Okurky, rajčata, dýně, brambory nebo česnek a také bylinky či květiny vysazují na své zahradě každoročně klienti a pracovníci Komunitního centra Anima Viva. Z vlastních výpěstků se učí vařit a dobroty z nich můžete také ochutnat ve zdejší kavárně, kde pracují klienti centra. Letošní sklizeň lahodí nejen zažívacímu ústrojí ale také oku. Klienti z výpěstků vyráběli nejrůznější podzimní dekorace. Pomoci jim přišly děti z nedaleké základní školy. „ V dnešní době je velmi důležité, aby zdravé děti nahlédly do života lidí se zdravotním postižením.“ zamýšlí se učitelka Jana Válková ze ZŠ Kylešovice.
Děti se pustily do práce s nadšením a s sebou strhly i ostatní. Z dýní, větviček, sušených plodů či semínek vytvořili nápaditá strašidýlka, která zkrášlila kavárnu, a také další prostory cetnra Anima Viva.
Pracovalo se nejen uvnitř, ale také venku. Zahradničení totiž patří ke každodenním činnostem lidí s psychickým i fyzickým postižením, kteří do centra docházejí.
„Ten pobyt na čerstvém vzduchu je blahodárný pro tu regeneraci.pro tu rehabilitaci. Myslím, že to udělá dobře nejen lidem zdravým, ale také těm zdravotně postiženým s křehkou duší.“ říká ředitelka sdružení Anima Viva Hana Brňáková.
Nyní přišla na řadu letošní poslední zelenina: „Sklízíme poslední úrodu červené řepy. Bude se z ní připravovat šťáva, do které se mohou přidat jablka a mrkev.”usmívá se klientka Anna.
Čerstvá zelenina putovala ze zahrady do kuchyně pod vodu a spolu s jablky a mrkví pak do odšťavňovače. A v mžiku tady byla výborná svačinka pro děti. Kromě toho, že dobře chutnala, s květem lichořeřišnice nápoj i nádherně vypadal.