Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Opava bude patřit multižánrovému festivalu Slunovrat. Nabídne koncerty, přednášky i komentované prohlídky

Opava |  | Opavský expres

Už ve čtvrtek 20. června bude v Opavě zahájen multižánrový festival Slunovrat. Probíhat bude na náměstí Osvoboditelů, na Ptačím vrch a v sadech Svobody a také v historických budovách města.

Multižánrový festival Slunovrat už klepe na dveře. Probíhat bude v historickém centru Opavy od 20. do 22. června a nabídne pestrý a kvalitní program úplně pro všechny. Celkem se můžete těšit na 120 bodů programu.

Vašek Müller, ředitel festivalu: “Celý hudební program, začne tady skupinou Zrní, v 17 hodin tady na tomto krásném náměstí, to je ve čtvrtek 20. června. Ten samý den vystoupí večer třeba Aneta Langerová, která bude mít přesně ten den 20 let od svého slavného vítězství v Superstar, kde nastartovala tu svoji nádhernou kariéru, tak to oslavíme. V pátek bych jmenoval třeba Michala Prokopa & Framus five, v sobotu třeba The Dhol Foundation, to je asi největší hvězda festivalu z Anglie a samozřejmě nemůžu vynechat Markétu Irglovou, která přijede i se smyčcovým kvartetem.”

Festival Slunovrat je pověstný tím, že nabízí hudbu všech možných žánrů, od čistého folku až po elektroniku a jeho součástí je i diskusní scéna, ve které letos přivítá spoustu hvězd.

Ivo Mludek, jeden z organizátorů festivalu: “Přivítáme hvězdné nebe českých spisovatelek Karin Lednickou, Kateřinu Tučkovou a Kamilu Hladkou. Přijede izraelsko americký spisovatel Tuvia Tenenbom, přivítáme Petra Pitharta a spoustu a spoust dalších jmen, které najdete na našich stránkách. Nicméně ještě pro lidi, kteří nebudou mít třeba vstupenku, pořádáme opět již tradičně takzvanou volně přístupnou zónu charitní inspirace, kde kromě welcome stage, kde vystoupí 10 kapel, které jsme vybrali z konkurzu 250 skupin, které se přihlásily. Bude taky gastro zóna a představíme tady 20 organizací z oblasti neziskového sektoru, z oblasti charitativní, sociální, nebo humanitární práce, kteří si připraví spoustu zajímavého programu.”

Chybět nebude ani program pro děti, které si přijdou na své v sadu Svobody a také spousta komentovaných prohlídek historických budov. Mimo jiné Slezského zemského muzea nebo Blücherova paláce. Na světě je také nová aplikace.

Ivo Mludek, jeden z organizátorů festivalu: “Kdo chce, může si stáhnout naši, to je novinka, aplikaci, kde se dozví spoustu zajímavého, může si zařídit rezervaci a třeba i poslechnout kapely, které nezná, protože nabízíme spoustu jmen, které nejsou, řekněme, nejsou úplně známé, ale ručíme za to, že jsou kvalitní a že známé a populární teprve budou.”

A jako každý rok se bude předávat i cena Slunovratu.

Vašek Müller, ředitel festivalu: “Ta je pro lidi, kteří vracejí světlo do tmy a letos neprozradíme laureáta, samozřejmě. Bude se to předávat tady na hlavní scéně, ale bude ji předávat Kovy, youtuber a moc taková pozitivní postava této země.”

Sochu, která symbolizuje Slunovrat a krásně přes ní prosvítá světlo, vytvořil akademický sochař Daniel Klose. Vše okolo Slunovratu najdete na stránkách festivalu. Co se týká vstupenek, pár jich je ještě v prodeji, tak neváhejte a pořiďte si je co nejdříve.

Nahlásit chybu


K tématu

Slavnost města letos obsadí i vzdušný prostor

2. září 2023 12:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínští ve vzduchu - to je téma letošní slavnosti města. Dvoudenní akci budou provázet koncerty i aktivity místních škol a spolků. Na Dolní bráně vznikne malé letiště i s horkovzdušným balónem.

Pozvánka na Svatováclavský koncert symfonického dechového orchestru Májovák

16. září 2023 17:17 | Karviná | Monika Danková

Symfonický dechový orchestr Májovák Karviná vás zve na Svatováclavský koncert.

Slezská Ostrava zve na Heřmanické dožínky

22. srpna 2023 16:30 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

V Ostravě-Heřmanicích se opět chystají na další ročník tradičních dožínek. Ty letošní přinesou opět odpoledne plné zábavy, jídla, hudby a tradičního folklóru. A chybět nebudou ani dětské atrakce a obří hlavolamy.


Havířov se vrátil do doby krále Ludvíka XIII. a mušketýrů

Na náměstí Republiky v Havířově se konala dvoudenní akce Den historie pro všechny z doby mušketýrů a francouzského krále. Lidé mohli vidět dvorní tance, rytířské souboje i královský ples.

Běžci závodili na trasách rekultivovanou karvinskou krajinou, ti nejzdatnější si dali 50 kilometrů

Na několik tratí o délce 6, 10, 21 a dokonce i 50 kilometrů se v sobotu vydali běžci v Karviné. Trasy vedly podél řeky Olše a rekultivovanou pohornickou krajinou kolem Karvinského moře.

Folklorní festival Ve Frýdku-Místku přivítal i španělské dudáky, kteří hrají pro krále

Frýdek-Místek má za sebou 27. mezinárodní folklorní festival. Letos pořadatele opět potrápilo počasí. A tak museli program přestěhovat do haly Polárka. Přesto si návštěvníci užili soubory z šesti zemí světa, včetně deseti souborů a muzik z domácí scény.

Kvůli požáru se deváťáci se školou rozloučili o týden dříve

O týden dříve už převzali vysvědčení deváťáci ze Základní školy Butovická ve Studénce. Jejich loučení se školou uspíšil požár, který budovu vyřadil z provozu.

Zámek v Kuníně oslavil 20 let své existence dvěma dny plnými hudby a výstav

Zámek v Kuníně zažil svůj nejvýznamnější a současně nejkrásnější víkend v letošní sezóně. Oslavil totiž své 20. narozeniny v novodobé historii. Byl postaven rodinou Harrachů v polovině 18. století a po dalších změnách vlastníků a poválečné konfiskaci byl následně vypleněn vojáky Sovětské armády.

Jezdec na elektrokoloběžce se těžce zranil při pádu, policii mohou pomoci svědci

Včera 16:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Krvavé zranění si způsobil 42letý muž, který havaroval na Mánesově ulici v Havířově, když jí projížděl na silnější elektrokoloběžce.

Hasiči stále odklízejí následky bouřek. Povolal je krizový štáb v Českém Těšíně

Včera 11:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Bouřky, které přišly na začátku víkendu napáchaly poměrně velké škody. Hasiči je odstraňovali celou sobotu. V Českém Těšíně je krizový štáb povolal na pomoc i v neděli.

Budoucí zdravotní sestry školily v první pomoci osmáky

22. června 2024 14:06 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

První pomoc by měl umět poskytnout každý. To je myšlenka, kterou se žákům základních škol snaží vštípit jen o něco starší studentky zdravotnické školy. Vedou kurzy, které jsou založeny na praktických nácvicích, a přidávají i vlastní zkušenosti.

Frýdlantští skauti pořádali šifrovací soutěž, účastníky provedla přírodou i městem

Zajímavou a poměrně náročnou soutěž uspořádali skauti z Frýdlantu. Nazvali ji Nočník, protože končila až ve večerních hodinách. Kudy vede trasa, museli vyluštit z různě komplikovaných šifer.

Následky silné bouře opět zaměstnávají hasiče po celém regionu, nejčastěji zasahují u polámaných a vyvrácených stromů

22. června 2024 7:44 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Od pátečního večera prošly přes Moravskoslezský kraj další série intenzivních bouřek. Silný vítr lámal a vyvracel stromy. Lidé na některých místech hlásili také větší kroupy. Hasiči mají i během soboty opět plno práce.

Na multižánrovém festivalu Slunovrat se prezentovala i Charita Opava

22. června 2024 20:35 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na festivalu Slunovrat se prezentovala i Charita Opava. Nabídla zajímavou přednášku nejen o historii v Kostele svatých Janů.

Návštěvníci festivalu Slunovrat si v Opavě prohlédli běžně nepřístupný Blücherův palác

22. června 2024 20:21 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Do festivalu Slunovrat se zapojily i různé organizace. Například Opavská kulturní organizace zdarma zpřístupnila výstavu Počátky Opavy, město Opava radniční věž a Mendelovo gymnázium si pro návštěvníky připravilo fyzikální a chemické pokusy. Slezské zemské muzeum výjimečně zpřístupnilo Blücherův palác, ve kterém uspořádalo komentované prohlídky.

Skvělá atmosféra, koncerty, besedy, dobré jídlo. Opavu ovládl tradiční multižánrový festival Slunovrat

22. června 2024 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Tisíce lidí se v Opavě každým rokem baví na letním multižánrovém festivalu Slunovrat. Nabízí nejen kvalitní hudbu, ale i kulturu a gastronomii. Na své si tak v historickém centru města přijdou jak dospělí, tak i děti.

Radikální a citlivý k historii. Mezinárodní soutěž na proměnu a využití Bredy má vítěze

20. června 2024 13:32 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

A je rozhodnuto. Odborná mezinárodní porota vybrala vítěze soutěže na proměnu opavského památkově chráněného Obchodního domu Breda. Stal se jím tým sdružení architektonických kanceláří z Brna a Bruselu: Atelier GRAM + OFFICE Kersten Geers + Spolka.

Opavská porodnice uspořádala Den otevřených dveří nejen pro budoucí maminky

19. června 2024 13:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavská porodnice uspořádala tradiční Den otevřených dveří. Nejen budoucí maminky tak měly možnost prohlédnout si všechny prostory, popovídat si s lékaři a asistentkami a zjistit, jaké porodní možnosti nemocnice nabízí.

Houslisté z celého světa se utkali v mezinárodní soutěži Beethovenův Hradec

19. června 2024 13:47 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě proběhl už 59. ročník mezinárodní interpretační soutěže Beethovenův Hradec. Zúčastnilo se ho 38 talentovaných interpretů z celého světa, což je maximální počet a tentokrát se utkali ve hře na housle.

Opava bude patřit multižánrovému festivalu Slunovrat. Nabídne koncerty, přednášky i komentované prohlídky
Vydáno 12. června 2024 16:04, Opava, Yvona Fajtová
Už ve čtvrtek 20. června bude v Opavě zahájen multižánrový festival Slunovrat. Probíhat bude na náměstí Osvoboditelů, na Ptačím vrch a v sadech Svobody a také v historických budovách města.

Multižánrový festival Slunovrat už klepe na dveře. Probíhat bude v historickém centru Opavy od 20. do 22. června a nabídne pestrý a kvalitní program úplně pro všechny. Celkem se můžete těšit na 120 bodů programu.

Vašek Müller, ředitel festivalu: “Celý hudební program, začne tady skupinou Zrní, v 17 hodin tady na tomto krásném náměstí, to je ve čtvrtek 20. června. Ten samý den vystoupí večer třeba Aneta Langerová, která bude mít přesně ten den 20 let od svého slavného vítězství v Superstar, kde nastartovala tu svoji nádhernou kariéru, tak to oslavíme. V pátek bych jmenoval třeba Michala Prokopa & Framus five, v sobotu třeba The Dhol Foundation, to je asi největší hvězda festivalu z Anglie a samozřejmě nemůžu vynechat Markétu Irglovou, která přijede i se smyčcovým kvartetem.”

Festival Slunovrat je pověstný tím, že nabízí hudbu všech možných žánrů, od čistého folku až po elektroniku a jeho součástí je i diskusní scéna, ve které letos přivítá spoustu hvězd.

Ivo Mludek, jeden z organizátorů festivalu: “Přivítáme hvězdné nebe českých spisovatelek Karin Lednickou, Kateřinu Tučkovou a Kamilu Hladkou. Přijede izraelsko americký spisovatel Tuvia Tenenbom, přivítáme Petra Pitharta a spoustu a spoust dalších jmen, které najdete na našich stránkách. Nicméně ještě pro lidi, kteří nebudou mít třeba vstupenku, pořádáme opět již tradičně takzvanou volně přístupnou zónu charitní inspirace, kde kromě welcome stage, kde vystoupí 10 kapel, které jsme vybrali z konkurzu 250 skupin, které se přihlásily. Bude taky gastro zóna a představíme tady 20 organizací z oblasti neziskového sektoru, z oblasti charitativní, sociální, nebo humanitární práce, kteří si připraví spoustu zajímavého programu.”

Chybět nebude ani program pro děti, které si přijdou na své v sadu Svobody a také spousta komentovaných prohlídek historických budov. Mimo jiné Slezského zemského muzea nebo Blücherova paláce. Na světě je také nová aplikace.

Ivo Mludek, jeden z organizátorů festivalu: “Kdo chce, může si stáhnout naši, to je novinka, aplikaci, kde se dozví spoustu zajímavého, může si zařídit rezervaci a třeba i poslechnout kapely, které nezná, protože nabízíme spoustu jmen, které nejsou, řekněme, nejsou úplně známé, ale ručíme za to, že jsou kvalitní a že známé a populární teprve budou.”

A jako každý rok se bude předávat i cena Slunovratu.

Vašek Müller, ředitel festivalu: “Ta je pro lidi, kteří vracejí světlo do tmy a letos neprozradíme laureáta, samozřejmě. Bude se to předávat tady na hlavní scéně, ale bude ji předávat Kovy, youtuber a moc taková pozitivní postava této země.”

Sochu, která symbolizuje Slunovrat a krásně přes ní prosvítá světlo, vytvořil akademický sochař Daniel Klose. Vše okolo Slunovratu najdete na stránkách festivalu. Co se týká vstupenek, pár jich je ještě v prodeji, tak neváhejte a pořiďte si je co nejdříve.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000043521/opava-bude-patrit-multizanrovemu-festivalu-slunovrat-nabidne-koncerty-prednasky-i-komentovane-prohlidky