Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

​V restauracích podávali tradiční slezská jídla

Opava |

Typické slezské porkmy jste mohli ochutnat hned v několika restauracích na Opavsku. V rámci Týdne slezské kuchyně se na jídelních lístcích objevil třeba bigos, rapuncka, kluski nebo žabí stehýnka. Kuchaři tato jídla připravovali podle původních receptur a z místních surovin.

Připomenout chuť dob minulých měl za úkol  5. ročník Týdne slezské kuchyně. Proto 19 restaurací z Opavy i okolí zařadilo na své jídení lístky pokrmy, které se s tímto reginem pojí. Třeba polévku kozí bradu, bramborové placky s povidly nebo halečky se sýrem.

„Týden slezské kuchyně vznikl z důvodu, abychom představili místním obyvatelům i turistům typiskou chuť slezské kuchyně a podpořili regionální producenty,“ říká Jan Černý, Destinační management Opavské Slezsko

Někde podávali pouze jednotlivé pokrmy. Jinde ucelené menu. Restaurace často nabízely maso z králika, které bylo dříve velmi dobře dostupné díky domácímu chovu. Ochutnat jste mohli třeba Králičí stehno na černo s chlupatými knedlíky.

"Maso je  připravováno na  vývaru z kořenové zeleniny, doplněno  švestkami, oříšky rozinkami a zahuštěno perníkem. Je to velmi sladká omáčka, která doplní chuť králičího masa," popisuje Markéta Heraltová z  Hotelu Iberia v Opavě.

Při hledání receptů kuchaři listovali nejen knihami, ale také třeba vlastní rodinnou historií. Recept na tyto koláče se dědí a pečou se už po několik generací.

„Je to náš tradiční domácí recept. Pekla babička, teď je peče maminka. Jsou makové, povidlové, jablíčkové,“ usmívá se Zuzana Netolická z další opaské restaurace Květ lotosu.

Mnohé podniky nechávají slezské speciality na jídelním lístku celý rok. A čím dál vice také využívají suroviny od místních výrobců i pěstitelů.

„Snažíme se po celý rok využívat suroviny místních dodavatelů, co se týče zeleniny, oříšku, máků, nebo ovocných a zeleninových šťáv,“ říká Netolická.

Podle loňských statistik se návštěvnost restaurací během Týdne slezské kuchyně navýšila o 35%, letos pak o 16%.

Hosté mohli také hodnotit, jak jim jídlo chutnalo a odevzdat svůj hlas do boxů v restauracích. Nejlépe nakonec obstála Hospoda Slezský grunt z Háje ve Slezsku.

Nahlásit chybu


Nemocnice ve Frýdku-Místku zvětšuje Centrální urgentní příjem

Nemocnice ve Frýdku-Místku buduje přístavbu Centrálního urgentního příjmu. Prostory se zvětší a umožní propojení více odborných zdravotnických týmů. Budova navíc dostane nové CT zařízení. Celkově investice vyjde i s vybavením vyjde na zhruba 73 milionů korun a hotovo bude příští rok na jaře.

Blíží se dušičky. Na hřbitovech si hlídejte své věci

Blíží se památka zesnulých, kdy většina z nás směřuje na hřbitovy, abychom vzpomenuli na své předky. Na toto období se připravují také strážníci, kteří v okolí hřbitovů zesilují hlídky, aby dohlédli na bezpečnost návštěvníků, ale i na dopravu. Lidem pak vzkazují, aby byli opatrní na sebe i své věci.

V Opavě už stojí mostní provizorium přes řeku Opavu. Zprovozněno bude začátkem listopadu

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

Rastislav Maďar je podruhé děkanem Lékařské fakulty OU

Děkanem Lékařské fakulty Ostravské univerzity je po slavnostní inauguraci Rastislav Maďar. Navazuje na předchozí čtyřleté období. Za jeho působení se fakulta stabilizovala, podařilo se získat akreditaci oboru všeobecné lékařství a také otevřít obor stomatologie. Akademický senát ho v květnu jednomyslně doporučil rektorovi Ostravské univerzity.

Dramatická záchrana v Beskydech: záchranáři transportovali turistku s dechovou tísní vrtulníkem

Včera 8:38 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve středu 16. října zasahovaly složky záchranné služby u 64leté ženy, kterou v horském terénu Beskyd postihly vážné zdravotní obtíže. Kvůli komplikovanému přístupu byl na místo vysazen lékař z paluby vrtulníku, který pacientce poskytl nezbytnou péči před transportem do nemocnice ve Frýdku-Místku.

V Karviné ukradli elektrický skútr pro invalidy, policie pátrá po pachateli a hledá možné svědky

Včera 13:03 | Karviná | Lukáš Zavadil

V úterý 1. října zatím neznámý pachatel v Karviné na ulici Fibichova odcizil elektrický skútr pro invalidy. Policisté vyšetřují okolnosti krádeže a žádají veřejnost o pomoc. Pokud máte jakékoli informace, kontaktujte linku 158.

Studénka má třicetinásobného Ironmana, fenomenální Jurij Tarča překonal další metu

Neuvěřitelný výkon má za sebou extrémní sportovec Jurij Tarča ze Studénky. Úspěšně absolvoval další ultratriatlon a stal se dokonce už třicetinásobným Ironmanem. Zařadil se tak mezi nejlepší vytrvalce světa.

Dům s byty pro seniory v Těšínské ulici ve Frýdku-Místku prošel opravou

Historická budova v Těšínské ulici ve Frýdku-Místku prošla opravou. Jde o dům s byty pro seniory, který získal novou fasádu, část oken se renovovala a další vyměnila. Do budoucna se chystají i další úpravy zahrady i opěrné zdi za budovou. Aktuální práce vyšly na zhruba 7 milionů korun.

Videomapping na novou fasádu Bredy připomněl historii Opavy, která letos slaví 800 let

16. října 2024 17:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Veškeré akce spojené s Bredou mají u Opavanů velký ohlas. Ukázaly to nejen komentované prohlídky, ale i promítání na fasádu bývalého obchodního domu. Poslední videomapping proběhl v rámci oslav 800 let od první písemné zmínky o městě.

Velká voda způsobila milionové škody na rozestavěném zimním stadionu v Opavě

16. října 2024 17:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zářijová ničivá povodeň se dotkla nejen náhradní ledové plochy v Městských sadech, ale také zimního stadionu na Zámeckém okruhu, který prochází kompletní rekonstrukcí. Škody po záplavách byly vyčísleny na 6 a půl milionů korun.

Veletrh povolání pomáhá školákům rozhodnout se kam dál. Představily se na něm školy i firmy

16. října 2024 17:21 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Víceúčelová hala v Opavě patřila tradičnímu Veletrhu povolání. Žákům základních škol se na něm představily střední školy a odborná učiliště nejen z Opavska, ale i MS kraje a nechyběly ani specifické obory z jiných koutů ČR.

Zářijová povodeň zpozdí stavbu zimního stadionu v Opavě. Voda přesahovala stavební jámy

16. října 2024 8:23 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Zářijová ničivá povodeň se dotkla nejen náhradní ledové plochy v Městských sadech, ale také zimního stadionu na Zámeckém okruhu, který prochází kompletní rekonstrukcí. Škody po záplavách byly vyčísleny na 6 a půl milionu korun.

Víceúčelovou halu v Opavě zaplnili žáci ZŠ. Veletrh povolání pomáhá školákům rozhodnout se kam dál

15. října 2024 16:00 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Víceúčelová hala v Opavě patřila tradičnímu Veletrhu povolání. Žákům základních škol se na něm představily střední školy a odborná učiliště nejen z Opavska, ale i MS kraje a nechyběly ani specifické obory z jiných koutů ČR.

Knihovna města Opavy má nové teens oddělení. Slouží pro vzdělávání i zábavu

14. října 2024 9:21 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Knihovna města Opavy má nové teens oddělení. Vzniklo rekonstrukcí nevyužívaných prostor bývalé internetové učebny v prvním patře hlavní budovy, otevřeno je od října a už si sem našli cestu nejen náctiletí.

Povodeň se nevyhnula ani opavské Charitě. Voda vytopila chráněné bydlení i byty a domy zaměstnanců

12. října 2024 20:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Velká voda, která se prohnala Opavou, napáchala značné škody i Charitě Opava. Voda zaplavila například dům chráněného bydlení U Trojice a vyplavila i byty nebo domy řady zaměstnanců a jejich příbuzných.

​V restauracích podávali tradiční slezská jídla
Vydáno 25. dubna 2018 8:00, Opava, Katka Geryková
Typické slezské porkmy jste mohli ochutnat hned v několika restauracích na Opavsku. V rámci Týdne slezské kuchyně se na jídelních lístcích objevil třeba bigos, rapuncka, kluski nebo žabí stehýnka. Kuchaři tato jídla připravovali podle původních receptur a z místních surovin.

Připomenout chuť dob minulých měl za úkol  5. ročník Týdne slezské kuchyně. Proto 19 restaurací z Opavy i okolí zařadilo na své jídení lístky pokrmy, které se s tímto reginem pojí. Třeba polévku kozí bradu, bramborové placky s povidly nebo halečky se sýrem.

„Týden slezské kuchyně vznikl z důvodu, abychom představili místním obyvatelům i turistům typiskou chuť slezské kuchyně a podpořili regionální producenty,“ říká Jan Černý, Destinační management Opavské Slezsko

Někde podávali pouze jednotlivé pokrmy. Jinde ucelené menu. Restaurace často nabízely maso z králika, které bylo dříve velmi dobře dostupné díky domácímu chovu. Ochutnat jste mohli třeba Králičí stehno na černo s chlupatými knedlíky.

"Maso je  připravováno na  vývaru z kořenové zeleniny, doplněno  švestkami, oříšky rozinkami a zahuštěno perníkem. Je to velmi sladká omáčka, která doplní chuť králičího masa," popisuje Markéta Heraltová z  Hotelu Iberia v Opavě.

Při hledání receptů kuchaři listovali nejen knihami, ale také třeba vlastní rodinnou historií. Recept na tyto koláče se dědí a pečou se už po několik generací.

„Je to náš tradiční domácí recept. Pekla babička, teď je peče maminka. Jsou makové, povidlové, jablíčkové,“ usmívá se Zuzana Netolická z další opaské restaurace Květ lotosu.

Mnohé podniky nechávají slezské speciality na jídelním lístku celý rok. A čím dál vice také využívají suroviny od místních výrobců i pěstitelů.

„Snažíme se po celý rok využívat suroviny místních dodavatelů, co se týče zeleniny, oříšku, máků, nebo ovocných a zeleninových šťáv,“ říká Netolická.

Podle loňských statistik se návštěvnost restaurací během Týdne slezské kuchyně navýšila o 35%, letos pak o 16%.

Hosté mohli také hodnotit, jak jim jídlo chutnalo a odevzdat svůj hlas do boxů v restauracích. Nejlépe nakonec obstála Hospoda Slezský grunt z Háje ve Slezsku.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000012629/v-restauracich-podavali-tradicni-slezska-jidla