Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

​V restauracích podávali tradiční slezská jídla

Opava |

Typické slezské porkmy jste mohli ochutnat hned v několika restauracích na Opavsku. V rámci Týdne slezské kuchyně se na jídelních lístcích objevil třeba bigos, rapuncka, kluski nebo žabí stehýnka. Kuchaři tato jídla připravovali podle původních receptur a z místních surovin.

Připomenout chuť dob minulých měl za úkol  5. ročník Týdne slezské kuchyně. Proto 19 restaurací z Opavy i okolí zařadilo na své jídení lístky pokrmy, které se s tímto reginem pojí. Třeba polévku kozí bradu, bramborové placky s povidly nebo halečky se sýrem.

„Týden slezské kuchyně vznikl z důvodu, abychom představili místním obyvatelům i turistům typiskou chuť slezské kuchyně a podpořili regionální producenty,“ říká Jan Černý, Destinační management Opavské Slezsko

Někde podávali pouze jednotlivé pokrmy. Jinde ucelené menu. Restaurace často nabízely maso z králika, které bylo dříve velmi dobře dostupné díky domácímu chovu. Ochutnat jste mohli třeba Králičí stehno na černo s chlupatými knedlíky.

"Maso je  připravováno na  vývaru z kořenové zeleniny, doplněno  švestkami, oříšky rozinkami a zahuštěno perníkem. Je to velmi sladká omáčka, která doplní chuť králičího masa," popisuje Markéta Heraltová z  Hotelu Iberia v Opavě.

Při hledání receptů kuchaři listovali nejen knihami, ale také třeba vlastní rodinnou historií. Recept na tyto koláče se dědí a pečou se už po několik generací.

„Je to náš tradiční domácí recept. Pekla babička, teď je peče maminka. Jsou makové, povidlové, jablíčkové,“ usmívá se Zuzana Netolická z další opaské restaurace Květ lotosu.

Mnohé podniky nechávají slezské speciality na jídelním lístku celý rok. A čím dál vice také využívají suroviny od místních výrobců i pěstitelů.

„Snažíme se po celý rok využívat suroviny místních dodavatelů, co se týče zeleniny, oříšku, máků, nebo ovocných a zeleninových šťáv,“ říká Netolická.

Podle loňských statistik se návštěvnost restaurací během Týdne slezské kuchyně navýšila o 35%, letos pak o 16%.

Hosté mohli také hodnotit, jak jim jídlo chutnalo a odevzdat svůj hlas do boxů v restauracích. Nejlépe nakonec obstála Hospoda Slezský grunt z Háje ve Slezsku.

Nahlásit chybu


Hasiči simulovali únik chlóru na bazénu v Havířově, došlo i na varování obyvatel

Profesionální hasiči měli specifické cvičení v areálu krytého bazénu na Šumbarku, kde hrozí potencionální únik nebezpečného chlóru. Součástí bylo i informování obyvatel v dané lokalitě.

Slezskoostravský domov Kamenec se stal už po čtvrté nejlepším domovem pro seniory v Česku

Domov pro seniory Kamenec se znovu stal nejlepším zařízením svého druhu v České republice. V rámci Značky kvality v sociálních službách opět získal pět hvězd a nejvyšší hodnocení si odnáší už po čtvrté.

Nová odbavovací plocha na letišti Ostrava zvyšuje kapacitu nákladní dopravy

Dnes 11:32 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Letiště Leoše Janáčka Ostrava rozšířilo svou kapacitu pro nákladní dopravu díky nové odbavovací ploše. Tato nová stojánka, veliká přibližně jako 5 fotbalových hřišť, pojme až 5 nákladních letadel. Projekt za 308 milionů korun financoval Moravskoslezský kraj ze svého rozpočtu, a zahrnuje také nové osvětlení a trafostanici.

Mladíci vběhli do prodejny a hbitě z regálů ukradli parfémy

Dnes 10:22 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Ostrava-Poruba 2 prověřují okolnosti krádeže parfémů, ke které došlo nedávno v jedné z místních prodejen. Dosud neustanovení pachatelé vběhli do prodejny a během okamžiku odcizili několik kusů parfémů, čímž způsobili škodu ve výši téměř 20 000 korun.

Umělá inteligence jako pomocník učitelů. Pedagogové z Frýdecko-Místecka prošli školením

Učitelé ze škol na Frýdecko-Místecku si vyzkoušeli, jak efektivně využívat umělou inteligenci ve své každodenní praxi. Pod vedením odborníka na technologie si na workshopu osvojili nové nástroje, které jim mohou ušetřit čas i energii.

První vánoční strom v Ostravě svítí na náměstí SNP

V Ostravě se rozzářil první vánoční strom, a to na zábřežském náměstí SNP před kulturním domem Akord. Nechyběl zde ani primátor Jan Dohnal či zástupci vedení obvodu Ostrava-Jih. Akce se ale neobešla bez drobných technických potíží.

V Ostravě se uskutečnil festival designu. Lidé nakupovali, poslouchali přednášky a mohli i tvořit

Unikátní prostředí zrekonstruované Ostravice hostilo oblíbený a už i tradiční prodejní festival designu Meat Design 2024. Kromě prezentace designérů si návštěvníci mohli užít bohatý doprovodný program a třeba si i sami něco vyrobit.

Roadshow informovala o podpoře podnikání

Agentura CzechInvest představila v Novém Jičíně aktuální možnosti v oblasti podpory podnikání. V jeden okamžik, na jednom místě tak mohli podnikatelé konzultovat své záměry a získat informace o dotačních programech a dalších možnostech financování.

Zdravotní sestry a pečovatelky terénních služeb opavské charity prošly školou smyku

Minimálně patnáct tisíc kilometrů ročně najede za svými klienty každá ze zdravotních sester a pečovatelek terénních služeb Charity Opava. Jezdí přitom denně na čas a za každého počasí. Aby si byly za volantem jistější, absolvovaly školu smyku.

Policie hledá zloděje vytrousené zbraně, případně svědky krádeže

Včera 16:04 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nezodpovědný majitel krátké střelné zbraně vytratil pravděpodobně při vystupování z auta nebo nastupování svou pistoli. Tu na parkovišti o chvíli později našel muž, který si ji přivlastnil.

Dvě aleje na Opavsku soutěží o titul Alej roku. Staré odrůdy ovocných stromů sadily i děti

Šedesát alejí a stromořadí z celé České republiky letos soutěží o titul nejoblíbenější Alej roku 2024. V Moravskoslezské kraji jde o 11 alejí, což je nejvíc ze všech krajů v zemi. Jsou mezi nimi i dvě aleje na Opavsku.

Dvě aleje na Opavsku soutěží o titul Alej roku. Tu ve Vávrovicích částečně poškodila povodeň

23. listopadu 2024 14:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Šedesát alejí a stromořadí z celé České republiky letos soutěží o titul nejoblíbenější Alej roku 2024. V Moravskoslezské kraji jde o 11 alejí, což je nejvíc ze všech krajů v zemi. Jsou mezi nimi i dvě aleje na Opavsku.

Bezpečnost a větší jistota. Zdravotní sestry a pečovatelky opavské charity absolvovaly školu smyku

23. listopadu 2024 13:06 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Minimálně patnáct tisíc kilometrů ročně najede za svými klienty každá ze zdravotních sester a pečovatelek terénních služeb Charity Opava. Jezdí přitom denně a za každého počasí.. Aby si byly za volantem jistější, absolvovaly školu smyku.

Transfuzní oddělení SNO potřebuje více dárců

21. listopadu 2024 17:25 | Opava | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Hematologicko-transfuzní oddělení Slezské nemocnice v Opavě zajišťuje krev nejen pro své pacienty, ale také pro pacienty krnovské nemocnice, která kvůli zářijovým povodním přišla o odběrové místo. Aktuálně tak chybí dárci krve všech krevních skupin.

Archeologové v Opavě objevili středověké sídliště i velmi vzácnou poutní láhev

20. listopadu 2024 19:13 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na budoucí stavbě jižního obchvatu Opavy od léta probíhal archeologický výzkum. A přinesl vzácné objevy. Vedle velmi dobře dochovaných pozůstatků germánského osídlení z mladší doby římské byl velkým překvapením objev středověkého sídliště.

​V restauracích podávali tradiční slezská jídla
Vydáno 25. dubna 2018 8:00, Opava, Katka Geryková
Typické slezské porkmy jste mohli ochutnat hned v několika restauracích na Opavsku. V rámci Týdne slezské kuchyně se na jídelních lístcích objevil třeba bigos, rapuncka, kluski nebo žabí stehýnka. Kuchaři tato jídla připravovali podle původních receptur a z místních surovin.

Připomenout chuť dob minulých měl za úkol  5. ročník Týdne slezské kuchyně. Proto 19 restaurací z Opavy i okolí zařadilo na své jídení lístky pokrmy, které se s tímto reginem pojí. Třeba polévku kozí bradu, bramborové placky s povidly nebo halečky se sýrem.

„Týden slezské kuchyně vznikl z důvodu, abychom představili místním obyvatelům i turistům typiskou chuť slezské kuchyně a podpořili regionální producenty,“ říká Jan Černý, Destinační management Opavské Slezsko

Někde podávali pouze jednotlivé pokrmy. Jinde ucelené menu. Restaurace často nabízely maso z králika, které bylo dříve velmi dobře dostupné díky domácímu chovu. Ochutnat jste mohli třeba Králičí stehno na černo s chlupatými knedlíky.

"Maso je  připravováno na  vývaru z kořenové zeleniny, doplněno  švestkami, oříšky rozinkami a zahuštěno perníkem. Je to velmi sladká omáčka, která doplní chuť králičího masa," popisuje Markéta Heraltová z  Hotelu Iberia v Opavě.

Při hledání receptů kuchaři listovali nejen knihami, ale také třeba vlastní rodinnou historií. Recept na tyto koláče se dědí a pečou se už po několik generací.

„Je to náš tradiční domácí recept. Pekla babička, teď je peče maminka. Jsou makové, povidlové, jablíčkové,“ usmívá se Zuzana Netolická z další opaské restaurace Květ lotosu.

Mnohé podniky nechávají slezské speciality na jídelním lístku celý rok. A čím dál vice také využívají suroviny od místních výrobců i pěstitelů.

„Snažíme se po celý rok využívat suroviny místních dodavatelů, co se týče zeleniny, oříšku, máků, nebo ovocných a zeleninových šťáv,“ říká Netolická.

Podle loňských statistik se návštěvnost restaurací během Týdne slezské kuchyně navýšila o 35%, letos pak o 16%.

Hosté mohli také hodnotit, jak jim jídlo chutnalo a odevzdat svůj hlas do boxů v restauracích. Nejlépe nakonec obstála Hospoda Slezský grunt z Háje ve Slezsku.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000012629/v-restauracich-podavali-tradicni-slezska-jidla