Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Floristická soutěž provoněla novou Komenského školu

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Na půdě Základní školy Komenského 66 se konalo okresní kolo floristické soutěže, pořádané Českým zahrádkářským svazem. V aranžování květin tu soupeřila děvčata ze sedmých tříd.

Vůně květin se linula chodbami Základní školy Komenského 66 a už od vstupu navedla k místu konání floristické soutěže. Na půdě této školy pořádalo novojičínské sdružení Českého svazu zahrádkářů tuto soutěž poprvé, celkově to byl její 12. ročník.

Ladislav Farda, místopředseda Českého zahrádkářského svazu, US Nový Jičín: “Tato soutěž už má celkem svou tradici, vítěz této soutěže vždycky postupuje do zemského kola, které se letos bude konat 30. května v Kroměříži. Soutěž je to celkem náročná a opravdu jsou tu nádherné kytice, jsem rád, že nejsem v hodnotící komisi, protože bych vůbec nevěděl, jak to hodnotit.”

Tohoto okresního kola v kategorii 5. až 9. třídy se tu účastnily žákyně sedmých tříd pořádající školy a základní školy z Hodslavic. Jejich úkolem bylo připravit dvě květinové vazby.

Petra Kolypková, asistentka pedagoga, ZŠ Komenského 66, Nový Jičín: “Tématem je vázaná kytice a vypichovaná vazba ke 40. výročí naší školy. Naší favoritkou je Nela Baronová, která v loňském roce postoupila do celostátního kola, a dneska se také zúčastňuje této akce.”
Nela Baronová, soutěžící ze ZŠ Komenského 66, Nový Jičín: “Hned po tom prvním kole minulý rok jsem zjistil, že mě to začalo bavit, potom jsme postoupila do Kroměříže a od tam jsme postoupila do Olomouce a na mistrovství České republiky. Důležitá je asi fantazie, kytky se mi líbí a zkouším je k sobě dávat. Ráda mám růže a pivoňky.
Ema Kozelská, soutěžící ze ZŠ a MŠ Hodslavice: “S holkama jsme chtěly jít soutěžit, protože jsme už zkoušely vázat kytky a moc nás to bavilo. Tak jsme to chtěly vyzkoušet i takto v soutěži a moc mě to bavilo.”
    Blažena Havlásková, členka odborné poroty: “Děvčata jsou opravdu všechna hodně šikovná, ale musíme trošičku hledět i na techniku. Takže hodnotíme techniku, díváme se, jak pracují s materiálem, jak nakládají s kytičkami, jak probíhá jejich příprava materiálu, jak na stole pracují s nožem, nůžkami.”

    Soutěžící mohly vybírat z desítek druhů květin, lučních i řezaných, a z dalších zelených doplňků. Dopředu si mohly připravit drobné dekorace a ozdoby a dárkovou krabičku, do které aranžovaly druhý úkol. Okresní pprota nakonec vyhodnotila, že nejdokonalejší květinové vazby vytvořila i v tomto roce Nela Baronová.

    Nahlásit chybu


    K tématu

    Floristická soutěž v Novém Jičíně měla jasnou favoritku, už loňská vítězka je teď na mistrovství republiky

    Na půdě novojičínské Základní školy Komenského 66 se konalo okresní kolo floristické soutěže, pořádané Českým zahrádkářským svazem. V aranžování květin tu soupeřila děvčata ze sedmých tříd.

    Vybíjenou na škole Jubilejní hrají na republikové úrovni

    3. července 2023 9:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

    Na základní škole Jubilejní patří vybíjení k oblíbeným a velmi úspěšným sportům. Dokladem toho je nedávný velký úspěch, a to účast žákovského družstva na republikovém finálovém turnaji.

    Ve školách je naštěstí i letos v létě rušno, například i na "staré" Komenského

    31. července 2023 7:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

    Výdaje za údržby a opravy ve školských zařízeních města letos opět dosáhnou částky několika milonů korun. Velký ruch panuje v Základní škole Komenského 68, kde i díky dotaci rekonstruují žákovské kuchyňky a dílny.


    Ve Studénce likvidují škody po větrně smršti, vyvrátila nebo polámala na čtyřicet stromů

    Ve Studénce likvidují škody po víkendové větrné smršti. Vítr lámal stromy mezi bytovými domy i na náměstí. Zdejší hasiči evidují za víkend čtyři desítky výjezdů.

    Technické služby otevřely areál na Palackého, ukázaly techniku, která pomáhá udržovat město upravené

    24. června 2024 13:16 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    Technické služby města uspořádaly den otevřených dveří, veřejnosti zpřístupnily areál střediska zeleně. Ten byl v nedávné době revitalizován. Zájemci si tu mohli prohlédnout nové haly a také techniku, která pomáhá udržovat město upravené.

    Město Albrechtice - Nejstarší jednotka dobrovolných hasičů v okrese oslavila 150. výročí

    Včera 10:00 | Celý MS kraj | Karel Soukop

    V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

    Policistům vyšetřujícím smrtelný pád cyklisty mohou pomoci svědci

    24. června 2024 19:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák

    Okolnosti úmrtí cyklisty, která havaroval v neděli 16. června 2024 na silnici v Kujavách na Novojičínsku jsou stále předmětem vyšetřování a policisté by uvítali pomoc svědků, kteří nešťastnou událost přímo viděli, nebo projížděli místem v době nehody či těsně před ní a mají z té doby záznam z palubní kamery.

    Kvůli požáru se deváťáci se školou rozloučili o týden dříve

    24. června 2024 11:10 | Studénka | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

    O týden dříve už převzali vysvědčení deváťáci ze Základní školy Butovická ve Studénce. Jejich loučení se školou uspíšil požár, který budovu vyřadil z provozu.

    Havířov se vrátil do doby krále Ludvíka XIII. a mušketýrů

    24. června 2024 12:48 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

    Na náměstí Republiky v Havířově se konala dvoudenní akce Den historie pro všechny z doby mušketýrů a francouzského krále. Lidé mohli vidět dvorní tance, rytířské souboje i královský ples.

    FM City Fest očekává letos 20 tisíc návštěvníků

    Oblíbený hudební festival FM City Fest se letos chystá přepsat své dějiny. Poprvé se uskuteční v novém a mnohem větším areálu. Očekává se až 20 tisíc návštěvníků. A zároveň do města přiveze velké hvězdy ze světové hudební scény.

    Na radnici vystoupil světový klavírista Tomáš Kačo, obecenstvo aplaudovalo ve stoje

    Obřadní síň Slezskoostravské radnice přivítala v minulém týdnu významného hosta. Za klavír tu usedl jeden z nejuznávanějších českých klavíristů, Tomáš Kačo. Jeho koncert si dokonce vysloužil potlesk ve stoje.

    Slezskoostravský Sokol Koblov oslavil 100 let, na programu bylo několik utkání i udílení cen

    Slezskoostravský Sokol Koblov oslavil o víkendu významné jubileum. Tělovýchovná jednota funguje v Koblově už rovných sto let. Součástí víkendových oslav bylo hned několik utkání v různých sportech, udílení cen, ale i večerní překvapení.

    Nová výstava na hradě ukazuje loutky z depozitáře ostravského divadla, zaujme malé i velké

    Maňásky, manekýny, javajky, marionety a spoustu dalších loutek z depozitáře ostravského loutkového divadla mohou návštěvníci nově obdivovat na Slezskoostravském hradě. V plánu jsou ale i lektorské programy a dílničky, věnující se třeba jejich výrobě.

    Svůj den oslavila Loučka v zahradě u Orlovny

    24. června 2024 14:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    Největší místní část Nového Jičína, Loučka, oslavila svůj den. Akce se druhým rokem konala v zahradě u Orlovny. Program nabídl zábavu pro děti, kouzelníka a vystoupení kapel různých hudebních žánrů.

    Budoucí zdravotní sestry školily v první pomoci osmáky

    22. června 2024 14:06 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    První pomoc by měl umět poskytnout každý. To je myšlenka, kterou se žákům základních škol snaží vštípit jen o něco starší studentky zdravotnické školy. Vedou kurzy, které jsou založeny na praktických nácvicích, a přidávají i vlastní zkušenosti.

    BEZ KOMENTÁŘE: Dvě výstavy ukazují Studénku v čase

    22. června 2024 13:34 | Studénka | Jan Plášil | Expres Studénky

    Město Studénka má dvě výstavy k oslavám. Jedna je složená z historických fotografií, na druhé se podílely děti ze škol.

    Hudební týden ve Studénce vyvrcholil oslavou u sportovního centra

    21. června 2024 15:45 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

    Studénka Hudebním týdnem oslavila 65. výročí založení města. Hlavní program se v sobotu odehrál u sportovního centra. Součástí bylo vyhlášení úspěšných občanů a osobnosti města.

    Město chce převzít majetek tělovýchovné jednoty, začne tribunou

    21. června 2024 9:52 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    Město převezme do vlastnictví od tělovýchovné jednoty tribunu fotbalového stadionu. Následně ji nechá zbourat a na jejím místě postaví multifunkční sportovní halu. Její součástí bude nová tribuna.

    Školu na Butovické vyřadil z provozu požár, sanační firma už likviduje škody

    21. června 2024 7:40 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

    V Základní škola Butovická hořelo. Požár vypukl mimo vyučovací dobu. Škoda je odhadována na 5 milionů korun. Děti do budovy nesmí, interiér je zasažen zplodinami a popelem.

    Floristická soutěž provoněla novou Komenského školu
    Vydáno 16. května 2024 15:58, Nový Jičín, Petra Dorazilová
    Na půdě Základní školy Komenského 66 se konalo okresní kolo floristické soutěže, pořádané Českým zahrádkářským svazem. V aranžování květin tu soupeřila děvčata ze sedmých tříd.

    Vůně květin se linula chodbami Základní školy Komenského 66 a už od vstupu navedla k místu konání floristické soutěže. Na půdě této školy pořádalo novojičínské sdružení Českého svazu zahrádkářů tuto soutěž poprvé, celkově to byl její 12. ročník.

    Ladislav Farda, místopředseda Českého zahrádkářského svazu, US Nový Jičín: “Tato soutěž už má celkem svou tradici, vítěz této soutěže vždycky postupuje do zemského kola, které se letos bude konat 30. května v Kroměříži. Soutěž je to celkem náročná a opravdu jsou tu nádherné kytice, jsem rád, že nejsem v hodnotící komisi, protože bych vůbec nevěděl, jak to hodnotit.”

    Tohoto okresního kola v kategorii 5. až 9. třídy se tu účastnily žákyně sedmých tříd pořádající školy a základní školy z Hodslavic. Jejich úkolem bylo připravit dvě květinové vazby.

    Petra Kolypková, asistentka pedagoga, ZŠ Komenského 66, Nový Jičín: “Tématem je vázaná kytice a vypichovaná vazba ke 40. výročí naší školy. Naší favoritkou je Nela Baronová, která v loňském roce postoupila do celostátního kola, a dneska se také zúčastňuje této akce.”
    Nela Baronová, soutěžící ze ZŠ Komenského 66, Nový Jičín: “Hned po tom prvním kole minulý rok jsem zjistil, že mě to začalo bavit, potom jsme postoupila do Kroměříže a od tam jsme postoupila do Olomouce a na mistrovství České republiky. Důležitá je asi fantazie, kytky se mi líbí a zkouším je k sobě dávat. Ráda mám růže a pivoňky.
    Ema Kozelská, soutěžící ze ZŠ a MŠ Hodslavice: “S holkama jsme chtěly jít soutěžit, protože jsme už zkoušely vázat kytky a moc nás to bavilo. Tak jsme to chtěly vyzkoušet i takto v soutěži a moc mě to bavilo.”
      Blažena Havlásková, členka odborné poroty: “Děvčata jsou opravdu všechna hodně šikovná, ale musíme trošičku hledět i na techniku. Takže hodnotíme techniku, díváme se, jak pracují s materiálem, jak nakládají s kytičkami, jak probíhá jejich příprava materiálu, jak na stole pracují s nožem, nůžkami.”

      Soutěžící mohly vybírat z desítek druhů květin, lučních i řezaných, a z dalších zelených doplňků. Dopředu si mohly připravit drobné dekorace a ozdoby a dárkovou krabičku, do které aranžovaly druhý úkol. Okresní pprota nakonec vyhodnotila, že nejdokonalejší květinové vazby vytvořila i v tomto roce Nela Baronová.

      Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000043083/floristicka-soutez-provonela-novou-komenskeho-skolu