Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Vize tělocvičny Tyršovy školy už má reálné obrysy, stát by mohla do čtyř let

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Absenci kvalitní tělocvičny se základní škola na Tyršově ulici snaží řešit asi dvacet let. Nyní rada města její požadavek posvětila, schválila studii nového školního sportoviště, to by mohlo stát do čtyř let.

Plocha zhruba 13 x 7 metrů - to je prostor, ve kterém absolvují hodiny tělesné výchovy děti z prvního stupně Základní školy Tyršova. Starší děti chodí do haly v areálu stadionu, učitelé tělocviku tuto trasu denně absolvují několikrát. O stavbě nové tělocvičny tu hovoří dvacet let.

Gustav Žídek, učitel tělesné výchovy ZŠ Tyršova Nový Jičín: “Výuka tělesné výchovy probíhá ve dvouhodinovkách, děti druhého stupně docházejí na halu ABC, čímž vlastně tou cestou, tím přesunem, ztrácejí 20 minut tam, 20 minut zpět, takže toho času na samotnou výuku je daleko méně, než by bylo, kdyby ta tělocvična stála. Takže my jako tělocvikáři to vítáme ze všech stran, jednak více času pohybu pro děti, a taky lepší pracovní podmínky pro tělocvikáře.”
Magda Trávníčková, ředitelka ZŠ Tyršova Nový Jičín: “Po devatenácti letech ve funkci ředitelky školy odcházím do důchodu s dobrým pocitem, že se konečně podařilo prosadit stavbu tělocvičny pro Tyršovku. Děkuji samozřejmě i rodičům, kteří nám pomohli s prosazením tohoto záměru. Můj předchůdce, pan ředitel Hajda, měl v roce 2005 připravený plány, bohužel, škola je stará a bylo potřeba během let jiné financování, to znamená, opravila se střecha, fasáda, proběhla výměna oken, postavili se nové šatny, takže po celou tu dobu vlastně se nenašly finance na stavbu nové tělocvičny.”

Letos rada města rozhodla, že stavba nové tělocvičny u této školy dostává zelenou. Diskutovala také ještě o tom, zda nejít do větší haly, ale vzhledem ke stísněnému prostoru a velkým finančním nákladům posvětila variantu 24 x 15 metrů.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Momentálně je tedy radou schválena studie, bude se zadávat projektová dokumentace, která by měla být zpracována během tohoto a příštího roku, a následně, pokud budou finance, tak by mohla být zahájena stavba. Předpokládané náklady jsou asi 98 milionů korun.”
Ondřej Kafka, Ateliér MOAD Nový Jičín: “Na této vizualizaci je vidět vstup z ulice Derkova, kde vidíme hlavní benefit našeho přístupu k návrhu, kde bezbariérově vstupujeme na rozptylovou plochu, na takový herní předprostor, odkud je bezbariérových vstup do hlavního vstupu do budov Derkova. Tělocvična je tady prezentována jako jednoduchá kostka, kde, aby byla zajištěna interaktivita, aby bylo vidět, jakou funkci ta kostka má, tak ze zadní strany je vidět průhled do herní plochy, která se nachází o patro níže.”

Tělocvična bude mít zelenou střechu. Zpracovatelé studie ovšem neřeší jen samotnou stavbu, ale i využití byť malého prostoru v jejím okolí, ve kterém navrhují zřetelně oddělit plochu pro pohyb dětí a dopravní obslužnost, prostor ozelenit a propojit jej s venkovním hřištěm školy.

Ondřej Kafka, Ateliér MOAD Nový Jičín: “A protože toho místa nemáme moc, tak se snažím stavbu rozvrstvovat vertikálně. To znamená, že do podzemí umisťujeme zázemí tělocvičny, včetně šaten, nad nimi vytváříme venkovní volný rozptylový prostor a na střechu tělocvičny umisťujeme venkovní učebnu.”

K samotné realizaci stavby by mohlo dojít do čtyř let. Město má ovšem v plánu komplexní úpravu prostoru mezi základní školou, knihovnou a katastrálním úřadem. Mělo by tu vzniknout parkoviště, i pro potřeby budoucího kulturního domu v Novém Slunci. Záměr se zásadně nedotýká budovy bývalého Artefaktu na Slovanské ulici.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Ano, budova Artefaktu zůstane stát. Je možné, že bude potřeba zbourat část toho zadního traktu. Nicméně ta přední část určitě zůstane stát. Národní památkový ústav avizoval, že by nesouhlasil s tím zbouráním, vzhledem k tomu, že to je ještě v ochranném pásmu městské památkové rezervace. Jedna z úvah, kterou se také zabýváme, je i ta, že by do budoucna ta budova Slovanské 3 mohla být využita pro samotnou školu.”
Nahlásit chybu


K tématu

Novojičínská “Tyršovka” prosadila stavbu nové tělocvičny

Absenci kvalitní tělocvičny se základní škola Tyršova v Novém Jičíně snaží řešit asi dvacet let. Nyní rada města její požadavek posvětila, schválila studii nového školního sportoviště, to by mohlo stát do čtyř let.

Padlo dogma, na novojičínském náměstí v městské památkové rezervaci porostou stromy

12. října 2023 9:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Kolem kašny na novojičínském náměstí jsou vyhloubeny čtyři díry, do kterých budou umístěny stromy. Konkrétně lípy varšavského typu. Snahu Novojičínských o ozelenění centra na druhý pokus posvětil Národní památkový ústav.

Na náměstí porostou čtyři lípy varšavského typu

12. října 2023 19:02 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Kolem kašny na Masarykově náměstí jsou vyhloubeny čtyři díry, do kterých budou umístěny stromy. Konkrétně lípy varšavského typu. Osvěží centrum a připomenou, že stromy už tu rostly i před zhruba sto lety.


Horní Suchá zvažuje koupi části finských domků, odprodat by je chtěla stávajícím nájemníkům

Zastupitelé v Horní Suché přijali usnesení projevit vůli na odkup jedné z lokalit finských domků od soukromého vlastníka. Pokud se tak skutečně stane, chtěla by obec nabídnout odprodej stávajícím nájemníkům.

Tragický konec noční jízdy: osmpadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

Dnes 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

V Havířově odstartoval další ročník soutěže Wolfram, na nejlepší týmy čeká atraktivní cena

Sedmý roční branné soutěže Wolfram byl zahájen v Havířově. Armáda si pro žáky v letošním roce připravila i jednu novinku a hlavně atraktivní ceny.

Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Dnes 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Do školky na Poštovní děti vyrazily v kostýmech a s košťaty

Dubnové čarodějnice jsou inspirací pro mnoho zábavných akcí a ve velkém si je užívají i děti. V mateřské škole na ulici Poštovní pro ně připravili Čarodějnou stezku. Většina účastníků dorazila v kostýmech.

Výjevy z planety W zahájily výstavní sezonu na Baště

Kamenná bašta, tedy sídlo klubu rodáků, zahájila novou výstavní sezonu. V té si klade za cíl představit veřejnosti také mladé začínající výtvarné umělce. Prvním z nich je Novojičíňák Václav Nezval.

Romové slavili svůj mezinárodní svátek v zahradě knihovny

K oslavám Mezinárodního dne Romů se pravidelně připojují i ti Novojičínští. Letos uspořádali kulturně-společenské odpoledne v zahradě knihovny.

Studénka v lednu převzala areál TJ, aby jej mohli sportovci využívat, musí do něj investovat

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu ve Studénce je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí se provést rekonstrukce rozvodů. Město tento majetek převzalo do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Vyhlášení úspěšných sportovců města za rok 2023

Nový Jičín vyhlásil úspěšné sportovce města za rok 2023. Absolutní vítězkou se stala atletka Barbora Vahalíková, medailistka z mistrovství republiky v půlmaratonu.

Fyzičky na zkoušku lákaly muže i ženy, v policejním fitness bylo plno

Novojičínská policie umožnila zájemcům absolvovat fyzické prověrky na zkoušku. Otestovat svou zdatnosti se tu rozhodlo více než pětadvacet lidí, muži i ženy.

Vize tělocvičny Tyršovy školy už má reálné obrysy, stát by mohla do čtyř let
Vydáno 22. dubna 2024 12:10, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Absenci kvalitní tělocvičny se základní škola na Tyršově ulici snaží řešit asi dvacet let. Nyní rada města její požadavek posvětila, schválila studii nového školního sportoviště, to by mohlo stát do čtyř let.

Plocha zhruba 13 x 7 metrů - to je prostor, ve kterém absolvují hodiny tělesné výchovy děti z prvního stupně Základní školy Tyršova. Starší děti chodí do haly v areálu stadionu, učitelé tělocviku tuto trasu denně absolvují několikrát. O stavbě nové tělocvičny tu hovoří dvacet let.

Gustav Žídek, učitel tělesné výchovy ZŠ Tyršova Nový Jičín: “Výuka tělesné výchovy probíhá ve dvouhodinovkách, děti druhého stupně docházejí na halu ABC, čímž vlastně tou cestou, tím přesunem, ztrácejí 20 minut tam, 20 minut zpět, takže toho času na samotnou výuku je daleko méně, než by bylo, kdyby ta tělocvična stála. Takže my jako tělocvikáři to vítáme ze všech stran, jednak více času pohybu pro děti, a taky lepší pracovní podmínky pro tělocvikáře.”
Magda Trávníčková, ředitelka ZŠ Tyršova Nový Jičín: “Po devatenácti letech ve funkci ředitelky školy odcházím do důchodu s dobrým pocitem, že se konečně podařilo prosadit stavbu tělocvičny pro Tyršovku. Děkuji samozřejmě i rodičům, kteří nám pomohli s prosazením tohoto záměru. Můj předchůdce, pan ředitel Hajda, měl v roce 2005 připravený plány, bohužel, škola je stará a bylo potřeba během let jiné financování, to znamená, opravila se střecha, fasáda, proběhla výměna oken, postavili se nové šatny, takže po celou tu dobu vlastně se nenašly finance na stavbu nové tělocvičny.”

Letos rada města rozhodla, že stavba nové tělocvičny u této školy dostává zelenou. Diskutovala také ještě o tom, zda nejít do větší haly, ale vzhledem ke stísněnému prostoru a velkým finančním nákladům posvětila variantu 24 x 15 metrů.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Momentálně je tedy radou schválena studie, bude se zadávat projektová dokumentace, která by měla být zpracována během tohoto a příštího roku, a následně, pokud budou finance, tak by mohla být zahájena stavba. Předpokládané náklady jsou asi 98 milionů korun.”
Ondřej Kafka, Ateliér MOAD Nový Jičín: “Na této vizualizaci je vidět vstup z ulice Derkova, kde vidíme hlavní benefit našeho přístupu k návrhu, kde bezbariérově vstupujeme na rozptylovou plochu, na takový herní předprostor, odkud je bezbariérových vstup do hlavního vstupu do budov Derkova. Tělocvična je tady prezentována jako jednoduchá kostka, kde, aby byla zajištěna interaktivita, aby bylo vidět, jakou funkci ta kostka má, tak ze zadní strany je vidět průhled do herní plochy, která se nachází o patro níže.”

Tělocvična bude mít zelenou střechu. Zpracovatelé studie ovšem neřeší jen samotnou stavbu, ale i využití byť malého prostoru v jejím okolí, ve kterém navrhují zřetelně oddělit plochu pro pohyb dětí a dopravní obslužnost, prostor ozelenit a propojit jej s venkovním hřištěm školy.

Ondřej Kafka, Ateliér MOAD Nový Jičín: “A protože toho místa nemáme moc, tak se snažím stavbu rozvrstvovat vertikálně. To znamená, že do podzemí umisťujeme zázemí tělocvičny, včetně šaten, nad nimi vytváříme venkovní volný rozptylový prostor a na střechu tělocvičny umisťujeme venkovní učebnu.”

K samotné realizaci stavby by mohlo dojít do čtyř let. Město má ovšem v plánu komplexní úpravu prostoru mezi základní školou, knihovnou a katastrálním úřadem. Mělo by tu vzniknout parkoviště, i pro potřeby budoucího kulturního domu v Novém Slunci. Záměr se zásadně nedotýká budovy bývalého Artefaktu na Slovanské ulici.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Ano, budova Artefaktu zůstane stát. Je možné, že bude potřeba zbourat část toho zadního traktu. Nicméně ta přední část určitě zůstane stát. Národní památkový ústav avizoval, že by nesouhlasil s tím zbouráním, vzhledem k tomu, že to je ještě v ochranném pásmu městské památkové rezervace. Jedna z úvah, kterou se také zabýváme, je i ta, že by do budoucna ta budova Slovanské 3 mohla být využita pro samotnou školu.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000042693/vize-telocvicny-tyrsovy-skoly-uz-ma-realne-obrysy-stat-by-mohla-do-ctyr-let