Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zastupitelé schválili programové dotace na příští rok, spolky, kluby a organizace podpoří 31 miliony

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Jedním z nosných témat červnové schůze zastupitelů bylo schválení programových dotací na rok 2025. Jejich prostřednictvím město podporuje například sportovní kluby, kulturní, sociální a volnočasové organizace.

Programové dotace město každoročně vyhlašuje v oblasti sportu, sociálních služeb, volnočasových aktivit, dále na podporu kulturních akcí a obnovu kulturních památek. Tam všude, zejména do různých klubů, spolků a organizací, budou rozhodnutím zastupitelů i v příštím roce směřovat nemalé peníze z novojičínského rozpočtu.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Největší objem je ve sportovní oblasti, tam máme několik kategorií. Sport A, což jsou jednorázové, sport B, což je celoroční činnost mládeže a sport C, což je celoroční činnost dospělých, a potom také ještě sport D, což je na provoz a údržbu. Tam došlo k jedné podstatné změně a to v tom, že tělovýchovná jednota, která byla zahrnuta v tom objemu, tak byla vyčleněna, budou si žádat individuálně a to z toho důvodu, že plánujeme postupný převod majetku tělovýchovné jednoty na město.”

V kategorii jednorázových sportovních dotací rada města navrhla navýšení rozpočtu, a to ze sto tisíc na 250 tisíc korun.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Protože bychom rádi podpořili akce, které město i zviditelňují nebo sem lákají přespolní návštěvníky, jako je třeba půlmaraton a podobně. Takže na ty nyní bude o něco více prostoru. A byl tam také navýšen limit na maximální dotaci, aby ty akce mohly být většího rozsahu.”

Na sport, kulturu a volnočasové aktivity je tedy na rok 2025 navrženo dohromady 17, 9 milionu korun.

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Jenom pro zajímavost, v oblasti sociálních služeb zastupitelé schválili alokaci bezmála 13 milionů korun.”

Co se týče sociální oblasti, tam zastupitelé také projednávali aktualizaci sítě sociálních služeb poskytovaných v Novém Jičíně a okolních obcích.

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Na vlastní žádost ukončil činnost zapsaný spolek ITY. Bohužel, tato služba nám na území města bude chybět. Doufejme, že se do té veřejné pobídky někdo přihlásí a tuto službu v naší síti obce s rozšířenou působností zachováme. Konkrétně tato služba cílí na děti s poruchou autistického spektra. Těchto služeb je v celé České republice nedostatek.”

Poslední oblastí, kde také směřují konkrétní městské dotace, je životní prostředí.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Tam máme dotaci na domovní čistírny odpadních vod, tam je alokace sto tisíc korun. Jsou to dotace ex post, což znamená, že teprve, až ta čistírna je vybudována, tak teprve potom si ten stavebník může žádat zpětně.”

Maximální výše dotace na jednu čističku je 40 tisíc korun, současně to může být maximálně 50 procent z uznatelných nákladů.



Nahlásit chybu


K tématu

Na dotační programy půjde v příštím roce 36 milionů korun

25. září 2023 8:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zastupitelé města odsouhlasili částku, kterou v rozpočtu na příští rok podpoří činnost sportovních klubů, kulturních organizací, a také například sociální oblast. Vyčlení na ně téměř 36 milionů korun.

Nový Jičín schválil finanční podporu klubům, spolkům a sociálním organizacím na rok 2025

Jedním z nosných témat červnové schůze novojičínských zastupitelů bylo schválení programových dotací na rok 2025. Jejich prostřednictvím město podporuje například sportovní kluby, kulturní, sociální a volnočasové organizace.

Novojičínští zastupitelé jednali o pivovaru a středověkém nalezišti

14. září 2023 10:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zastupitelé Nového Jičína jednali o výjimečné dotaci, kterou podpoří středověký nález. Dále například rozhodovali o bývalém pivovaru U Jezu. Chátrající budovy pravděpodobně využijí střední škola a Charita.


Sarkofág za tři miliardy má překrýt prohořívající haldu v Ostravě

Včera 16:29 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Odborníci přišli s řešením, jak dokončit sanaci haldy Heřmanice. Hodlají tam postavit speciální sarkofág, který má zajistit spolehlivou ochranu životního prostředí i zdraví obyvatel. Práce mají trvat deset let a náklady se odhadují až na 3 miliardy korun.

Radikální a citlivý k historii. Mezinárodní soutěž na proměnu a využití Bredy má vítěze

Včera 13:32 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

A je rozhodnuto. Odborná mezinárodní porota vybrala vítěze soutěže na proměnu opavského památkově chráněného Obchodního domu Breda. Stal se jím tým sdružení architektonických kanceláří z Brna a Bruselu: Atelier GRAM + OFFICE Kersten Geers + Spolka.

Padající strom zabil ženu v Českém Těšíně. Další lidé se zranili. Hasiči řešili stovky událostí

Včera 21:48, vydáno včera 9:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Bouřky, které se přehnaly přes Moravskoslezský kraj mají na svědomí i lidský život. Záchranáři pomáhali také dalším zraněným. Hasiči řešili do čtvrtečních 18:00 hodin 939 událostí. Zpustošená je i ostravská zoo, která se musela uzavřít.

Nový Jičín má nové ulice, jejich názvy odkazují i na zdejší historii vaření piva

V Novém Jičíně vznikají dvě nové ulice, a to v lokalitě Pod Skalkou, kde začne výstavba rodinných domů. Zastupitelé teď schválili jejich názvy. Místní adresy budou znít Pivovarská a Na Bochetě.

Havířov nabízí lidem novou komunikační aplikaci

Pokud chce magistrát v Havířově prezentovat nějaký projekt, vyrazí s mobilní radnicí přímo za občany. Tentokrát lidem město představilo novou komunikační síť.

Vyvrácené stromy, stržené střechy, lokální záplavy. V Českém Těšíně jeden člověk zemřel

Včera 21:57, vydáno 19. června 2024 21:34 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravou a Slezskem se ve středu večer prohnaly silné bouřky i supercely. Bouřky podle meteorologů produkovaly propady vzduchu se silnými nárazy s kroupami. Hasiči hlásí opět plno výjezdů. V řadě měst se vyvrátily i statné stromy, strženy byly některé střechy a lokálně zaplaveny i sklepy. Na mnoha místech nejde elektřina. Hlášeno je bohužel i úmrtí.

Na transfuzní stanici rájecké nemocnice darovali hromadně krev zaměstnanci Charity Český Těšín

Na transfuzní stanici karvinské rájecké nemocnice darovali hromadně krev zaměstnanci Charity Český Těšín a jejich rodinní příslušníci.

Frýdek-Místek udělil čtyři Ceny města za rok 2023

Frýdek-Místek uděloval ceny města za rok 2023. Ocenění se udělovalo za oblast záchrany životů, přínos v kultuře a výtvarné umění a architektura. Cenu získali čtyři lidé, jeden z nich in memoriam.

Technické služby Nového Jičína ukázaly svůj areál a úklidové stroje

Novojičínské technické služby uspořádaly den otevřených dveří, veřejnosti zpřístupnily areál střediska zeleně. Ten byl v nedávné době revitalizován. Zájemci si tu mohli prohlédnout nové haly a techniku, která pomáhá udržovat město upravené.

Nemocnice v Havířově cvičně aktivovala traumaplán, po výbuchu plynu musela ošetřit přes 20 pacientů

19. června 2024 11:54 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Kraj každým rokem vybere jednu svou nemocnici, kde musí být kvůli hromadnému neštěstí spuštěn traumaplán. Tentokrát taktické cvičení bylo vyhlášeno v Havířovské nemocnici. Vše se odehrálo za plného provozu.

Školu na Butovické vyřadil z provozu požár, sanační firma už likviduje škody

V Základní škola Butovická hořelo. Požár vypukl mimo vyučovací dobu. Škoda je odhadována na 5 milionů korun. Děti do budovy nesmí, interiér je zasažen zplodinami a popelem.

Ukončili projekt Nanečisto, po prázdninách je čeká škola naostro

Budoucí prvňáčci Základní školy Františka kardinála Tomáška prošli Rytířskou stezku a ukázali, jak jsou na nástup do školy připraveni. Ukončili tak projekt pro předškoláky s názvem Nanečisto, aby po prázdninách už naostro usedli do lavic.

Maturant z novojičínské Educy naučil robota skládat Rubikovu kostku

Rubikova kostka je fenomén, který provází již několik generací. Stala se také inspirací pro maturitní práci jednoho ze studentů novojičínské střední školy. Vytvořil program, na základě kterého kostku poskládá robot.

Pohár starosty letos vybojovala škola Tyršova

19. června 2024 15:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Téměř všechna sportoviště ve městě obsadili v jednom dni děti ze základních škol. Utkaly se o tradiční trofej - Pohár starosty města.

Ve studénecké škole hořelo, popílek zasáhl celý interiér, děti se tu vrátí až po prázdninách

19. června 2024 11:30 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

V Základní škola Butovická ve Studénce hořelo. Požár vypukl mimo vyučovací dobu. Škoda je odhadována na 5 milionů korun. Děti do budovy nesmí, interiér je zasažen zplodinami a popelem.

Lyžaři na Svinci ukazují, že sezona ani jarem a létem nekončí

19. června 2024 10:01 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Lyžaři z novojičínského klubu po zimní sezóně opět přezuli na travní lyže a věnují se této letní variantě zimního sportu. Na svahu Svince uspořádali v červnu závody pro nejmladší lyžaře.

Zastupitelé schválili programové dotace na příští rok, spolky, kluby a organizace podpoří 31 miliony
Vydáno 14. června 2024 12:51, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Jedním z nosných témat červnové schůze zastupitelů bylo schválení programových dotací na rok 2025. Jejich prostřednictvím město podporuje například sportovní kluby, kulturní, sociální a volnočasové organizace.

Programové dotace město každoročně vyhlašuje v oblasti sportu, sociálních služeb, volnočasových aktivit, dále na podporu kulturních akcí a obnovu kulturních památek. Tam všude, zejména do různých klubů, spolků a organizací, budou rozhodnutím zastupitelů i v příštím roce směřovat nemalé peníze z novojičínského rozpočtu.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Největší objem je ve sportovní oblasti, tam máme několik kategorií. Sport A, což jsou jednorázové, sport B, což je celoroční činnost mládeže a sport C, což je celoroční činnost dospělých, a potom také ještě sport D, což je na provoz a údržbu. Tam došlo k jedné podstatné změně a to v tom, že tělovýchovná jednota, která byla zahrnuta v tom objemu, tak byla vyčleněna, budou si žádat individuálně a to z toho důvodu, že plánujeme postupný převod majetku tělovýchovné jednoty na město.”

V kategorii jednorázových sportovních dotací rada města navrhla navýšení rozpočtu, a to ze sto tisíc na 250 tisíc korun.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Protože bychom rádi podpořili akce, které město i zviditelňují nebo sem lákají přespolní návštěvníky, jako je třeba půlmaraton a podobně. Takže na ty nyní bude o něco více prostoru. A byl tam také navýšen limit na maximální dotaci, aby ty akce mohly být většího rozsahu.”

Na sport, kulturu a volnočasové aktivity je tedy na rok 2025 navrženo dohromady 17, 9 milionu korun.

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Jenom pro zajímavost, v oblasti sociálních služeb zastupitelé schválili alokaci bezmála 13 milionů korun.”

Co se týče sociální oblasti, tam zastupitelé také projednávali aktualizaci sítě sociálních služeb poskytovaných v Novém Jičíně a okolních obcích.

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Na vlastní žádost ukončil činnost zapsaný spolek ITY. Bohužel, tato služba nám na území města bude chybět. Doufejme, že se do té veřejné pobídky někdo přihlásí a tuto službu v naší síti obce s rozšířenou působností zachováme. Konkrétně tato služba cílí na děti s poruchou autistického spektra. Těchto služeb je v celé České republice nedostatek.”

Poslední oblastí, kde také směřují konkrétní městské dotace, je životní prostředí.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Tam máme dotaci na domovní čistírny odpadních vod, tam je alokace sto tisíc korun. Jsou to dotace ex post, což znamená, že teprve, až ta čistírna je vybudována, tak teprve potom si ten stavebník může žádat zpětně.”

Maximální výše dotace na jednu čističku je 40 tisíc korun, současně to může být maximálně 50 procent z uznatelných nákladů.



Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000043556/zastupitele-schvalili-programove-dotace-na-pristi-rok-spolky-kluby-a-organizace-podpori-31-miliony