Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Policisté a BESIP apelovali na cyklisty, přilbu by měl mít každý

Nový Jičín |

Policisté a zástupci BESIPU vyrazili k cyklostezce Koleje, apelovali na cyklisty, aby přilba byla automatickou výbavu všech. I těm starším osmnácti let vysvětlovali, jaký význam má v případě různých kolizí a nehod.

Novojičínští policejní preventisté a zástupci BESIPU se připojili ke 13. ročníku celorepublikové kampaně “Na kole jen s přilbou”. Na důležitost nošení této ochranné pomůcky upozorňovali dospělé i děti na cyklostezce Koleje.

cyklisté: 
“Já vždycky, jsem tak naučená, že jezdíváme s přilbou.”
“S přilbou, ale když jedu taky kousek na zahrádku, tak si ji neberu, ale asi bych měla.”
“Vždycky s přilbou, mám dvě přilby a tři kola. My starší profíci, už je mi 77 let, tak to známe.”
“Někdy jedu s přilbou, někdy bez, ale většinou se snažím s přilbou, protože přes ty hlavní cesty je to v dnešní době dost riziko.”
Darina Veselá, PČR ÚO Nový Jičín, oddělení prevence: “Cílem projektu je snížit počet dopravních nehod cyklistů, převátně s těžkým zraněním. Základním pravidlem je mít za jízdy na na hlavě ochrannou přilbu. Tato povinnost je v České republice stanovena zákonem osobám mladším 18 let, ale my doporučujeme, aby tu přilbu měli všichni, bez rozdílu věku, protože opravdu dokáže zachránit život a zdraví.”

V loňském roce na českých silnicích zemřelo 42 cyklistů, z toho 29 z nich nemělo na hlavě přilbu.

Darina Veselá, PČR ÚO Nový Jičín, oddělení prevence: “Dopravní experti se shodují, že pokud by tyto osoby při dopravní nehodě měly přilbu, tak by pro ně nejspíše nebyl tragická. Když se podíváme na Novojičínsko, tak od začátku roku do konce května evidujeme 13 případů dopravních nehod cyklistů. V loňském roce za toto stejné období evidujeme 27 dopravních nehod cyklistů, doufáme, že tento trend bude pokračovat.”
Pavel Blahut, krajský koordinátor BESIP: “Je to tak, opravdu ve třech čtvrtinách případů by helma mohla zachránit život nebo minimálně ty následky na zdraví by byly minimální. Opravdu je to potřeba připomínat všem, co jezdí na kole, nejen dětem, ale i dospělým, právě dospělí často nemají pocit, že je potřeba tu přilbu nosit.”

Preventisté také upozorňují, že i když cyklista helmu má, měl by ji mít správně upevněnou, měla by mu dobře sedět a nebýt poškozená, třeba případným předchozím pádem. Ale nejde jen o přilbu, důležité jsou i další prvky související s povinnou výbavou kola.

cyklista:

“Na kole mám helmu, mám žluté odrazky v kolech, ve šlapkách, vepředu mám bílou odrazku, vzadu mám červenou, na sedačce mám světýlko červené, vpředu bílé, mám zvonek a dobře napnutý řetěz.”


Pavel Blahut, krajský koordinátor BESIP: “Spousta cyklistů ani neví, co je v té povinné výbavě. Koupí si nové kolo, prodejce jim třeba ani nedá tu informaci, co všechno je potřeba, a pak používají kolo bez reflexů, čímž samozřejmě ohrožují zejména sebe.”

Dobře vybaveného cyklistu pracovníci BESIPU a policie pochválili, ty ne úplně dokonalé obdarovali reflexními prvky a odrazkami. Zájemci si mohli vyzkoušet brýle, které dokáží nasimulovat stav při půl promile alkoholu v krvi a tím narušené reakce člověka.

Nahlásit chybu


K tématu

Řidiči kontrolu na alkohol vítali, v Novém Jičíně policisté nepřistihli žádného hříšníka

24. července 2023 7:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Policie České republiky a BESIP uskutečnili v Novém Jičíně kontrolně preventivní akci na alkohol za volantem. Nepřistihli žádného hříšníka, vzorné řidiče odměnili nealko pivem.

Policie vyrazila na Olešnou v rámci preventivní akce Na kole jen s přilbou

7. srpna 2023 16:22 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Přilba může nejen cyklistům zachránit život. Na to pravidelně upozorňují policisté, záchranáři i BESIP tým. Další z řad preventivních akcí zorganizovala policie na Olešné. Přímo na cyklostezce tam policisty radily cyklistům, jak mají mít správně vybavené kolo a že by měli myslet právě na přilby.

Vzorní řidiči dostali při kontrole pivo, samozřejmě nealko

1. srpna 2023 12:11 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Policie České republiky a BESIP uspořádali v Novém Jičíně kontrolně preventivní akci na alkohol za volantem. Nepřistihli žádného hříšníka, vzorné řidiče odměnili nealko pivem.


Žáci těrlických základních škol hráli tradiční prvomájový turnaj ve fotbale o Sladký míč

Na fotbalovém stadionu se 1. května odehrál tradiční turnaj žáků základních škol o Sladký míč.

První část opravené ulice Borovského je průjezdná, uzavírka začala v dalším úseku

Rekonstrukce ulice Borovského se posunula do 2. etapy. V tuto chvíli je již opravená část silnice průjezdná a práce se posunuly výše k ulici Na Kopci.

DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

Protest proti továrně v Dolní Lutyni neslábne, atmosféra setkání s občany byla opět napjatá

Kulturní dům v Dolní Lutyni znovu naplnili občané nespokojení s plánovanou stavbou továrny v obci. Vadí jim zabírání úrodné půdy a rozdělení vesnice, ale taky to, že stále nevědí, kdo je investorem. Spíš než pro odpovědi na otázky přišli na pondělní setkání protestovat.

AZ Havířov do 1. ligy nepostoupil, zklamání bylo velké

Rozhodující hokejový zápas mezi AZ Havířov a Chomutovem byl nesmírný boj. Přesto, že hráči do posledního domácího utkání dali všechno, stejně jako fanoušci, postup do první ligy si zajistil Chomutov.

První moduly nového pavilonu Karvinské hornické nemocnice už dorazily

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice (KHN). Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly. Vznikne tak zázemí pro operace nádorových onemocnění prsu, jednodenní chirurgii a laparoskopické výkony.

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí. Klíčová stavba by měla být dokončena v roce 2029

Jižní obchvat Komárova už má pravomocné územní rozhodnutí. Tato dopravní stavba je klíčová nejen pro Opavu, ale zejména pro západní část Moravskoslezského kraje.

Karvinští strážníci monitorují prostor v Karviné-Loukách kvůli prostitutkám

V Karviné-Loukách začali strážníci kvůli přítomnosti prostitutek lokalitu monitorovat. Jde o opatření pro řidiče, kteří jejich služby využívají, aby si uvědomili, že nahrávka může být použita jako důkazní prostředek pro pozdější správní řízení před přestupkovou komisí.

Uplynulo 79 let od osvobození Ostravy. Vzpomínka na padlé se uskutečnila v Komenského sadech

Ostrava si 30. dubna tradičně připomněla osvobození města od fašistických okupantů. Vyvrcholila tak Ostavsko-opavská operace, která byla největší bitvou 2. světové války na našem území. Průmyslové město osvobodili kromě Rudé armády také příslušníci 1. čs. armádního sboru.

V Karviné zastaví protidrogový vlak, prohlídky si rezervujte

Po sedmi letech zastaví ve dnech 6. a 7. května v Karviné na vlakovém nádraží protidrogový vlak se šesti vagóny, čtyřmi kinosály, osmi interaktivními místnostmi a skutečným příběhem o drogové závislosti.

Vyhlášení úspěšných sportovců města za rok 2023

Nový Jičín vyhlásil úspěšné sportovce města za rok 2023. Absolutní vítězkou se stala atletka Barbora Vahalíková, medailistka z mistrovství republiky v půlmaratonu.

Fyzičky na zkoušku lákaly muže i ženy, v policejním fitness bylo plno

Novojičínská policie umožnila zájemcům absolvovat fyzické prověrky na zkoušku. Otestovat svou zdatnosti se tu rozhodlo více než pětadvacet lidí, muži i ženy.

Stavební parcely Pod Skalkou budou na podzim hotovy

Na pozemcích Pod Skalkou pokračuje příprava infrastruktury pro 23 stavebních parcel. Současně tu vznikají dvě nové ulice, pro které radnice hledá jména. Podle územního plánu je to poslední lokalita ve městě, kde je možné rodinné domy stavět.

Nová Horka zavoní liliemi a překvapí i děti, 1. května zve na mušketýry

29. dubna 2024 7:40 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Zámek Nová Horka zahájil v dubnu hlavní turistickou sezonu. V jejím průběhu znovu zavoní liliemi, připravuje program pro děti, a také připomene dobu, kdy tu byl ústav pro mentálně postižené ženy.

BEZ KOMENTÁŘE: Den země na Jarošově statku ve Studénce

27. dubna 2024 10:31 | Studénka | Jan Plášil | Novojičínský expres

I přes silný déšť se akce na Jarošově statku ve Studénce nezrušila. Zájemci si vyposlechli historii pečování o zdejěí koně a další zvířata. Pojďme se společně na akci podívat.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Policisté a BESIP apelovali na cyklisty, přilbu by měl mít každý
Vydáno 13. července 2023 8:58, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Policisté a zástupci BESIPU vyrazili k cyklostezce Koleje, apelovali na cyklisty, aby přilba byla automatickou výbavu všech. I těm starším osmnácti let vysvětlovali, jaký význam má v případě různých kolizí a nehod.

Novojičínští policejní preventisté a zástupci BESIPU se připojili ke 13. ročníku celorepublikové kampaně “Na kole jen s přilbou”. Na důležitost nošení této ochranné pomůcky upozorňovali dospělé i děti na cyklostezce Koleje.

cyklisté: 
“Já vždycky, jsem tak naučená, že jezdíváme s přilbou.”
“S přilbou, ale když jedu taky kousek na zahrádku, tak si ji neberu, ale asi bych měla.”
“Vždycky s přilbou, mám dvě přilby a tři kola. My starší profíci, už je mi 77 let, tak to známe.”
“Někdy jedu s přilbou, někdy bez, ale většinou se snažím s přilbou, protože přes ty hlavní cesty je to v dnešní době dost riziko.”
Darina Veselá, PČR ÚO Nový Jičín, oddělení prevence: “Cílem projektu je snížit počet dopravních nehod cyklistů, převátně s těžkým zraněním. Základním pravidlem je mít za jízdy na na hlavě ochrannou přilbu. Tato povinnost je v České republice stanovena zákonem osobám mladším 18 let, ale my doporučujeme, aby tu přilbu měli všichni, bez rozdílu věku, protože opravdu dokáže zachránit život a zdraví.”

V loňském roce na českých silnicích zemřelo 42 cyklistů, z toho 29 z nich nemělo na hlavě přilbu.

Darina Veselá, PČR ÚO Nový Jičín, oddělení prevence: “Dopravní experti se shodují, že pokud by tyto osoby při dopravní nehodě měly přilbu, tak by pro ně nejspíše nebyl tragická. Když se podíváme na Novojičínsko, tak od začátku roku do konce května evidujeme 13 případů dopravních nehod cyklistů. V loňském roce za toto stejné období evidujeme 27 dopravních nehod cyklistů, doufáme, že tento trend bude pokračovat.”
Pavel Blahut, krajský koordinátor BESIP: “Je to tak, opravdu ve třech čtvrtinách případů by helma mohla zachránit život nebo minimálně ty následky na zdraví by byly minimální. Opravdu je to potřeba připomínat všem, co jezdí na kole, nejen dětem, ale i dospělým, právě dospělí často nemají pocit, že je potřeba tu přilbu nosit.”

Preventisté také upozorňují, že i když cyklista helmu má, měl by ji mít správně upevněnou, měla by mu dobře sedět a nebýt poškozená, třeba případným předchozím pádem. Ale nejde jen o přilbu, důležité jsou i další prvky související s povinnou výbavou kola.

cyklista:

“Na kole mám helmu, mám žluté odrazky v kolech, ve šlapkách, vepředu mám bílou odrazku, vzadu mám červenou, na sedačce mám světýlko červené, vpředu bílé, mám zvonek a dobře napnutý řetěz.”


Pavel Blahut, krajský koordinátor BESIP: “Spousta cyklistů ani neví, co je v té povinné výbavě. Koupí si nové kolo, prodejce jim třeba ani nedá tu informaci, co všechno je potřeba, a pak používají kolo bez reflexů, čímž samozřejmě ohrožují zejména sebe.”

Dobře vybaveného cyklistu pracovníci BESIPU a policie pochválili, ty ne úplně dokonalé obdarovali reflexními prvky a odrazkami. Zájemci si mohli vyzkoušet brýle, které dokáží nasimulovat stav při půl promile alkoholu v krvi a tím narušené reakce člověka.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000038178/policiste-a-besip-apelovali-na-cyklisty-prilbu-by-mel-mit-kazdy