Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zástupci sedmdesáti Zdravých měst se inspirovali v Novém Jičíně

Nový Jičín |

Nový Jičín hostil Podzimní školu Zdravých měst. Zkušenosti a příklady dobré praxe si tu předali zástupci 70 sídel z celé republiky. Pořádající město se prezentovalo participativním rozpočtem.

Členem Národní sítě Zdravých měst je Nový Jičín od roku 2015. Z nováčka se postupně vypracoval mezi ty zkušenější a 10. až 12. listopadu hostil Podzimní školu Zdravých měst. Zúčastnili se jí zástupci 70 sídel.

Jitka Boušková, Národní síť Zdravých měst ČR: “My jsme rádi, že se konečně po roce a půl podařilo, že se setkáváme, standardně tato škola probíhá třikrát ročně. Sjíždí se zástupci měst, obcí a regionu z celé republiky, jak úředníci, koordinátoři Zdravého města, tak i starostové a místostarostové. Cílem je, aby se potkali, nasdíleli si dobrou praxi v tématech, jak zapojovat veřejnost, jaké dělají osvětové kampaně k udržitelnému rozvoji a nebo jak to město řídit.”
Ondřej Syrovátka (SZ), 2. místostarosta Nového Jičína: “Program se skládá ze dvou částí, jednak je to taková vzájemná inspirace v příkladech dobré praxe, kdy města prezentují nějaké projekty nebo aktivity, které považují za zajímavé a prospěšné. Zítra a pozítří budou probíhat školení pro úředníky a pro politiky, aby se ve své práci mohli zdokonalovat.”
Jan Krkoška (ANO 2011), náměstek hejtmana MSK: “My se budeme v Novém Jičína bavit a informovat o projektech, které můžeme sdílet napříč celou Českou republikou. Ty nápady, které vznikly třeba v Moravskoslezském kraji, mohou jít dál a nebo naopak.”

Zdravá města spojuje především myšlenka kvalitnějšího života občanů, a také rozvoj komunikace s veřejností. Proto Nový Jičín jako příklad dobré praxe prezentoval na hlavní konferenci fungování svého participativního rozpočtu, prostřednictvím kterého lidé rozhodují o menších projektech ve městě, a konkrétně jeho využití i v evropském projektu studentů Mendelovy střední školy. Naopak inspirativní pro město by podle Ondřeje Syrovátky mohl být přednáškový blok o energetice.

Ondřej Syrovátka (SZ), 2. místostarosta Nového Jičína: “Jak ušetřit, jakým způsobem dělat tu energetickou politiku úsporněji. Tam věříme, že se něco přiučíme. A také je tam taková sekce pro politiky, jak ty věci, které realizují v rámci Zdravého města, mohou využít pro svou politickou práci a jak to prezentovat na veřejnosti.”
Jitka Boušková, Národní síť Zdravých měst ČR: “My Nový Jičín sledujeme dlouhodobě, takže vím, že se tady velice dobře daří podpoře cyklistické dopravy, plánování s veřejností, hodně se tady pracuje s dětmi a s mládeží, což je téma, které národní síť hodně zajímá. Takže jsme rádi, že můžeme Nový Jičín ukázat i těm vzdálenějším městům, jako je Ústí nad Labem nebo Liberec, takže je to dobrá propagace města.”

Účastníci setkání si mohli prohlédnout Nový Jičín v rámci komentované prohlídky, vydat se na Svinec a Skalky nebo do expozic Návštěvnického centra a Žerotínského zámku.

Nahlásit chybu


K tématu

Mimořádné zastupitelstvo kývlo na podporu kotlíkových dotací

21. dubna 2023 8:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínští zastupitelé se sešli na mimořádné schůzi, rozhodovali o jediném bodu - podpoře kotlíkových dotací. Moravskoslezský kraj letos vyhlásil už 5. výzvu tohoto dotačního programu.

Educa na konferenci představila i nové učebny, ROBO a SMART

9. října 2023 14:34 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Střední odborná škola Educa pořádala další ročník konference o rozvoji Novojičínska. Letošní téma přednášek odráželo zvládání krizí. Současně škola představila i své nové učebny.

Konference novojičínské střední školy Educa byla o řešení krizí a trendu robotizace

9. října 2023 12:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Střední odborná škola Educa uspořádala další ročník konference o rozvoji Novojičínska. Letošní téma přednášek odráželo zvládání krizí. Současně tato škola sídlící představila i své nové učebny.


Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Spolek aktivních Novojičíňáků hraje divadlo a baví se tancem

Skupina Novojičíňáků, kteří, byť už mají svou pracovní kariéru za sebou, se rozhodla iniciativně zapojit do místního dění. Založila spolek s názvem “Být spolu aktivní”. Pořádá taneční odpoledne a hraje divadlo pro děti.

Rodáci vyhlásili jaro Karla Kryla, připomněli kulatá výročí jeho narození a úmrtí

Klub rodáků a přátel města vyhlásil jaro Karla Kryla. Tento čestný občan Nového Jičína se před 80 lety narodil - a před 30 lety zemřel.

“Blešák” v Novém Jičíně zaujal, přesunul se na náměstí

Obliba bleších trhů mezi nakupujícím i prodejci roste. V Novém Jičíně se původně jednodenní akce konaná v uzavřeném prostoru rozšířila na dva dny, a uskutečnila se na Masarykově náměstí.

Nechtějí být jen seniorkami, založily v Novém Jičíně aktivní spolek

Skupina novojičínských žen, které, byť už mají svou pracovní kariéru za sebou, se rozhodla iniciativně zapojit do místního dění. Založila spolek s názvem “Být spolu aktivní”. Pořádá taneční odpoledne a hraje divadlo.

Trofej vítěze AHL skončila v rukou domácího týmu

15. dubna 2024 17:42 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Zimní sezonu na ledové ploše ve Studénce uzavřelo finále amatérské hokejové ligy. Rozhodující zápas se odehrál poslední březnovou sobotu. Těsným rozdílem jediného gólu jej vyhrál tým domácích.

Novojičínští rodáci uctili čestného občana Karla Kryla

Klub rodáků a přátel města vyhlásil v Novém Jičíně jaro Karla Kryla. Uctil tak kulaté výročí narození i úmrtí tohoto novojičínského čestného občana.

Protidrogový vlak se po tříleté pauze vrátil varovat a odradit

Do Nového Jičína se po tříleté pauze vrátil protidrogový vlak. Revolution train tu zastavil na jeden den, otevřen byl pro školní skupiny i veřejnost zdarma.

Zástupci sedmdesáti Zdravých měst se inspirovali v Novém Jičíně
Vydáno 15. listopadu 2021 15:25, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Nový Jičín hostil Podzimní školu Zdravých měst. Zkušenosti a příklady dobré praxe si tu předali zástupci 70 sídel z celé republiky. Pořádající město se prezentovalo participativním rozpočtem.

Členem Národní sítě Zdravých měst je Nový Jičín od roku 2015. Z nováčka se postupně vypracoval mezi ty zkušenější a 10. až 12. listopadu hostil Podzimní školu Zdravých měst. Zúčastnili se jí zástupci 70 sídel.

Jitka Boušková, Národní síť Zdravých měst ČR: “My jsme rádi, že se konečně po roce a půl podařilo, že se setkáváme, standardně tato škola probíhá třikrát ročně. Sjíždí se zástupci měst, obcí a regionu z celé republiky, jak úředníci, koordinátoři Zdravého města, tak i starostové a místostarostové. Cílem je, aby se potkali, nasdíleli si dobrou praxi v tématech, jak zapojovat veřejnost, jaké dělají osvětové kampaně k udržitelnému rozvoji a nebo jak to město řídit.”
Ondřej Syrovátka (SZ), 2. místostarosta Nového Jičína: “Program se skládá ze dvou částí, jednak je to taková vzájemná inspirace v příkladech dobré praxe, kdy města prezentují nějaké projekty nebo aktivity, které považují za zajímavé a prospěšné. Zítra a pozítří budou probíhat školení pro úředníky a pro politiky, aby se ve své práci mohli zdokonalovat.”
Jan Krkoška (ANO 2011), náměstek hejtmana MSK: “My se budeme v Novém Jičína bavit a informovat o projektech, které můžeme sdílet napříč celou Českou republikou. Ty nápady, které vznikly třeba v Moravskoslezském kraji, mohou jít dál a nebo naopak.”

Zdravá města spojuje především myšlenka kvalitnějšího života občanů, a také rozvoj komunikace s veřejností. Proto Nový Jičín jako příklad dobré praxe prezentoval na hlavní konferenci fungování svého participativního rozpočtu, prostřednictvím kterého lidé rozhodují o menších projektech ve městě, a konkrétně jeho využití i v evropském projektu studentů Mendelovy střední školy. Naopak inspirativní pro město by podle Ondřeje Syrovátky mohl být přednáškový blok o energetice.

Ondřej Syrovátka (SZ), 2. místostarosta Nového Jičína: “Jak ušetřit, jakým způsobem dělat tu energetickou politiku úsporněji. Tam věříme, že se něco přiučíme. A také je tam taková sekce pro politiky, jak ty věci, které realizují v rámci Zdravého města, mohou využít pro svou politickou práci a jak to prezentovat na veřejnosti.”
Jitka Boušková, Národní síť Zdravých měst ČR: “My Nový Jičín sledujeme dlouhodobě, takže vím, že se tady velice dobře daří podpoře cyklistické dopravy, plánování s veřejností, hodně se tady pracuje s dětmi a s mládeží, což je téma, které národní síť hodně zajímá. Takže jsme rádi, že můžeme Nový Jičín ukázat i těm vzdálenějším městům, jako je Ústí nad Labem nebo Liberec, takže je to dobrá propagace města.”

Účastníci setkání si mohli prohlédnout Nový Jičín v rámci komentované prohlídky, vydat se na Svinec a Skalky nebo do expozic Návštěvnického centra a Žerotínského zámku.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000028442/zastupci-sedmdesati-zdravych-mest-se-inspirovali-v-novem-jicine