Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ve školní jídelně vařil oběd profesionální šéfkuchař

Studénka |  | Expres Studénky

Kuchyně v Základní škole Butovická se na jeden den ujal profesionální šéfkuchař. Školní kuchařky připravily oběd pro žáky pod jeho vedením. Děti měly možnost ochutnat šípkovou omáčku nebo řecký pokrm pasticcio.

Šéfkuchař Zbyněk Diatka vaří po celé České republice, především ve školách, domovech pro seniory nebo v nemocnicích. Všude, kde mají zájem, přijede a pomáhá připravovat atraktivní jídla podle nových receptů. Do Základní školy Butovická se po několika letech vrátil na pozvání vedoucí zdejší kuchyně.

Šárka Zalacková, vedoucí kuchyně ZŠ Butovická: “Spolupráce vznikla v minulost, pan kuchař už u nás jednou byl, je tady podruhé. Náhodou jsem přišla na to, že tato možnost je, že je možné se zkontaktovat s panem kuchařem, ten nám nabídne nové atraktivní recepty, a že je můžeme vyzkoušet přímo s ním, pod jeho vedením, ve školní jídelně uvařit. Spolupráce je to perfektní.”
Zbyněk Diatka, šéfkuchař: “Já jsem těch receptů posílal více a nechal jsem to na školní jídelně, které si vybere, protože nevím, co oni vaří nebo které recepty by je asi zajímaly.”

Volba padla na zeleninovou polévku s kuskusem, kotletu s šípkovou omáčkou a celozrnným knedlíkem a pasticcio, řecký zapečený těstovinový pokrm s mletým masem a bešamelovou omáčkou.

žáci ZŠ Butovická:
“Ochutnala jsem obě jídla a obě mi moc chutnají. Takže za mě super.”
“Já jsem si vybrala kotletu s celozrnným knedlíkem, bylo to vynikající, pana kuchaře bychom tady mohli mít celou dobu.”
“Zkusil jsem to řecké jídlo a jsem s tím spokojený.”

Spolupráci se školní kuchyni, včetně jejího vybavení, si šéfkuchař pochvaloval.

Zbyněk Diatka, šéfkuchař: “Šlo nám to jak po másle, super spolupráce.”

Menší školáci z prvního stupně, kteří se na vaření přišli podívat, mu na památku nakreslili i obrázky, nejvíce ho asi potěšil ten s talířem rajské polévky.

Zbyněk Diatka, šéfkuchař: “V těch školních jídelnách se musíme držet takzvaného spotřebního koše, který zahrnuje velkou škálu surovin a na některé ty suroviny třeba některé děti nejsou z domu zvyklé. Zvláště třeba na zeleninu, což je i poměrně drahá složka, a ve spoustě rodin, než by koupili kilo paprik, tak koupí kilo masa, a zkrátka některé děti se s určitýma surovinami teprve seznamují i na té základní škole.”
Šárka Zalacková, vedoucí kuchyně ZŠ Butovická: “Vaříme denně přes tři sta obědů, vaříme i pro charitu a dále pro cizí strávníky, kteří k nám dochází, buď senioři nebo i pracovně aktivní lidé, kteří potřebují oběd zajistit.”
Nahlásit chybu


K tématu

Školní “uho” vyměnili studénečtí žáci za šípkovou omáčku

Kuchyně v Základní škole Butovická se na jeden den ujal profesionální šéfkuchař. Školní kuchařky připravily oběd pro žáky pod jeho vedením. Děti měly možnost ochutnat šípkovou omáčku nebo řecké jídlo z těstovin.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Den Země smáčel déšť, Jarošův statek ve Studénce akci zopakuje

Ekologický svátek, Den Země, připomněli také na Jarošově statku ve Studénce. Původně plánovaný program ovšem nabouralo nepříznivé počasí, proto jej tu v plné pestrosti zopakují ještě v květnu.


I mokřad může být místem k relaxaci. V Hrabové zpřístupňují unikátní biotop

Zapomenutý kout přírody v Ostravě-Hrabové se probouzí k životu. Ještě letos se otevře veřejnosti jako jedinečná oáza s tůněmi a mokřady. Z místa, kam se dalo projít jen za sucha, vzniká přírodní areál plný herních i naučných prvků pro děti i dospělé.

Cyklista nezvládl jízdu z kopce, přizabil se nárazem do stromu

Dnes 8:46 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Do výčtu velikonočních kolapsů a nejrůznějších nehod se zapsal také karambol 30letého cyklisty, který nezvládl jízdu z kopce v Čeladné a narazil do stromu.

Herrmannovic holka. Výstava o dívce, která přežila Terezín, v Obecním domě v Opavě

Včera 17:35 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Expozice Cesta města v Obecním domě v Opavě patří nové výstavě s názvem Herrmannovic holka. Představuje příběh opavské rodačky židovského původu Evy Hermannové a její rodiny a je určena především dětem.

Mezi fanoušky před zápasem Baníku explodovala pyrotechnika, zraněno pět lidí, mladý muž utrpěl devastující poranění obličeje

Včera 14:00, vydáno 19. dubna 2025 17:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Před sobotním fotbalovým zápasem v Ostravě došlo mimo stadion k explozi pyrotechniky mezi skupinou domácích fanoušků. Zraněno bylo pět osob, jedna z nich vážně. Policisté poskytli první pomoc ještě před příjezdem zdravotníků, okolnosti incidentu jsou stále v šetření.

Zámek ve Štáblovicích vystavil rekordní velikonoční kraslici. Zapsána je v České knize rekordů

19. dubna 2025 18:34 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zámek ve Štáblovicích se s příchodem jara oblékl do jarní a velikonoční výzdoby. Jako každý rok si pro návštěvníky připravil speciální velikonoční prohlídky.

Cyklodopravu městem usnadní úpravy v jednosměrkách, pozor na nové dodatkové tabulky

Radnice realizovala ve městě několik úprav pro snadnější průjezd cyklistů. Ti mohli například zaznamenat nové dodatkové tabulky, které jim v některých jednosměrných ulicích umožní jízdu v protisměru.

V Opavě se opět četlo z písma svatého. Do akce Čtení bible 24 hodin se zapojilo přes 120 lidí

Včera 18:10 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Konkatedrála Nanebevzetí panny Marie v Opavě opět po roce patřila 24ti-hodinovému čtení z bible. Cílem akce je seznámit s nejčtenějších knihou na světě zejména nevěřící.

Cyklistka se vážně zranila v Beskydech, vrtulník zasahoval v sousedním kraji

Včera 10:20 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Vrtulník letecké záchranné služby Ostrava zasahoval v sobotu 19. dubna po třinácté hodině v Beskydech. O pomoc byli operátoři ZZS Moravskoslezského kraje požádáni ze sousedního Zlínského kraje – zásah se týkal vážné nehody na Kohútce.

Byly pořízeny další tři nové elektromobily pro usnadnění práce Sociálních služeb Karviná

19. dubna 2025 15:18 | Karviná | Gabriela Stašová | Karvinský expres

Sociální služby Karviná mají nové automobily, přesněji řečeno elektromobily. Zajistí například pohodlný převoz pečovatelů, a to i s potřebným vybavením.

Malíř Jakub Tytykalo vystavuje v ostravské Vile Hanse Ulricha

Ostravské Centrum kultury a vzdělávání připravilo ve Vile Hanse Ulricha novou výstavu s názvem Ephemeral Encounter (Pomíjivé setkání). Autorem je Jakub Tytykalo, který patří mezi nejvýraznější malíře současné generace. Výstava návštěvníkům nabídne jedinečný svět tvarů, barev a živlů.

Obkladači

Kopřivnice Nástup: od 1. května 2025 od 25 500 Kč/měsíc

Obkladači

Kopřivnice Nástup: od 1. května 2025 od 25 500 Kč/měsíc

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Studénce zastavil Revolution train a předvedl novinku

19. dubna 2025 7:53 | Studénka | Jan Plášil | Expres Studénky

Příběh z Protidrogového vlaku oslovil mladé lidi ve Studénce letos, po asi tříleté pauze. Město tuto odstrašující prevenci uhradilo ze svého rozpočtu a umožnilo tak školákům ze druhého stupně zdejších základních škol a odpoledne i veřejnosti vstup zdarma. Ve vlaku byla také novinka.

Oslavou Velikonoc byl v Novém Jičíně i třídenní jarmark

Velikonoční jarmark, jako oslava svátků jara, oživil na tři dny centrum města. Nabídl řemeslné výrobky a dekorace, a také tvůrčí dílny zaměřené na lidové tradice.

Domov svaté Anny je místem pokojného stáří už dvacet let

18. dubna 2025 7:40 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Dům pokojného stáří - Domov svaté Anny - byl otevřen před dvaceti lety. Od té doby poskytuje každodenní péči a zázemí seniorům ze Studénky a okolí. Výročí připomněla Charita, která jej provozuje, Dnem otevřených dveří.

Novojičínská škola má vicemistra republiky v truhlářském oboru

Obor truhlář novojičínské školy slaví další úspěch. Učeň třetího ročníku, Lukáš Klézl, je v práci se dřevem vicemistrem republiky. Už před dvěma lety dokonce dosáhl i na mistrovský titul.

Nový Jičín vyhlásil osobnosti roku 2024, poprvé i podnikatele

Nový Jičín vyhlásil osobnosti města za rok 2024. Stalo se tak letos poprvé podle nových pravidel. Také slavnostní ceremoniál měl jinou režii, odehrál se v Beskydském divadle.

Basketbalisté B týmu jsou mistři Severomoravské ligy

Béčko basketbalistů už dvě kola před koncem soutěže obhájilo loňské vítězství v Severomoravské lize. Na pořadu dne je tak otázka, zda tentokrát svůj úspěch promění i v přijetí postupu do vyšší soutěže.

Ve školní jídelně vařil oběd profesionální šéfkuchař
Vydáno 4. dubna 2025 12:40, Studénka, Petra Dorazilová
Kuchyně v Základní škole Butovická se na jeden den ujal profesionální šéfkuchař. Školní kuchařky připravily oběd pro žáky pod jeho vedením. Děti měly možnost ochutnat šípkovou omáčku nebo řecký pokrm pasticcio.

Šéfkuchař Zbyněk Diatka vaří po celé České republice, především ve školách, domovech pro seniory nebo v nemocnicích. Všude, kde mají zájem, přijede a pomáhá připravovat atraktivní jídla podle nových receptů. Do Základní školy Butovická se po několika letech vrátil na pozvání vedoucí zdejší kuchyně.

Šárka Zalacková, vedoucí kuchyně ZŠ Butovická: “Spolupráce vznikla v minulost, pan kuchař už u nás jednou byl, je tady podruhé. Náhodou jsem přišla na to, že tato možnost je, že je možné se zkontaktovat s panem kuchařem, ten nám nabídne nové atraktivní recepty, a že je můžeme vyzkoušet přímo s ním, pod jeho vedením, ve školní jídelně uvařit. Spolupráce je to perfektní.”
Zbyněk Diatka, šéfkuchař: “Já jsem těch receptů posílal více a nechal jsem to na školní jídelně, které si vybere, protože nevím, co oni vaří nebo které recepty by je asi zajímaly.”

Volba padla na zeleninovou polévku s kuskusem, kotletu s šípkovou omáčkou a celozrnným knedlíkem a pasticcio, řecký zapečený těstovinový pokrm s mletým masem a bešamelovou omáčkou.

žáci ZŠ Butovická:
“Ochutnala jsem obě jídla a obě mi moc chutnají. Takže za mě super.”
“Já jsem si vybrala kotletu s celozrnným knedlíkem, bylo to vynikající, pana kuchaře bychom tady mohli mít celou dobu.”
“Zkusil jsem to řecké jídlo a jsem s tím spokojený.”

Spolupráci se školní kuchyni, včetně jejího vybavení, si šéfkuchař pochvaloval.

Zbyněk Diatka, šéfkuchař: “Šlo nám to jak po másle, super spolupráce.”

Menší školáci z prvního stupně, kteří se na vaření přišli podívat, mu na památku nakreslili i obrázky, nejvíce ho asi potěšil ten s talířem rajské polévky.

Zbyněk Diatka, šéfkuchař: “V těch školních jídelnách se musíme držet takzvaného spotřebního koše, který zahrnuje velkou škálu surovin a na některé ty suroviny třeba některé děti nejsou z domu zvyklé. Zvláště třeba na zeleninu, což je i poměrně drahá složka, a ve spoustě rodin, než by koupili kilo paprik, tak koupí kilo masa, a zkrátka některé děti se s určitýma surovinami teprve seznamují i na té základní škole.”
Šárka Zalacková, vedoucí kuchyně ZŠ Butovická: “Vaříme denně přes tři sta obědů, vaříme i pro charitu a dále pro cizí strávníky, kteří k nám dochází, buď senioři nebo i pracovně aktivní lidé, kteří potřebují oběd zajistit.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/studenka/11000048041/ve-skolni-jidelne-varil-obed-profesionalni-sefkuchar