Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Slezské zemské muzeum se zapojí do oslav 800 let Opavy. Chystá výstavu Opava jubilejní

Opava |

Do oslav 800 let Opavy se zapojí i Slezské zemské muzeum. Chystá řadu akcí ve všech svých prostorách, tou největší bude série výstav Opava jubilejní.

Opava jubilejní je největší výstavní projekt Slezského zemského muzea letošního roku. Netýká se jen Historické výstavní budovy, ale také památníku Petra Bezruče a národního památníku 2. SV v Hrabyni. Všude tam bude velké vystavované téma Opavy a jejího výročí.

Michal Valeček, vedoucí Historické výstavní budovy Slezské zemské muzeum: “U nás v Historické výstavní budově to bude tematicky rozděleno do tří celků. Jednak to bude Opava očima umělců, máme to taky nazváno Po opavských zákoutích s umělci, kde budou zejména vyobrazení Opavy a jednotlivých částí, význačných budov, ale také celkových záběrů, vedut a podobně, kdy velká část bude v originále vystavena kolikrát po mnoha letech.”

V další místnosti budou představeny známé i méně známé osobnosti města Opavy a třetí část, která bude největší, bude věnována historii zaniklého městského muzea.

Michal Valeček, vedoucí Historické výstavní budovy Slezské zemské muzeum: “To bude zaměřeno zejména na předměty spjaté s historií Opavy, které v tom městském muzeu byly uchovávány. Budou tady vystaveny originály, které buď nikdy nikdo neviděl nebo byly dlouho schované v našich depozitářích, což je například vyobrazení. Zde se jedná zejména o věci, které znají mnozí z reprodukcí, z knih, časopisů a podobně, ale nikde v originále je neviděl už dlouhá léta, takže ty my opravdu vystavíme a co se týče třeba městského muzea, tak to jsou předměty které jsme my zdědili a byly v našem depozitáři po mnoha desetiletí uschovány.”

Díky výstavě Opava jubilejní se do Historické výstavní budovy vrátí Požární obraz. Jde o jeden z ikonických obrazů celkové historie Opavy.

Michal Valeček, vedoucí Historické výstavní budovy Slezské zemské muzeum: “Byl vystaven dlouhá léta v expozici v Obecním domě. Teď se vrací zpátky do Historické výstavní budovy, kde byl předtím dlouhá léta vystavovaný a bude zde vystaven v rámci této výstavy a pak uvidíme, jaké budou další záměry s tímto obrazem.”

V Historické výstavní budově můžete už teď obdivovat mimo jiné restaurovanou korunu, která kdysi zdobila hotel Koruna. Umístěna je ve stálé expozici Encyklopedie Slezska.

David Váhala, náměstek pro vnější záležitosti, Slezské zemské muzeum: “Jak je vidět i na tom banneru za tou korunou, tak ta koruna byla umístěná na střeše stejnojmenného hotelu, který byl odstřelen za minulého režimu a je to jedna z mála památek na tu ikonickou opavskou stavbu. Koruna je vyrobená z plechu. Když se návštěvník na ni pozorně podívá, tak v horní části jdou vidět i průstřely, které evidentně pocházejí z roku 1945, kdy byla Opava dobita rudou armádou.”

Vernisáž výstavy proběhne 22. února tady v těchto prostorách. Veškerá zvířata tak budou přemístěna jinam. Naštěstí jsou na kolečkách.

Výstavu Opava jubilejní, která bude k vidění do poloviny listopadu letošního roku, doplní cyklus přednášek, komentované prohlídky s autory a další doprovodný program.

Nahlásit chybu


K tématu

Opava si připomíná 800 let od první dochované písemné zmínky. Slavit bude celý rok

10. ledna 2024 18:32 | Opava | Yvona Fajtová

Opava si letos připomíná 800 let od první dochované zmínky o městě. Jde o dekret českého krále Přemysla Otakara I. z roku 1224, který Opavě potvrzuje městská privilegia. Letošní rok se tak ponese v duchu oslav.

V Ostravě, Opavě a Třinci došlo u rušení tří poboček České pošty k výměně za jiné

16. května 2023 16:43 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Česká pošta 31. března oznámila záměr zrušit k 30. červnu 300 svých poboček. Následovala setkání týmů státního podniku se zástupci měst, obcí a krajů, kterých se rušení pošt dotkne. V Ostravě, Opavě a Třinci se podařilo vyjednat, že tři pobočky, původně plánované ke zrušení, zůstanou zachovány. Místo nich se ale zruší jiné.

Slezská nemocnice Opava otevřela nové odběrové centrum krve a plazmy pro Bruntálsko a Krnovsko

16. května 2023 8:37 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Krev je bezesporu nejcennější tekutinou pro každou nemocnici. V posledních letech počet dárců krve stále klesá. S cílem získat nové prvodárce a přiblížit odběr krve k jejich bydlišti otevřela Slezská nemocnice Opava pro Bruntálsko a Krnovsko nové odběrové místo.


Karvinská hornická nemocnice staví modulárním systémem další pavilon

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice. Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly.

Zlatorudná chalupa v Suché Rudné se dočkala záchrany díky nadšení nových majitelů, dobrovolníků a přátel

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Pro opařené dítě přiletěl na šumbarské sídliště vrtulník

Včera 21:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přistání záchranářského vrtulníku na sídlišti mohli sledovat v pondělí dopoledne lidé v Havířově-Šumbarku. Zdravotníci tam spěchali k opařenému dítěti.

Vyhlášení úspěšných sportovců města za rok 2023

Nový Jičín vyhlásil úspěšné sportovce města za rok 2023. Absolutní vítězkou se stala atletka Barbora Vahalíková, medailistka z mistrovství republiky v půlmaratonu.

V mošnovské zóně vyrůstá továrna na vinuté vodiče. Práci v ní najde 60 - 90 pracovníků

Jak už jsme vás informovali, Ostravě se podařilo přilákat do mošnovské průmyslové zóny důležitého investora. Jde o italskou společnost IRČE, která patří mezi přední světové výrobce vinutých vodičů pro nejrůznější stroje. Závod rychle roste a na podzim by už v něm mělo pracovat téměř 100 lidí.

Ostravská jatka jsou mezi nejlepšími stavbami Evropy. Vedení města úspěch potěšil

Ostrava má oficiálně jednu z nejzajímavějších staveb v celé Evropě. V prestižní ceně Evropské unie za současnou architekturu se zrekonstruovaná městská jatka umístila mezi pěticí finalistů. Autorem nové podoby stavby je polský architekt Robert Konieczny.

Kapličku svaté Otýlie ve Frýdku-Místku opravili potomci jejího zřizovatele

Na zdi Neumannovy přádelny ve Staroměstské ulici ve Frýdku-Místku doslova září kaplička svaté Otýlie. Opravil ji na vlastní náklady potomek jejího zřizovatele. Město ještě připravuje opravu okolní zdi.

Majáles v Havířově úplně nevyšel, i přes bohatý program studenti brzy odešli

V Havířově se konal na náměstí Republiky Majáles. Přesto, že si studenti naplánovali zábavu až do večera, už v odpoledních hodinách bylo náměstí téměř prázdné. Radnice na akci studentům poskytla 150 tisíc korun.

Muzeum Beskyd uspořádalo prohlídku s názvem Zmizelý duch starých frýdeckých hospod po desítkách bývalých podniků

Teď vás zveme na krátkou procházku po Frýdku Místku. Jedná se o další ze série komentovaných prohlídek Frýdku i Místku. Společně s historikem Muzea Beskyd a průvodcem si účastníci mohli připomenout zašlou slávu Fýdeckých hospod, restaurací i domů které už dnes mají jiné využití, nebo ani neexistují.

V lázeňském parku v Čeladné sedí Eva s předtuchou osudu

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl předního českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku před Léčebným domem Dr. Storch v Rehabilitačním centru Čeladná.

Mendelovo gymnázium v Opavě pokřtilo nový almanach, který vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

27. dubna 2024 13:49 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku.

SDO uvede světovou premiéru redukované verze opery Leoše Janáčka Káťa Kabanová

27. dubna 2024 13:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Slezské divadlo v Opavě už tuto neděli 28. dubna uvede premiéru opery Leoše Janáčka KÁŤA KABANOVÁ. Půjde o světovou premiéru nové redukované verze pro orchestr, kterou vydalo Universal Edition.

V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

27. dubna 2024 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Bývalý OD Breda ukrýval tajemství. 100 let staré historické schodiště

26. dubna 2024 10:19 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

24. dubna 2024 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

24. dubna 2024 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Slezské zemské muzeum se zapojí do oslav 800 let Opavy. Chystá výstavu Opava jubilejní
Vydáno 20. ledna 2024 17:41, Opava, Yvona Fajtová
Do oslav 800 let Opavy se zapojí i Slezské zemské muzeum. Chystá řadu akcí ve všech svých prostorách, tou největší bude série výstav Opava jubilejní.

Opava jubilejní je největší výstavní projekt Slezského zemského muzea letošního roku. Netýká se jen Historické výstavní budovy, ale také památníku Petra Bezruče a národního památníku 2. SV v Hrabyni. Všude tam bude velké vystavované téma Opavy a jejího výročí.

Michal Valeček, vedoucí Historické výstavní budovy Slezské zemské muzeum: “U nás v Historické výstavní budově to bude tematicky rozděleno do tří celků. Jednak to bude Opava očima umělců, máme to taky nazváno Po opavských zákoutích s umělci, kde budou zejména vyobrazení Opavy a jednotlivých částí, význačných budov, ale také celkových záběrů, vedut a podobně, kdy velká část bude v originále vystavena kolikrát po mnoha letech.”

V další místnosti budou představeny známé i méně známé osobnosti města Opavy a třetí část, která bude největší, bude věnována historii zaniklého městského muzea.

Michal Valeček, vedoucí Historické výstavní budovy Slezské zemské muzeum: “To bude zaměřeno zejména na předměty spjaté s historií Opavy, které v tom městském muzeu byly uchovávány. Budou tady vystaveny originály, které buď nikdy nikdo neviděl nebo byly dlouho schované v našich depozitářích, což je například vyobrazení. Zde se jedná zejména o věci, které znají mnozí z reprodukcí, z knih, časopisů a podobně, ale nikde v originále je neviděl už dlouhá léta, takže ty my opravdu vystavíme a co se týče třeba městského muzea, tak to jsou předměty které jsme my zdědili a byly v našem depozitáři po mnoha desetiletí uschovány.”

Díky výstavě Opava jubilejní se do Historické výstavní budovy vrátí Požární obraz. Jde o jeden z ikonických obrazů celkové historie Opavy.

Michal Valeček, vedoucí Historické výstavní budovy Slezské zemské muzeum: “Byl vystaven dlouhá léta v expozici v Obecním domě. Teď se vrací zpátky do Historické výstavní budovy, kde byl předtím dlouhá léta vystavovaný a bude zde vystaven v rámci této výstavy a pak uvidíme, jaké budou další záměry s tímto obrazem.”

V Historické výstavní budově můžete už teď obdivovat mimo jiné restaurovanou korunu, která kdysi zdobila hotel Koruna. Umístěna je ve stálé expozici Encyklopedie Slezska.

David Váhala, náměstek pro vnější záležitosti, Slezské zemské muzeum: “Jak je vidět i na tom banneru za tou korunou, tak ta koruna byla umístěná na střeše stejnojmenného hotelu, který byl odstřelen za minulého režimu a je to jedna z mála památek na tu ikonickou opavskou stavbu. Koruna je vyrobená z plechu. Když se návštěvník na ni pozorně podívá, tak v horní části jdou vidět i průstřely, které evidentně pocházejí z roku 1945, kdy byla Opava dobita rudou armádou.”

Vernisáž výstavy proběhne 22. února tady v těchto prostorách. Veškerá zvířata tak budou přemístěna jinam. Naštěstí jsou na kolečkách.

Výstavu Opava jubilejní, která bude k vidění do poloviny listopadu letošního roku, doplní cyklus přednášek, komentované prohlídky s autory a další doprovodný program.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000041128/slezske-zemske-muzeum-se-zapoji-do-oslav-800-let-opavy-chysta-vystavu-opava-jubilejni