Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Veletrh povolání pomáhá školákům rozhodnout se kam dál. Představily se na něm školy i firmy

Opava |  | Opavský expres

Víceúčelová hala v Opavě patřila tradičnímu Veletrhu povolání. Žákům základních škol se na něm představily střední školy a odborná učiliště nejen z Opavska, ale i MS kraje a nechyběly ani specifické obory z jiných koutů ČR.

Už od roku 2019 v Opavě probíhá Veletrh povolání, který je určen žákům základních škol z Opavska. Jeho výhodou je, že spolu se středními školami a odbornými učilišti se na něm ne jednom místě prezentují i zaměstnavatelé.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Děti, které končí na ZŠ, tak ještě nemají přehled, znalosti a vůbec si nedovedou představit co některé obory znamenají a tady je jedinečná příležitost si to vyzkoušet. Vlastně se můžou podívat, co je pro ně zajímavé, co by je bavilo a mají i tu návaznost. To znamená, mohou se tady podívat na firmu, kde třeba mohou skončit, která se jim líbí.”
Petra Ballová, ředitelka, Úřad práce ČR – Kontaktní pracoviště Opava: “Je vlastně ideální, aby dítě samo nahlédlo, co který obor obnáší, zda má pro něj ty správné předpoklady a vedle vystavujících středních škol jsou zde i zaměstnavatelé, kde tu vystudovanou profesi potom může uplatnit v reálu a může se s těmi firmami domluvit co to obnáší, co ten člověk dělá, za jakých platových podmínek.”

Děti z Vítkovska a Hlučínska na veletrh vozily sběrné autobusy.

Petra Ballová, ředitelka, Úřad práce ČR – Kontaktní pracoviště Opava: “Návštěvnost je obrovská a zvyšuje se, protože minulý rok se nám podařilo hodně zacílit i na rodiče, takže odpoledne tady chodili rodiče se svými dětmi.”
Lukáš Pavelek, předseda, OHK Opava: “Je důležité, že ty firmy postupně opravdu přechází na ten model, který jsme nastavili a to je to, že se prezentuje hlavně ten obor a to zaměstnání, které firmy požadují. Zpětných ohlasů je celá řada, hlavně od škol, kde se nám daří momentálně plnit odborné obory a vzdělávání a samozřejmě i od firem, kde už se postupně po těch letech dostávají ti první studenti, kteří už navštívili náš veletrh, vybrali si skutečně to své povolání.”
anketa: vystavovatelé: “My tady máme tři obory. Máme tady praktickou sestru, předškolní a mimoškolní pedagogiku, pedagogické lyceum. Na škole máme hodné učitele, máme hodného ředitele, který nás pouští na hodně akcí, většinou se snažíme být všude, jezdíme po různých soutěžích, jsem tam spokojená.”
“Žáky zaujímáme hlavně tady našimi ukázkami, třeba resuscitace nebo odběry krve, tedy jen na panně a snažíme se ať to je zajímavé ať si zkusí i něco z praxe a říkáme jim hlavně naše zážitky.”
“U nás na Slezském gymnáziu jsme velmi akční a srdečné prostředí. Třešničkou na dortu je určitě spoustu projektů, které najdete na našich webových stránkách. Kromě projektů máme spoustu erasmu, ale i dalších aktivit, také přípravné kurzy, které jsou potom třeba na medicínské obory, certifikáty jazykové a další věci, takže u nás si studenti určitě vyberou.”
“Městská policie je zástupce zaměstnavatelů, patříme pod město Opava a seznamujeme budoucí uchazeče o zaměstnání s prací strážníka. Říkáme jim, že není důležitý obor, který vystudují, ale základ je maturitní zkouška. V letošním roce máme pro ně připravené bannery, můžou se vyfotit s nějakou cedulkou, třeba uniforma je sexy a podobně a máme tady na ukázku měřič rychlosti radaru a měřič alkoholu v dechu.”
anketa: žáci ZŠ: “Já bych šel asi na Kolofík, protože mě zajímá víc technika a tak. Taťka má vlastně i rodinnou firmu, takže bych tam mohl pokračovat.”
“Já asi půjdu na zdravotní školu jako ošetřovatel a pak půjdu pracovat na záchrannou službu jako řidič. Jako už jsem k tomu vedený od malička, taťka je hasič, takže my to máme v genech to zachraňování.”
“Já bych chtěla jít na obchodní akademii v Opavě nebo na soukromou podnikatelku taky v Opavě. Tam je něco co mě baví. mě tak baví podnikání nebo něco o co se zajímám, takže asi to.”

Veletrh povolání pořádá Okresní hospodářská komora společně s Úřadem práce pod záštitou města Opavy.

Nahlásit chybu


K tématu

Víceúčelovou halu v Opavě zaplnili žáci ZŠ. Veletrh povolání pomáhá školákům rozhodnout se kam dál

15. října 2024 16:00 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Víceúčelová hala v Opavě patřila tradičnímu Veletrhu povolání. Žákům základních škol se na něm představily střední školy a odborná učiliště nejen z Opavska, ale i MS kraje a nechyběly ani specifické obory z jiných koutů ČR.

Víceúčelová hala v Opavě patřila Veletrhu povolání. Představilo se na něm více než 100 firem a středních škol

21. října 2023 13:15 | Opava | Yvona Fajtová

Víceúčelová hala v Opavě se proměnila ve Veletrh povolání. Žáci 9. tříd základních škol tak měli jedinečnou možnost se na jednom místě seznámit nejen se středními školami, ale i zaměstnavateli na Opavsku.

Mistři z Opavy poprvé v historii hostili All-Star Game. Utkání basketbalových hvězd nabídlo skvělou show

27. března 2024 9:20 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Víceúčelová hala v Opavě v sobotu praskala ve švech. Vůbec poprvé se tady hrálo basketbalové utkání hvězd. V týmu Východu nechyběli opavští hráči Šimon Puršl, Jakub Šiřina a Jakub Mokráň.


Velká voda způsobila milionové škody na rozestavěném zimním stadionu v Opavě

Včera 17:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zářijová ničivá povodeň se dotkla nejen náhradní ledové plochy v Městských sadech, ale také zimního stadionu na Zámeckém okruhu, který prochází kompletní rekonstrukcí. Škody po záplavách byly vyčísleny na 6 a půl milionů korun.

Ostrava ocenila strážníky za povodně. Někteří pamatují i záplavy v roce 1997

Vedení Ostravy a městské policie ocenilo strážníky za perfektní službu v průběhu povodní, kdy se podíleli na mnoha nejrůznějších činnostech od evakuací, až po řízení dopravy. Někteří už v uniformě městského policisty zažili i záplavy v roce 97. Oceňována byla také služební věrnost.

Na havířovském koupališti se staví fotovoltaika, město si slibuje úsporu i konec výpadků elektřiny

Na střechách budov v areálu havířovského koupaliště se staví fotovoltaika. Město věří, že díky panelům ušetří a hlavně vyřeší problém s přetížením a výpadky elektřiny.

Jezero v karvinském parku Boženy Němcové je opět plné ryb, přibyly skoro tři tuny

Jezero v karvinském zámeckém parku Boženy Němcové je opět plné ryb. Místní rybáři s finančním přispěním města do něho nasadili skoro tři tuny kaprů, amurů a línů.

Vážná nehoda v Dolní Moravici, řidič nedal přednost, spolujezdkyně se zranila a byla v ohrožení života

Včera 11:53 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Bruntálští kriminalisté vyšetřují vážnou dopravní nehodu, která se stala v úterý 15. října v obci Dolní Moravice. Řidič osobního vozidla Mazda podle policie nezastavil na křižovatce a nedal přednost automobilu Volkswagen jedoucímu po hlavní silnici. Při střetu byla vážně zraněna spolujezdkyně, která zůstala zaklíněna ve vozidle.

Videomapping na novou fasádu Bredy připomněl historii Opavy, která letos slaví 800 let

Včera 17:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Veškeré akce spojené s Bredou mají u Opavanů velký ohlas. Ukázaly to nejen komentované prohlídky, ale i promítání na fasádu bývalého obchodního domu. Poslední videomapping proběhl v rámci oslav 800 let od první písemné zmínky o městě.

Primátor Karviné se setkal s teenagery i seniory, zajímal se o jejich pohled na dění ve městě

15. října 2024 17:09 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Každoročně se vedení Karviné setkává s nejstarší generací obyvatel, aby je seznámil s tím, co nového se v Karviné chystá a také se zajímal o to, co je trápí a co řeší. Letos se také setkal i se členy Mládežnické rady. I s nimi debatoval o dění ve městě.

Úprava čistírny odpadních vod za dvacet milionů umožní napojit další domy

Čistírna odpadních vod v Čeladné byla uvedena do provozu v roce 1992. Modernizace, která byla letos v září zahájena, je její třetí úpravou. Rekonstrukci si vyžádala nutnost rozšířit její kapacitu.

Studénka se dočká klíčové stavby, začne na jaře příštího roku

Na jaře příštího roku začne stavba podjezdu pod železniční tratí v Nádražní ulici ve Studénce. Stane se tak zhruba 10 let po té, co zde došlo k tragické srážce kamionu a Pendolina.

Mobilní hospic Ondrášek v Ostravě-Zábřehu se o klienty stará už 20 let

15. října 2024 14:47 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Domácí paliativní péče. Nevyléčitelně nemocným umožňuje důstojné dožití doma, ve známém prostředí a mezi blízkými. Právě tuto formu péče už 20 let poskytuje také mobilní hospic Ondrášek.

Zářijová povodeň zpozdí stavbu zimního stadionu v Opavě. Voda přesahovala stavební jámy

Zářijová ničivá povodeň se dotkla nejen náhradní ledové plochy v Městských sadech, ale také zimního stadionu na Zámeckém okruhu, který prochází kompletní rekonstrukcí. Škody po záplavách byly vyčísleny na 6 a půl milionu korun.

Víceúčelovou halu v Opavě zaplnili žáci ZŠ. Veletrh povolání pomáhá školákům rozhodnout se kam dál

15. října 2024 16:00 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Víceúčelová hala v Opavě patřila tradičnímu Veletrhu povolání. Žákům základních škol se na něm představily střední školy a odborná učiliště nejen z Opavska, ale i MS kraje a nechyběly ani specifické obory z jiných koutů ČR.

Knihovna města Opavy má nové teens oddělení. Slouží pro vzdělávání i zábavu

14. října 2024 9:21 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Knihovna města Opavy má nové teens oddělení. Vzniklo rekonstrukcí nevyužívaných prostor bývalé internetové učebny v prvním patře hlavní budovy, otevřeno je od října a už si sem našli cestu nejen náctiletí.

Povodeň se nevyhnula ani opavské Charitě. Voda vytopila chráněné bydlení i byty a domy zaměstnanců

12. října 2024 20:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Velká voda, která se prohnala Opavou, napáchala značné škody i Charitě Opava. Voda zaplavila například dům chráněného bydlení U Trojice a vyplavila i byty nebo domy řady zaměstnanců a jejich příbuzných.

Knihovna Petra Bezruče v Opavě zřídila Teens klub. Poskytuje zázemí pro setkávání, studium i zábavu

12. října 2024 19:35 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Knihovna města Opavy má nové teens oddělení. Vzniklo rekonstrukcí nevyužívaných prostor bývalé internetové učebny v prvním patře hlavní budovy, otevřeno je od října a už si sem našli cestu nejen náctiletí.

Veletrh povolání pomáhá školákům rozhodnout se kam dál. Představily se na něm školy i firmy
Vydáno 16. října 2024 17:21, Opava, Yvona Fajtová
Víceúčelová hala v Opavě patřila tradičnímu Veletrhu povolání. Žákům základních škol se na něm představily střední školy a odborná učiliště nejen z Opavska, ale i MS kraje a nechyběly ani specifické obory z jiných koutů ČR.

Už od roku 2019 v Opavě probíhá Veletrh povolání, který je určen žákům základních škol z Opavska. Jeho výhodou je, že spolu se středními školami a odbornými učilišti se na něm ne jednom místě prezentují i zaměstnavatelé.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Děti, které končí na ZŠ, tak ještě nemají přehled, znalosti a vůbec si nedovedou představit co některé obory znamenají a tady je jedinečná příležitost si to vyzkoušet. Vlastně se můžou podívat, co je pro ně zajímavé, co by je bavilo a mají i tu návaznost. To znamená, mohou se tady podívat na firmu, kde třeba mohou skončit, která se jim líbí.”
Petra Ballová, ředitelka, Úřad práce ČR – Kontaktní pracoviště Opava: “Je vlastně ideální, aby dítě samo nahlédlo, co který obor obnáší, zda má pro něj ty správné předpoklady a vedle vystavujících středních škol jsou zde i zaměstnavatelé, kde tu vystudovanou profesi potom může uplatnit v reálu a může se s těmi firmami domluvit co to obnáší, co ten člověk dělá, za jakých platových podmínek.”

Děti z Vítkovska a Hlučínska na veletrh vozily sběrné autobusy.

Petra Ballová, ředitelka, Úřad práce ČR – Kontaktní pracoviště Opava: “Návštěvnost je obrovská a zvyšuje se, protože minulý rok se nám podařilo hodně zacílit i na rodiče, takže odpoledne tady chodili rodiče se svými dětmi.”
Lukáš Pavelek, předseda, OHK Opava: “Je důležité, že ty firmy postupně opravdu přechází na ten model, který jsme nastavili a to je to, že se prezentuje hlavně ten obor a to zaměstnání, které firmy požadují. Zpětných ohlasů je celá řada, hlavně od škol, kde se nám daří momentálně plnit odborné obory a vzdělávání a samozřejmě i od firem, kde už se postupně po těch letech dostávají ti první studenti, kteří už navštívili náš veletrh, vybrali si skutečně to své povolání.”
anketa: vystavovatelé: “My tady máme tři obory. Máme tady praktickou sestru, předškolní a mimoškolní pedagogiku, pedagogické lyceum. Na škole máme hodné učitele, máme hodného ředitele, který nás pouští na hodně akcí, většinou se snažíme být všude, jezdíme po různých soutěžích, jsem tam spokojená.”
“Žáky zaujímáme hlavně tady našimi ukázkami, třeba resuscitace nebo odběry krve, tedy jen na panně a snažíme se ať to je zajímavé ať si zkusí i něco z praxe a říkáme jim hlavně naše zážitky.”
“U nás na Slezském gymnáziu jsme velmi akční a srdečné prostředí. Třešničkou na dortu je určitě spoustu projektů, které najdete na našich webových stránkách. Kromě projektů máme spoustu erasmu, ale i dalších aktivit, také přípravné kurzy, které jsou potom třeba na medicínské obory, certifikáty jazykové a další věci, takže u nás si studenti určitě vyberou.”
“Městská policie je zástupce zaměstnavatelů, patříme pod město Opava a seznamujeme budoucí uchazeče o zaměstnání s prací strážníka. Říkáme jim, že není důležitý obor, který vystudují, ale základ je maturitní zkouška. V letošním roce máme pro ně připravené bannery, můžou se vyfotit s nějakou cedulkou, třeba uniforma je sexy a podobně a máme tady na ukázku měřič rychlosti radaru a měřič alkoholu v dechu.”
anketa: žáci ZŠ: “Já bych šel asi na Kolofík, protože mě zajímá víc technika a tak. Taťka má vlastně i rodinnou firmu, takže bych tam mohl pokračovat.”
“Já asi půjdu na zdravotní školu jako ošetřovatel a pak půjdu pracovat na záchrannou službu jako řidič. Jako už jsem k tomu vedený od malička, taťka je hasič, takže my to máme v genech to zachraňování.”
“Já bych chtěla jít na obchodní akademii v Opavě nebo na soukromou podnikatelku taky v Opavě. Tam je něco co mě baví. mě tak baví podnikání nebo něco o co se zajímám, takže asi to.”

Veletrh povolání pořádá Okresní hospodářská komora společně s Úřadem práce pod záštitou města Opavy.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000045500/veletrh-povolani-pomaha-skolakum-rozhodnout-se-kam-dal-predstavily-se-na-nem-skoly-i-firmy