Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • NA SÍDLIŠTI DUBINA HOŘEL BYT, NĚKOLIK LIDÍ BYLO PŘED PLAMENY ZACHRÁNĚNO
  • DO KARVINÉ SE VRACÍ NHL GLOBAL FAN TOUR PRO VŠECHNY HOKEJOVÉ FANOUŠKY
  • OBRAZ CÍSAŘOVNY SISSI SE PŘESTĚHOVAL DO KUNÍNA, PŘESUN STŘEŽILI POLICISTÉ
  • HAVÍŘOV OCENIL OSOBNOSTI, CENU MĚSTA ZÍSKALA IN MEMORIAM JANA FEBEROVÁ
  • V BUKOVCI MÍSTNÍ HASIČI UDRŽUJÍ TRADICI RUČNÍHO STAVĚNÍ MÁJKY
  • HISTORICKÁ KAŠNA V KARVINÉ SLAVÍ 125 LET, MĚSTO JI NECHÁVÁ OPRAVIT
  • AKTIVITA KLÍŠŤAT JE NA VRCHOLU, LÉKAŘI DOPORUČUJÍ OČKOVÁNÍ
  • STÁTNÍ ZÁMEK JANOVICE U RÝMAŘOVA OTEVŘE 30. 5. NOVOU PROHLÍDKOVOU TRASU
  • MEZI RYCHVALDEM A BOHUMÍNEM SE STAVÍ NOVÝ RONDEL, ŘIDIČE ČEKAJÍ OBJÍŽĎKY
  • OPAVA ROZŠIŘUJE PARKOVACÍ ZÓNY PRO REZIDENTY, OSTATNÍ JE VYUŽIJÍ JEN DOPOLEDNE
  • O SAUNY VE ŠKOLKÁCH JE VE SLEZSKÉ OSTRAVĚ VELKÝ ZÁJEM. DĚTI SI JE OBLÍBILY
  • V PORUBĚ SE MĚNÍ DRUHY PTÁKŮ. KVĚTEN JE IDEÁLNÍM OBDOBÍM PRO JEJICH POZOROVÁNÍ
  • KINO CENTRUM V KARVINÉ MÁ NOVÝ LASEROVÝ PROJEKTOR A K NĚMU SPECIÁLNÍ PLÁTNO

Ve školní jídelně vařil oběd profesionální šéfkuchař

Studénka |  | Expres Studénky

Kuchyně v Základní škole Butovická se na jeden den ujal profesionální šéfkuchař. Školní kuchařky připravily oběd pro žáky pod jeho vedením. Děti měly možnost ochutnat šípkovou omáčku nebo řecký pokrm pasticcio.

Video Přehravač se načítá.
Aktuální čas 0:00
Doba trvání -:-
Načteno: 0%
Typ streamu ŽIVĚ
Zbývající čas 0:00
 
1x
    • Kapitoly
    • Bez popisů, vybráno
    • Bez titulků, vybráno

      Šéfkuchař Zbyněk Diatka vaří po celé České republice, především ve školách, domovech pro seniory nebo v nemocnicích. Všude, kde mají zájem, přijede a pomáhá připravovat atraktivní jídla podle nových receptů. Do Základní školy Butovická se po několika letech vrátil na pozvání vedoucí zdejší kuchyně.

      Šárka Zalacková, vedoucí kuchyně ZŠ Butovická: “Spolupráce vznikla v minulost, pan kuchař už u nás jednou byl, je tady podruhé. Náhodou jsem přišla na to, že tato možnost je, že je možné se zkontaktovat s panem kuchařem, ten nám nabídne nové atraktivní recepty, a že je můžeme vyzkoušet přímo s ním, pod jeho vedením, ve školní jídelně uvařit. Spolupráce je to perfektní.”
      Zbyněk Diatka, šéfkuchař: “Já jsem těch receptů posílal více a nechal jsem to na školní jídelně, které si vybere, protože nevím, co oni vaří nebo které recepty by je asi zajímaly.”

      Volba padla na zeleninovou polévku s kuskusem, kotletu s šípkovou omáčkou a celozrnným knedlíkem a pasticcio, řecký zapečený těstovinový pokrm s mletým masem a bešamelovou omáčkou.

      žáci ZŠ Butovická:
      “Ochutnala jsem obě jídla a obě mi moc chutnají. Takže za mě super.”
      “Já jsem si vybrala kotletu s celozrnným knedlíkem, bylo to vynikající, pana kuchaře bychom tady mohli mít celou dobu.”
      “Zkusil jsem to řecké jídlo a jsem s tím spokojený.”

      Spolupráci se školní kuchyni, včetně jejího vybavení, si šéfkuchař pochvaloval.

      Zbyněk Diatka, šéfkuchař: “Šlo nám to jak po másle, super spolupráce.”

      Menší školáci z prvního stupně, kteří se na vaření přišli podívat, mu na památku nakreslili i obrázky, nejvíce ho asi potěšil ten s talířem rajské polévky.

      Zbyněk Diatka, šéfkuchař: “V těch školních jídelnách se musíme držet takzvaného spotřebního koše, který zahrnuje velkou škálu surovin a na některé ty suroviny třeba některé děti nejsou z domu zvyklé. Zvláště třeba na zeleninu, což je i poměrně drahá složka, a ve spoustě rodin, než by koupili kilo paprik, tak koupí kilo masa, a zkrátka některé děti se s určitýma surovinami teprve seznamují i na té základní škole.”
      Šárka Zalacková, vedoucí kuchyně ZŠ Butovická: “Vaříme denně přes tři sta obědů, vaříme i pro charitu a dále pro cizí strávníky, kteří k nám dochází, buď senioři nebo i pracovně aktivní lidé, kteří potřebují oběd zajistit.”
      Nahlásit chybu


      K tématu

      Školní “uho” vyměnili studénečtí žáci za šípkovou omáčku

      Kuchyně v Základní škole Butovická se na jeden den ujal profesionální šéfkuchař. Školní kuchařky připravily oběd pro žáky pod jeho vedením. Děti měly možnost ochutnat šípkovou omáčku nebo řecké jídlo z těstovin.

      Zahradní slavnost ve Studénce voněla bylinkami a patřila i netopýrům

      10. května 2024 9:40 | Studénka | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

      Základní škola Františka kardinála Tomáška ve Studénce pořádala svou jarní slavnost. Letos na téma Život v zahradě. Zpestřením byl výklad o netopýrech, dokonce i těch handicapovaných.

      Odpadů bylo více a lidé méně třídili, Studénka zaplatila téměř jedenáct a půl milionu

      10. května 2024 9:00 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

      Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.


      Na sídlišti Dubina hořel byt, několik lidí bylo před plameny zachráněno, žena slezla 7 pater po hromosvodu

      Včera 17:51, vydáno včera 12:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Exploze předcházela požáru bytu na sídlišti Ostravě-Dubina. Několik lidí bylo z domu evakuováno. Jedna žena se přímo z hořícího bytu zachránila slezením po hromosvodu. O zraněné se postarali zdravotníci záchranné služby. Potvrzenou obětí je pes.

      V Porubě se mění druhy ptáků. Květen je ideálním obdobím pro jejich pozorování

      S příchodem jara ožila příroda a s ní i ptačí svět. V Ostravě-Porubě nyní můžeme pozorovat, jak čerstvě narozená mláďata, tak dospělé jedince, kteří se je snaží krmit a chránit.

      80 let od osvobození Ostravy letos ve městě připomnělo mnoho akcí

      6. května 2025 13:36 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

      Letos si připomínáme 80 let od konce druhé světové války a jen v Ostravě to zahrnovalo řadu akcí, pietních aktů i bojových ukázek. V rámci obvodu Ostrava-Jih byl 30. dubna odhalen nový pomník u památeční lípy a vrcholem akcí byla sobotní bojová ukázka u Polanecké spojky v Zábřehu.

      O sauny ve školkách je ve Slezské Ostravě velký zájem. Děti si je oblíbily

      Infrasauny se v poslední době stávají v naší zemi trendem v péči o zdraví dětí a například Slezská Ostrava chce, aby předškoláci měli tuto možnost ve všech mateřských školkách, o které se stará. Děti si saunování velmi oblíbily.

      Do Karviné se vrací NHL Global Fan Tour pro všechny hokejové fanoušky a nadšence

      6. května 2025 16:27 | Karviná | Gabriela Stašová | Karvinský expres

      NHL v Karviné po několika letech pořádá úspěšnou akci NHL Global Fan Tour, která měla v předešlých letech pozitivní odezvu veřejnosti i hokejových nadšenců.

      Obraz Sissi se přestěhoval do Kunína, přesun střežili policisté

      Ozdobou zámku Kunín na Novojičínsku bude císařovna Sissi, respektive její obraz, který tu zapůjčilo Slezské zemské muzeum v Opavě. Převoz její jedinečné malby ve svatebních šatech doprovázela bezpečnostní opatření.

      Skauti z Frýdlantska změřili síly ve Svojsíkově závodě, bojovali o postup do krajského kola

      Skautské družiny z Frýdlantska se utkaly ve Svojsíkově závodě. Dvoudenní soutěž zaměřená na týmovou spolupráci, praktické dovednosti i samostatnost nabídla pestrý program, během kterého si účastníci vyzkoušeli například první pomoc, přežití v přírodě nebo řešení krizových situací.

      Posun v přípravách vysokorychlostní tratě v Moravskoslezském kraji

      6. května 2025 11:44 | Celý MS kraj | Pavel Straka | Regionální zprávy POLAR

      Přípravy na výstavbu vysokorychlostní trati v Moravskoslezském kraji se opět posunuly o další krok vpřed. Dokončuje se klíčová dokumentace a v terénu se brzy rozběhnou první práce.

      Hlučíňané, kteří doufali v koupi hornických bytů, mají smůlu, jako balík je koupilo město

      5. května 2025 20:22 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Lidé, kteří obývají nájemní byty společnosti Heimstaden na sídlišti OKD v Hlučíně měli malou naději, že by si je mohli zprivatizovat do osobního vlastnictví. Z toho sešlo, protože v pondělí domy koupilo město, které je bude lidem dále pronajímat. Naopak ale mohou být nájemníci rádi, že jejich domy neskoupili realitní spekulanti.

      V Bukovci místní hasiči udržují tradici ručního stavění májky

      6. května 2025 10:59 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

      Poslední dubnový den patří tradičně pálení čarodějnic a také stavění májí. Jen málokde však vysoké máje stavějí ručně, tedy bez pomoci tažné techniky. Pěkně ručně stavějí májku v Bukovci na Jablunkovsku.

      Pieta u památníku připomněla výročí osvobození Nového Jičína

      Vzpomínková akce k 80. výročí konce druhé světové války se 6. května, který je i datem osvobození Nového Jičína, konala u Památníku obětem válek na hřbitově. Zazněla tu slova úcty, ale i varování před dalšími konflikty.

      Strážníci Studénky se mohou spoléhat na nové zbraně i na pomocníka v terénu

      Studénka průběžně investuje do obnovení vybavení své městské policie. Naposledy teď nakoupila strážníkům nové zbraně. Finance směřovaly i do pořízení takzvané mobilní kanceláře.

      Osvobození Studénky připomněl pietní akt s výstavou škol

      6. května 2025 14:55 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

      Hlavní oslava osmdesáti let osvobození Studénky se uskutečnila u pomníku obětem 2. světové války v zámeckém areálu. Součástí byla vernisáž tématické výstavy žáků všech zdejších základních škol.

      Stavbě pumptracku v Novém Jičíně šly z cesty dva sklady

      Proběhla demolice skladových objektů v prostoru bývalého horního vlakové nádraží v Novém Jičíně. Na jejich místě vznikne pumptrack. Tyto stavební kroky jsou součástí projektu revitalizace celého areálu.

      Výtluky a praskliny z městských silnic postupně mizí, v plánu jsou i větší opravy

      5. května 2025 14:26 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

      Po zimních měsících, kdy jsou vozovky vystaveny náročnějším podmínkám, nastává na jaře období oprav silnic. I když letošní zima byla mírná, technické služby už likvidovaly výtluky na více než dvacítce ulic.

      Zimní stadion bez ledu obsadil jubilejní ročník Tance Fokus

      Konal se desátý ročník přehlídky tanečních skupin Tanec Fokus. Své choreografie předvedly na ploše zimního stadionu stovky dětí a dospělých.

      Ve školní jídelně vařil oběd profesionální šéfkuchař
      Vydáno 4. dubna 2025 12:40, Studénka, Petra Dorazilová
      Kuchyně v Základní škole Butovická se na jeden den ujal profesionální šéfkuchař. Školní kuchařky připravily oběd pro žáky pod jeho vedením. Děti měly možnost ochutnat šípkovou omáčku nebo řecký pokrm pasticcio.

      Šéfkuchař Zbyněk Diatka vaří po celé České republice, především ve školách, domovech pro seniory nebo v nemocnicích. Všude, kde mají zájem, přijede a pomáhá připravovat atraktivní jídla podle nových receptů. Do Základní školy Butovická se po několika letech vrátil na pozvání vedoucí zdejší kuchyně.

      Šárka Zalacková, vedoucí kuchyně ZŠ Butovická: “Spolupráce vznikla v minulost, pan kuchař už u nás jednou byl, je tady podruhé. Náhodou jsem přišla na to, že tato možnost je, že je možné se zkontaktovat s panem kuchařem, ten nám nabídne nové atraktivní recepty, a že je můžeme vyzkoušet přímo s ním, pod jeho vedením, ve školní jídelně uvařit. Spolupráce je to perfektní.”
      Zbyněk Diatka, šéfkuchař: “Já jsem těch receptů posílal více a nechal jsem to na školní jídelně, které si vybere, protože nevím, co oni vaří nebo které recepty by je asi zajímaly.”

      Volba padla na zeleninovou polévku s kuskusem, kotletu s šípkovou omáčkou a celozrnným knedlíkem a pasticcio, řecký zapečený těstovinový pokrm s mletým masem a bešamelovou omáčkou.

      žáci ZŠ Butovická:
      “Ochutnala jsem obě jídla a obě mi moc chutnají. Takže za mě super.”
      “Já jsem si vybrala kotletu s celozrnným knedlíkem, bylo to vynikající, pana kuchaře bychom tady mohli mít celou dobu.”
      “Zkusil jsem to řecké jídlo a jsem s tím spokojený.”

      Spolupráci se školní kuchyni, včetně jejího vybavení, si šéfkuchař pochvaloval.

      Zbyněk Diatka, šéfkuchař: “Šlo nám to jak po másle, super spolupráce.”

      Menší školáci z prvního stupně, kteří se na vaření přišli podívat, mu na památku nakreslili i obrázky, nejvíce ho asi potěšil ten s talířem rajské polévky.

      Zbyněk Diatka, šéfkuchař: “V těch školních jídelnách se musíme držet takzvaného spotřebního koše, který zahrnuje velkou škálu surovin a na některé ty suroviny třeba některé děti nejsou z domu zvyklé. Zvláště třeba na zeleninu, což je i poměrně drahá složka, a ve spoustě rodin, než by koupili kilo paprik, tak koupí kilo masa, a zkrátka některé děti se s určitýma surovinami teprve seznamují i na té základní škole.”
      Šárka Zalacková, vedoucí kuchyně ZŠ Butovická: “Vaříme denně přes tři sta obědů, vaříme i pro charitu a dále pro cizí strávníky, kteří k nám dochází, buď senioři nebo i pracovně aktivní lidé, kteří potřebují oběd zajistit.”
      Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/studenka/11000048041/ve-skolni-jidelne-varil-obed-profesionalni-sefkuchar