Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Muzeum plní nové železniční modely, třeba i vagon na slivovici

Studénka |  | Expres Studénky

Vagonářské muzeum návštěvníky láká na novinky, které se v expozicích objevují průběžně. Téměř každý měsíc tu něčím překvapí. V květnu je to například nová kolekce papírových a plastových modelů, nebo model kotlového vagonu na slivovici.

Měsíc květen byl ve Vagonářském muzeu ve znamení znovuotevření legionářské expozice. Ta musela být na několik měsíců uzavřena z důvodu restaurátorských prací, které v dané místnosti, původním hudebním pokoji, probíhaly. Tato expozice připomíná, že tu před 100 lety existovala legionářská škola.

Bronislav Novosad, vedoucí Vagonářského muzea: “Největší novinkou je, že nám byl darován dokument z roku 1921, který obsahuje dvě unikátní fotografie interiéru tady té obchodní legionářské školy. ten dar jsme dostali od Petra Böhma ze Studénky.”

Na jednom ze snímků je zachycen pokoj, ve kterém byli legionáři ubytováni. Na druhém je učebna. V tomto případě už se podařilo zjistit, že to je dnešní obřadní místnost. Tyto fotografie jsou součástí novinové stránky s článkem, pod kterým je autor podepsán zkratkou Vlk. Bronislav Novosad by uvítal jakoukoliv informaci, které by jej mohla k autorovi, respektive k jeho potomkům zavést.

    Když návštěvníci studéneckých zámku vystoupají do prvního patra, otevře se jim samotné Vagonářské muzeum. I zde se mohou setkat s několika novinkami.

    Bronislav Novosad, vedoucí Vagonářského muzea: “Máme tady unikátní kolekci, která nám byla darována panem Arnoštem Urbánkem. Jsou to papírové a plastové modely, opravdu vyvedené do posledního detailu. Tu výstavu jsme nazvali do posledního nýtu. V expozici přibyly i další nové exponáty, zrovna včera, je to takový výrobek z roku 1975, který dělali učni učiliště Vagońka. Je to kotlový vagon, který byl naplněn slivovicí nebo nějakou takovou tekutinou a tyto věci se dávaly jako dárek.”

      Také na jednom z největších zdejších skvostů, modelové železnici v měřítku H0, přibyla nová parní lokomotiva 555.

      Bronislav Novosad, vedoucí Vagonářského muzea: “Které se taky říká němka. byly to jedny z prvních parních lokomotiv, které u nás jezdily po roce 1945 a byly určeny pro nákladní přepravu. A samozřejmě s těmi modely od pana Urbánka počítáme, že vytvoříme takové Urbánkovo město, Urbanka City, které bude obsahovat taky modelovou železnici, kterou si budou pouštět návštěvníci sami.”

      Tuto novou atraktivitu tu začnou stavět až po sezoně. Teď se věnují přípravě menší modelové železnice, která v rámci projektu Moravskoslezského kraje Technotrasa poputuje do Rodného domu Johanna Gregora Mendela do Vražného.

      Bronislav Novosad, vedoucí Vagonářského muzea: “Mnoho novinek je i v samotné expozici ve druhém a třetím patře a připravuje se i úprava druhého patra, kdy se nám podařilo ve spolupráci s Technotrasou a Moravskoslezským krajem získat finanční prostředky, takže opravdu těch novinek bude v letošním roce hodně.”

      Vagonářské muzeum, sídlící ve studáneckém zámku, je kromě pondělí otevřeno každý den od 10 do 16 hodin.

      Nahlásit chybu


      K tématu

      Turistická sezona je tu, Vagonářské muzeum ji vítá novinkami

      26. března 2024 14:20 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

      Vagonářské muzeum zahájilo novou turistickou sezonu, kterou obohatilo o několik novinek. Ty se nacházejí jak v hlavní železniční expozici, tak v edukační místnosti.

      “Nazdar” připomíná legionářskou školu na zámku ve Studénce

      8. září 2023 7:40 | Studénka | Petra Dorazilová

      Zámek ve Studénce, ve kterém je Vagonářské muzeum, bude nově připomínat i svou minulost spojenou s legionáři. Odrazovým můstkem se stal objev nápisu během restaurátorského průzkumu.

      Vagonářské muzeum představuje novinku, zve na virtuální prohlídku

      20. října 2023 16:40 | Studénka | Petra Dorazilová

      Do Vagonářského muzea se teď návštěvníci dostanou kdykoliv, i po jeho zavírací době nebo mimo sezonu. A to díky virtuální prohlídce. Zpřístupněna je na webu muzea.


      Senior vyjel s autem mimo silnici a narazil do stromu, spolujezdkyně zemřela

      Včera 18:30 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

      Tragická nehoda zaměstnala v sobotu ráno na Opavsku všechny složky integrovaného záchranného systému. 76letý řidič tam z ničeho nic vyjel ze silnice a naboural do stromu. Auto poté sjelo ze ještě ze srázu. Nehodu bohužel nepřežila 75letá spolujezdkyně.

      Třídílný gastrofestival Pojez vyvrcholil v beskydské Ostravici

      Gastrofestival Pojez, který každým rokem pořádá Moravskoslezský kraj, vyvrcholil tradičně v beskydské Ostravici. Vedle kulinářských specialit se lidé bavili při kulturních vystoupeních a pro nejmenší byla připravena dětská zóna.

      MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů

      V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

      Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti

      Včera 17:34 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti a jejich rodiče. Probíhalo v Městských sadech a smyslem této akce bylo zapojit co nejvíce dětí do sportovních aktivit.

      Dobrovolníci uklidili okolí Karvinského moře, zapojili se i náhodní návštěvníci areálu

      Uplynulou sobotu se konal velký úklid v okolí Karvinského moře. Kampaň “Za čisté moře” zorganizovali zaměstnanci karvinského magistrátu, kteří se kromě dobrovolníků aktivně do úklidu také zapojili.

      Palkovice se představily komisařům národního finále soutěže Vesnice roku 2024

      6. září 2024 18:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

      Ani 4 hodiny nemohly v Palkovicích stačit na prezentaci všech zájmových spolků a aktivit, kterými se v pátek obec představila v celostátním finále prestižní soutěže Vesnice roku.

      MS kraj pomáhá řešit nedostatek zubařů. Lékařské fakultě přispěje na mzdy pedagogů

      Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v končícím volebním období odhlasovali jeho členové významnou finanční podporu Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Peníze půjdou na platy pedagogů, kteří vzdělávají budoucí zubaře.

      V Galerii Dukla se vzpomínalo na 50. až 70. léta. Proběhlo tady komunitní setkání s Pamětí národa

      6. září 2024 18:31 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

      Galerie Dukla patřila dalšímu komunitnímu setkání. Tentokrát s Pamětí národa. Lidé se tak mimo jiné dozvěděli, jak to v obvodu vypadalo v 50. až 70. letech.

      Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

      6. září 2024 10:03 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

      Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

      Válečný veterán Jan Ihnatík a havířovská nemocnice získali ceny hejtmana

      6. září 2024 9:46 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

      Havířovská nemocnice získala Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2023. Osobností Moravskoslezského kraje se stal válečný veterán Jan Ihnatík.

      Kresby Jitky Pospíšilové vznikly v rámci sociální rehabilitace, vidět jsou v knihovně

      Městská knihovna vystavuje v září obrazy a keramiku Jitky Pospíšilové. Její tvorba vznikla za podpory a spolupráce sociální rehabilitace Domova NaNovo.

      BEZ KOMENTÁŘE: Tvoření tašek pro děti ve Studénce

      Včera 7:51 | Studénka | Jan Plášil | Expres Studénky

      SAK Studénka připravil pro děti oblíbené malování tašek.

      Výstava ke slavnosti mapuje novojičínské stopy ve světě

      6. září 2024 16:57 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

      Hlavní téma městské slavnosti vždy v Novém Jičíně reflektuje i výstava na Staré poště. Letos tedy po celé září patří tyto prostory úspěšným rodákům, kteří se proslavili ve světě.

      Město opravilo další hroby významných rodáků, třeba malíře, továrníka nebo lékárníka z Bílého anděla

      Skončila sanace dalších čestných hrobů na městském hřbitově, ve kterých odpočívají významní rodáci. Mnohé z těchto pomníků jsou i uměleckými díly, jeden z nich dokonce kulturní památkou.

      Obrazy, které vystavuje novojičínská knihovna, vznikly jako prospěšný efekt sociální rehabilitace

      Městská knihovna v Novém Jičíně vystavuje v září obrazy a keramiku Jitky Pospíšilové. Její tvorba na první pohled nepůsobí výjimečně, ovšem mimořádná je tím, že vznikla v rámci sociální rehabilitace Domova NaNovo.

      Policie dohlížela na chodce před školou na ulici Sjednocení

      6. září 2024 8:36 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

      Policisté po prázdninách vyrazili k přechodům pro chodce v blízkosti škol. V rámci kampaně Zebra se za tebe nerozhlédne dohlíželi na přecházení silnice například ve Studénce na ulici Sjednocení.

      Muzeum plní nové železniční modely, třeba i vagon na slivovici
      Vydáno 30. května 2024 12:55, Studénka, Petra Dorazilová
      Vagonářské muzeum návštěvníky láká na novinky, které se v expozicích objevují průběžně. Téměř každý měsíc tu něčím překvapí. V květnu je to například nová kolekce papírových a plastových modelů, nebo model kotlového vagonu na slivovici.

      Měsíc květen byl ve Vagonářském muzeu ve znamení znovuotevření legionářské expozice. Ta musela být na několik měsíců uzavřena z důvodu restaurátorských prací, které v dané místnosti, původním hudebním pokoji, probíhaly. Tato expozice připomíná, že tu před 100 lety existovala legionářská škola.

      Bronislav Novosad, vedoucí Vagonářského muzea: “Největší novinkou je, že nám byl darován dokument z roku 1921, který obsahuje dvě unikátní fotografie interiéru tady té obchodní legionářské školy. ten dar jsme dostali od Petra Böhma ze Studénky.”

      Na jednom ze snímků je zachycen pokoj, ve kterém byli legionáři ubytováni. Na druhém je učebna. V tomto případě už se podařilo zjistit, že to je dnešní obřadní místnost. Tyto fotografie jsou součástí novinové stránky s článkem, pod kterým je autor podepsán zkratkou Vlk. Bronislav Novosad by uvítal jakoukoliv informaci, které by jej mohla k autorovi, respektive k jeho potomkům zavést.

        Když návštěvníci studéneckých zámku vystoupají do prvního patra, otevře se jim samotné Vagonářské muzeum. I zde se mohou setkat s několika novinkami.

        Bronislav Novosad, vedoucí Vagonářského muzea: “Máme tady unikátní kolekci, která nám byla darována panem Arnoštem Urbánkem. Jsou to papírové a plastové modely, opravdu vyvedené do posledního detailu. Tu výstavu jsme nazvali do posledního nýtu. V expozici přibyly i další nové exponáty, zrovna včera, je to takový výrobek z roku 1975, který dělali učni učiliště Vagońka. Je to kotlový vagon, který byl naplněn slivovicí nebo nějakou takovou tekutinou a tyto věci se dávaly jako dárek.”

          Také na jednom z největších zdejších skvostů, modelové železnici v měřítku H0, přibyla nová parní lokomotiva 555.

          Bronislav Novosad, vedoucí Vagonářského muzea: “Které se taky říká němka. byly to jedny z prvních parních lokomotiv, které u nás jezdily po roce 1945 a byly určeny pro nákladní přepravu. A samozřejmě s těmi modely od pana Urbánka počítáme, že vytvoříme takové Urbánkovo město, Urbanka City, které bude obsahovat taky modelovou železnici, kterou si budou pouštět návštěvníci sami.”

          Tuto novou atraktivitu tu začnou stavět až po sezoně. Teď se věnují přípravě menší modelové železnice, která v rámci projektu Moravskoslezského kraje Technotrasa poputuje do Rodného domu Johanna Gregora Mendela do Vražného.

          Bronislav Novosad, vedoucí Vagonářského muzea: “Mnoho novinek je i v samotné expozici ve druhém a třetím patře a připravuje se i úprava druhého patra, kdy se nám podařilo ve spolupráci s Technotrasou a Moravskoslezským krajem získat finanční prostředky, takže opravdu těch novinek bude v letošním roce hodně.”

          Vagonářské muzeum, sídlící ve studáneckém zámku, je kromě pondělí otevřeno každý den od 10 do 16 hodin.

          Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/studenka/11000043298/muzeum-plni-nove-zeleznicni-modely-treba-i-vagon-na-slivovici