Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Tragédie v Opavě: V jezeře se utopil nezletilý mladík. Hasiči cestou k záchraně bourali

Opava |

V Opavě na Stříbrném jezeře se stala ve středu odpoledne tragédie. Topil se tady nezletilý mladík. Po převozu do nemocnice následně zemřel. K události navíc spěchali hasiči s čluny, kteří nedostali v křižovatce přednost a srazili se s osobním autem.

Souhra několika nešťastných událostí s tragickým koncem se odehrála ve středu odpoledne v Opavě. Záchranné složky zalarmovala přibližně v 16:30 hodin zpráva, že ve Stříbrném jezeře se topí mladý školák. Na místo okamžitě vyjeli záchranáři, policisté i hasiči.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Záchranáři byli u pacienta během sedmi minut od převzetí výzvy k zásahu. Šestnáctiletý mladík se při plavání náhle potopil pod hladinu. Délku tonutí záchranáři neznají, v okamžiku jejich příjezdu byl již vytažen na břeh svědky, kteří u něj spolu s policisty zahájili základní resuscitaci. Pacient nejevil známky života a posádky ZZS pokračovaly ve snaze o záchranu rozšířenou resuscitací. Za stálé nepřímé srdeční masáže zajistily dýchací cesty a umělou plicní ventilaci, zahájily nitrožilní podávání léků, použít bylo nutno také defibrilační výboje. Přes veškerou snahu se nedařilo obnovit činnost srdce, záchranáři proto chlapci poskytli přístrojem prováděnou srdeční masáž a zahájili jeho transport do zdravotnického zařízení. Předán byl lékařům urgentního příjmu, a to ve stavu selhání všech základních životních funkcí."

I když lékaři dělali co mohli, v nemocnici následně nezletilý mladík bohužel zemřel. Okolnostmi této tragické události se nyní zabývají opavští kriminalisté. Pomoci mohou také případní svědci, se kterými policisté ještě nemluvili. Mladík měl být na jezeře s partou kamarádů, kteří plavali na paddleboardu.

René Černohorský, mluvčí PČR MSK: "Podle prvotních informací měl mladík z Opavska plavat za kamarády, kdy se jim následně z ničeho nic ztratil z dohledu. Prvotním šetřením nebylo zjištěno cizí zavinění."

Profesionální jednotka hasičů vyjela k události s cisternou Tatra CAS-20, za kterou měla zapojený přívěsný vozík se dvěma malými čluny, cestou ale havarovala. 

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Po nehodě došlo k poškození přívěsu, samotná cisterna vyvázla bez poškození. Hasiči proto vzápětí pokračovali na místo události a následně se zapojili do probíhající resuscitace."
René Černohorský, mluvčí PČR MSK: "22letý řidič z Opavy řídil osobní vozidlo Volkswagen Passat po ulici U Dráhy ve směru ke křižovatce, kterou chtěl projet v přímém směru na zelenou. Přitom neumožnil bezpečný a plynulý průjezd hasičskému vozidlu Tatra s přívěsem, který jel po ulici Rolnická ke stříbrnému jezeru se zapnutým světelným i zvukovým výstražným znamením. Přední částí osobního vozidla narazil do pravého boku přívěsu. Po nehodě hasiči odpojili poškozenou ojnici přívěsu a pokračovali k jezeru, kde se nacházela tonoucí osoba. Po provedení zákroku se řidič na místo dopravní nehody vrátil. Ke zranění osob nedošlo a dechové zkoušky u obou řidičů byly negativní. Celková škoda byla odhadnuta na 820 tisíc korun."
svědek: "Viděl jsem celou nehodu. Borec v autě asi neslyšel sirény a naboural do nich."

Celá událost má bohužel tragický konec, kdy vyhasl život teprve šestnáctiletého mladíka. Možná mohl například v extrémně horkém letním počasí přecenit své síly. Lidem je proto nutné připomenout, aby byli v průběhu léta, nejen u vody, maximálně opatrní. Dbali na dostatečný přísun tekutin a hlavně neplavali do míst, kde může být velká hloubka, pokud se například necítí zdravotně fit nebo mohou dostat křeče. Stejně tak je dobré, aby byli plavci mimo koupaliště na volných vodních plochách nejlépe pod dohledem další osoby. Za poslední roky v opavském jezeře bohužel utonulo během léta už několik lidí. Podle tamních obyvatel jsou také na této vodní ploše v některých místech velmi nebezpečné spodní proudy.

Nahlásit chybu


K tématu

Při srážce dvou aut v Ostravě se zranili čtyři lidé, z toho dvě děti

13. srpna 2023 10:50 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Hasiči, záchranáři a policisté zasahovali v sobotu odpoledne u srážky dvou aut v Ostravě-Kunčicích. Zranili se čtyři lidé, z toho dvě děti. Jedno z aut nedalo přednost při odbočování a po srážce skončilo na střeše.

Muž zemřel po pádu ze čtyřkolky na sjezdovce nedaleko Nového Jičína

14. října 2023 8:37 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Pátek třináctého měl tragický konec pro 44letého muže v novojičínské části Kojetín. Po pádu ze čtyřkolky na sjezdovce Svinec bohužel zemřel. Nehoda povolala do akce všechny složky integrovaného záchranného systému.

88letý řidič osobního auta se srazil u Příbora s dodávkou. Chvíli předtím naboural jiný vůz

30. října 2023 16:35 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Nejprve najel do špatného směru, pak naboural vůz u kruhového objezdu. Později přejel 88letý řidič u Příbora z ničeho nic do protisměru a srazil se s dodávkou, kterou řídil další 81letý senior. Dodávka skončila na střeše a řidiče osobního vozu museli vyprostit hasiči.


Hasiči po dvou dnech zdolali požár těšínských škol, stále ale nacházejí ohniska

Oprava budov střední a základní školy v centru Českého Těšína, které poškodil velký požár, bude trvat několik měsíců. Je možné, že výuka v provizorních prostorech bude trvat po celý nadcházející školní rok.

Nové kotelny, okna a zateplení. Mariánskohorská radnice zvyšuje lidem komfort bydlení

Městský obvod Mariánské Hory a Hulváky dává postupně do pořádku svůj bytový fond. V domech ruší gamata a průtokové ohřívače vody a zřizují nové kotelny. Zvyšuje tak lidem komfort bydlení.

Mohutný požár značně poškodil dvě historické školní budovy v Českém Těšíně

Včera 12:59 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ve středu večer začala hořet střecha Obchodní akademie v Českém Těšíně. I přes veškeré úsilí hasičů se požár rozšířil i na střechu sousední základní školy. Na místo byl proto povolán statik.

Obnova studéneckého zámku pokračuje obřadní síní a vstupním koridorem

Ještě v létě začnou restaurátorské práce v další části studéneckého zámku. Do původní historické podoby se vrátí místnosti, které dnes slouží jako obřadní síň.

Zastávky MHD ozdobily zelené střechy. Radvanice a Bartovice hospodaří s vodou

31. července 2024 13:18 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský městský obvod Radvanice a Bartovice se snaží o co nejkvalitnější veřejný prostor, což je samozřejmě zejména spousta zeleně. Vedení radnice také začalo hospodařit s vodou v krajině a nejnovější projekt zahrnuje zelené střechy na zastávkách hromadné dopravy.

Frýdek-Místek neplánuje zvyšování daně z nemovitosti

Frýdek-Místek nechce zvyšovat daňovou zátěž občanů. Proto se vedení rozhodlo, že nezvýší daň z nemovitosti. Připravilo podklady, které musí schválit ještě zastupitelstvo. Jediné zvýšení zatím provedl celoplošně pouze stát. Město navíc přijde o desítky milionů korun ze sdílených daní.

Policie upozorňuje: u vody nedejte šanci zlodějům a neriskujte zdraví a život

Čas strávený u vody je v létě příjemným osvěžením, ale také možností pro zloděje. Policisté proto v rámci prevence vyrazili i na novojičínský bazén, kde jednak upozorňovali, aby lidé byli na své věci opatrní, a také apelovali na bezpečné koupání.

Ve Vítkovicích se plánuje výstavba nového divadla Mír

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Spící nájemníky v Havířově vylekal výbuch a požár popelnic, svědci mluví o žháři

31. července 2024 12:27 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nejdříve silný výbuch, po kterém hned vyšlehly plameny. Tak popisují požár kontejnerového stání lidé, kteří bydlí v Družstevnické ulici v Havířově. Škodu město vyčíslilo na stovky tisíc korun. Případ řeší policie.

Novojičínská radnice je v péči restaurátorů, obnovují její kamenné prvky

Novojičínská radnice prochází částečnou renovací. Na budově z 16. století restaurátoři opraví kamenné prvky. Téměř půl milionem korun podpoří tyto práce dotace z Ministerstva kultury.

Na Stříbrném jezeře se utkali nadějní plavci ve Slezském poháru a MČR

24. července 2024 19:56 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na Stříbrném jezeře v Opavě se uskutečnil Slezský pohár a Mistrovství ČR v dálkovém plavání v kategoriích mladšího a staršího žactva. Těchto plaveckých závodů se každoročně účastní bezmála 300 plavců z celé ČR.

Stavba nového sběrného dvora běží podle harmonogramu. Hotová bude do listopadu

24. července 2024 19:41 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě-Kylešovicích pokračuje stavba nového sběrného dvora. Vzniká na ploše o velikosti 6 a půl tisíce metrů čtverečních, bude největší ve městě a umožní tak i zpracování velkoobjemového odpadu a suti z domácností.

V Opavě přes léto opravují komunikace a poškozené dlažby a revitalizují zeleň

24. července 2024 19:28 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava prochází různými úpravami. Ve městě se zkrášlují záhony, opravují chodníky, komunikace a poškozené dlažby. Další zastávky městské hromadné dopravy pak chrání ptáky před nárazy do skel nové polepy.

Na Stříbrném jezeře v Opavě se utkali nadějní plavci ve Slezském poháru a MČR

23. července 2024 9:48 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Na Stříbrném jezeře v Opavě se uskutečnil Slezský pohár a Mistrovství ČR v dálkovém plavání v kategoriích mladšího a staršího žactva. Těchto plaveckých závodů se každoročně účastní bezmála 300 plavců z celé ČR.

Stavba nového sběrného dvora v Opavě-Kylešovicích běží podle pláno. Bude největší ve městě

23. července 2024 9:47 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě-Kylešovicích pokračuje stavba nového sběrného dvora. Vzniká na ploše o velikosti 6 a půl tisíce metrů čtverečních, bude největší ve městě a umožní tak i zpracování velkoobjemového odpadu a suti z domácností.

V Opavě-Kateřinkách začne výstavba nového parkoviště. Nabídne 40 míst i zeleň

17. července 2024 15:53 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě přibudou nová parkovací místa. Výstavba parkoviště na zelené ploše bude v nejbližších dnech zahájena na prostranství mezi obchodním centrem Katka a budovou pošty v Kateřinkách.

Tragédie v Opavě: V jezeře se utopil nezletilý mladík. Hasiči cestou k záchraně bourali
Vydáno 10. července 2024 18:55, Opava, Jiří Cileček
V Opavě na Stříbrném jezeře se stala ve středu odpoledne tragédie. Topil se tady nezletilý mladík. Po převozu do nemocnice následně zemřel. K události navíc spěchali hasiči s čluny, kteří nedostali v křižovatce přednost a srazili se s osobním autem.

nehoda hasičů při jízdě k tonoucímu; zdroj foto: TV Polar

Souhra několika nešťastných událostí s tragickým koncem se odehrála ve středu odpoledne v Opavě. Záchranné složky zalarmovala přibližně v 16:30 hodin zpráva, že ve Stříbrném jezeře se topí mladý školák. Na místo okamžitě vyjeli záchranáři, policisté i hasiči.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Záchranáři byli u pacienta během sedmi minut od převzetí výzvy k zásahu. Šestnáctiletý mladík se při plavání náhle potopil pod hladinu. Délku tonutí záchranáři neznají, v okamžiku jejich příjezdu byl již vytažen na břeh svědky, kteří u něj spolu s policisty zahájili základní resuscitaci. Pacient nejevil známky života a posádky ZZS pokračovaly ve snaze o záchranu rozšířenou resuscitací. Za stálé nepřímé srdeční masáže zajistily dýchací cesty a umělou plicní ventilaci, zahájily nitrožilní podávání léků, použít bylo nutno také defibrilační výboje. Přes veškerou snahu se nedařilo obnovit činnost srdce, záchranáři proto chlapci poskytli přístrojem prováděnou srdeční masáž a zahájili jeho transport do zdravotnického zařízení. Předán byl lékařům urgentního příjmu, a to ve stavu selhání všech základních životních funkcí."

I když lékaři dělali co mohli, v nemocnici následně nezletilý mladík bohužel zemřel. Okolnostmi této tragické události se nyní zabývají opavští kriminalisté. Pomoci mohou také případní svědci, se kterými policisté ještě nemluvili. Mladík měl být na jezeře s partou kamarádů, kteří plavali na paddleboardu.

René Černohorský, mluvčí PČR MSK: "Podle prvotních informací měl mladík z Opavska plavat za kamarády, kdy se jim následně z ničeho nic ztratil z dohledu. Prvotním šetřením nebylo zjištěno cizí zavinění."

Profesionální jednotka hasičů vyjela k události s cisternou Tatra CAS-20, za kterou měla zapojený přívěsný vozík se dvěma malými čluny, cestou ale havarovala. 

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Po nehodě došlo k poškození přívěsu, samotná cisterna vyvázla bez poškození. Hasiči proto vzápětí pokračovali na místo události a následně se zapojili do probíhající resuscitace."
René Černohorský, mluvčí PČR MSK: "22letý řidič z Opavy řídil osobní vozidlo Volkswagen Passat po ulici U Dráhy ve směru ke křižovatce, kterou chtěl projet v přímém směru na zelenou. Přitom neumožnil bezpečný a plynulý průjezd hasičskému vozidlu Tatra s přívěsem, který jel po ulici Rolnická ke stříbrnému jezeru se zapnutým světelným i zvukovým výstražným znamením. Přední částí osobního vozidla narazil do pravého boku přívěsu. Po nehodě hasiči odpojili poškozenou ojnici přívěsu a pokračovali k jezeru, kde se nacházela tonoucí osoba. Po provedení zákroku se řidič na místo dopravní nehody vrátil. Ke zranění osob nedošlo a dechové zkoušky u obou řidičů byly negativní. Celková škoda byla odhadnuta na 820 tisíc korun."
svědek: "Viděl jsem celou nehodu. Borec v autě asi neslyšel sirény a naboural do nich."

Celá událost má bohužel tragický konec, kdy vyhasl život teprve šestnáctiletého mladíka. Možná mohl například v extrémně horkém letním počasí přecenit své síly. Lidem je proto nutné připomenout, aby byli v průběhu léta, nejen u vody, maximálně opatrní. Dbali na dostatečný přísun tekutin a hlavně neplavali do míst, kde může být velká hloubka, pokud se například necítí zdravotně fit nebo mohou dostat křeče. Stejně tak je dobré, aby byli plavci mimo koupaliště na volných vodních plochách nejlépe pod dohledem další osoby. Za poslední roky v opavském jezeře bohužel utonulo během léta už několik lidí. Podle tamních obyvatel jsou také na této vodní ploše v některých místech velmi nebezpečné spodní proudy.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000043957/tragedie-v-opave-v-jezere-se-utopil-nezletily-mladik-hasici-cestou-k-zachrane-bourali