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Zastupitelé za SPD v Novém Jičíně předložili návrh na odnětí čestného občanství města Konrada Henleina. Zatím o něm ale představitelé městské samosprávy nehlasovali. Údajně není dostatečný důkaz, že Henlein opravdu čestným občanem byl.

Seznam čestných občanů Nového Jičína je uveden v Galerii osobností na webu Muzea Novojičínska. Mezi zhruba pěti desítkami jmen je uveden také Konrád Henlein. Návrh na odebrání jeho čestného občanství města předložili na březnovém jednání zastupitelů členové za SPD.

Michal Pořízka (SPD), zastupitel Nového Jičína: “Na základě upozornění našich spoluobčanů jsem se rozhodli podat návrh na odebrání titulu čestný občan města Nového Jičína Konradu Ernstu Eduardu Henleinovi, který mu byl udělen místním zastupitelstvem 27. listopadu 1938. Konrád Henlein byl prohlášen v roce 1945 za válečného zločince a myslíme si, že by mu měl být tento titul odebrán.”

Návrh byl ale nakonec z jednání zastupitelstva stažen s konstatováním, že není dostatečný důkaz, že tento nacistický funkcionář byl skutečně čestným občanem města

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Nastal rozpor mezi tím, zda tento člověk v tomto seznamu vůbec je právoplatně uváděn. Protože se nepodařilo historikům dohledat to rozhodnutí jak zastupitelstva nebo rady města, kdy říkají, že tento člověk občanství legálně získal. Druhý náhled na tuto věc mají právníci, že i kdyby tento člověk byl čestným občanem města, tak výnosy prezidenta z roku 1945 o toto občanství de facto přišel.”

Případem se začali zabývat odborní pracovníci Státního okresního archivu v Novém Jičíně. Před pár dny se jim v dokumentech podařilo dohledat další údaje týkající se čestného občanství Konráda Henleina.

Martin Vitko, Státní okresní archiv v Novém Jičíně: “V zásadě ten první doklad je ten, vzpomíná ho městská kronika, že dne 27. listopadu 1938, v době návštěvy v Novém Jičíně, tehdejší starosta města doktor Schollich Henleinovi sdělil, že mu čestné občanství bude uděleno. A to určitě není zcela průkazný doklad toho, že mu uděleno byla. Dalším pátráním se ale podařilo zjistit, že to čestné občanství udělené bylo. Na dalším zasedání rady města z ledna roku 1939 bylo řečeno, že Konrad Henlein z titulu svých tehdejších funkcí a zásluh to čestné občanství města Nového Jičína skutečně i získá.”

Dokladem je podle Martina Vitko i zápis ze zasedání rady města z 11. ledna 1939.

Martin Vitko, Státní okresní archiv v Novém Jičíně: “Ten zápis přímo říká toto: Po poradě s představiteli města, se zástupci obecné rady, se dospívá k následujícímu závěru - Konradu Henleinovi bude uděleno nebo uznáno čestné občanství města Nového Jičína. Myslím si, že to je tím pádem asi neprůstřelný důkaz.”

Jak v úvodu zaznělo, čestných občanů, kteří jsou uvedeni v seznamu na stránkách Muzea Novojičínska, je asi padesát. Nejstarší jsou z poloviny 19. století.

Velký počet čestných občanství byl udělen ve druhé půli 19. století, především za zásluhy o město. Čestné tituly získali podnikatelé, starostové a církevní hodnostáři.

Radek Polách, Muzeum Novojičínska: “Ve sbírkách Státního okresního archivu v Novém Jičíně se uchovává několik čestných občanství města Nového Jičína. Jedno z nejvzácnějších je čestné občanství významného novojičínského faráře a děkana Josefa Proroka. Dalším nádherným exemplářem je čestné občanství bývalého starosty Wilhelma Gromanna.”

Ve druhé polovině 20. století pak čestná občanství města dostali například Edvard Beneš, Klement Gottwald a v roce 1968 velitel okupačních vojsk Grigorij Šostakov.

Radek Polách, Muzeum Novojičínska: ”Seznam na Galerii osobností je svědectví doby. Takže i kdyby čestné občanství bylo odebráno, tak přesto ta osoba tam zůstane, protože v nějakém určitém horizontu let toto čestné občanství měla a nebudeme dělat, to, co se tu dělalo v minulosti, že by se tu mazaly dějiny.”

Podle Radka Polácha se seznam čestných občanů na základě nových bádání stále aktualizuje. Nedávno objevili v muzeu v rakouském Salzburgu listinu dokládající čestné občanství starosty Nového Jičína z druhé poloviny 19. století Adolfa Kampratha.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000024610/odbornici-patrali-zda-novy-jicin-skutecne-udelil-cestne-obcanstvi-henleinovi