Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Alegorické vozy v průvodu slavnosti byly zahraniční inspirací

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Součástí letošní slavnosti města byl průvod s alegorickými vozy. Jejich tvůrci navíc soutěžili o to, který bude nejkrásnější. Pořadatelé z městského kulturního střediska se pro tuto novinku inspirovali v partnerském městě ve Francii.

Delší průvod, který vycházel už z Divadelní ulice, a jeho součástí 11 alegorických vozů. To byla jedna z výrazných novinek letošní městské slavnosti, která se konala 6. a 7. září.

Ondřej Rečka, ředitel MKS Nový Jičín: “Inspiraci jsme vzali v partnerském městě v Epinalu, které jsem navštívil letos v zimě, a bylo to úžasné, tak jsme to chtěli přenést i sem. Samotné nás překvapilo, kolik lidí se té myšlenky chytlo a zapojilo se. Ten průvod byl neuvěřitelný.”

Tvůrci alegorických vozů v sobě originální kreativce nezapřeli. Někteří vycházeli z vlastní činnosti, například parta kolem Střediska volného času Fokus nebo studenti Střední školy zemědělské a technické, jiní se nechali inspirovat právě tématem slavnosti “Nový Jičín ve světě a svět v Novém Jičíně”.

Eva Hanzelková, Soubor lidových písní a tanců Javorník: “Tak jsme náš alegorický vůz tak to pojali, protože jsou zde země, ve kterých jsme vystupovali, a jejichž kroje máme, takže já osobně mám teď lucemburský kroj. Dále jsou tady kolegové ve valašském kroji, v kravařském, maďarském a slovenském kroji.”
Zuzana Rosová, Rodinné centrum Mozaika: “Mozaika rodinné centrum se inspirovalo automobilovým jezdcem a rodákem z Nového Jičína Alfredem Karlem Neubauerem. Náš průvod rodiny s dětmi jdeme jako stáj Rodinného centra Mozaika, máme tam mechaniky, hostesky a samozřejmě i majitele stáje, kteří jsou v dobovém oblečení.”
Miloslav Leško, Klub rodáků a přátel města Nového Jičína: “My jsme se snažili propojit ty slavnosti s oslavou klubu rodáků a ještě s našimi historickými náležitostmi.”
Lenka Chobotová, Klub rodáků a přátel města Nového Jičína: “Naším heslem jsou Světoví rodáci a přátelé města zdraví slavnost Nový Jičín. Vybrali jsme podle možností našich členů a kostýmů, které se jim podařilo sehnat, několik zajímavých osobností týkajících se Nového Jičína a okolí. V čele průvodu pojede mlynář a pekař ze Žiliny A. V. Karlovec, který podporoval v Žilině místní menšinovou českou školu. Dále na vozu pojede malíř Hugo Baar, jeho manželka, pojede s námi také generál Laudon, generál Hlaďo a také hraběnka Marie Walburga spolu se svým otcem Františkem Harrachem a tím odkazujeme na ten původní slavnostní průvod ze slavnosti roku 1913, kterého se také hraběnka Marie Walburga v personifikované podobě zúčastnila.”

Se svou autorskou tvorbou nemohl mezi zhotoviteli alegorických vozů chybět známý kutil okrasných prvků v oblasti Dvořákovy ulice, školník z Komenského 66. Auto jako z roku 1930 vyrobil zcela sám.

Pavol Muszynský: “Hlavně se mi jednalo o to, abych zužitkoval veškerý šrot, veškeré dřevo a zbytky, které se buď ve škole nebo po ulicích nedá použít. Auto jsem vyráběl tři měsíce.“

Všechny alegorické vozy zdárně absolvovaly průvodu a před zraky stovek lidí obkroužily náměstí. Vítězem ale mohl být jen jeden - Soubor lidových písní a tanců Javorník.

A jen pro úplnost - O nejkrásnějším alegorickém vozu slavnosti hlasovala nezávislá porota složená ze zástupců zahraničních partnerských měst Nového Jičína - z Novellary, Görlitz a Kremnice.

Nahlásit chybu


K tématu

Slavnost byla v duchu světových Novojičíňáků, pouličním uměním a průvodem ožila i Divadelní ulice

9. září 2024 12:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Město prožilo 29. slavnost. Pod názvem “Nový Jičín ve světě a svět v Novém Jičíně” se odehrál dvoudenní festival, který v sobě pojí historii, umění a zábavu. Novinkou letošního ročníku bylo zapojení Divadelní ulice a průvod s alegorickými vozy.

Nový Jičín utratí miliardu, počítá s opravou venkovního bazénu

15. prosince 2023 12:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín má rozpočet na rok 2024. Zastupitelé jej schválili asi po hodinové diskuzi. Plánované výdaje mimo jiné reagují i na dva havarijní stavy - venkovního bazénu a kuchyně základní školy Dlouhá.

Novojičínští válečníci začali po deseti letech dobývat ligovou soutěž

24. října 2023 12:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Florbalovému týmu Warriors Nový Jičín se po deseti letech existence podařilo postoupit do čtvrté nejvyšší soutěže, tedy do Divize skupiny E. Letos na podzim tak zahájili své fungování v první ligové sezoně.


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Včera 19:14, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region i po několika dnech sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

Lidé jsou štědří a přinášejí pomoc pro vyplavené

Včera 16:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na sběrná místa v Moravskoslezském kraji přinášejí lidé nejrůznější materiální pomoc určenou pro vyplavené povodněmi.

V Ostravě museli evakuovat seniory ze dvou domovů, kvůli povodním byly bez elektřiny a tepla

V úterý dopoledne museli záchranáři společně s hasiči evakuovat seniory ze dvou ostravských domovů, které skončily kvůli záplavám bez elektřiny a technologií. Senioři byli rozděleni mezi nepostižená zařízení a momentálně je již o ně postaráno.

Karviná čelila následkům nepřetržitého deště, na několika místech byla omezena doprava

V první reportáži se podíváme do víkendu, kdy i Karviná čelila následkům nepřetržitého deště.

Na Černé louce v Ostravě funguje evakuační centrum i sběrné místo

Výstaviště Černá louka v Ostravě slouží jako evakuační centrum pro lidi zasažené povodněmi, kde nabízejí lůžka a základní stravu. Aktuálně zde zůstává několik desítek Ostravanů, zejména z Přívozu. Mimoto lidé v budově naleznou i sběrné místo.

Policisté už zaznamenali tři případy rabování. Zlodějům hrozí vězení

Bohužel doprovází povodně často také obzvláště ohavná trestná činnost - rabování. Zloději si vyhlédnou nějaký objekt v evakuované lokalitě a tam nikým nerušeni v klidu kradou. Zatím policisté zaznamenali v našem kraji tři takové případy.

Voda z ulic Bohumína ustupuje, lidé začali odčerpávat vodu ze sklepů, schází jim elektřina

To nejhorší z letošních povodní mají za sebou také v Bohumíně. V některých zaplavených místech Bohumína voda už ustoupila natolik, že jimi lidé mohou procházet. V centru je však stále několik ulic, kde je nutné se brodit.

Studénka vzdorovala vodě i větru, desítky domácností byly bez elektřiny

Studénku po víkendových silných deštích a větru trápil nejvíce výpadek dodávek elektrické energie. Ve městě byly i v úterý některá místa bez elektřiny. Navíc jsou tu vyvrácené podmáčené stromy, lidé by měli být opatrní.

Další srážky se v MSK podle Českého hydrometeorologického ústavu nepředpokládají

Pozitivní zprávy přinesl Český hydrometeorologický ústav. Podle vedoucího regionální předpovědi počasí se další srážky na území nepředpokládají - maximálně ojediněle a dny před víkendem přinesou i slunce.

U nemocných a seniorů v zaplaveném Přívoze zasahovalo 5 zdravotnických týmů

16. září 2024 22:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Rozsáhlé evakuace lidí z oblasti zaplaveného Přívozu asistovaly posádky záchranné služby. Nasazeny byly čtyři posádky rychlé zdravotnické pomoci a tým speciálního vozidla Volvo.

Týden mobility zve ve čtvrtek na snídani a v pátek na kola

16. září 2024 17:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Nový Jičín bude i letos součástí Evropského týdne mobility. Kampaň na podporu ekologické dopravy nabídne společnou cyklojízdu nebo snídani na náměstí .

Situace v Novém Jičíně se zklidnila, pomoc spíše míří do okolí

16. září 2024 13:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Na hrozbu povodní se město začalo připravovat minulý týden ve čtvrtek, od tohoto dne zasedal krizový štáb, technické služby čistily propustky a kanalizační vpusti a nachystaly, postupně, více než dva tisíce pytlů s pískem.

Odlehčovací službu ITY nahradí Slezská diakonie, aktuálně řeší nábor pracovníků

16. září 2024 10:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Počátkem roku ukončil v Novém Jičíně činnost spolek ITY. Poptávka po odlehčovací službě, kterou poskytoval rodinám s dětmi s postižením, ale citelně chybí. Město proto hledalo náhradní organizaci, který by prázdné místo v síti sociálních služeb zastoupila.

Z novojičínských Bludovic bylo evakuováno 25 lidí, Žilině pomohla protipovodňová zídka

Extrémní deště zvedly včera na třetí stupeň povodňové aktivity toky také v Novém Jičíně. I když tady nebyl situace tak kritická jako na severu regionu, muselo tu být ze zaplavených domů evakuováno více než dvacet osob.

V Novém Jičíně byl jako první na trojce potok Rakovec

Včera 11:48, vydáno 14. září 2024 12:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

Hladina toků stoupá i v Novém Jičíně. Třetí stupeň povodňové aktivity byl vyhlášen jako první na Rakovci, po poledni i na Jičínce, Zrzávca a Grasmance. Zasedá povodňová komise.

Fotoobrazy ukazují na autorův hudební vkus

14. září 2024 8:08 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

V knihovně pokračuje výstava fotoobrazů Rudolfa Stančíka. Během prázdnin byla přerušena, protože zde probíhaly menší úpravy. Jejich výsledkem je přesunutí výstavních prostor do přízemí budovy.

Alegorické vozy v průvodu slavnosti byly zahraniční inspirací
Vydáno 13. září 2024 9:10, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Součástí letošní slavnosti města byl průvod s alegorickými vozy. Jejich tvůrci navíc soutěžili o to, který bude nejkrásnější. Pořadatelé z městského kulturního střediska se pro tuto novinku inspirovali v partnerském městě ve Francii.

Delší průvod, který vycházel už z Divadelní ulice, a jeho součástí 11 alegorických vozů. To byla jedna z výrazných novinek letošní městské slavnosti, která se konala 6. a 7. září.

Ondřej Rečka, ředitel MKS Nový Jičín: “Inspiraci jsme vzali v partnerském městě v Epinalu, které jsem navštívil letos v zimě, a bylo to úžasné, tak jsme to chtěli přenést i sem. Samotné nás překvapilo, kolik lidí se té myšlenky chytlo a zapojilo se. Ten průvod byl neuvěřitelný.”

Tvůrci alegorických vozů v sobě originální kreativce nezapřeli. Někteří vycházeli z vlastní činnosti, například parta kolem Střediska volného času Fokus nebo studenti Střední školy zemědělské a technické, jiní se nechali inspirovat právě tématem slavnosti “Nový Jičín ve světě a svět v Novém Jičíně”.

Eva Hanzelková, Soubor lidových písní a tanců Javorník: “Tak jsme náš alegorický vůz tak to pojali, protože jsou zde země, ve kterých jsme vystupovali, a jejichž kroje máme, takže já osobně mám teď lucemburský kroj. Dále jsou tady kolegové ve valašském kroji, v kravařském, maďarském a slovenském kroji.”
Zuzana Rosová, Rodinné centrum Mozaika: “Mozaika rodinné centrum se inspirovalo automobilovým jezdcem a rodákem z Nového Jičína Alfredem Karlem Neubauerem. Náš průvod rodiny s dětmi jdeme jako stáj Rodinného centra Mozaika, máme tam mechaniky, hostesky a samozřejmě i majitele stáje, kteří jsou v dobovém oblečení.”
Miloslav Leško, Klub rodáků a přátel města Nového Jičína: “My jsme se snažili propojit ty slavnosti s oslavou klubu rodáků a ještě s našimi historickými náležitostmi.”
Lenka Chobotová, Klub rodáků a přátel města Nového Jičína: “Naším heslem jsou Světoví rodáci a přátelé města zdraví slavnost Nový Jičín. Vybrali jsme podle možností našich členů a kostýmů, které se jim podařilo sehnat, několik zajímavých osobností týkajících se Nového Jičína a okolí. V čele průvodu pojede mlynář a pekař ze Žiliny A. V. Karlovec, který podporoval v Žilině místní menšinovou českou školu. Dále na vozu pojede malíř Hugo Baar, jeho manželka, pojede s námi také generál Laudon, generál Hlaďo a také hraběnka Marie Walburga spolu se svým otcem Františkem Harrachem a tím odkazujeme na ten původní slavnostní průvod ze slavnosti roku 1913, kterého se také hraběnka Marie Walburga v personifikované podobě zúčastnila.”

Se svou autorskou tvorbou nemohl mezi zhotoviteli alegorických vozů chybět známý kutil okrasných prvků v oblasti Dvořákovy ulice, školník z Komenského 66. Auto jako z roku 1930 vyrobil zcela sám.

Pavol Muszynský: “Hlavně se mi jednalo o to, abych zužitkoval veškerý šrot, veškeré dřevo a zbytky, které se buď ve škole nebo po ulicích nedá použít. Auto jsem vyráběl tři měsíce.“

Všechny alegorické vozy zdárně absolvovaly průvodu a před zraky stovek lidí obkroužily náměstí. Vítězem ale mohl být jen jeden - Soubor lidových písní a tanců Javorník.

A jen pro úplnost - O nejkrásnějším alegorickém vozu slavnosti hlasovala nezávislá porota složená ze zástupců zahraničních partnerských měst Nového Jičína - z Novellary, Görlitz a Kremnice.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000044861/alegoricke-vozy-v-pruvodu-slavnosti-byly-zahranicni-inspiraci