Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

​Ve školní jídelně se podávalo norské menu

Opava |

Až do vzdáleného Norska se během jednoho vyučovacího dne přenesli žáci Základní školy U Hřiště v Opavě. Povídali si o geografii,literatuře, přírodě, zvycích nebo i jídle. Nakonec je čekalo ve školní jídelně čtyřchodové menu složené z typických jídel této skandinávské země.

Šesťáci opavské ZŠ U Hřiště měli začínat vyučování češtinou. Namísto opakování pravopisu ale probírali Norsko  s jeho literárními zajímavostmi.

"Norský den jsme začali legendou o trolech a legedou o tom, jak vzniklo Norsko." shrnula učitelka češtiny Kateřina Kurzicová.

Poté sáhla učitelka po knize norského spisovatele Jo Nesbø a začala dětem číst. To ve vedlejší třídě se malí druháci soustředili na rozdíl mezi losem a sobem. A pak se dali do přípravy typické norské svačinky. Upekli si vafle se zakysanou smetanou a jahodami.

"Je to fajn, když můžeme děte tu výuku zpestřit něčím jiným, co je nadchne a zaujme.A co je třeba i donutí k tomu, že si otevřou doma atlas a podívají se na Norsko." pochvalovala si učitelka Jana Válková.

Ve školní jídelně se zatím kuchaři pustili do náročného čtyřchodového menu, které pak naservírovali všem dvanácti stům svých strávníkům v rámci Dne norské kuchyně.

„Zkoušeli jsme to, protože si nemůžeme dovolit, aby se nám to třeba nepovedlo. Je to velké množství jídla. Vždy si pár porcí uvaříme dopředu, abychom věděli, do čeho jdeme." popisuje  Věra Beilnerová, vedoucí školní jídelny ZŠ U Hřiště, Opava.

Děti si mohly pochutnat na polévce ze zeleného hrášku, podával se také hejk s bylinkovou krustou a salátem z červené řepy. Sladkou tečku na závěr obstaral tradiční dezert mléčná rýže s malinovou omáčkou.

Den norské kuchyně pořádá Asociace školních jídelen. Inspiraci jídelníčkem této skandinávské země přijalo v republice 25 stravovacích zařízení.

"Chtěli jsme ukázat, že i ve školní jídelně se dá připravit zdravé a výživné menu, které není obvyklé." vysvětluje smysl akce Karel Jahoda, výkonný ředitel Asociace školních jídelen ČR.

V budoucnu se mohou děti těšit také třeba na franskouzské, španělské, japonské či ruské speciality. 

Nahlásit chybu


Frýdek-Místek už má své vánoční stromy. Letos se chystá rozsvícení na obou náměstích

Adventní přípravy ve Frýdku-Místku pomalu vrcholí. Na obě náměstí dorazily vánoční stromy, které čeká nazdobení a následně slavnostní rozsvícení. Jedno bude v komorním duchu a druhé doprovodí tradičně nabitý kulturní program. Obě akce navodí kulturní atmosféru v obou částech města.

Policie hledá zloděje vytrousené zbraně, případně svědky krádeže

Včera 16:04 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nezodpovědný majitel krátké střelné zbraně vytratil pravděpodobně při vystupování z auta nebo nastupování svou pistoli. Tu na parkovišti o chvíli později našel muž, který si ji přivlastnil.

Přípravy Olympiády dětí a mládeže běží, poháry a medaile jsou vyrobeny

Už za dva měsíce v našem kraji vypukne zimní Olympiáda dětí a mládeže. Přípravy jsou tak v plném proudu, my jsme se zajeli podívat na výrobu medailí.

Veletrh středních škol a zaměstnanosti nabídl škálu možností studia i praktických řemesel

24. listopadu 2024 12:19 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Veletrh Artifex je pravidelnou příležitostí pro vycházející žáky základních škol, jak získat cenné informace. Na prezentacích středních škol i firem ze širokého regionu si mohou své budoucí povolání nebo studium na místě přímo osahat.

Téma kyberkriminality znělo v novojičínské knihovně, poslouchat přišli hlavně rodiče

Novojičínská knihovna pořádala přednášku s názvem Rodičem v digitální době. Konala se v rámci Týdne pro Digitální Česko. Praktické rady a informace na téma kyberkriminality předávali posluchačům odborníci Policie České republiky.

Zlodějská hyena ukradla plyšáka, který ve výloze sloužil jako kasička sbírky pro nevidomé

Včera 8:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Plyšový pes stojící za výlohou jedné havířovské prodejny, do kterého lidé házeli peníze na pomoc nevidomým a slabozrakým, se stal obětí 29letého recidivisty, který výlohu rozbil, psa rozpáral a peníze ukradl.

Obchodní akademie i Střední škola ochrany osob a majetku pozvaly deváťáky na prohlídku

23. listopadu 2024 18:24 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Střední školy pořádají pro stále nerozhodnuté deváťáky dny otevřených dveří. Tuto příležitost měli i v Karviné, například při prohlídce budovy, ve které sídlí hned dvě různé střední školy.

Turistka se zranila na zledovatělé stezce pod Lysou horou u Ivančeny

Včera 8:57 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Těžký úraz ruky si pravděpodobně při sestupu z Lysého hory přivodila turistka, která v neděli odpoledne uklouzla na zledovatělém povrchu beskydské horské stezky poblíž Ivančeny nad Malenovicemi.

Absolutní vítěz mezi úřady: Moravskoslezský kraj triumfuje v Národní ceně kvality ČR

24. listopadu 2024 13:26 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Krajský úřad Moravskoslezského kraje obdržel nejvyšší možné ocenění za kvalitu ve veřejné správě. V Národní ceně kvality České republiky získal v programu Excelence titul excelentní organizace ve veřejném sektoru a stal se absolutním vítězem soutěže.

Dvě aleje na Opavsku soutěží o titul Alej roku. Tu ve Vávrovicích částečně poškodila povodeň

23. listopadu 2024 14:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Šedesát alejí a stromořadí z celé České republiky letos soutěží o titul nejoblíbenější Alej roku 2024. V Moravskoslezské kraji jde o 11 alejí, což je nejvíc ze všech krajů v zemi. Jsou mezi nimi i dvě aleje na Opavsku.

Zdravotní sestry a pečovatelky terénních služeb opavské charity prošly školou smyku

Minimálně patnáct tisíc kilometrů ročně najede za svými klienty každá ze zdravotních sester a pečovatelek terénních služeb Charity Opava. Jezdí přitom denně na čas a za každého počasí. Aby si byly za volantem jistější, absolvovaly školu smyku.

Bezpečnost a větší jistota. Zdravotní sestry a pečovatelky opavské charity absolvovaly školu smyku

23. listopadu 2024 13:06 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Minimálně patnáct tisíc kilometrů ročně najede za svými klienty každá ze zdravotních sester a pečovatelek terénních služeb Charity Opava. Jezdí přitom denně a za každého počasí.. Aby si byly za volantem jistější, absolvovaly školu smyku.

Transfuzní oddělení SNO potřebuje více dárců

21. listopadu 2024 17:25 | Opava | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Hematologicko-transfuzní oddělení Slezské nemocnice v Opavě zajišťuje krev nejen pro své pacienty, ale také pro pacienty krnovské nemocnice, která kvůli zářijovým povodním přišla o odběrové místo. Aktuálně tak chybí dárci krve všech krevních skupin.

Archeologové v Opavě objevili středověké sídliště i velmi vzácnou poutní láhev

20. listopadu 2024 19:13 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na budoucí stavbě jižního obchvatu Opavy od léta probíhal archeologický výzkum. A přinesl vzácné objevy. Vedle velmi dobře dochovaných pozůstatků germánského osídlení z mladší doby římské byl velkým překvapením objev středověkého sídliště.

Už žádné převážení pacientů venkem. Slezská nemocnice v Opavě má nové nadzemní koridory

20. listopadu 2024 18:52 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Slezská nemocnice v Opavě slavnostně otevřela nadzemní tubusové koridory. Jejich stavba trvala déle než rok a přinesla zejména komfort jak zaměstnancům, tak pacientům a návštěvníkům tohoto zdravotnického zařízení.

​Ve školní jídelně se podávalo norské menu
Vydáno 8. března 2017 21:38, Opava, Katka Geryková
Až do vzdáleného Norska se během jednoho vyučovacího dne přenesli žáci Základní školy U Hřiště v Opavě. Povídali si o geografii,literatuře, přírodě, zvycích nebo i jídle. Nakonec je čekalo ve školní jídelně čtyřchodové menu složené z typických jídel této skandinávské země.

Šesťáci opavské ZŠ U Hřiště měli začínat vyučování češtinou. Namísto opakování pravopisu ale probírali Norsko  s jeho literárními zajímavostmi.

"Norský den jsme začali legendou o trolech a legedou o tom, jak vzniklo Norsko." shrnula učitelka češtiny Kateřina Kurzicová.

Poté sáhla učitelka po knize norského spisovatele Jo Nesbø a začala dětem číst. To ve vedlejší třídě se malí druháci soustředili na rozdíl mezi losem a sobem. A pak se dali do přípravy typické norské svačinky. Upekli si vafle se zakysanou smetanou a jahodami.

"Je to fajn, když můžeme děte tu výuku zpestřit něčím jiným, co je nadchne a zaujme.A co je třeba i donutí k tomu, že si otevřou doma atlas a podívají se na Norsko." pochvalovala si učitelka Jana Válková.

Ve školní jídelně se zatím kuchaři pustili do náročného čtyřchodového menu, které pak naservírovali všem dvanácti stům svých strávníkům v rámci Dne norské kuchyně.

„Zkoušeli jsme to, protože si nemůžeme dovolit, aby se nám to třeba nepovedlo. Je to velké množství jídla. Vždy si pár porcí uvaříme dopředu, abychom věděli, do čeho jdeme." popisuje  Věra Beilnerová, vedoucí školní jídelny ZŠ U Hřiště, Opava.

Děti si mohly pochutnat na polévce ze zeleného hrášku, podával se také hejk s bylinkovou krustou a salátem z červené řepy. Sladkou tečku na závěr obstaral tradiční dezert mléčná rýže s malinovou omáčkou.

Den norské kuchyně pořádá Asociace školních jídelen. Inspiraci jídelníčkem této skandinávské země přijalo v republice 25 stravovacích zařízení.

"Chtěli jsme ukázat, že i ve školní jídelně se dá připravit zdravé a výživné menu, které není obvyklé." vysvětluje smysl akce Karel Jahoda, výkonný ředitel Asociace školních jídelen ČR.

V budoucnu se mohou děti těšit také třeba na franskouzské, španělské, japonské či ruské speciality. 

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000007743/ve-skolni-jidelne-se-podavalo-norske-menu