Na statku ve Strahovicích hospodaří Armáda spásy už víc jak dvacet let. O stádo koz, krav, prasata drůbež i pole se tady starají lidé, kteří by jinak měli problém sehnat si práci.
„Motivem v tom roce 1995, kdy jsme farmu začali provozovat, bylo dát šanci lidem z našich azylových domů. Aby měli nějakou náplň a motivaci začít řešit svůj život.“ vzpomíná Gerhard Karhan ,ředitel Centra sociálních služeb Samaritán, Armáda spásy Opava.
Teď tady otevřeli malou sýrárnu, kde zpracovávají mléko, které přes den krávy a kozy nadojí. Rok a půl zdejší zaměstnanci zkoušeli a učili se, jak vyrobit kvalitní sýr. Teď už to umí a mohou si dovolit své výrobky v malém krámku přímo na farmě prodávat.
„Chceme mít čerstvé výrobky. Pracovník, který tady bydlí, to mléko nadojí a v šest ráno přijdou další pracovníci, kteří vyrábí čerstvé sýry.“ vysvětluje vedoucí farmy Pavel Mytych.
Do sýrárny každé ráno putuje v konvích 75 litrů kozího a kravského mléka, který tady zaměstnanci farmy zpracovávají výhradně ručně. Denně vyrobí až 10 kilogramů sýra. A nezůstávají jen u jediného druhu. Stanislava Marečková plete každý den korbáčiky, váli parenci nebo tvaruje sýr ve formách. Neustále vymýšlí nové výrobky. V nabídce jsou třeba sýry ochucené bylinkami z vlastní zahrádky nebo kořením. Některé také udí.
Peníze, které z prodeje sýrů, mléka i tvarohu utrží, pomáhají financovat chod malé farmy. Strahovické sýry mají ambici získat certifikát regionální potraviny, který je udělován mimořádně kvalitním produktům, vyrobených s ohleduplností k přírodě, tradiční technologií z místních surovin.