Výstava vznikla ve spolupráci s neziskovou organizací Zachraň jídlo, která se zabývá plýtváním. Interaktivní formou předkládá informace to tom, jak to s vyhazováním jídla je. Možná vás překvapí, že potraviny tvoří až polovinu odpadu z domácností, že třetinu jídel hosté v restauracích nedojí.
Zobrazeno je tady nejen úsilí, se kterým je nutné pěstovat ovoce a zeleninu či chovat zvířata, ale následně také cesta, kterou musí urazit, než se z nich stanou produkty, které si můžeme koupit v obchodě.
Dá se říci, že rekordmanem je v tomto směru rýže, která do Česka putuje víc jak 20 000 kilometrů.A třeba oblíbené banány urazí z Ameriky víc jak 14 000 kilometrů.
Tato dráha, na kterou se vydávají jezdící rohlíky nebo zabalená vajíčka ukazuje cestu místních surovin do supermarketu.
Zajímavé pojetí faktů láká ke hře nejen děti, ale i dospělé.
Průvodkyní jim je prodavačka Anna, která pracuje v supermarktetu. Tady si mohou svůj nákup nakreslit na pokladní pás, podle receptu uvařit jídlo, které mohou také na plotně pořádně zamíchat.
Tento interaktivní projekt připravilo hned hned několik výtvarníků. Přestože výstava přináší mnoho nepopulárních faktů, podává je zábavně a snaží se návštěvníky přimět k tomu, aby o jídle více přemýšleli.
Interaktivní výstava je součástí projektu Neplýtvej jídlem, Opavo!, který je financovaný z rozpočtu města a Moravskoslezského kraje. Projekt v následujících měsících doplní animační programy pro děti i dospělé, přednášky nebo workshopy.