Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

​V restauracích podávali tradiční slezská jídla

Opava |

Typické slezské porkmy jste mohli ochutnat hned v několika restauracích na Opavsku. V rámci Týdne slezské kuchyně se na jídelních lístcích objevil třeba bigos, rapuncka, kluski nebo žabí stehýnka. Kuchaři tato jídla připravovali podle původních receptur a z místních surovin.

Připomenout chuť dob minulých měl za úkol  5. ročník Týdne slezské kuchyně. Proto 19 restaurací z Opavy i okolí zařadilo na své jídení lístky pokrmy, které se s tímto reginem pojí. Třeba polévku kozí bradu, bramborové placky s povidly nebo halečky se sýrem.

„Týden slezské kuchyně vznikl z důvodu, abychom představili místním obyvatelům i turistům typiskou chuť slezské kuchyně a podpořili regionální producenty,“ říká Jan Černý, Destinační management Opavské Slezsko

Někde podávali pouze jednotlivé pokrmy. Jinde ucelené menu. Restaurace často nabízely maso z králika, které bylo dříve velmi dobře dostupné díky domácímu chovu. Ochutnat jste mohli třeba Králičí stehno na černo s chlupatými knedlíky.

"Maso je  připravováno na  vývaru z kořenové zeleniny, doplněno  švestkami, oříšky rozinkami a zahuštěno perníkem. Je to velmi sladká omáčka, která doplní chuť králičího masa," popisuje Markéta Heraltová z  Hotelu Iberia v Opavě.

Při hledání receptů kuchaři listovali nejen knihami, ale také třeba vlastní rodinnou historií. Recept na tyto koláče se dědí a pečou se už po několik generací.

„Je to náš tradiční domácí recept. Pekla babička, teď je peče maminka. Jsou makové, povidlové, jablíčkové,“ usmívá se Zuzana Netolická z další opaské restaurace Květ lotosu.

Mnohé podniky nechávají slezské speciality na jídelním lístku celý rok. A čím dál vice také využívají suroviny od místních výrobců i pěstitelů.

„Snažíme se po celý rok využívat suroviny místních dodavatelů, co se týče zeleniny, oříšku, máků, nebo ovocných a zeleninových šťáv,“ říká Netolická.

Podle loňských statistik se návštěvnost restaurací během Týdne slezské kuchyně navýšila o 35%, letos pak o 16%.

Hosté mohli také hodnotit, jak jim jídlo chutnalo a odevzdat svůj hlas do boxů v restauracích. Nejlépe nakonec obstála Hospoda Slezský grunt z Háje ve Slezsku.

Nahlásit chybu


Nedorazila k lékaři a má vypnutý telefon. Rodina měla strach o život ženy z Havířova

Včera 22:38, vydáno včera 18:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Rodina i policisté intenzivně pátrali po mladé ženě z Havířova. Nedorazila k lékaři a měla vypnutý telefon. Rodina měla strach o její život. Po několika hodinách od zveřejnění pátrání se žena vrátila domů.

Rychlá reakce zachránila život. Muž po kolapsu poděkoval svým hrdinům v rámci jejich oceňování na ostravské radnici

22. prosince 2025 10:49 | Ostrava-město | Yvona Fajtová

Předvánoční čas přinesl do prostor Nové radnice silné lidské setkání. Po několika týdnech se zde znovu potkal 41letý muž s lidmi, kteří mu na konci listopadu zachránili život. Muž tehdy zkolaboval v práci v Ostravě-Mariánských Horách a bez rychlé pomoci by neměl šanci přežít.

Vánoční přání hejtmana Moravskoslezského kraje

22. prosince 2025 15:18 | Celý MS kraj | Redakce

Hejtman Josef Bělica (ANO) přeje, nejen všem obyvatelům Moravskoslezského kraje, pohodové a klidné Vánoce.

Autobus srazil školáka, skončil v péči záchranářů. Policie hledá svědky nehody.

Včera 11:04 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Policie s zabývá okolnostmi dopravní nehody v Šenově u Nového Jičína. Autobus srazil nezletilého chodce. Ten utrpěl zranění. Policie žádá svědky události o bližší informace.

I ve vyšším věku jsou aktivní a inspirují ostatní. Ostrava ocenila seniory roku 2025

22. prosince 2025 14:36 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava ocenila seniory, kteří i ve vyšším věku zůstávají aktivní a inspirují své okolí. Seniorkou roku se stala Milada Němčíková, město udělilo také dvě čestná uznání a ocenilo i jeden Klub seniorů roku.


Odpalovali pyrotechniku na střeše, ta začala hořet. Hasiči zachránili majetek za 10 milionů

Včera 10:14 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Při odpalování pyrotechniky začala hořet střecha. Hasiči uhasili požár během patnácti minut a zachránili majetek ve výši 10 milionů korun. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Škoda je odhadovaná na 100 tisíc korun. Hasiči upozorňují na opatrné zacházení s pyrotechnikou, obzvlášť při novoročních oslavách.

Na taktiky podvodníků upozorňuje policejní kalendář

Včera 8:21 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Policie České republiky rozdala seniorům v Novém Jičíně kalendáře na rok 2026. Nešlo ovšem jen o společenskou pozornost, obsahují varování před současnými hrozbami, před falešnými bankéři a jinými podvodníky.

Prořezával stromy a kmen mu poranil nohu. Záchranné složky zasahovaly v obtížném lesním terénu

Včera 9:05 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Když řezal větve stromu, kmen mu poranil nohu. Muž se zranil v těžko přístupném místě u obce Vyšní Lhoty. Díky technické pomoci horské služby a hasičů se zraněný dostal do sanitky a byl převezen do nemocnice.

Lidé bez domova usedli v Novém Jičíně k vánočnímu obědu

22. prosince 2025 11:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínská Charita uspořádala už v těchto dnech vánoční oběd pro lidi bez domova. Pro své klienty připravila štědrovečerní pokrm a drobné dárky.

Adra pořádá kroužky pro děti s autismem, Frýdek-Místek je podporuje

21. prosince 2025 17:34 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Frýdek-Místek podporuje charitativní organizaci Adra už od roku 2020 a výjimkou není ani letošní rok. Tentokrát dostaly potřebné vybavení kroužky pro děti s poruchou autistického spektra.

Opava učí řidiče pracovat s novými parkovacími automaty a vyhnout se tak pokutám

20. prosince 2025 22:47 | Opava | Yvona Fajtová

V Opavě proběhl seminář o parkování ve městě. To se změnilo se zavedením modrých parkovacích zón a nových parkovacích automatů.

Opavská ZŠ Edvarda Beneše má po povodních nové moderní tělocvičny

20. prosince 2025 21:05 | Opava | Yvona Fajtová

Základní škola Edvarda Beneše se pyšní moderními tělocvičnami. Ty prošly rozsáhlou rekonstrukcí po loňských povodních.

Hosté ve studiu: Marek Fabian, primář, gyn.-porodnické odd. SNO

18. prosince 2025 16:41 | Opava | Jana Lipowská

Urogynekologie v SNO zkvalitňuje péči

Urogynekologické potíže žen mohou skončit operací

18. prosince 2025 15:33 | Opava | Yvona Fajtová

Urogynekologické potíže trápí tisíce žen, často ale zůstávají dlouho skryté. Pokud se neřeší včas, mohou vyústit až v nutnost operace. Lékaři opavské Slezské nemocnice proto apelují na prevenci a pravidelné gynekologické prohlídky.

Žáci uspořádali dobročinnou sbírku a výtěžek věnovali dětskému oddělení Slezské nemocnice

18. prosince 2025 12:09 | Opava | Anna Břenková

Žáci ZŠ Stěbořice ukázali, že mají srdce na pravém místě. Sami přišli s nápadem uspořádat dobročinnou sbírku. Vydělali peníze prodejem zachovalých knížek a vybranou částku ve výši 4 547 korun věnovali dětskému oddělení Slezské nemocnice.

Základní škola Šrámkova v Opavě uspořádala vánoční jarmark, který přilákal stovky návštěvníků

18. prosince 2025 0:41 | Opava | Yvona Fajtová

Areál základní školy Šrámkova v Opavě se proměnil ve vánoční jarmark plný světel, tradic a dětského smíchu. Škola zde uspořádala druhý ročník Vánočního šrámkohraní, který opět spojil žáky, rodiče, učitele i absolventy.

​V restauracích podávali tradiční slezská jídla
Vydáno 25. dubna 2018 8:00, Opava, Katka Geryková
Typické slezské porkmy jste mohli ochutnat hned v několika restauracích na Opavsku. V rámci Týdne slezské kuchyně se na jídelních lístcích objevil třeba bigos, rapuncka, kluski nebo žabí stehýnka. Kuchaři tato jídla připravovali podle původních receptur a z místních surovin.

Připomenout chuť dob minulých měl za úkol  5. ročník Týdne slezské kuchyně. Proto 19 restaurací z Opavy i okolí zařadilo na své jídení lístky pokrmy, které se s tímto reginem pojí. Třeba polévku kozí bradu, bramborové placky s povidly nebo halečky se sýrem.

„Týden slezské kuchyně vznikl z důvodu, abychom představili místním obyvatelům i turistům typiskou chuť slezské kuchyně a podpořili regionální producenty,“ říká Jan Černý, Destinační management Opavské Slezsko

Někde podávali pouze jednotlivé pokrmy. Jinde ucelené menu. Restaurace často nabízely maso z králika, které bylo dříve velmi dobře dostupné díky domácímu chovu. Ochutnat jste mohli třeba Králičí stehno na černo s chlupatými knedlíky.

"Maso je  připravováno na  vývaru z kořenové zeleniny, doplněno  švestkami, oříšky rozinkami a zahuštěno perníkem. Je to velmi sladká omáčka, která doplní chuť králičího masa," popisuje Markéta Heraltová z  Hotelu Iberia v Opavě.

Při hledání receptů kuchaři listovali nejen knihami, ale také třeba vlastní rodinnou historií. Recept na tyto koláče se dědí a pečou se už po několik generací.

„Je to náš tradiční domácí recept. Pekla babička, teď je peče maminka. Jsou makové, povidlové, jablíčkové,“ usmívá se Zuzana Netolická z další opaské restaurace Květ lotosu.

Mnohé podniky nechávají slezské speciality na jídelním lístku celý rok. A čím dál vice také využívají suroviny od místních výrobců i pěstitelů.

„Snažíme se po celý rok využívat suroviny místních dodavatelů, co se týče zeleniny, oříšku, máků, nebo ovocných a zeleninových šťáv,“ říká Netolická.

Podle loňských statistik se návštěvnost restaurací během Týdne slezské kuchyně navýšila o 35%, letos pak o 16%.

Hosté mohli také hodnotit, jak jim jídlo chutnalo a odevzdat svůj hlas do boxů v restauracích. Nejlépe nakonec obstála Hospoda Slezský grunt z Háje ve Slezsku.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000012629/v-restauracich-podavali-tradicni-slezska-jidla