Stánky plné dobrot zaplnily zahradu Restaurace Vesna, kterou provozuje opavská hotelová škola. Ta byla spolu s Ústavem lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity organizátorem 1. ročníku Gastrodne. Smyslem akce bylo představit návštěvníkům moderní gastronomii.
"Ta v mnohém dnes stojí na kvalitě, tzv. slow foodu a také technologiích. Takže máme tady např. zástupce prodejců technolog. vybavení. Upravuje se tady např. metodou sous-vide, což je dlouhodobá příprava masa při biologické a chuťové hodnoty," líčí Alexandr Burda, Ústav lázeňství, gastronomie a turismu, Slezská univerzita v Opavě.
Měnou tady byl jeden hotelák a za něj si mohli návštěvníci koupit různé druhy grilovaných mas, tatarák z hlívy ústřičné, klobásy či několik druhů moučníků. Zapít to mohli sklenkou dobrého moravského vína či místního piva.
Dobroty připravovali jednak šéfkuchaři a jednak také sami studenti a žáci, kteří se chystají na svou kariéru v gastroslužbách. Jeden ze studentů pekl lázeňské opratky, druhý připravil klobásky a třetí míchal nealkoholické drinky: „Dětem jsem míchal hlavně sladké nealkoholické nápoje, dospélí si žádali spíš hořké chutě,“ shrnul student oboru hotelnictví David Janáč, který stál na zahradě za pomyslným barem.
První ročník Gastrodne se stal také místem, kde si dostaveníčko dali absolventi opavské hotelové školy. Při ochutnávání dobrot mohli zavzpomínat na svá studentská léta. Místem jejich srazu se může stát Restaurace Vesna i příští rok. Letošní Gastroden je totiž prvním v nově založené tradici.