Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Opavě se lidé mohli projít centrem města s archeology. Dozvěděli se tak více o historii města

Opava |  | Opavský expres

Celorepublikový projekt Archeologické léto zavítal i do Opavy. Zájemci se tak mohli vydat na komentovanou procházku centrem města s archeology, kterou ukončila návštěva výstavy Počátky Opavy v Obecním domě.

Přes dvě desítky lidí se vydaly na komentovanou procházku centrem Opavy s archeology. V rámci celorepublikové akce Archeologické léto navštívily místa archeologických nálezů a dozvěděly se tak více o historii města, které letos slaví 800 let.

Michal Zezula, ředitel ostravského pracoviště NPÚ: “Předmětem té dnešní vycházky bude procházka po archeologických lokalitách, které byly v minulých letech zkoumány. Budeme mít vytištěny nějaké obrazové materiály s archeologickými situacemi, archeologickými nálezy a vždycky si na tom konkrétním místě k tomu něco řekneme.”

Procházka začínala na Dolním náměstí, které se rekonstruovalo v letech 2003 a 2004 a rekonstrukci předcházel archeologický výzkum.

Michal Zezula, ředitel ostravského pracoviště NPÚ: “Dokumentoval právě tu nejstarší městskou infrastrukturu, různá odvodňovací koryta, nejstarší dlažby, které byly takové jednoduché ve formě kamenného posypu a právě už tehdy byla získána kolekce z takzvaných dendro dat, z těch dendrochronologicky analyzovaných prvků, které nám krásně ukázaly, jak to město se začalo někdy ve 20., 30. letech 13. století rozvíjet. Ta lokace tomu osídlení dala velkou dynamiku.”

Pokračovalo se v pásu, kudy ve středověku až do 19. století vedly hradby a při vycházce se nezapomnělo ani na důležité sakrální stavby.

anketa: návštěvníci Archeologického léta: “Já už chodím třetím rokem a hrozně mě to baví. Vloni jsem dostala před Vánocemi za 10 navštívených míst odměnu a byl to můj nejkrásnější dárek k Vánocům. A co to bylo? Byla to publikace a drobné upomínkové předměty. Já jsem studovala archeologii na U3V v Olomouci, takže mě to baví chodit po památkách. Jsem z Jeseníku a musela jsem vstávat ve 4 hodiny, abych se sem dostala.”
“Chodím skoro na všechny komentované prohlídky, které jsou tady a musím říct, že jsou velkým přínosem a opravdu tady, co dělá ten památkový ústav a byl jsem na té minulé a ta měla vysokou úroveň.”
“Já jsem poprvé na takové prohlídce a moc se těším, protože nejsem rodilý Opavák a mě moc baví objevovat historii Opavy.”

Komentovanou procházku ukončila prohlídka výstavy Počátky Opavy v Obecním domě, která prezentuje předměty, které se vážou k prvním desetiletím města. Jde o výběr nálezů datovaných do první poloviny 13. století.

Michal Zezula, ředitel ostravského pracoviště NPÚ: “Jsou to různé atrefakty, keramické zlomky, kovové předměty, ale třeba i dětské hračky nebo i takový zvláštní hudební nástroj vyrobený z bezového dřeva a jsou tam i rekonstrukce. Návštěvníci se také můžou seznámit s tím, jak se v té době lidé obouvali a oblékali.”

Zájemci o historii se mohou vydat i na komentované prohlídky, které na léto připravila Opavská kulturní organizace OKO.

Kateřina Pelcová, historička a kurátorka, OKO Opava: “Jsme až překvapeni obrovským zájmem o komentované prohlídky a zájem o historii Opavy ze strany návštěvníků. Celkově jsme na červenec a srpen připravili přes dvacítku komentovaných prohlídek. Naši letní nabídku uzavřeme ve čtvrtek 29. srpna prohlídkou kostela sv. Hedviky, která je skvostem a dílem Leopolda Bauera.”

22. srpna se můžete vydat Po stopách opavské šlechty a 27. srpna pak na komentovanou prohlídku kláštera Marianum.

Kateřina Pelcová, historička a kurátorka, OKO Opava: “Žádáme všechny zájemce o komentované prohlídky, aby se rezervovali vždy předem, a to na recepci Obecního domu.”

Každou prázdninovou neděli je také zpřístupněna Švédská kaple, která je jednou ze tří národních kulturních památek Opavy.

Nahlásit chybu


K tématu

Projekt Archeologické léto zavítal i do Opavy. Nabídl komentovanou procházku městem s archeology

15. srpna 2024 12:01 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Celorepublikový projekt Archeologické léto zavítal i do Opavy. Zájemci se tak mohli vydat na komentovanou procházku centrem města s archeology, kterou ukončila návštěva výstavy Počátky Opavy v Obecním domě.

V Opavě vyroste nový sběrný dvůr. Bude největší ve městě

21. září 2023 1:08 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Opava v současné době připravuje výstavbu nového sběrného dvoru. Vyrůst by měl v lokalitě Na Šlofárně na výjezdu z Kylešovic směrem na Komárov.

Opava pořídila záchranářům speciální dýchací přístroj

19. září 2023 15:34 | Opava | Jiří Cileček

Záchranáři v Opavě získali nový speciální dýchací přístroj. Ten už pomáhá se záchranou i péčí o lidské životy. Stál 300 tisíc korun a záchranářům ho pořídilo město Opava.


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Dnes 18:09, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

Hejtman žádá armádu o pomoc s odklizením následků povodní, voda si vyžádala další dva lidské životy

Dnes 17:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V Moravskoslezském kraji nadále probíhá boj s povodněmi, voda stále neopadla. Krajský krizový štáb se proto rozhodl požádat Armádu České republiky o pomoc s odklízecími pracemi.

S velkou vodou nejen z řeky Opavy bojují na Hlučínsku

Dnes 15:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Řeka Opava, která posbírala obrovské množství vody z Jeseníků a podhůří se vybřežila také na Hlučínsku. V Děhylově kulminovala v pondělí ráno ve 3.30 hodin na výšce 618 centimetrů, a od té doby její hladina pomalu klesá. Mnoho oblastí je však zaplaveno.

Policie v Moravskoslezském kraji řeší první případy rabování evakuovaných objektů

Dnes 12:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tvrdé tresty žádá hejtman Moravskoslezského kraje pro všechny, kteří se pokusí parazitovat na povodňovém neštěstí.

Velká voda řádila i ve Frýdku-Místku, město řeší následky

Velká voda se převalila i přes Frýdek-Místek. Díky vodní nádrži Šance ale nebyly následky katastrofální. Město řeší hlavně odklízení povodňového odpadu z cyklostezky a zatopené kolektory. Evakuace obyvatel nutná nebyla.

Na soutoku Odry a Opavy se protrhla hráz, voda zalila Přívoz, jeden most je v ohrožení

Dnes 10:28 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nečekanou pohromu řeší od pondělního dopoledne v Ostravě. Jedna hráz nevydržela a voda zaplavila Přívoz.

Hráz na Odře ve Slezské Ostravě vydržela a voda opadává, nejhorší je situace v Koblově a Antošovicích

Stejně jako většina Ostravy a Moravskoslezského kraje se ani Slezská Ostrava nevyhnula záplavám, souvisejícím s dlouhotrvajícími intenzivními dešti. Zasaženy byly hlavně části Koblov a Antošovice, které přímo sousedí s řekou Odrou. Lidé museli opustit své domovy a několik desítek nemovitostí skončilo pod vodou. Momentálně už hladina Odry ve Slezské Ostravě klesá.

Mladíka na procházce překvapil silný proud, zachránili ho hasiči

Dnes 10:55 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Až s pomocí hasičů se dostal v neděli večer domů mladý muž, kterého v Ostravě zaskočil silný proud vody a neměl dost sil na to, aby ho překonal.

Tiskový brífing krizového štábu k aktuální situaci v Opavě

Dnes 13:29 | Opava | Yvona Fajtová

Jak to aktuálně vypadá v Opavě, to se dozvíte z tiskové konference krizového štábu, která proběhla na Magstrátu města Opavy na Krnovské ulici.

Aktuální ničivé povodně uspíší stavbu přehrady Nové Heřminovy, která ochrání Krnov a Opavu

Dnes 11:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Současná pohroma, která postihla Krnovsko a Opavsko bude patrně pádným argumentem pro zrychlení příprav stavby nové vodní nádrže Nové Heřminovy.

Řeka Opava v Opavě pomalu klesá. Stále probíhají záchranné a likvidační práce

Velká voda v Opavě ustupuje. Řeka Opava kulminovala včera okolo půl 10. večer a postupně odhaluje, co všechno napáchala. Mimo jiné poškodila most v Ratibořské ulici a zničila železniční trať z Opavy do Malých Hoštic, kam kvůli zatopeným silnicích nejezdí ani náhradní doprava.

Řeka Opava v Opavě dál stoupá. Z domovů už vyhnala stovky lidí

Řeka Opava v Opavě už se na několika místech vylila z břehů. Lidé proto museli být evakuováni. Voda také zatopila řadu silnic a třeba z Ostravy se do města dostanete už pouze přes Raduň a Kylešovice.

Řeka Opava v Opavě dál stoupá. Probíhá evakuace obyvatel a zavírají se cesty

Včera 17:17 | Opava | Yvona Fajtová

Řeka Opava v Opavě už se na několika místech vylila z břehů. Proud je tak velký, že hrozí, že se protrhne hráz u městských částí Palhanec a Karlovec. Lidé proto museli být evakuováni. Voda také zatopila řadu silnic a třeba z Ostravy se do města dostanete už pouze přes Raduň a Kylešovice.

V Opavě evakuují tisíce lidí. Řeka Opava je na 3. stupni a hrozí více než stoletá voda

14. září 2024 22:32 | Opava | Yvona Fajtová

V Opavě hrozí více než stoletá voda. Řeka Opava už se místy vylila z břehů a je na 3. stupni povodňové aktivity. Kulminovat by měla kolem 4. hodiny ráno. Město proto vyzvalo obyvatele Kateřinek k evakuaci, zejména těch, kteří bydlí v nižších patrech.

V Opavě pokračuje festival Bezručova Opava. Nabízí koncerty, divadlo, výstavy i unikátní Zahradu světla

14. září 2024 10:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě je v plném proudu multižánrový festival Bezručova Opava. 67. ročník je výjimečný vzhledem k oslavám 800 let města a je tak poctou opavským umělcům.

Opava nabídne lidem speciální edici rumu, Nechala si ji vyrobit k oslavám 800 let města

14. září 2024 10:41 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava si nechala v rámci oslav 800 let od první písemné zmínky o městě vyrobit speciální edici rumu. Má vyváženou chuť a může se tak stát hezkým dárkem jak pro muže, tak pro ženy.

V Opavě se lidé mohli projít centrem města s archeology. Dozvěděli se tak více o historii města
Vydáno 21. srpna 2024 15:54, Opava, Yvona Fajtová
Celorepublikový projekt Archeologické léto zavítal i do Opavy. Zájemci se tak mohli vydat na komentovanou procházku centrem města s archeology, kterou ukončila návštěva výstavy Počátky Opavy v Obecním domě.

Přes dvě desítky lidí se vydaly na komentovanou procházku centrem Opavy s archeology. V rámci celorepublikové akce Archeologické léto navštívily místa archeologických nálezů a dozvěděly se tak více o historii města, které letos slaví 800 let.

Michal Zezula, ředitel ostravského pracoviště NPÚ: “Předmětem té dnešní vycházky bude procházka po archeologických lokalitách, které byly v minulých letech zkoumány. Budeme mít vytištěny nějaké obrazové materiály s archeologickými situacemi, archeologickými nálezy a vždycky si na tom konkrétním místě k tomu něco řekneme.”

Procházka začínala na Dolním náměstí, které se rekonstruovalo v letech 2003 a 2004 a rekonstrukci předcházel archeologický výzkum.

Michal Zezula, ředitel ostravského pracoviště NPÚ: “Dokumentoval právě tu nejstarší městskou infrastrukturu, různá odvodňovací koryta, nejstarší dlažby, které byly takové jednoduché ve formě kamenného posypu a právě už tehdy byla získána kolekce z takzvaných dendro dat, z těch dendrochronologicky analyzovaných prvků, které nám krásně ukázaly, jak to město se začalo někdy ve 20., 30. letech 13. století rozvíjet. Ta lokace tomu osídlení dala velkou dynamiku.”

Pokračovalo se v pásu, kudy ve středověku až do 19. století vedly hradby a při vycházce se nezapomnělo ani na důležité sakrální stavby.

anketa: návštěvníci Archeologického léta: “Já už chodím třetím rokem a hrozně mě to baví. Vloni jsem dostala před Vánocemi za 10 navštívených míst odměnu a byl to můj nejkrásnější dárek k Vánocům. A co to bylo? Byla to publikace a drobné upomínkové předměty. Já jsem studovala archeologii na U3V v Olomouci, takže mě to baví chodit po památkách. Jsem z Jeseníku a musela jsem vstávat ve 4 hodiny, abych se sem dostala.”
“Chodím skoro na všechny komentované prohlídky, které jsou tady a musím říct, že jsou velkým přínosem a opravdu tady, co dělá ten památkový ústav a byl jsem na té minulé a ta měla vysokou úroveň.”
“Já jsem poprvé na takové prohlídce a moc se těším, protože nejsem rodilý Opavák a mě moc baví objevovat historii Opavy.”

Komentovanou procházku ukončila prohlídka výstavy Počátky Opavy v Obecním domě, která prezentuje předměty, které se vážou k prvním desetiletím města. Jde o výběr nálezů datovaných do první poloviny 13. století.

Michal Zezula, ředitel ostravského pracoviště NPÚ: “Jsou to různé atrefakty, keramické zlomky, kovové předměty, ale třeba i dětské hračky nebo i takový zvláštní hudební nástroj vyrobený z bezového dřeva a jsou tam i rekonstrukce. Návštěvníci se také můžou seznámit s tím, jak se v té době lidé obouvali a oblékali.”

Zájemci o historii se mohou vydat i na komentované prohlídky, které na léto připravila Opavská kulturní organizace OKO.

Kateřina Pelcová, historička a kurátorka, OKO Opava: “Jsme až překvapeni obrovským zájmem o komentované prohlídky a zájem o historii Opavy ze strany návštěvníků. Celkově jsme na červenec a srpen připravili přes dvacítku komentovaných prohlídek. Naši letní nabídku uzavřeme ve čtvrtek 29. srpna prohlídkou kostela sv. Hedviky, která je skvostem a dílem Leopolda Bauera.”

22. srpna se můžete vydat Po stopách opavské šlechty a 27. srpna pak na komentovanou prohlídku kláštera Marianum.

Kateřina Pelcová, historička a kurátorka, OKO Opava: “Žádáme všechny zájemce o komentované prohlídky, aby se rezervovali vždy předem, a to na recepci Obecního domu.”

Každou prázdninovou neděli je také zpřístupněna Švédská kaple, která je jednou ze tří národních kulturních památek Opavy.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000044518/v-opave-se-lide-mohli-projit-centrem-mesta-s-archeology-dozvedeli-se-tak-vice-o-historii-mesta