Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ke stávce se připojila většina novojičínských škol a školek, na gymnáziu se učilo

Nový Jičín |

K výstražné stávce se připojila také většina škol v Novém Jičíně. Třeba gymnázium, kde do protestu vstoupila zhruba polovina zaměstnanců školy, výuku zachovalo. Nicméně studenti tu zorganizovali i svou stávku na podporu učitelů.

Uzavřena zůstala v pondělí 27. listopadu většina novojičínských škol. Připojily se k výstražné stávce, kterou vyhlásil Českomoravský odborový svaz pracovníků školství z důvodu snížení platů nepedagogických pracovníků a dalších změn plánovaných ve školství.

Z městských základních škol se ke stávce připojily všechny a v pondělí zavřely, pouze na Komenského 66 zachovali hodiny v prvních až třetích třídách. Z mateřských škol zůstala otevřena pracoviště Mateřské školy Trojlístek. Zavřeno mělo v pondělí také Středisko volného času Fokus.

Lucie Haitlová, ředitelka Mendelovy střední školy: “V rámci Mendelovy střední školy se do stávky zapojili v podstatě všichni pedagogičtí pracovníci, z nepedagogických pracovníků se zapojilo 30 procent, zbylých 70 procent jsou v práci. Pro žáky bylo vyhlášeno ředitelské volno.”

Jediná škola, které v Novém Jičíně výuku zachovala, je zdejší gymnázium, nicméně studenti vstoupili v 10 hodin do své vlastní stávky na podporu učitelů.

    Zdeněk Man, zástupce ředitele Gymnázia Nový Jičín: “V podstatě jsme požádali všechny zaměstnance, aby se vyjádřili do minulé středy, a poté, co jsem zjistili, že méně než polovina školy se ke stávce přihlásila, z učitelů to vycházelo přesně na polovinu, tak jsme po zvážení s panem ředitelem rozhodli, že jsme schopni zajistit výuku, výraznějším způsobem jsme předělali rozvrh a všechny třídy jsou ve škole probíhá standardní výuka.”
    Štěpán Polách, student Gymnázia Nový Jičín: “My si myslíme, že to, co se vláda projednává, že to nemá jen zásadní dopad na učitele, ale hlavně na kvalitu vzdělání a na nás na studenty. A my chceme, aby to školství neupadlo, abychom mohli pořád studovat v takové kvalitě v jaké studujeme, a aby se na školství nešetřilo.”
    Petr Horák, stávkující učitel Gymnázia Nový Jičín: “Za mě je to úplně perfektní, jak tu stávku uchopit, protože novojičínské gymnázium nemůže být ze strany rodičů nebo vládních představitelů osočováno z toho, že si bere studenty jako rukojmí. Na našem gymnáziu zůstala výuka zachována, obědy jsou také k dispozici a studenti dali najevo to, že nesouhlasí s návrhy ministra školství tím, že spontánně tuto akci uspořádali. Myslím si, že je to výjimečné a svědčí to o jejich občanské vyspělosti.”
    Štěpán Polách, student Gymnázia Nový Jičín: “Co by nás nejvíce zasáhlo je třeba to, že skupiny, jak jsme rozdělení na angličtinu, němčinu, na cizí jazyky, že nás je místo třiceti v hodině patnáct. A oni chcou, aby se tyto hodiny daly do jedné, čímž by se ušetřilo, ale ten dopad by to mělo hrozný, protože bychom přišli o tu individualitu a ao to, abychom se v angličtině mohli vyjádřit, mluvit, abychom mohli trénovat ten jazyk.”
    Zdeněk Man, zástupce ředitele Gymnázia Nový Jičín: “Zhruba před 14 dny jsme dostali od ministerstva návrh zákona, se kterým nesouhlasíme, připomínky jsme poslali oficiální cestou a teď čekáme, jestli ten nesouhlas s tím návrhem, bude zhodnocen. Takže z naší strany si myslíme, že jsme udělali to důležité, co jsme chtěli udělat, určitě s tím nesouhlasíme, ale věříme, že to není uzavřená kapitola, a bude možné to ještě nějakým způsobem zrevidovat.”

    Asi po třiceti minutách se gymnazisté vrátili zpět do lavic a pokračovali ve výuce.



    Nahlásit chybu


    K tématu

    Gymnazisté řešili na fóru Dolní bránu, kulturu i školního mazlíčka

    25. září 2023 16:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

    Na gymnáziu proběhlo ve spolupráci se Zdravým městem Nový Jičín školní fórum. Tato aktivita dává prostor pro názory mladé generace. Studenti se vyslovili jak ke škole, tak k dění v samotném městě.

    Novojičínští, kteří nejen létali v jednotkách britského Královského letectva

    9. května 2023 13:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

    Ne mnozí, ale mnoho, to je název výstavy v Návštěvnickém centru. Připomíná 110. výročí narození zdejšího rodáka generálmajora Jaroslava Hlaďa, a také další Novojičínské ve službách britského Královského letectva.

    Výstava připomíná generála Hlaďa a další Novojičínské ve službách RAF

    9. května 2023 13:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

    Ne mnozí, ale mnoho, to je název výstavy, která byla otevřena v Novém Jičíně. Připomíná 110. výročí narození zdejšího rodáka generálmajora Jaroslava Hlaďa, a také další Novojičínské ve službách britského Královského letectva.


    Pořadatelé slibují, že bude v pátek vše pro MS v hokeji připraveno

    Dnes 11:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

    Už jen pár dní zbývá organizátorům MS v ledním hokeji v Ostravě na to, aby připravili Ostrava Arénu, fanzónu a další okolí haly. V pátek ve 14 hodin se otvírá fanzóna a v 16:20 začíná první zápas ostravské skupiny.

    V Kravařích se udusila čtyřletá dívka párkem v rohlíku. Zemřela v nemocnici

    Dnes 20:20 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

    Velmi smutná a tragická událost otřásla v minulých dnech obcí Kravaře na Opavsku. V průběhu pauzy na cirkusovém představení zaskočil čtyřleté dívence při jídle párek v rohlíku a začala se dusit. I přes bleskovou pomoc a letecký transport do nemocnice se ji bohužel už nepodařilo zachránit.

    Pěstouni z Ostravy se setkali na Horní Bečvě. Na vzdělávacím pobytu zažili i spoustu zábavy

    Ostrava může být vzorem pro výborné fungování péče o ohrožené děti, o které se jejich vlastní rodiče nechtějí nebo nemohou starat. Mají totiž vysokou naději, že se dostanou do pěstounských rodin. Město také pro náhradní rodiče pořádá každým rokem víkendové setkání pěstounů, kde se nejen dozvědí důležité informace, ale také zažijí spoustu zábavy.

    Senioři z karvinských městských klubů jsou fit. Společně ušli kolem Karvinského moře 392,62 km

    Pro karvinské seniory připravil Odbor sociální velkou výzvu. Ujít kolem Karvinského moře dohromady 300 km. Senioři ji nejen splnili, ale dokonce překonali, ve štafetovém pochodu ušli trasu dlouhou necelých 393 km.

    Obžalovaný tvrdí, že kamaráda sekerou zabít nechtěl

    Senát Krajského soud v Ostravě začal řešit případ pokusu vraždy, který se měl odehrát před rokem v Třinci. Konflikt mezi dvěma opilými muži se jeden z nich rozhodl ukončit sekerou. U soudu odmítl přijmout nabízených 12 let vězení a tvrdí, že protivníka sekl do hlavy jen jednou.

    Studéňáci ve třídění polevili, odpadu je v popelnicích více

    Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

    Hasiči z celého kraje soutěžili ve Frýdku-Místku ve vyprošťování lidí z havarovaných aut

    Zámecké náměstí ve Frýdku-Místku se stalo dějištěm letošního krajského kola soutěže profesionálních i dobrovolných hasičů ve vyprošťování osob z havarovaného vozidla. Žádná ze soutěžících jednotek předem nevěděla, jak vážně bude zraněna posádka auta.

    Ostrava jedná se zájemcem o rekonstrukci mrakodrapu. Podmínkou je dodržet návrh E. Jiřičné

    Ostravský mrakodrap na Ostrčilově ulici v centu města by měl být opraven podle návrhu renomované architektky Evy Jiřičné. Je to hlavní podmínka pro zájemce o jeho koupi. V těchto dnech už začínají jednání s se společností, která podala nejvyšší nabídku.

    Policie pořádá preventivní přednášky na různá témata i v domovech pro seniory

    Rizika spojená s domácím násilím. Jak se bránit, a hlavně se nebát o tom promluvit. I to je jeden z preventivních programů, o kterém přednášejí policejní preventisté v domovech pro seniory. Přednášky pořádají policisté na různá témata a mezi seniory je o ně velký zájem.

    V Bruntále probíhá v současnosti několik velkých staveb a investic, další se chystají

    V Bruntále právě probíhá několik staveb a investičních akcí najednou a letos přibudou další. V současnosti na stavbu lokality Za mlékárnou navazuje stavba nového sportoviště. Dokončuje se rekonstrukce silničního napojení u rybníka, oprava silnice na Žlutý kopec a oprava autobusového nádraží.

    Autobusy začnou na opačné straně Riegrovy zastavovat na podzim

    Na území města je přes padesát autobusových zastávek a letos k nim přibude jedna zcela nová. Stavba autobusového zálivu s přístřeškem začala na ulici Riegrova. Hotova bude v září.

    Hráči a fanoušci basketbalu oslavili čtvrtstoletí od titulu

    Uplynulo čtvrtstoletí od doby, kdy basketbalisté Nového JIčína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

    Policie potřebuje posily, umožnila fyzické testy na zkoušku

    Novojičínská policie umožnila zájemcům absolvovat fyzické prověrky na zkoušku. Otestovat svou zdatnosti se tu rozhodlo více než pětadvacet lidí, muži i ženy.

    Do školky na Poštovní děti vyrazily v kostýmech a s košťaty

    3. května 2024 9:40 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

    Dubnové čarodějnice jsou inspirací pro mnoho zábavných akcí a ve velkém si je užívají i děti. V mateřské škole na ulici Poštovní pro ně připravili Čarodějnou stezku. Většina účastníků dorazila v kostýmech.

    Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

    Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

    Ke stávce se připojila většina novojičínských škol a školek, na gymnáziu se učilo
    Vydáno 27. listopadu 2023 13:30, Nový Jičín, Petra Dorazilová
    K výstražné stávce se připojila také většina škol v Novém Jičíně. Třeba gymnázium, kde do protestu vstoupila zhruba polovina zaměstnanců školy, výuku zachovalo. Nicméně studenti tu zorganizovali i svou stávku na podporu učitelů.

    Uzavřena zůstala v pondělí 27. listopadu většina novojičínských škol. Připojily se k výstražné stávce, kterou vyhlásil Českomoravský odborový svaz pracovníků školství z důvodu snížení platů nepedagogických pracovníků a dalších změn plánovaných ve školství.

    Z městských základních škol se ke stávce připojily všechny a v pondělí zavřely, pouze na Komenského 66 zachovali hodiny v prvních až třetích třídách. Z mateřských škol zůstala otevřena pracoviště Mateřské školy Trojlístek. Zavřeno mělo v pondělí také Středisko volného času Fokus.

    Lucie Haitlová, ředitelka Mendelovy střední školy: “V rámci Mendelovy střední školy se do stávky zapojili v podstatě všichni pedagogičtí pracovníci, z nepedagogických pracovníků se zapojilo 30 procent, zbylých 70 procent jsou v práci. Pro žáky bylo vyhlášeno ředitelské volno.”

    Jediná škola, které v Novém Jičíně výuku zachovala, je zdejší gymnázium, nicméně studenti vstoupili v 10 hodin do své vlastní stávky na podporu učitelů.

      Zdeněk Man, zástupce ředitele Gymnázia Nový Jičín: “V podstatě jsme požádali všechny zaměstnance, aby se vyjádřili do minulé středy, a poté, co jsem zjistili, že méně než polovina školy se ke stávce přihlásila, z učitelů to vycházelo přesně na polovinu, tak jsme po zvážení s panem ředitelem rozhodli, že jsme schopni zajistit výuku, výraznějším způsobem jsme předělali rozvrh a všechny třídy jsou ve škole probíhá standardní výuka.”
      Štěpán Polách, student Gymnázia Nový Jičín: “My si myslíme, že to, co se vláda projednává, že to nemá jen zásadní dopad na učitele, ale hlavně na kvalitu vzdělání a na nás na studenty. A my chceme, aby to školství neupadlo, abychom mohli pořád studovat v takové kvalitě v jaké studujeme, a aby se na školství nešetřilo.”
      Petr Horák, stávkující učitel Gymnázia Nový Jičín: “Za mě je to úplně perfektní, jak tu stávku uchopit, protože novojičínské gymnázium nemůže být ze strany rodičů nebo vládních představitelů osočováno z toho, že si bere studenty jako rukojmí. Na našem gymnáziu zůstala výuka zachována, obědy jsou také k dispozici a studenti dali najevo to, že nesouhlasí s návrhy ministra školství tím, že spontánně tuto akci uspořádali. Myslím si, že je to výjimečné a svědčí to o jejich občanské vyspělosti.”
      Štěpán Polách, student Gymnázia Nový Jičín: “Co by nás nejvíce zasáhlo je třeba to, že skupiny, jak jsme rozdělení na angličtinu, němčinu, na cizí jazyky, že nás je místo třiceti v hodině patnáct. A oni chcou, aby se tyto hodiny daly do jedné, čímž by se ušetřilo, ale ten dopad by to mělo hrozný, protože bychom přišli o tu individualitu a ao to, abychom se v angličtině mohli vyjádřit, mluvit, abychom mohli trénovat ten jazyk.”
      Zdeněk Man, zástupce ředitele Gymnázia Nový Jičín: “Zhruba před 14 dny jsme dostali od ministerstva návrh zákona, se kterým nesouhlasíme, připomínky jsme poslali oficiální cestou a teď čekáme, jestli ten nesouhlas s tím návrhem, bude zhodnocen. Takže z naší strany si myslíme, že jsme udělali to důležité, co jsme chtěli udělat, určitě s tím nesouhlasíme, ale věříme, že to není uzavřená kapitola, a bude možné to ještě nějakým způsobem zrevidovat.”

      Asi po třiceti minutách se gymnazisté vrátili zpět do lavic a pokračovali ve výuce.



      Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000040318/ke-stavce-se-pripojila-vetsina-novojicinskych-skol-a-skolek-na-gymnaziu-se-ucilo