Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Opava se zapojila do projektu Trenéři ve školách. Učí děti radovat se z pohybu

Opava |

Na vybraných základních školách v Opavě pilotně probíhá projekt Trenéři ve škole. Unikátní je v tom, že učí nejen děti radovat se z pohybu, ale zároveň motivuje i učitele, pro které jsou hodiny tělocviku vedené zkušenými trenéry velmi inspirativní.

Do výuky tělocviku se na sedmi vybraných základních školách v Opavě zapojují sportovní trenéři. Cílem projektu Trenéři ve školách je zatraktivnit žákům 1. stupně pohybové aktivity tak, aby si je zamilovaly.

Antonín Barák, spoluzakladatel programu Trenéři ve školách: “Program cílí na všechny děti neselektivně. To je jeden z hlavních principů, není náborový, vůbec nesměřuje k tomu, aby trenéři si vybírali nejšikovnější děti, ale cílem je právě rozhýbat děti, aby třeba ty děti do budoucna si našly i ve volnočasových aktivitách prostor k tomu, aby samy od sebe postupně ten pohyb začaly mít rády a začaly chodit zase ven jako to bývalo dřív. Program cílí na 1. stupeň ZŠ, kde vlastně nemáme úplně aprobované tělocvikáře ze sportovních fakult. Ti obsluhují výuku TV až od 2. stupně. a potom na středních školách.”
Iveta Kudličková, učitelka ZŠ Opava-Kylešovice: “Projekt se mi velmi líbí. Musím říct, že to je pro děti něco jiného a tím pádem jdou s velkým zaujetím. Začínali jsme gymnastikou, takže mám velmi šikovná děvčata a i kluci, co ti tady prováděli, bylo to úžasné. Teď jsme se přesunuli na judo a to stejné. Velké zaujetí, strašně se jim líbí, že mají i trošku volnosti.”

Trenéři ve školách působí v jedné ze dvou hodin tělesné výchovy týdně a aktivně zapojují i učitelky. Nabídka sportů je velmi pestrá. Děti se naučí judo, badminton, basketbal, atletiku, jógu, hokejbal, ragby, aerobic a spoustu dalších.

anketa: žáci ZŠ Opava-Kylešovice: “Mě nejvíc bavilo asi jak jsme sbírali ty vršky a jak jsme chodili a ještě se mi líbí, jak jsme tady uprostřed. Mi se všude líbí.”
“Mě nejvíc bavilo úplně všechno, ale úplně nejvíc mě bavilo tady to. Tady tyhle hady.”
“Mě se to líbilo . Přecházel jsem přes překážky, hráli jsme vybíjenou a teď chodíme po trubkách.”
Michal Kokošek (ANO), náměstek primátora Opavy: “Město Opava podpořilo tento pilotní projekt v naší oblasti zejména proto, že chceme, aby opravdu děti sportovaly a všestranně zapojili ten sport do běžné výuky. Na tom projektu je zajímavé to, že nesportují jenom děti ale samozřejmě i učitelé a vzdělávají se k těm jednotlivým sportům, takže je to i školení učitelů, jakým způsobem přistupovat k hodině tělocviku.”
Vladimír Schreier (ANO), náměstek primátora Opavy: “Učitelky základní školy na nižším stupni de facto nemají možnost příliš metodického vzdělání v oblasti pohybových aktivit a potřebujeme, aby se ty nejmenší děti pohybovaly, aby měly všeobecné pohybové schopnosti a tady tento projekt je skutečně krásný.”

Pokud se projekt osvědčí, zřejmě se rozšíří i na další opavské základní školy.

Nahlásit chybu


K tématu

Program Trenéři ve škole se v Opavě osvědčil a bude pokračovat. Tělocvik je pro děti zábavnější a pestřejší

13. března 2024 11:38 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Na vybraných základních školách v Opavě loni pilotně probíhal projekt Trenéři ve škole. Jeho unikátností je, že učí nejen děti radovat se z pohybu, ale zároveň motivuje i učitele, pro které jsou hodiny tělocviku vedené zkušenými trenéry velmi inspirativní.

Opava se zapojila do projektu Trenéři ve školách. Učí děti radovat se z pohybu

1. prosince 2023 2:02 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Na vybraných základních školách v Opavě pilotně probíhá projekt Trenéři ve škole. Unikátní je v tom, že učí nejen děti radovat se z pohybu, ale zároveň motivuje i učitele, pro které jsou hodiny tělocviku vedené zkušenými trenéry velmi inspirativní.

Slezská nemocnice Opava otevřela nové odběrové centrum krve a plazmy pro Bruntálsko a Krnovsko

16. května 2023 8:37 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Krev je bezesporu nejcennější tekutinou pro každou nemocnici. V posledních letech počet dárců krve stále klesá. S cílem získat nové prvodárce a přiblížit odběr krve k jejich bydlišti otevřela Slezská nemocnice Opava pro Bruntálsko a Krnovsko nové odběrové místo.


Odpadů bylo více a lidé méně třídili, Studénka zaplatila téměř jedenáct a půl milionu

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

V DK Poklad se rozdávaly Ceny Jantar. Umělci si za mimořádné výkony odnesli 15 skleněných sošek

V kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě se slavnostně předávaly moravskoslezské umělecké Ceny Jantar za rok 2023. Na sedmém ročníku bylo ve všech kategoriích rozdáno celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos.

Stovky vozidel a tisíce návštěvníků zahájily pod Slezskoostravským hradem veteránskou sezónu

Téměř čtyři stovky historických vozidel mohli návštěvníci vidět na prvního máje před slezskoostravským hradem. Už po desáté tu byla zahájena veteránská sezóna a do Slezské Ostravy se tak sjeli majitelé veteránů ze širokého okolí.

Opavské Senior taxi už má 1300 zaregistrovaných klientů. Služba je mezi seniory velmi oblíbená

Už čtvrtým rokem v Opavě funguje zvýhodněná služba Senior taxi. A je čím dál oblíbenější. V současné době ji pravidelně využívá na 1300 lidí ve věku 70 let více, pro které je určena.

Muž si lehl si do kolejiště u Nového Jičína. Policisté ho stáhli 10 metrů před vlakem

Dnes 12:12 | Nový Jičín | Jiří Cileček

Pohotová reakce dvou policistů a nasazení vlastních životů zachránilo 36letého muže před smrtí. V Šenově u Nového Jičína viděli policisté muže, který si lehl do kolejiště před přijíždějící vlak. Bleskově přiběhli a muže doslova strhli z kolejí těsně před vlakem a zachránili mu tím život.

Opavu navštívil Princ Lorenz Belgický, vnuk Karla I., posledního českého krále a císaře rakouského

Včera 21:37 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Do Opavy zavítala vzácná návštěva. Princ Lorenz Belgický, arcivévoda rakouský d'Este, vnuk Karla I. Habsburského, posledního českého krále a císaře rakouského. V konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie se zúčastnil slavnostní instalace relikvie tohoto světce.

Lidé bez domova uklízejí za stravenky Frýdek-Místek. Město chce projekt rozšířit

Lidé bez domova mají velký zájem pravidelně uklízet Frýdek-Místek. Za odvedenou práci totiž dostávají stravenky. Aktuálně se uklízí jednou týdně dvě hodiny. Město chce program rozšířit. Uklízelo by se dva dny v týdnu a zapojilo by se více lidí bez domova.

Slezská Ostrava zve na blížící se akce, čeká ji Majáles, Den Slezské i Rozmarné slavnosti

Taky do Slezské Ostravy dorazil máj, a tak ani tady nebude chybět už tradiční studentský majáles. Ten ale není jedinou akcí, která se bude v blížících se jarních a letních měsících konat. Nabízíme vám proto krátký přehled těch, které byste ve Slezské neměli minout.

Hasiči kličkovali Novým Jičínem, testovali průjezd ulic

Hasiči s velkou technikou projížděli Novým Jičínem a testovali průjezdnost problémových ulic. Doprovázela je i hlídka městské policie a společně upozorňovali na špatně zaparkovaná vozidla.

PZKO Karviná-Ráj přestaví své zázemí, dotace získalo vedení spolku i z Polska

PZKO Karviná-Ráj se brzy pustí do přestavby svého zázemí. Budova, ve které mají své zázemí a pořádají tady akce pro veřejnost, již nevyhovuje důstojným podmínkám. Na rekonstrukci sehnali členové PZKO i finance z Polska.

Sběrné dvory v Opavě jsou v neustálé permanenci. Nový, moderní sběrný dvůr se staví v Kylešovicích

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

V Chráněných dílnách Charity Opava vyráběli plyšové kamzíky. Stanou se maskotem Biskupských lesů

8. května 2024 21:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Nejdříve hasíky, teď kamzíky. Chráněné dílny Charity Opava, kde pracuje více než 160 lidí s různým hendikepem, nemají o zakázky nouzi. Aktuálně pro Biskupské lesy vyráběly plyšové kamzíky. Kamzíci jsou totiž nejvzácnější zvěří Jeseníků, kde lesy hospodaří.

Senior taxi v Opavě využívá čím dál více lidí. Využívat ho mohou senioři ve věku 70 let a více

8. května 2024 21:18 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Už čtvrtým rokem v Opavě funguje zvýhodněná služba Senior taxi. A je čím dál oblíbenější. V současné době ji pravidelně využívá na 1300 lidí ve věku 70 let více, pro které je určena.

Opavu navštívil princ Lorenz Belgický, vnuk Karla I., posledního českého krále a císaře rakouského

7. května 2024 9:51 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy zavítala vzácná návštěva. Princ Lorenz Belgický, arcivévoda rakouský d'Este, vnuk Karla I. Habsburského, posledního českého krále a císaře rakouského. V konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie se zúčastnil slavnostní instalace relikvie tohoto světce.

Takzvaná Komenda v Opavě se promění v moderní park pro všechny generace

6. května 2024 22:42 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Tzv. Komenda projde kompletní revitalizací. Město ji chce proměnit na příjemné místo nejen k relaxaci, ale také k zábavě a sportovním aktivitám. Bude tam i dost místa pro pejskaře.

V opavských MŠ proběhly zápisy. Rodiče si mohli vybírat z 27 školek zřizovaných městem

4. května 2024 17:58 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřské školy v Opavě patřily zápisům nejmenších dětí. Ty ve městě každoročně probíhají od 2. do 3. května. Rodiče si mohli vybírat z celkem 27 školek, které zřizuje město.

Opava se zapojila do projektu Trenéři ve školách. Učí děti radovat se z pohybu
Vydáno 29. listopadu 2023 17:44, Opava, Yvona Fajtová
Na vybraných základních školách v Opavě pilotně probíhá projekt Trenéři ve škole. Unikátní je v tom, že učí nejen děti radovat se z pohybu, ale zároveň motivuje i učitele, pro které jsou hodiny tělocviku vedené zkušenými trenéry velmi inspirativní.

Do výuky tělocviku se na sedmi vybraných základních školách v Opavě zapojují sportovní trenéři. Cílem projektu Trenéři ve školách je zatraktivnit žákům 1. stupně pohybové aktivity tak, aby si je zamilovaly.

Antonín Barák, spoluzakladatel programu Trenéři ve školách: “Program cílí na všechny děti neselektivně. To je jeden z hlavních principů, není náborový, vůbec nesměřuje k tomu, aby trenéři si vybírali nejšikovnější děti, ale cílem je právě rozhýbat děti, aby třeba ty děti do budoucna si našly i ve volnočasových aktivitách prostor k tomu, aby samy od sebe postupně ten pohyb začaly mít rády a začaly chodit zase ven jako to bývalo dřív. Program cílí na 1. stupeň ZŠ, kde vlastně nemáme úplně aprobované tělocvikáře ze sportovních fakult. Ti obsluhují výuku TV až od 2. stupně. a potom na středních školách.”
Iveta Kudličková, učitelka ZŠ Opava-Kylešovice: “Projekt se mi velmi líbí. Musím říct, že to je pro děti něco jiného a tím pádem jdou s velkým zaujetím. Začínali jsme gymnastikou, takže mám velmi šikovná děvčata a i kluci, co ti tady prováděli, bylo to úžasné. Teď jsme se přesunuli na judo a to stejné. Velké zaujetí, strašně se jim líbí, že mají i trošku volnosti.”

Trenéři ve školách působí v jedné ze dvou hodin tělesné výchovy týdně a aktivně zapojují i učitelky. Nabídka sportů je velmi pestrá. Děti se naučí judo, badminton, basketbal, atletiku, jógu, hokejbal, ragby, aerobic a spoustu dalších.

anketa: žáci ZŠ Opava-Kylešovice: “Mě nejvíc bavilo asi jak jsme sbírali ty vršky a jak jsme chodili a ještě se mi líbí, jak jsme tady uprostřed. Mi se všude líbí.”
“Mě nejvíc bavilo úplně všechno, ale úplně nejvíc mě bavilo tady to. Tady tyhle hady.”
“Mě se to líbilo . Přecházel jsem přes překážky, hráli jsme vybíjenou a teď chodíme po trubkách.”
Michal Kokošek (ANO), náměstek primátora Opavy: “Město Opava podpořilo tento pilotní projekt v naší oblasti zejména proto, že chceme, aby opravdu děti sportovaly a všestranně zapojili ten sport do běžné výuky. Na tom projektu je zajímavé to, že nesportují jenom děti ale samozřejmě i učitelé a vzdělávají se k těm jednotlivým sportům, takže je to i školení učitelů, jakým způsobem přistupovat k hodině tělocviku.”
Vladimír Schreier (ANO), náměstek primátora Opavy: “Učitelky základní školy na nižším stupni de facto nemají možnost příliš metodického vzdělání v oblasti pohybových aktivit a potřebujeme, aby se ty nejmenší děti pohybovaly, aby měly všeobecné pohybové schopnosti a tady tento projekt je skutečně krásný.”

Pokud se projekt osvědčí, zřejmě se rozšíří i na další opavské základní školy.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000040360/opava-se-zapojila-do-projektu-treneri-ve-skolach-uci-deti-radovat-se-z-pohybu