Od ledna je v opavském Obecním domě k vidění interaktivní výstava s názvem Zachraň jídlo. Ukazuje, jak náročnou cestu musí potraviny podniknout, než se dostanou do obchodů a na náš stůl. A také kolik jídla přijde nazmar kvůli plýtvání.
Opavská kulturní organizace teď připravila animační programy pro ty, kteří se chtějí dozvědět něco víc. Do galerie tentokrát zavítali školáci.
Toto bludiště názorně ukazuje, jak náročná je cesta potravin do České republiky. Tak třeba takový banán urazí z Kostariky cestu dlouhou víc jak 14 000 kilometrů. Rekordmanem je ale čínská rýže kterou čeká navíc ještě dalších 10 000 kilometrů. Děti také zkoumaly, co všechno předchází tomu, než z linky vyjede třeba rybí konzerva nebo krabice zabalených vajec.
Důležité je uchovávání potravin, aby vydržely dlouho čerstvé. I o tom byla řeč. A došlo také na pár fíglů, jak jejich trvanlivost prodloužit. A pokud některé potraviny přece jen ztrácejí na čerstvosti, jsou tady tzn. záchranářské recepty, které je doslova a do písmene zachrání před jistou zkázou.
A právě vaření bylo to, co bavilo děti nejvíce.
V galerii děti během hodiny a půl plnily nejrůznější úkoly a zároveň se dozvěděly jak neplýtvat potravinami.
Výstava bude v opavském Domě umění k vidění až do června. Kromě volné prohlídky jsou připraveny také další animační programy pro školy i pro veřejnost.