Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

​Týden slezské kuchyně po třetí

Opava |

Tradiční slezské pokrmy jste mohli ochutnat během Týdne slezské kuchyně v některých restauracích. Ty oživily staré recepty, které už dávno upadly v zapomnění. Na jídelním lístku se tak znovu objevil třeba bigos, slezské nebe, pirohy či lokše.

Už potřetí soutěžily restaurace, jídelny i bary během Týdne slezské kuchyně o to, kde bude hostům nejvíce chutnat. Podniky nabízely na jídelním lístku tradiční jídla slezské kuchyně. Hosté pak hodnotili, kde vařili nejlépe.

„Podle mého názoru nám pokulhává nabídka restaurací. Těch by mohlo být ještě více, protože region Opavské Slezsko je velký. Osobně jsem spokojen s 23 účastníky. Ale kdyby jich bylo 40, jak jsme původně plánovali, bylo by to zajímavější,“ posteskl si organizátor akce Alexandr Burda.

Většina podniků nabízela jídla v rámci poledního menu. Tak jste si mohli dát třeba Lokše s povidlovou omáčkou nebo grilované kachní prso s malinovým přelivem.

„Opravdu jsme se snažili dodržet tu tradiční recepturu, jen jsme to chtěli pojmout novým, moderním stylem,“ říká Martina Barancová, provozní Restaurace U soudu v Opavě.

Zatímco tady jde o promyšlenou gastronomii, jinde dali přednost jednoduchosti. Také proto, že tento bar nemá vlastní kuchyň. Na jídelním lístku jste tak mohli najít třeba makovou bábovku, závin se zelím a nebo pomazánku z místních produktů: tvaroh je z nedaleké kozí farmy, medvědí česnek natrhaný u řeky Moravice a chleba upečený v pekařství o pár ulic dál.

„Snažíme se využívat regionální a sezónní potraviny mít na jídelním lístku stále. Obměňujeme je na jídelním lístku v závislosti na sezoně, vysvětluje Dominika Vrtělová, majitelka a provozní Baru Myslivna v Opavě.

Některé podniky se do Týdne slezské kuchyně zapojily už po několikáté. Mnohé ale nabízejí slezské speciality nejen v tyto dny, ale i celý rok. Stejně jako vloni nejvíce pochvalných SMS získal Motorest R/11 v Brumovicích.

Nahlásit chybu


Řidička v Ostravě nedala při odbočování přednost policistům, zranilo se pět lidí

Dnes 19:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák

S největší pravděpodobností nepozornost při odbočovacím manévru stála za kolizí dvou osobních vozidel, ke které došlo v ve středu odpoledne na Bohumínské ulici v Ostravě. Řidička tam zkřížila cestu protijedoucím policistům.

Havířov dokončil modernizaci školního bazénu za 19 milionů korun

Dnes 11:39 | Havířov | Bára Kelnerová

Modernizovaný školní bazén na ZŠ Františka Hrubína v Havířově znovu slouží stovkám dětí. Rozsáhlá rekonstrukce stála radnici téměř 20 milionů korun. Bazén budou využívat i ostatní organizace.

Opilý mladík rozbil skleněné okna a dveře. Byl dopaden díky systému PCO

Dnes 12:48 | Ostrava-město | Anna Břenková

Mladý muž rozbil skleněné okna a dveře. Prý měl vztek. Volání strážníků neslyšel, protože měl sluchátka. Vandal nadýchal přes dvě promile alkoholu. Prozradil ho pult centralizované ochrany (PCO).

Cyklista ležel na zemi v bezvědomí. Ve vážném stavu byl vrtulníkem přepraven do nemocnice

Dnes 11:54 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Cyklista byl v bezvědomí, bez dechu a srdce mu přestalo bít. Záchranáři vyjížděli k muži, který ležel na silnice vedle svého kola bez známek života. Okamžitě zahájili resuscitaci. V kritickém stavu byl muž letecky přepraven do nemocnice. Policie prosí svědky nehody o podrobnější informace.

Spolykala léky a chtěla skočit pod tramvaj. Policie zachránila mladou dívku

Dnes 10:08 | Ostrava-město | Anna Břenková

Na linku 158 oznámila, že spolykala několik prášků, má u sebe nůž a že skočí pod tramvaj. Policisté dívku našli během deseti minut v lesíku v Ostravě-Zábřehu. Dívka nejdříve nespolupracovala, ale díky profesionálnímu přístupu hlídky nůž nakonec odložila. Byla předána záchranářům.

Poruba pečuje o stromy a zeleň také v zimním období. Zaměřuje se na ořezy

Včera 14:00 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská

Ostrava-Poruba nepřestává pečovat o stromy a zeleň také v podzimním a zimním období. Takzvaný vegetační klid využívá především k bezpečnostním a zdravotním ořezům stromů a k odstraňování parazitujícího jmelí.

Nový Jičín ocenil hrdiny všedního dne, bylo jich více než čtyřicet

Včera 9:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín ocenil bezpříspěvkové dárce krve. Do auly radnice pozvalo přes 40 mužů a žen, kteří vzácnou tekutinu dávají pravidelně, a poděkovalo jim za projevenou solidaritu.

Cizinec uškrtil krajanku a její tělo hodil do potoku, našli ji za 12 dnů

Včera 13:01 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezská mordparta vyřešila další brutální vraždu. 33letý cizinec připravil o život o 10 let mladší krajanku. Kriminalisté ji nejprve pohřešovali. Později našli její tělo v říčce Olešná u Staříče.

Zastupitelstvo města Karviné na svém 23. zasedání schválilo rekordní rozpočet na rok 2026

Včera 13:55 | Karviná | Gabriela Stašová

Uskutečnilo se 23. zasedání Zastupitelstva města Karviné, na kterém zastupitelé schválili rozpočet na rok 2026. Celkový rozpočet se blíží 1,9 miliardy korun. I přes plánovaný schodek bude město dál pokračovat v rozvojových projektech a nadále podporovat své obyvatele.

Třinecká CirkArena bude přínosem pro celý MS kraj

8. prosince 2025 14:33 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Na místě bývalé hokejové haly Werk Arena v Třinci byla slavnostně zahájena stavba ambiciózního projektu CirkArena. Nové výzkumné a vzdělávací centrum zaměřené na cirkulární ekonomiku, materiálové procesy a technologie budoucnosti, by mělo vyrůst do dvou let.

Opavou projel mikulášský trolejbus plný světýlek, čertů i dětské radosti

6. prosince 2025 15:03 | Opava | Yvona Fajtová

Opavský Městský dopravní podnik opět vypravil oblíbený mikulášský vůz. Vánočně vyzdobený trolejbus jezdil po celém městě mimo jízdní řád a všichni mikuláši, čerti a andělé si užili jízdu zdarma.

Opava-Jaktař rozsvítila dřevěný betlém: klienti Charity přidali vyřezávaného velblouda

6. prosince 2025 14:45 | Opava | Yvona Fajtová

Už potřetí se v Opavě-Jaktaři slavnostně rozsvítil vyřezávaný betlém, který vyrábějí klienti a zaměstnanci Charity Opava. Letos k němu přibylo nové vyřezané zvířátko – velbloud. Betlém vznikl před třemi lety na přání místních obyvatel, kteří v městské části postrádali vánoční výzdobu.

Radost v Opavě rozdává vánoční atmosféru. Ručně vyrobené dárky a dekorace jdou na dračku

6. prosince 2025 14:15 | Opava | Yvona Fajtová

Už jen do 11. prosince máte možnost navštívit Vánoční obchůdek sociálně terapeutické dílny Radost. Klienti a zaměstnanci tohoto charitního střediska zde nabízejí mnoho rozmanitých a velmi žádaných vánočních dárků a dekorací.

Opavská věznice rozdává radost, poprvé se připojila k Andělskému stromu

3. prosince 2025 18:21 | Opava | Yvona Fajtová

Opavská věznice se zapojila do darovací kampaně s názvem Andělský strom. Tou už 15. rokem nezisková organizace Mezinárodní vězeňské společenství pomáhá propojovat děti a jejich odsouzené rodiče prostřednictvím vánočního dárku.

Historická budova bývalé opavské pošty po letech znovu ožila. Ožila Koncept Marketem

3. prosince 2025 18:07 | Opava | Yvona Fajtová

Koncept Market se letos odehrál na opravdu výjimečném místě, a to v prostorách dlouho nepřístupné staré opavské pošty. Tato historická budova na Masarykově třídě, která po letech čekání míří k nové budoucnosti jako domov pro seniory, tak ožila sváteční atmosférou, designem a lokální tvorbou.

Rozsvícení vánočního stromu na Dolním náměstí v Opavě rozzářilo stovky úsměvů

3. prosince 2025 17:51 | Opava | Yvona Fajtová

Opava má za sebou jeden z nejkrásnějších okamžiků začínajícího adventu. Na Dolním náměstí se sešly stovky lidí, aby si společně užili slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Atmosféru doplnila hudba, andělé na chůdách, koledy i velkolepá andělská ohňová show.

​Týden slezské kuchyně po třetí
Vydáno 26. dubna 2016 19:29, Opava, Katka Geryková
Tradiční slezské pokrmy jste mohli ochutnat během Týdne slezské kuchyně v některých restauracích. Ty oživily staré recepty, které už dávno upadly v zapomnění. Na jídelním lístku se tak znovu objevil třeba bigos, slezské nebe, pirohy či lokše.

Už potřetí soutěžily restaurace, jídelny i bary během Týdne slezské kuchyně o to, kde bude hostům nejvíce chutnat. Podniky nabízely na jídelním lístku tradiční jídla slezské kuchyně. Hosté pak hodnotili, kde vařili nejlépe.

„Podle mého názoru nám pokulhává nabídka restaurací. Těch by mohlo být ještě více, protože region Opavské Slezsko je velký. Osobně jsem spokojen s 23 účastníky. Ale kdyby jich bylo 40, jak jsme původně plánovali, bylo by to zajímavější,“ posteskl si organizátor akce Alexandr Burda.

Většina podniků nabízela jídla v rámci poledního menu. Tak jste si mohli dát třeba Lokše s povidlovou omáčkou nebo grilované kachní prso s malinovým přelivem.

„Opravdu jsme se snažili dodržet tu tradiční recepturu, jen jsme to chtěli pojmout novým, moderním stylem,“ říká Martina Barancová, provozní Restaurace U soudu v Opavě.

Zatímco tady jde o promyšlenou gastronomii, jinde dali přednost jednoduchosti. Také proto, že tento bar nemá vlastní kuchyň. Na jídelním lístku jste tak mohli najít třeba makovou bábovku, závin se zelím a nebo pomazánku z místních produktů: tvaroh je z nedaleké kozí farmy, medvědí česnek natrhaný u řeky Moravice a chleba upečený v pekařství o pár ulic dál.

„Snažíme se využívat regionální a sezónní potraviny mít na jídelním lístku stále. Obměňujeme je na jídelním lístku v závislosti na sezoně, vysvětluje Dominika Vrtělová, majitelka a provozní Baru Myslivna v Opavě.

Některé podniky se do Týdne slezské kuchyně zapojily už po několikáté. Mnohé ale nabízejí slezské speciality nejen v tyto dny, ale i celý rok. Stejně jako vloni nejvíce pochvalných SMS získal Motorest R/11 v Brumovicích.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000003834/tyden-slezske-kuchyne-po-treti