Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

​Návštěvníci ochutnali speciality na Gastrodnu

Opava |

Tatarák z hlívy ústřičné, maso na grilu, ovocné koktejly a mnohé další speciality mohli ochutnat návštěvníci opavského Gastrodne. Ten poprvé uspořádala zdejší hotelová škola ve spolupráci se Slezskou univerzitou. Vedle zkušených kuchařů dobroty připravovali také studenti.

Stánky plné dobrot zaplnily zahradu Restaurace Vesna, kterou provozuje opavská hotelová škola. Ta byla spolu s Ústavem lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity organizátorem 1. ročníku Gastrodne. Smyslem akce bylo představit návštěvníkům moderní gastronomii.

"Ta v mnohém dnes stojí na kvalitě, tzv. slow foodu a také technologiích. Takže máme tady např. zástupce prodejců technolog. vybavení. Upravuje se tady např. metodou sous-vide, což je dlouhodobá příprava masa při biologické a chuťové hodnoty," líčí Alexandr Burda, Ústav lázeňství, gastronomie a turismu, Slezská univerzita v Opavě.

Měnou tady byl jeden hotelák a za něj si mohli návštěvníci koupit různé druhy grilovaných mas, tatarák z hlívy ústřičné, klobásy či několik druhů moučníků. Zapít to mohli sklenkou dobrého moravského  vína či místního piva.

Dobroty připravovali jednak šéfkuchaři a jednak také sami studenti a žáci, kteří se chystají na svou kariéru v gastroslužbách. Jeden ze studentů pekl lázeňské opratky, druhý připravil klobásky a třetí  míchal nealkoholické drinky: „Dětem jsem míchal hlavně sladké nealkoholické nápoje, dospélí si žádali spíš hořké chutě,“ shrnul student oboru hotelnictví David Janáč, který stál na zahradě za pomyslným barem.

První ročník Gastrodne se stal také místem, kde si dostaveníčko dali absolventi opavské hotelové školy. Při ochutnávání dobrot mohli zavzpomínat na svá studentská léta. Místem jejich srazu se může stát Restaurace Vesna i příští rok. Letošní Gastroden je totiž prvním v nově založené tradici.

Nahlásit chybu


Hasiči simulovali únik chlóru na bazénu v Havířově, došlo i na varování obyvatel

Profesionální hasiči měli specifické cvičení v areálu krytého bazénu na Šumbarku, kde hrozí potencionální únik nebezpečného chlóru. Součástí bylo i informování obyvatel v dané lokalitě.

Slezskoostravský domov Kamenec se stal už po čtvrté nejlepším domovem pro seniory v Česku

Domov pro seniory Kamenec se znovu stal nejlepším zařízením svého druhu v České republice. V rámci Značky kvality v sociálních službách opět získal pět hvězd a nejvyšší hodnocení si odnáší už po čtvrté.

Nová odbavovací plocha na letišti Ostrava zvyšuje kapacitu nákladní dopravy

Dnes 11:32 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Letiště Leoše Janáčka Ostrava rozšířilo svou kapacitu pro nákladní dopravu díky nové odbavovací ploše. Tato nová stojánka, veliká přibližně jako 5 fotbalových hřišť, pojme až 5 nákladních letadel. Projekt za 308 milionů korun financoval Moravskoslezský kraj ze svého rozpočtu, a zahrnuje také nové osvětlení a trafostanici.

Mladíci vběhli do prodejny a hbitě z regálů ukradli parfémy

Dnes 10:22 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Ostrava-Poruba 2 prověřují okolnosti krádeže parfémů, ke které došlo nedávno v jedné z místních prodejen. Dosud neustanovení pachatelé vběhli do prodejny a během okamžiku odcizili několik kusů parfémů, čímž způsobili škodu ve výši téměř 20 000 korun.

Umělá inteligence jako pomocník učitelů. Pedagogové z Frýdecko-Místecka prošli školením

Učitelé ze škol na Frýdecko-Místecku si vyzkoušeli, jak efektivně využívat umělou inteligenci ve své každodenní praxi. Pod vedením odborníka na technologie si na workshopu osvojili nové nástroje, které jim mohou ušetřit čas i energii.

První vánoční strom v Ostravě svítí na náměstí SNP

V Ostravě se rozzářil první vánoční strom, a to na zábřežském náměstí SNP před kulturním domem Akord. Nechyběl zde ani primátor Jan Dohnal či zástupci vedení obvodu Ostrava-Jih. Akce se ale neobešla bez drobných technických potíží.

V Ostravě se uskutečnil festival designu. Lidé nakupovali, poslouchali přednášky a mohli i tvořit

Unikátní prostředí zrekonstruované Ostravice hostilo oblíbený a už i tradiční prodejní festival designu Meat Design 2024. Kromě prezentace designérů si návštěvníci mohli užít bohatý doprovodný program a třeba si i sami něco vyrobit.

Roadshow informovala o podpoře podnikání

Agentura CzechInvest představila v Novém Jičíně aktuální možnosti v oblasti podpory podnikání. V jeden okamžik, na jednom místě tak mohli podnikatelé konzultovat své záměry a získat informace o dotačních programech a dalších možnostech financování.

Zdravotní sestry a pečovatelky terénních služeb opavské charity prošly školou smyku

Minimálně patnáct tisíc kilometrů ročně najede za svými klienty každá ze zdravotních sester a pečovatelek terénních služeb Charity Opava. Jezdí přitom denně na čas a za každého počasí. Aby si byly za volantem jistější, absolvovaly školu smyku.

Policie hledá zloděje vytrousené zbraně, případně svědky krádeže

Včera 16:04 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nezodpovědný majitel krátké střelné zbraně vytratil pravděpodobně při vystupování z auta nebo nastupování svou pistoli. Tu na parkovišti o chvíli později našel muž, který si ji přivlastnil.

Dvě aleje na Opavsku soutěží o titul Alej roku. Staré odrůdy ovocných stromů sadily i děti

Šedesát alejí a stromořadí z celé České republiky letos soutěží o titul nejoblíbenější Alej roku 2024. V Moravskoslezské kraji jde o 11 alejí, což je nejvíc ze všech krajů v zemi. Jsou mezi nimi i dvě aleje na Opavsku.

Dvě aleje na Opavsku soutěží o titul Alej roku. Tu ve Vávrovicích částečně poškodila povodeň

23. listopadu 2024 14:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Šedesát alejí a stromořadí z celé České republiky letos soutěží o titul nejoblíbenější Alej roku 2024. V Moravskoslezské kraji jde o 11 alejí, což je nejvíc ze všech krajů v zemi. Jsou mezi nimi i dvě aleje na Opavsku.

Bezpečnost a větší jistota. Zdravotní sestry a pečovatelky opavské charity absolvovaly školu smyku

23. listopadu 2024 13:06 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Minimálně patnáct tisíc kilometrů ročně najede za svými klienty každá ze zdravotních sester a pečovatelek terénních služeb Charity Opava. Jezdí přitom denně a za každého počasí.. Aby si byly za volantem jistější, absolvovaly školu smyku.

Transfuzní oddělení SNO potřebuje více dárců

21. listopadu 2024 17:25 | Opava | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Hematologicko-transfuzní oddělení Slezské nemocnice v Opavě zajišťuje krev nejen pro své pacienty, ale také pro pacienty krnovské nemocnice, která kvůli zářijovým povodním přišla o odběrové místo. Aktuálně tak chybí dárci krve všech krevních skupin.

Archeologové v Opavě objevili středověké sídliště i velmi vzácnou poutní láhev

20. listopadu 2024 19:13 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na budoucí stavbě jižního obchvatu Opavy od léta probíhal archeologický výzkum. A přinesl vzácné objevy. Vedle velmi dobře dochovaných pozůstatků germánského osídlení z mladší doby římské byl velkým překvapením objev středověkého sídliště.

​Návštěvníci ochutnali speciality na Gastrodnu
Vydáno 13. června 2018 14:24, Opava, Katka Geryková
Tatarák z hlívy ústřičné, maso na grilu, ovocné koktejly a mnohé další speciality mohli ochutnat návštěvníci opavského Gastrodne. Ten poprvé uspořádala zdejší hotelová škola ve spolupráci se Slezskou univerzitou. Vedle zkušených kuchařů dobroty připravovali také studenti.

Stánky plné dobrot zaplnily zahradu Restaurace Vesna, kterou provozuje opavská hotelová škola. Ta byla spolu s Ústavem lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity organizátorem 1. ročníku Gastrodne. Smyslem akce bylo představit návštěvníkům moderní gastronomii.

"Ta v mnohém dnes stojí na kvalitě, tzv. slow foodu a také technologiích. Takže máme tady např. zástupce prodejců technolog. vybavení. Upravuje se tady např. metodou sous-vide, což je dlouhodobá příprava masa při biologické a chuťové hodnoty," líčí Alexandr Burda, Ústav lázeňství, gastronomie a turismu, Slezská univerzita v Opavě.

Měnou tady byl jeden hotelák a za něj si mohli návštěvníci koupit různé druhy grilovaných mas, tatarák z hlívy ústřičné, klobásy či několik druhů moučníků. Zapít to mohli sklenkou dobrého moravského  vína či místního piva.

Dobroty připravovali jednak šéfkuchaři a jednak také sami studenti a žáci, kteří se chystají na svou kariéru v gastroslužbách. Jeden ze studentů pekl lázeňské opratky, druhý připravil klobásky a třetí  míchal nealkoholické drinky: „Dětem jsem míchal hlavně sladké nealkoholické nápoje, dospélí si žádali spíš hořké chutě,“ shrnul student oboru hotelnictví David Janáč, který stál na zahradě za pomyslným barem.

První ročník Gastrodne se stal také místem, kde si dostaveníčko dali absolventi opavské hotelové školy. Při ochutnávání dobrot mohli zavzpomínat na svá studentská léta. Místem jejich srazu se může stát Restaurace Vesna i příští rok. Letošní Gastroden je totiž prvním v nově založené tradici.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000013297/navstevnici-ochutnali-speciality-na-gastrodnu