Kapři, tolstolobici, líni, amuři, jeseteři nebo pstruzi. Tak pestrý výběr ryb nabízí Povodí Odry ve své prodejně v Opavě. Tradičně nejvíce se před Vánoci prodává kapr.
Ivo Jedlička, rybář, Povodí Odry: “Kapr, to je taková naše hlavní prodávaná ryba díky tomu, že ta tradice je tady přes 500 let prodeje a chovu kapra. Takže kaprů se prodá několik desítek tun celkově jak na velkoobchod, tak na maloobchod a tady denně v ty hlavní dny 21, 22, 23 je to i kolem jedné a půl až dvě tuny ryb za den.”
Co se týká velikosti, tak ideální je podle rybářů kapr o váze 3 a půl až 4 kila.
Ivo Jedlička, rybář, Povodí Odry: “To je ryba, která je zhruba 4 roky stará a je ideální poměr svaloviny, i kosti jsou větší, takže se líp vybírají.”
anketa: obyvatelé Opavy: “Čekám, jestli najde kapra 3 kila, ty se mi zdají takové nejlepší. Pak jak je to velké, tak už to není tak dobré. Podkovičky, koření, strouhanku, všechno a na ty podkovičky.”
“Tolstolobika beru, kapra taky, ale nevím, jestli letos. Kapři mi moc nechutnají, abych pravdu řekl, mám amura radši. Do těch dvou a půl kilo všechny ty ryby. //pak je to tučné. Já nedělám nic, to dělá manželka, řízky jasně.”
Pokud si odnášíte domů živého kapra, měli byste mu měnit minimálně co 2 hodiny vodu, aby zůstala chladná a aby měl kapr dostatek kyslíku.
Ivo Jedlička, rybář, Povodí Odry: “U toho kapra je to tak dvě třetiny na kuchání a třetina, hlavně ty poslední dny živá, aby ukázali dětem, jaký původ to maso, které mají na stole, má. Klasická vánoční úprava je smažení, což je tady tradice a bramborový salát, ale myslím si, že ta chuť toho masa vynikne víc, když je pečený jen ve vlastní šťávě v troubě s nějakou zeleninou.”
Třeba se necháte inspirovat.