Každá třída si vylosovala jeden druh sezónní zeleniny – třeba dýni, mrkev,červenou řepu nebo celer. Během vyučování pak žáci připravili s těchto surovin pokrmy podle své fantazie. Namísto matematiky nebo češtiny se ve třídách vařilo, peklo i smažilo. A s nadšením pomáhali také učitelé.
Džusy, pomazánky, saláty, polévky či placičky pak mohli školáci ochutnat. Přestože nešlo o soutěž, nejpodařenější pokrmy ohodnotili smajlíkem.
„Děti jsou zvyklé na fast foody, rychlé stravování. Mnohé rodiny ani nevaří.
Určitě je třeba dětem vštěpovat zásady zdravého stravování a ukázat jim cestu, že to jde jinak,“ vysvětluje smysl projektového dne jeho organizátorka, učitelka Hana Halodová.
K dětem se přidali se také kuchaři ze školní jídelny a připravili speciální menu ve kterém upřednostnili zdravé potraviny, jako špenát nebo luštěniny.
„Teď je moderní trend luštěnin. Dokáží totiž plnohodnotně nahradit živočišnou bílkovinu, Tak je dobré je do jídelníčku pravidelně zařazovat,“ říká šéfkuchař Petr Mařádek.
Na menu složeném z tomatové polévky s luštěninami, gratinovanými bramborami se špenátem a kuřecím masem i brownies si pak všichni pochutnali.