Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Do Noci kostelů se v Opavě zapojilo sedm svatostánků. Návštěvníky lákaly na pestrý program

Opava |  | Opavský expres

Také Opava se zapojila do celorepublikové akce Noc kostelů. Lidé tak měli možnost v noční atmosféře navštívit nejen kostely a modlitebny, ale také věže, kláštery, nebo krypty.

V Opavě se do tradiční Noci kostelů zapojilo 7 svatostánků. Ve většině z nich byl připravený i doprovodný program. Většinou šlo o komentované prohlídky. Kostel svatého Vojtěcha na Dolním náměstí letos přesunul hlavní program právě na náměstí.

Jan Pilař, organizátor Noci kostelů, farnost Panny Marie: “Je tak víc otevřený do toho náměstí a to je přesně to, co ta akce má dělat. Nenechávat kostely zavřené, ale otevřít je všem lidem, i těm, kteří by do něho běžně nepřišli. Měli jsme tady postavy světců, kteří jsou uvnitř v kostele někde na obraze nebo na soše, tak jsme je trošku oživili, dělali tady program pro děti. Měli jsme tady sv. Františka, výborná byla slečna Anežka Malá, která hrála svatou Anežku českou. S tou si tady děti mohly postavit kostel, byla tady perfektní Terezie z Lyzie, taková světice z 19. století, její představitelka se vžila do role tak, že ještě teď mluví francouzsky a sedí tam s houfem dětí a dělají růžence.”

Připravena byla i luturgická módní přehlídka, ukázka varhanní hudby a přednáška o historii kostela.

V rámci Noci kostelů si lidé mohli prohlédnout také kostel sv. Hedviky, který je jinak nepřístupný a za drobný příspěvek se dostali i na věž

anketa: návštěvníci Noci kostelů: “Kostel Nanebevzetí Panny Marie na Dolním náměstí a teď jsem navštívil kostel na Hedvice. Bylo to krásné, slyšel jsem i vlastně co říkal pan, co se v tom vyzná, takže jsem slyšel nějaké speciální informace a dozvěděl jsem se něco nového.”
“V letošním roce jsem navštívil tady kostel sv. Hedviky v Opavě, protože není běžně přístupný, jinak do kostelů v Opavě chodím často a velice rád se učastním Noci kostelů.”
“Čtyři, to je čtvrtý kostel. A je to nádhera jako.”
“Ve Skřipově taky máme Noc kostelů, ale jeli jsme se tady podívat, krásné.”

Otevřená byla také konkatedrála Nanebevzetí panny Marie, Minoritský kostel, Kaple povýšení sv. Kříže, kostel Nejsvětější trojice nebo Kostel sv. Jana Nepomuckého v Kylešovicích.

Nahlásit chybu


K tématu

Dva muži chtěli vyčistit Opavu od bezdomovců, jeden na ně zaútočil v noci nožem

26. června 2023 11:47 | Opava | Jiří Cileček

Krajská kriminálka má na stole závažný případ vraždy ve stádiu pokusu. Dva mladí muži se dohodli, že chtějí údajně vyčistit Opavu od bezdomovců. V noci se opili a přišli do opuštěné budovy, kde lidé bez domova nocovali. Jeden pak s nožem v ruce zaútočil na bezdomovce a zranil i další ženu. Jen zázrakem nikdo neumřel.

Ve Frýdku-Místku bude v jeden večer Noc kostelů i Muzejní noc

V pátek 7. června se veřejnosti otevřou kostely v celé zemi. Ve Frýdku-Místku na akci pravidelně navazuje také Muzejní noc v Muzeu Beskyd. Pro návštěvníky bude na většině místech připraven doprovodný program až do nočních hodin.

V Opavě se rodí více dětí. Vybrané MŠ tak rozšiřují kapacity budováním nových tříd

27. června 2023 12:04 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

V Opavě roste počet dětí. Na demografický vývoj zareagovala opavská radnice, která v současné době navyšuje kapacity tím, že v mateřských školách buduje nové třídy.


Hasiči na Stříbrném jezeře pořádali akci k bezpečnému koupání, loni tam v jednom týdnu zasahovali třikrát

Dnes 6:29 | Opava | Libor Běčák

Opavští hasiči byli loni v létě v průběhu jednoho týdne voláni třikrát k tamnímu Stříbrnému jezeru k zásahu u tonoucích. Letos proto před prázdninami uspořádali preventivní akci pro školní mládež a veřejnost.

Ve Studénce likvidují škody po větrně smršti, vyvrátila nebo polámala na čtyřicet stromů

Ve Studénce likvidují škody po víkendové větrné smršti. Vítr lámal stromy mezi bytovými domy i na náměstí. Zdejší hasiči evidují za víkend čtyři desítky výjezdů.

Technické služby otevřely areál na Palackého, ukázaly techniku, která pomáhá udržovat město upravené

24. června 2024 13:16 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Technické služby města uspořádaly den otevřených dveří, veřejnosti zpřístupnily areál střediska zeleně. Ten byl v nedávné době revitalizován. Zájemci si tu mohli prohlédnout nové haly a také techniku, která pomáhá udržovat město upravené.

Město Albrechtice - Nejstarší jednotka dobrovolných hasičů v okrese oslavila 150. výročí

Včera 10:00 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Policistům vyšetřujícím smrtelný pád cyklisty mohou pomoci svědci

24. června 2024 19:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Okolnosti úmrtí cyklisty, která havaroval v neděli 16. června 2024 na silnici v Kujavách na Novojičínsku jsou stále předmětem vyšetřování a policisté by uvítali pomoc svědků, kteří nešťastnou událost přímo viděli, nebo projížděli místem v době nehody či těsně před ní a mají z té doby záznam z palubní kamery.

Kvůli požáru se deváťáci se školou rozloučili o týden dříve

24. června 2024 11:10 | Studénka | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

O týden dříve už převzali vysvědčení deváťáci ze Základní školy Butovická ve Studénce. Jejich loučení se školou uspíšil požár, který budovu vyřadil z provozu.

Havířov se vrátil do doby krále Ludvíka XIII. a mušketýrů

24. června 2024 12:48 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Na náměstí Republiky v Havířově se konala dvoudenní akce Den historie pro všechny z doby mušketýrů a francouzského krále. Lidé mohli vidět dvorní tance, rytířské souboje i královský ples.

FM City Fest očekává letos 20 tisíc návštěvníků

Oblíbený hudební festival FM City Fest se letos chystá přepsat své dějiny. Poprvé se uskuteční v novém a mnohem větším areálu. Očekává se až 20 tisíc návštěvníků. A zároveň do města přiveze velké hvězdy ze světové hudební scény.

Na radnici vystoupil světový klavírista Tomáš Kačo, obecenstvo aplaudovalo ve stoje

Obřadní síň Slezskoostravské radnice přivítala v minulém týdnu významného hosta. Za klavír tu usedl jeden z nejuznávanějších českých klavíristů, Tomáš Kačo. Jeho koncert si dokonce vysloužil potlesk ve stoje.

Slezskoostravský Sokol Koblov oslavil 100 let, na programu bylo několik utkání i udílení cen

Slezskoostravský Sokol Koblov oslavil o víkendu významné jubileum. Tělovýchovná jednota funguje v Koblově už rovných sto let. Součástí víkendových oslav bylo hned několik utkání v různých sportech, udílení cen, ale i večerní překvapení.

Hasiči na Stříbrném jezeře pořádali akci k bezpečnému koupání, loni tam v jednom týdnu zasahovali třikrát

Dnes 6:29 | Opava | Libor Běčák

Opavští hasiči byli loni v létě v průběhu jednoho týdne voláni třikrát k tamnímu Stříbrnému jezeru k zásahu u tonoucích. Letos proto před prázdninami uspořádali preventivní akci pro školní mládež a veřejnost.

Na multižánrovém festivalu Slunovrat se prezentovala i Charita Opava

22. června 2024 20:35 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na festivalu Slunovrat se prezentovala i Charita Opava. Nabídla zajímavou přednášku nejen o historii v Kostele svatých Janů.

Návštěvníci festivalu Slunovrat si v Opavě prohlédli běžně nepřístupný Blücherův palác

22. června 2024 20:21 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Do festivalu Slunovrat se zapojily i různé organizace. Například Opavská kulturní organizace zdarma zpřístupnila výstavu Počátky Opavy, město Opava radniční věž a Mendelovo gymnázium si pro návštěvníky připravilo fyzikální a chemické pokusy. Slezské zemské muzeum výjimečně zpřístupnilo Blücherův palác, ve kterém uspořádalo komentované prohlídky.

Skvělá atmosféra, koncerty, besedy, dobré jídlo. Opavu ovládl tradiční multižánrový festival Slunovrat

22. června 2024 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Tisíce lidí se v Opavě každým rokem baví na letním multižánrovém festivalu Slunovrat. Nabízí nejen kvalitní hudbu, ale i kulturu a gastronomii. Na své si tak v historickém centru města přijdou jak dospělí, tak i děti.

Radikální a citlivý k historii. Mezinárodní soutěž na proměnu a využití Bredy má vítěze

20. června 2024 13:32 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

A je rozhodnuto. Odborná mezinárodní porota vybrala vítěze soutěže na proměnu opavského památkově chráněného Obchodního domu Breda. Stal se jím tým sdružení architektonických kanceláří z Brna a Bruselu: Atelier GRAM + OFFICE Kersten Geers + Spolka.

Opavská porodnice uspořádala Den otevřených dveří nejen pro budoucí maminky

19. června 2024 13:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavská porodnice uspořádala tradiční Den otevřených dveří. Nejen budoucí maminky tak měly možnost prohlédnout si všechny prostory, popovídat si s lékaři a asistentkami a zjistit, jaké porodní možnosti nemocnice nabízí.

Do Noci kostelů se v Opavě zapojilo sedm svatostánků. Návštěvníky lákaly na pestrý program
Vydáno 15. června 2024 16:32, Opava, Yvona Fajtová
Také Opava se zapojila do celorepublikové akce Noc kostelů. Lidé tak měli možnost v noční atmosféře navštívit nejen kostely a modlitebny, ale také věže, kláštery, nebo krypty.

V Opavě se do tradiční Noci kostelů zapojilo 7 svatostánků. Ve většině z nich byl připravený i doprovodný program. Většinou šlo o komentované prohlídky. Kostel svatého Vojtěcha na Dolním náměstí letos přesunul hlavní program právě na náměstí.

Jan Pilař, organizátor Noci kostelů, farnost Panny Marie: “Je tak víc otevřený do toho náměstí a to je přesně to, co ta akce má dělat. Nenechávat kostely zavřené, ale otevřít je všem lidem, i těm, kteří by do něho běžně nepřišli. Měli jsme tady postavy světců, kteří jsou uvnitř v kostele někde na obraze nebo na soše, tak jsme je trošku oživili, dělali tady program pro děti. Měli jsme tady sv. Františka, výborná byla slečna Anežka Malá, která hrála svatou Anežku českou. S tou si tady děti mohly postavit kostel, byla tady perfektní Terezie z Lyzie, taková světice z 19. století, její představitelka se vžila do role tak, že ještě teď mluví francouzsky a sedí tam s houfem dětí a dělají růžence.”

Připravena byla i luturgická módní přehlídka, ukázka varhanní hudby a přednáška o historii kostela.

V rámci Noci kostelů si lidé mohli prohlédnout také kostel sv. Hedviky, který je jinak nepřístupný a za drobný příspěvek se dostali i na věž

anketa: návštěvníci Noci kostelů: “Kostel Nanebevzetí Panny Marie na Dolním náměstí a teď jsem navštívil kostel na Hedvice. Bylo to krásné, slyšel jsem i vlastně co říkal pan, co se v tom vyzná, takže jsem slyšel nějaké speciální informace a dozvěděl jsem se něco nového.”
“V letošním roce jsem navštívil tady kostel sv. Hedviky v Opavě, protože není běžně přístupný, jinak do kostelů v Opavě chodím často a velice rád se učastním Noci kostelů.”
“Čtyři, to je čtvrtý kostel. A je to nádhera jako.”
“Ve Skřipově taky máme Noc kostelů, ale jeli jsme se tady podívat, krásné.”

Otevřená byla také konkatedrála Nanebevzetí panny Marie, Minoritský kostel, Kaple povýšení sv. Kříže, kostel Nejsvětější trojice nebo Kostel sv. Jana Nepomuckého v Kylešovicích.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000043573/do-noci-kostelu-se-v-opave-zapojilo-sedm-svatostanku-navstevniky-lakaly-na-pestry-program