Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na Opavské míli padl další rekord. Tentokrát v počtu závodníků

Opava |  | Opavský expres

Opava si opět po roce užila běžecký svátek. Uskutečnil se tam tradiční závod na 1609 metrů Opavská míle. Běželi jak dospělí, tak i děti a také hendikepovaní a elitní běžci.

Na start tradičního běžeckého závodu Opavská míle se letos postavil rekordní počet běžců, více než 1400 závodníků. Cílem je 1609 účastníků. Běžel se už 12. ročník.

Jiří Sýkora, organizátor Opavské míle: “Je 39 kategorií včetně vozíčkářů, tělesně postižených, máme tu dokonce jednoho slepce a v podstatě přijela všechna elita milářská z republiky, protože se na ten závod těší, je to jejich poslední start a mají z toho radost tady.”

Trať vedla jako vždy po Olomoucké ulici od restaurace Split ke kouli na Horním náměstí.

J
iří Sýkora, organizátor Opavské míle: “To je jougal od Splitu ke kouli a měří to 1609 metrů, je to trať certifikovaná, ale protože je trošku z kopce, asi necelých 7 metrů, tak to nemůže být oficiálně uznaný třeba český rekord nebo světový rekord. Když bysme nebrali ten sklon trati, tak je to čtvrtá nejrychlejší míle na světě.”

Jakub Dudycha, atlet reprezentace ČR: “Já už jsem se sem vydal loni, závod mě chytl, líbila se mi atmosféra tady, takže letos jsem se rozhodl, že pojedu znovu a pokusím se překonat ten loňský výkon. To je 4.05. Myslím, že to je nejkvalitněji obsazený závod v republice.”
Filip Sasínek, atlet reprezentace ČR: “Já jsem tu byl loni poprvé a úplně mě to nadchlo. Konkurence je velká, samozřejmě chceme běžet všichni rychle a Honza Fryš, mistr republiky na 1500 , takže s ním očekávám velký souboj. Je to vlastně skoro kvalitnější ne MČR.”

Poté, co se všichni rozcvičili a protáhli, bylo odstartováno.

Loňský rekord Opavské míle, který je 3:55 letos překonán nebyl. První doběhl do cíle český reprezentant Filip Sasínek s časem 3:59.

Filip Sasínek, atlet reprezentace ČR: “Ta ulice je samozřejmě dlouhá a trošku na tu mentalitu je to těžké, ale běželo se skvěle. Je to poslední závod sezony, takže jsem to napálil a vlezl jsem se pod 4 minuty, jsem strašně spokojený.”

První ženou v cíli byla česká reprezentantka Diana Mezuliániková

Diana Mezuliáníková, atletka reprezentace ČR: “Docela mě překvapilo, jak příjemné to bylo, vítr foukal do zad, počasí skvělé, takže to šlo tak nějak hladce.Jsem rád, že to vyšla, skvělá atmosféra, myslím, že pro běžce skvělý zážitek.”
Michal Kokošek (ANO), náměstek primátora Opavy: “Perfektní akce, podívejte, kolik je tu lidí kolem nás a musím říct, že organizátoři předvedli perfektní start závodu, já jsem samozřejmě běžel pro svoji čest, uběhl jsem to, což bylo hlavní a dostal jsem parádní medaili, takže jsem spokojený.L
Luboš Tryzna, zástupce primátora města Liptovský Mikuláš: “Já jsem nesmírně rád a jsem šťastný, že jsem se mohl zůčastnit běhu Opavská míle, protože Opavu mám velmi rád a je strašně blízká mému srdci a velmi rád sem jezdím. Mě nesmírně těší spolupráce mezi Liptovským mikulášem a Opavou.”
Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Já mám dneska velkou radost, protože právě před chvíli doběhli poslední běžci, Běží i naše partnerská města, která tady taky máme, takže z toho mám velkou radost a vidíte to na tom náměstí. Všichni si to užili, vyšlo nám počasí a velké poděkování Jirkovi Sýkorovi, který je zakladatelem tohoto krásného závodu, mimochodem, který není žádný takový jiný v ČR a vlastně Jirka je do dneška držitelem rekordu ČR, takže právě on, který to založil, může být hrdý na to, co tady dokázal a kolik lidí dokázal rozpohybovat.”

Závod měl i charitativní podtext. Část peněz ze startovného organizátoři věnují Základní škole a Praktické škole Slezského odboje, kde se vzdělávají zdravotně postižené děti.

Nahlásit chybu


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Včera 19:14, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region i po několika dnech sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

Bez přehrad by v centru Ostravy byly při letošní povodni dva metry vody

Dnes 12:49 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost Povodí Odry nastínila situaci, která by nastala, pokud by řeky v Beskydech a pod Jeseníky neregulovaly přehradní nádrže. Voda v centru Ostravy by dosahovala až po nádraží Ostrava střed a na náměstí TGM nebo u radnice na Prokešově náměstí by byla její hloubka kolem 2 metrů.

Vytopená dětská školička ve Frýdku-Místku vysouší zdi fény na vlasy

Spodní voda vyplavila ve Frýdku-Místku i malou dětskou školičku. Ta je nyní mimo provoz, sčítá škody a řeší opravy. Kvůli nedostatku vysoušečů si ženy ve skupině poradily jinak. Zároveň vyhlásily netradiční sbírku na novou dlažbu.

Vyplavený Bohumín si prohlédl prezident Petr Pavel

Dnes 13:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ve středu dopoledne přijel do zaplaveného Bohumína prezident Petr Pavel. Na krizovém štábu se zajímal o aktuální povodňovou situaci, následně vyrazil do terénu, aby si prohlédl zaplavené lokality.

Zrekonstruované tenisové kurty spláchla v Českém Těšíně velká voda

Hned poté, co velká záplavová vlna opadla, pustili se lidé do úklidu a zjišťování škod, které napáchala. Například v Českém Těšíně zničila kompletně celý areál tenisových kurtů, které před nedávnem prošel nákladnou rekonstrukcí.

Havířovské technické služby vyrazily s pomocí těžce zasaženému Krnovu

Havířovské technické služby neřeší jen následky, které napáchala voda ve městě, ale jsou i solidární. S technikou a humanitární pomocí se nabídli zcela zničenému Krnovu. Ve městě budou odklízet následky, dokud to bude potřeba.

Povodňová situace v MSK se uklidňuje, s úklidem pomáhají i vězni

Dnes 9:17 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Povodňová komise Moravskoslezského kraje odvolala velkou část vyhlášených povodňových aktivit. Už jen obce s rozšířenou působností Opava a Hlučín jsou na 3. stupni povodňové aktivity. Všude jinde už není ani druhý stupeň, na těchto místech povodně skončily.

Novojičínská Charita naplní kufr a jezdí pomáhat na sever regionu

Velká voda přímo v Novém Jičíně výraznou škodu nenapáchala, pomoc zdejší Charity tak směřuje do oblasti Krnovska a Bohumína. Lidem vezou potraviny, čistící prostředky, ale i slova útěchy a podpory.

Dialyzační středisko v Bohumíně vyplaveno, o pacienty se starají náhradní pracoviště

Dnes 9:08 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dialyzační středisko a nefrologická ambulance B. Braun Avitum v areálu Bohumínské městské nemocnice přerušily kvůli zaplaveným prostorám provoz. Všech 43 pacientů je nyní v péči šesti náhradních středisek.

Zaplavené silnice se postupně uvolňují, v kraji platí několik omezení

Dnes 8:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Počet dopravních omezení a uzavírek kvůli záplavám se průběžně snižuje v souvislosti s opadáváním vody a postupujícími úklidovými pracemi.

Voda mizí z ulic a lidé v Opavě tak začali s velkým úklidem. Všude jsou hromady zničených věcí

Voda z ulic Opavy ustupuje a lidé začali s velkým úklidem. Nejsou v tom sami. Ve městě se strhla velká solidarita a pomáhá, kdo může. Zřízena byla také centra s materiálovou pomocí. Jedno z nich funguje přímo v Kateřinkách, kde voda zatopila celé sídliště a stále tam nefunguje elektřina.

V Opavě mapují škody způsobené extrémní povodní. S odklízením následků by měli pomoct i vojáci

16. září 2024 20:32 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Extrémní povodeň, která se prohnala Opavou, za sebou zanechá obrovské škody. Ty se budou mapovat postupně s tím, jak bude voda opadat. S odklízením následků by pak měla pomoci i armáda.

Řeka Opava v Opavě pomalu klesá. Stále probíhají záchranné a likvidační práce

16. září 2024 14:56 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Velká voda v Opavě ustupuje. Řeka Opava kulminovala včera okolo půl 10. večer a postupně odhaluje, co všechno napáchala. Mimo jiné poškodila most v Ratibořské ulici a zničila železniční trať z Opavy do Malých Hoštic, kam kvůli zatopeným silnicích nejezdí ani náhradní doprava.

Tiskový brífing krizového štábu k aktuální situaci v Opavě

16. září 2024 13:29 | Opava | Yvona Fajtová

Jak to aktuálně vypadá v Opavě, to se dozvíte z tiskové konference krizového štábu, která proběhla na Magstrátu města Opavy na Krnovské ulici.

Řeka Opava v Opavě dál stoupá. Z domovů už vyhnala stovky lidí

15. září 2024 18:46 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Řeka Opava v Opavě už se na několika místech vylila z břehů. Lidé proto museli být evakuováni. Voda také zatopila řadu silnic a třeba z Ostravy se do města dostanete už pouze přes Raduň a Kylešovice.

Řeka Opava v Opavě dál stoupá. Probíhá evakuace obyvatel a zavírají se cesty

15. září 2024 17:17 | Opava | Yvona Fajtová

Řeka Opava v Opavě už se na několika místech vylila z břehů. Proud je tak velký, že hrozí, že se protrhne hráz u městských částí Palhanec a Karlovec. Lidé proto museli být evakuováni. Voda také zatopila řadu silnic a třeba z Ostravy se do města dostanete už pouze přes Raduň a Kylešovice.

Na Opavské míli padl další rekord. Tentokrát v počtu závodníků
Vydáno 14. září 2024 10:22, Opava, Yvona Fajtová
Opava si opět po roce užila běžecký svátek. Uskutečnil se tam tradiční závod na 1609 metrů Opavská míle. Běželi jak dospělí, tak i děti a také hendikepovaní a elitní běžci.

Na start tradičního běžeckého závodu Opavská míle se letos postavil rekordní počet běžců, více než 1400 závodníků. Cílem je 1609 účastníků. Běžel se už 12. ročník.

Jiří Sýkora, organizátor Opavské míle: “Je 39 kategorií včetně vozíčkářů, tělesně postižených, máme tu dokonce jednoho slepce a v podstatě přijela všechna elita milářská z republiky, protože se na ten závod těší, je to jejich poslední start a mají z toho radost tady.”

Trať vedla jako vždy po Olomoucké ulici od restaurace Split ke kouli na Horním náměstí.

J
iří Sýkora, organizátor Opavské míle: “To je jougal od Splitu ke kouli a měří to 1609 metrů, je to trať certifikovaná, ale protože je trošku z kopce, asi necelých 7 metrů, tak to nemůže být oficiálně uznaný třeba český rekord nebo světový rekord. Když bysme nebrali ten sklon trati, tak je to čtvrtá nejrychlejší míle na světě.”

Jakub Dudycha, atlet reprezentace ČR: “Já už jsem se sem vydal loni, závod mě chytl, líbila se mi atmosféra tady, takže letos jsem se rozhodl, že pojedu znovu a pokusím se překonat ten loňský výkon. To je 4.05. Myslím, že to je nejkvalitněji obsazený závod v republice.”
Filip Sasínek, atlet reprezentace ČR: “Já jsem tu byl loni poprvé a úplně mě to nadchlo. Konkurence je velká, samozřejmě chceme běžet všichni rychle a Honza Fryš, mistr republiky na 1500 , takže s ním očekávám velký souboj. Je to vlastně skoro kvalitnější ne MČR.”

Poté, co se všichni rozcvičili a protáhli, bylo odstartováno.

Loňský rekord Opavské míle, který je 3:55 letos překonán nebyl. První doběhl do cíle český reprezentant Filip Sasínek s časem 3:59.

Filip Sasínek, atlet reprezentace ČR: “Ta ulice je samozřejmě dlouhá a trošku na tu mentalitu je to těžké, ale běželo se skvěle. Je to poslední závod sezony, takže jsem to napálil a vlezl jsem se pod 4 minuty, jsem strašně spokojený.”

První ženou v cíli byla česká reprezentantka Diana Mezuliániková

Diana Mezuliáníková, atletka reprezentace ČR: “Docela mě překvapilo, jak příjemné to bylo, vítr foukal do zad, počasí skvělé, takže to šlo tak nějak hladce.Jsem rád, že to vyšla, skvělá atmosféra, myslím, že pro běžce skvělý zážitek.”
Michal Kokošek (ANO), náměstek primátora Opavy: “Perfektní akce, podívejte, kolik je tu lidí kolem nás a musím říct, že organizátoři předvedli perfektní start závodu, já jsem samozřejmě běžel pro svoji čest, uběhl jsem to, což bylo hlavní a dostal jsem parádní medaili, takže jsem spokojený.L
Luboš Tryzna, zástupce primátora města Liptovský Mikuláš: “Já jsem nesmírně rád a jsem šťastný, že jsem se mohl zůčastnit běhu Opavská míle, protože Opavu mám velmi rád a je strašně blízká mému srdci a velmi rád sem jezdím. Mě nesmírně těší spolupráce mezi Liptovským mikulášem a Opavou.”
Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Já mám dneska velkou radost, protože právě před chvíli doběhli poslední běžci, Běží i naše partnerská města, která tady taky máme, takže z toho mám velkou radost a vidíte to na tom náměstí. Všichni si to užili, vyšlo nám počasí a velké poděkování Jirkovi Sýkorovi, který je zakladatelem tohoto krásného závodu, mimochodem, který není žádný takový jiný v ČR a vlastně Jirka je do dneška držitelem rekordu ČR, takže právě on, který to založil, může být hrdý na to, co tady dokázal a kolik lidí dokázal rozpohybovat.”

Závod měl i charitativní podtext. Část peněz ze startovného organizátoři věnují Základní škole a Praktické škole Slezského odboje, kde se vzdělávají zdravotně postižené děti.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000044891/na-opavske-mili-padl-dalsi-rekord-tentokrat-v-poctu-zavodniku