Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Týden slezské kuchyně nabízí tradiční jídla

Opava |

V rámci Týdne slezské kuchyně můžete do konce dubna ochutnat v některých restauracích na Opavsku tradiční slezské recepty. Kuchaři připravují jídla, která dávno upadla v zapomnění a navíc se snaží používat regionální suroviny. Na jídelním lístku najdete třeba bigos, králíka s černou máčkou či svojski placek.

Už po čtvrté se mohly restaurace na Opavsku zapojit do Týdne slezské kuchyně a oprášit zapomenuté recepty našich předků. Během těchto dnů se podávala jídla, které z jídelních lístků dávno vymizela. Třeba halečky, cibulové zelí nebo salát z polníčku.

„Slezská kuchyně je kombinací slezské, polské a německé.Tento region byl velmi specifický a zároveň velmi chudý.“ popisuje Alexandr Burda z Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity

O to více si ale kuchaři dávali záležet na pestrém zpracování. Mnohdy dali přednost už prověřeným receptům.

„Uvařili jsme klasiku – kachnu a králíka. Ten placek, jak jsem připravoval, to byl experiment.“ kuchař Radek Baláž z Restaurace Na Rybníčku.

Svojski placek kuchař usmažil z nastrouhaných brambor a naplnil tvarohem. Pokrm byl hotový za pár minut. A hosté si jej oblíbili. Většina totiž přišla zkusit to, co neznají.

Kromě hlavních jídel si mohli hosté nabídnout také dezerty v podobě jáhelného pudinku či tvarohového koláče. Kdo měl chuť na něco ostřejšího, mohl si dát tradiční vařonku. Připravenou ze surovin, které se vyrábějí v regionu. Mnoho podniků totiž využívá dodávek od lokálních výrobců .

16s„Určitě je to trend. Ty potraviny, které jsou regionální, bereme z farem Nejsou to průmyslově zpracovávané věci. “ vysvětluje používání místních potravin v Café Restaurant Mincovna provozní Michaela Skolková.

Z 18 restaurací, které se do Týdne slezské kuchyně zapojily, mohou hosté vybírat tu, kam zavítali nejraději.

„Máme připravenou soutěž pro restaurace, kde bude hostům nejlépe chutnat.“ doplňuje organizátor akce

Jan Černý. Destinační management Opavské Slezsko.

Restaurace, které mají na jídelním lístku regionální pokrmy mnohem více přitahují také pozornost turistů. Podle organizátorů až 2/3 z nich takovéto podniky cíleně vyhledávají.

Nahlásit chybu


Množství odpadu ze zatopených domů je extrémní. Při odvozu musejí být lidé trpěliví

Voda už opadla na velké většině zatopených míst a na ulicích ji nahradilo moře odpadu. Lidé vynášejí před domy zničené věci a nákladní vozy je postupně odvážejí na skládku společnosti OZO v Hrušově. Náklaďáků je ale takové množství, že se tvoří dlouhé kolony.

66letý motorkář havaroval u Milotic nad Opavou, v ohrožení života byl transportován vrtulníkem

Dnes 7:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pondělí 23. září odpoledne zasahovali záchranáři u vážné nehody motocyklisty poblíž obce Milotice nad Opavou na Bruntálsku. Šestašedesátiletý muž utrpěl vážná zranění a v kritickém stavu byl letecky transportován na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice.

V Bruntále otevřeli vyhlídkovou kostelní věž v centru města

Bruntál se po dlouhé době konečně dočkal zpřístupnění vyhlídkové věže kostela Nanebevzetí Panny Marie v centru města. Kostel je nejstarší kamennou stavbou ve městě. Původně gotická stavba byla na konci 16 století renesančně a v první polovině 18. století barokně upravena.

Ostrava se vzpamatovává z povodní. V Nové Vsi voda rychle klesá

Situace po povodních se v Ostravě rychle zlepšuje. V asi nejhůře zasažené části města - Nové Vsi už je téměř polovina ze zatopených domů přístupná a mohly tak začít úklidové práce. Skoro všude funguje elektřina a teče teplá voda. Obnoveno už bylo i vytápění domů. V plném proudu jsou i práce na opravě protržené hrázi Odry.

Studénka se dočká nového podjezdu, Správa železnic zahájila výběrové řízení na zhotovitele

Včera 11:22 | Studénka | Lukáš Zavadil

Správa železnic vyhlásila výběrové řízení na zhotovitele nového podjezdu ve Studénce, který nahradí současný čtyřkolejný přejezd na koridorové trati. Projekt za téměř 870 milionů korun má zlepšit bezpečnost a plynulost dopravy. Stavba má začít na jaře příštího roku a dokončení se plánuje na konec roku 2026.

Muž nožem ohrožoval učitelku v ostravské škole, policie ho zadržela

Včera 9:47 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

V Ostravě-Svinově došlo k dramatickému incidentu, kdy 40letý muž ohrožoval učitelku kapesním nožem a požadoval, aby byla přivolána policie. Muž následně školu opustil, ale policie ho rychle zadržela v blízkosti budovy. Vyšetřování probíhá pro podezření ze spáchání trestného činu vydírání.

Protipovodňová opatření ochránila Frýdecko-Místecko i Ostravu před katastrofou

Letošní povodně byly podle některých horší než v roce 1997. Obce na Frýdecko-Místecku podél toku řeky Ostravice se ale shodují, že byly na velkou vodu velmi dobře připraveny. Pomohla hlavně protipovodňová opatření, která se realizovala v průběhu předchozích let.

Frýdek-Místek chystá opět po letech Pochod pro seniory

Město obnovilo oblíbenou akci Pochod pro seniory. Výprava letos půjde z Lískovce do Sedliště. Akce proběhne ve čtvrtek 26. září od 10 hodin.

Festival v ulici probudil v Novém Jičíně sousedskou náladu

Sousedská slavnost “Zažít město jinak” se letos v Novém Jičíně konala potřetí - a do třetice na jiném místě. Tentokrát obsadila a uzavřela i část Husovy ulice.

Olympiáda handicapovaných byla kvůli vytopenému stadionu ve Frýdku-Místku mimořádně jinde

Pořádání tradiční olympiády handicapovaných ve Frýdku-Místku bylo letos v ohrožení. Kvůli vytopení stadionu TJ Slezan museli organizátoři improvizovat. Nakonec se rozhodli akci uspořádat v komorním provedení v rekreačním středisku v Kunčicích pod Ondřejníkem.

Ničivé povodně stmelují lidi v Opavě. Pomáhají nejen lidé lidem, ale i kolegové kolegům

21. září 2024 14:00 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Ničivé povodně stmelují lidi v Opavě. Pomáhají nejen lidé lidem, ale i kolegové kolegům. Aktuálně zachraňují bistro poblíž mostu na Ratibořské ulici, kde byl proud tak silný, že bude muset být zbourán.

Velká voda v Opavě zcela zničila náhradní ledovou plochu. Zaplavila i fotbalový stadion a další sportoviště

21. září 2024 13:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Velká voda v Opavě vážně poškodila i mnohá sportoviště. Zcela zničila mimo jiné náhradní ledovou plochu v Městských sadech, vytopila tělocvičny základních škol i fotbalový stadion.

Lidem v Držkovicích, Vávrovicích, Karlovci a Palhanci chybí hlavně kontejnery a nakládací technika

21. září 2024 13:28 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Držkovice, Vávrovice, Palhanec, Karlovec, Kateřinky. V těchto opavských městských částech extrémní povodeň napáchala největší spoušť a škody. Lidé měli v domech i dva metry vody a zbyly jim jen oči pro pláč.

Úklid začal i ve vodou odříznutých Držkovicích, Vávrovicích, Palhanci a Karlovci. Škody jsou obrovské

20. září 2024 11:22 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Držkovice, Vávrovice, Palhanec, Karlovec, Kateřinky. V těchto opavských městských částech extrémní povodeň napáchala největší spoušť a škody. Lidé měli v domech i dva metry vody a zbyly jim jen oči pro pláč.

Extrémní povodeň v Opavě poškodila mnohá sportoviště. Zcela zničila náhradní hokejovou halu

20. září 2024 10:44 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Velká voda v Opavě vážně poškodila i mnohá sportoviště. Zcela zničila mimo jiné náhradní ledovou plochu v Městských sadech, vytopila tělocvičny základních škol, fotbalový stadion i basketbalovou halu.

Extrémní povodeň se nevyhla ani Malým Hošticím. Voda zaplavila přes 50 domů

19. září 2024 11:19 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do koryta už se vrátila i řeka Opava v Malých Hošticích. A také v této opavské městské části zanechala velkou spoušť. Lidem zatopila domy až do výšky dva metry.

Týden slezské kuchyně nabízí tradiční jídla
Vydáno 26. dubna 2017 13:30, Opava, Katka Geryková
V rámci Týdne slezské kuchyně můžete do konce dubna ochutnat v některých restauracích na Opavsku tradiční slezské recepty. Kuchaři připravují jídla, která dávno upadla v zapomnění a navíc se snaží používat regionální suroviny. Na jídelním lístku najdete třeba bigos, králíka s černou máčkou či svojski placek.

Už po čtvrté se mohly restaurace na Opavsku zapojit do Týdne slezské kuchyně a oprášit zapomenuté recepty našich předků. Během těchto dnů se podávala jídla, které z jídelních lístků dávno vymizela. Třeba halečky, cibulové zelí nebo salát z polníčku.

„Slezská kuchyně je kombinací slezské, polské a německé.Tento region byl velmi specifický a zároveň velmi chudý.“ popisuje Alexandr Burda z Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity

O to více si ale kuchaři dávali záležet na pestrém zpracování. Mnohdy dali přednost už prověřeným receptům.

„Uvařili jsme klasiku – kachnu a králíka. Ten placek, jak jsem připravoval, to byl experiment.“ kuchař Radek Baláž z Restaurace Na Rybníčku.

Svojski placek kuchař usmažil z nastrouhaných brambor a naplnil tvarohem. Pokrm byl hotový za pár minut. A hosté si jej oblíbili. Většina totiž přišla zkusit to, co neznají.

Kromě hlavních jídel si mohli hosté nabídnout také dezerty v podobě jáhelného pudinku či tvarohového koláče. Kdo měl chuť na něco ostřejšího, mohl si dát tradiční vařonku. Připravenou ze surovin, které se vyrábějí v regionu. Mnoho podniků totiž využívá dodávek od lokálních výrobců .

16s„Určitě je to trend. Ty potraviny, které jsou regionální, bereme z farem Nejsou to průmyslově zpracovávané věci. “ vysvětluje používání místních potravin v Café Restaurant Mincovna provozní Michaela Skolková.

Z 18 restaurací, které se do Týdne slezské kuchyně zapojily, mohou hosté vybírat tu, kam zavítali nejraději.

„Máme připravenou soutěž pro restaurace, kde bude hostům nejlépe chutnat.“ doplňuje organizátor akce

Jan Černý. Destinační management Opavské Slezsko.

Restaurace, které mají na jídelním lístku regionální pokrmy mnohem více přitahují také pozornost turistů. Podle organizátorů až 2/3 z nich takovéto podniky cíleně vyhledávají.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000008141/tyden-slezske-kuchyne-nabizi-tradicni-jidla