Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Z chátrajícího vojenského bunkru udělali milovníci vojenské historie muzeum

  • Opava,

Pěchotní srub u Milostovic na Opavsku je součástí hraničního opevnění, které bylo budováno ve 30.letech minulého století. Do obnovy zchátralého objektu se před více než 20 lety pustli členové klubu vojenské historie. Objekt se jim podařilo také opatřit dobovými zbraněmi i vybavením. Zřejmě takto vypadal v době svého vzniku.

Pěchotní srub U Trigonometru v Milostovicích je součástí obranné linie, která měla chránit bezpečnost tehdejšího Československa. V době ohrožení Hitlerem ale pevnosti svému účelu neposloužily. Po Mnichovské dohodě a následném odstoupení hranic v roce 1938 museli vojáci pevnost opustit. Sloužili tady pouze týden.

Pavel Chráska, předseda, Klub vojenské historie Opava: „V roce 1945 objekt obsadila německá armáda a bránila tomu postupu osvobozujících jednotek.“

Po válce objekt chátral. V roce 1995 se jej ujmuli členové Klubu vojenské historie Opava. Díky sponzorům a příspěvkům z obecní pokladny jej postupně opravili a vybavili tak, jak asi mohl v době svého vzniku vypadat.

Pavel Chráska, předseda, Klub vojenské historie Opava: „Řada zbraní je funkčních, původních. Ale jsou nasbírány, dá se říci, z celé Evropy.“

Třeba tento protitankový kanon s těžkým kulometem objevili nadšenci pro vojenskou historii až v Norsku. Po důkladném rozebrání a repasování některých dílů byla zbraň osazena do střílny.

Pavel Chráska, předseda, Klub vojenské historie Opava: „Ovládal se asi takto: buď se mohl střelec dívat přes optický zaměřovač nebo využít stupnic odměru a náměru.“

Kanon tak mohl být používaný i během špatné viditelnosti – ve tmě nebo v mlze. Mozkem bunkru byla místnost telefonisty a velitele, které byly vedle sebe a propojené malým okýnkem. To aby měl velitel o přicházejících zprávách přehled.

Pavel Chráska, předseda, Klub vojenské historie Opava: „Zde se nacházíme v místnosti velitele objektu, který měl jako jediný vlastní lůžko. Ostatní vojáci se o něj museli dělit.“

Ve dvoupodlažním betonovém bunkru sloužilo 36  vojáků. Ovšem v suterénu jsou postele jen pro polovinu z nich. Místem se tady totiž neplýtvalo. A tak když část mužů byla ve službě, ta druhá mohla odpočívat. U ubikace je také toaleta a umývadla. K vidění jsou tady i funkční rozvody vody a vzduchotechniky.

Betonový pěchotní srub je v sezónně přístupný veřejnosti. Ještě před zimní pauzou se tady uskutečnila vzpomínková akce u příležitosti vzniku Československé republiky. Návštěvníci se sem budou moci opět podívat na jaře.



Nahlásit chybu

K tématu


Nejčtenější zprávy