Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Budoucí cukráři z celého MSK se v Opavě utkali v soutěži o nejlepší dezert á la dubajská čokoláda

Opava |

Mladí cukráři se v Opavě utkali v tradiční soutěži Marlenka cup. Letos se uskutečnil už 8. ročník a zájem byl opět velký.

Dubajská čokoláda. Tak znělo zadání letošního ročníku Marlenka cupu. O nejlepší dezert ala dubajská čokoláda se utkalo 14 budoucích cukrářů ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Soutěž tradičně pořádala Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola v Opavě.

Martin Ruský, ředitel SŠHS a VOŠ Opava: “Soutěží celkem 14 žáků, z každé školy dvojice. Je přípravná část, kdy se žáci připravují na vlastní pódiové vystoupení, to je právě v prostorách, ve kterých se nalézáme a přivezou si sebou polotovary, které si vyhotoví, protože cukrařina je obor náročný a dlouhý, nestihli by jsme to v jednom dni a potom nahoře je čeká pódiové vystoupení, kde mají čas a kde si dokonce při svém vystoupení mohou zvolit hudbu, aby se jim lépe pracovalo.”

Na pódiové vystoupení měli soutěžící 40 minut. Všichni to v daném čase zvládli. Důležité bylo, aby dubajská čokoláda obsahovala vše, co do ní patří. Za každou chybějící surovinu se jim strhávaly body.

anketa: soutěžící žáci: “Já jsem udělal dubajskou perlu, je v něm co je v dubajské čokoládě, pistáciový vklad a pražská šlehaná šlehačka, Já jsem nebyl nervózní, takže jenom teď jsem nervózní. Já jsem s tím spokojený.”
“Mohlo to být lepší vzhledem k tomu, že jsem měla problém s troubou na crumble, která mi nepekla, takže to mohlo být lepší a moc nejsem spokojená s čokolácou, že jsem ji mohla udělat líp a hezčí a dělala jsem kakaové sable s pistáciovou křupavou vrstvou a sezamovým krémem.”
“Dubajská čokoláda je o tom, že tam jsou ty nudle, takže aby to křuplo, takže jsem tady osmažila nudle a pak jsem to zamíchala s pistáciovou pastou a sezamovou pastou. To jsem nakombinovala s čokoládovým sladem, aby to bylo i s tou čokoládou a dala do tartaletky, aby mi to udělalo takovou pěknou misku. Mám radost, myslela jsem si, že to nestihnu, ale stihla jsem to.”
Eliška Dernerová, předsedkyně odborné poroty: “Máme v zadání á la dubajská čokoláda dezert, aby z toho byl, takže celá ta škála co už můžete vidět je poměrně zajímavě zpracovaná. Každý máme 100 bodů, 50 bodů je na chuť, zbytek je příprava, práce, inovace, čistota pracoviště a odborná prezentace.”
Nšan Avetisjan, generální ředitel, Marlenka: “Tento ročník je zajímavé téma, je to asi celosvětový trend, dubajská čokoláda. Je to fajn, že se snaží držet trošku těch i moderních trendů, takže každý se na to může podívat na youtube živě, ale je to v dobrém duchu, nevidím žádnou rivalitu mezi soupeři a to mi dělá radost.”
Jan Veřmiřovský (ANO), náměstek hejtmana MSK: “Cukrář, myslím si, že je přece jenom obor pro nás důležitý, protože cukrářů ubývá a těch kvalitních cukrářů také, čili jsme rádi, že tato soutěž je a že opravdu už má dlouholeou tradici- Máme opravdu síť škol, které v MSK jsou a dá se říct, že v každém okrese máme minimálně jednu školu, která se zabývá gastro obory.”

Tato prestižní soutěž je pro žáky nejen motivací, ale také příležitostí setkat se s přístupem a prací svých protějšků na jiných školách.

Nahlásit chybu


K tématu

Okresní kolo T-PROFI, soutěže týmů z žáků, studentů a firem

19. ledna 2025 20:43 | Bruntál | Karel Soukop

Soutěžní týmy, složené z žáků, studentů a zástupců firem okresu se sešly na okresním kole náročné technické soutěže. Ta prověřila nejen jejich odborné znalosti, ale také dovednost a technickou zdatnost při práci s montážními plány.

Mladou generaci inspirovaly k řemeslu další “Šikovné ruce”

16. prosince 2024 7:26 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Soutěž "Šikovné ruce" je jedinečný projekt zaměřený na podporu řemeslných oborů u dětí základních škol. Její další ročník teď pořádala Střední škola technická a zemědělská.

Studénecká laťka prověřila sportovce čtyř škol

9. ledna 2025 9:30 | Studénka | Petra Dorazilová

V tělocvičně Základní školy Butovická se uskutečnila sportovní soutěž ve skoku vysokém Studénecká laťka. Zúčastnili se jí žáci ze základních škol ze Studénky a Bílovce.


Čerpali podporu určenou pro ukrajinské uprchlíky. Cizinci podvodem získali 2,8 milionu korun

Dnes 10:37 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Za dávky získali 2,8 milionu korun. Přitom na ně neměli nárok. Dva cizinci využili údaje několika ukrajinských žen a pobírali na ně příspěvek na bydlení. Společně se svými partnerkami peníze utráceli za dovolené a nákupy. Kriminalisté obvinili muže i jejich přítelkyně z trestného činu.

Modernizace střechy na zimním stadionu je dokončena

Dnes 10:54 | Havířov | Bára Kelnerová

Modernizovaná víceúčelová hala v Havířově je opět v provozu. Město představilo novou střechu, vylepšenou akustiku, moderní vzduchotechniku i osvětlení a současně oznámilo, že po sezóně plánuje výměnu chladící desky.

Pracoval na střeše a spadl z výšky sedmi metrů. Muž krvácel z hlavy a vážně si poranil nohu

Dnes 9:15 | Čeladná | Anna Břenková

Spadl z výšky okolo sedmi metrů při práci na střeše. Muž utrpěl krvácející zranění hlavy a vážně si zranil nohu. Byl letecky transportován do ostravské Fakultní nemocnice.

Vánoční kluziště v centru Ostravy opět těší bruslaře

Rozsvícením stromu na Masarykově náměstí odstartovaly Ostravské Vánoce. Ty probíhají tradičně na čtyřech scénách, a jednou z neoblíbenějších je scéna vánočního kluziště.

Ostrava bude příští rok hospodařit s částkou téměř 16 miliard korun

Včera 14:24 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava má rozpočet na příští rok. Hospodařit bude s částkou téměř 16 miliard korun. Jde o jeden z nejvyšších rozpočtů v historii města. Přibližně třetina všech peněz půjde na investice. Od koncertního sálu přes projekt Nových Bazalů, ale i výstavbu nových bytů.

Několikrát okradl seniorku a její dceru na vozíku, pak obě ženy násilně napadl

Včera 11:45 | Ostrava-město | Anna Břenková

Muž zneužil důvěry ženy na vozíku a hrál si na jejího přítele. Přitom z bytu, kde žila se svou starší matkou, kradl peníze. Pak zorganizoval další akci – jeho komplic se vydával za policistu a z bytu společně s další ženou vzali cennosti. Zločinec se ještě vrátil, opět kradl a obě ženy násilně napadl. Kriminalisté v Ostravě obvinili tři osoby. Hlavnímu pachateli hrozí až deset let.

Městská policie učí seniory rozpoznávat online podvody

Včera 16:55 | Havířov | Bára Kelnerová

Podvodníci stále hledají nové způsoby, jak se dostat k penězům důvěřivých lidí. Havířovská městská policie proto uspořádala sérii preventivních workshopů, které mají starší občany naučit, jak podvod rozpoznat.

Přibyly další kontejnery ukryté pod zemí

Dnes 13:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Ve městě přibyly další stanoviště s polopodzemními kontejnery. Místa jsou esteticky vzhlednější a nádoby pojmou větší objem odpadu.

Nový rondel s autobusovým terminálem už je průjezdný

Včera 13:16 | Rychvald | Libor Běčák

Problémovou křižovatku mezi Rychvaldem, Bohumínem a Dolní Lutyní nahradil kruhový objezd. Ten vyřešil nejen klasické křížení silnic, ale především autobusové zastávky. Ty byly totiž původně přímo v křižovatce, což nebylo příliš bezpečné.

Bývalý pacient přišel poděkovat posádce, která mu zachránila život

Včera 10:46 | Havířov | Anna Břenková

Práce záchranářů má velký smysl. Každý den bojují o životy lidí. V Havířově se setkali s mužem, který je toho důkazem. V červnu ho postihla mozková mrtvice. Díky okamžité pomoci posádky přežil a přišel osobně poděkovat na jejich základnu.

Opavská věznice rozdává radost, poprvé se připojila k Andělskému stromu

3. prosince 2025 18:21 | Opava | Yvona Fajtová

Opavská věznice se zapojila do darovací kampaně s názvem Andělský strom. Tou už 15. rokem nezisková organizace Mezinárodní vězeňské společenství pomáhá propojovat děti a jejich odsouzené rodiče prostřednictvím vánočního dárku.

Historická budova bývalé opavské pošty po letech znovu ožila. Ožila Koncept Marketem

3. prosince 2025 18:07 | Opava | Yvona Fajtová

Koncept Market se letos odehrál na opravdu výjimečném místě, a to v prostorách dlouho nepřístupné staré opavské pošty. Tato historická budova na Masarykově třídě, která po letech čekání míří k nové budoucnosti jako domov pro seniory, tak ožila sváteční atmosférou, designem a lokální tvorbou.

Rozsvícení vánočního stromu na Dolním náměstí v Opavě rozzářilo stovky úsměvů

3. prosince 2025 17:51 | Opava | Yvona Fajtová

Opava má za sebou jeden z nejkrásnějších okamžiků začínajícího adventu. Na Dolním náměstí se sešly stovky lidí, aby si společně užili slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Atmosféru doplnila hudba, andělé na chůdách, koledy i velkolepá andělská ohňová show.

Venkovní výtah má zajistit bezbariérový přístup do Slezského divadla v Opavě

29. listopadu 2025 16:53 | Opava | Yvona Fajtová

Slezské divadlo v Opavě se po dlouhých letech může konečně dočkat řešení svého největšího provozního problému. Zcela nevyhovujícího a zastaralého přístupu pro osoby se sníženou pohyblivostí. Město připravilo projekt nového venkovního výtahu. O osudu stavby teď rozhodují památkáři a Ministerstvo kultury.

Na stavbě jižního obchvatu Opavy už zakládají mosty. Práce běží podle harmonogramu

29. listopadu 2025 16:32 | Opava | Yvona Fajtová

Stavba další části jižního obchvatu Opavy, která povede z ulice Hradecké přes Otice až k ulici Olomoucké, pokračuje bez větších komplikací. Podle zástupců zhotovitele i Ředitelství silnic a dálnic se daří dodržet harmonogram a nic tak zatím neohrožuje plánované zprovoznění v listopadu roku 2026.

Zchátralý správní objekt v Brumovicích na Opavsku se proměnil na moderní byty

29. listopadu 2025 16:16 | Opava | Yvona Fajtová

V Brumovicích na Opavsku se podařilo dokončit rozsáhlou rekonstrukci dlouhodobě zchátralé správní budovy. Objekt, který byl roky ve špatném technickém stavu, získal po rozsáhlejší opravě zcela nový účel. Během necelého roku se proměnil na 7 nových bytů.

Budoucí cukráři z celého MSK se v Opavě utkali v soutěži o nejlepší dezert á la dubajská čokoláda
Vydáno 16. dubna 2025 14:50, Opava, Yvona Fajtová
Mladí cukráři se v Opavě utkali v tradiční soutěži Marlenka cup. Letos se uskutečnil už 8. ročník a zájem byl opět velký.

Dubajská čokoláda. Tak znělo zadání letošního ročníku Marlenka cupu. O nejlepší dezert ala dubajská čokoláda se utkalo 14 budoucích cukrářů ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Soutěž tradičně pořádala Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola v Opavě.

Martin Ruský, ředitel SŠHS a VOŠ Opava: “Soutěží celkem 14 žáků, z každé školy dvojice. Je přípravná část, kdy se žáci připravují na vlastní pódiové vystoupení, to je právě v prostorách, ve kterých se nalézáme a přivezou si sebou polotovary, které si vyhotoví, protože cukrařina je obor náročný a dlouhý, nestihli by jsme to v jednom dni a potom nahoře je čeká pódiové vystoupení, kde mají čas a kde si dokonce při svém vystoupení mohou zvolit hudbu, aby se jim lépe pracovalo.”

Na pódiové vystoupení měli soutěžící 40 minut. Všichni to v daném čase zvládli. Důležité bylo, aby dubajská čokoláda obsahovala vše, co do ní patří. Za každou chybějící surovinu se jim strhávaly body.

anketa: soutěžící žáci: “Já jsem udělal dubajskou perlu, je v něm co je v dubajské čokoládě, pistáciový vklad a pražská šlehaná šlehačka, Já jsem nebyl nervózní, takže jenom teď jsem nervózní. Já jsem s tím spokojený.”
“Mohlo to být lepší vzhledem k tomu, že jsem měla problém s troubou na crumble, která mi nepekla, takže to mohlo být lepší a moc nejsem spokojená s čokolácou, že jsem ji mohla udělat líp a hezčí a dělala jsem kakaové sable s pistáciovou křupavou vrstvou a sezamovým krémem.”
“Dubajská čokoláda je o tom, že tam jsou ty nudle, takže aby to křuplo, takže jsem tady osmažila nudle a pak jsem to zamíchala s pistáciovou pastou a sezamovou pastou. To jsem nakombinovala s čokoládovým sladem, aby to bylo i s tou čokoládou a dala do tartaletky, aby mi to udělalo takovou pěknou misku. Mám radost, myslela jsem si, že to nestihnu, ale stihla jsem to.”
Eliška Dernerová, předsedkyně odborné poroty: “Máme v zadání á la dubajská čokoláda dezert, aby z toho byl, takže celá ta škála co už můžete vidět je poměrně zajímavě zpracovaná. Každý máme 100 bodů, 50 bodů je na chuť, zbytek je příprava, práce, inovace, čistota pracoviště a odborná prezentace.”
Nšan Avetisjan, generální ředitel, Marlenka: “Tento ročník je zajímavé téma, je to asi celosvětový trend, dubajská čokoláda. Je to fajn, že se snaží držet trošku těch i moderních trendů, takže každý se na to může podívat na youtube živě, ale je to v dobrém duchu, nevidím žádnou rivalitu mezi soupeři a to mi dělá radost.”
Jan Veřmiřovský (ANO), náměstek hejtmana MSK: “Cukrář, myslím si, že je přece jenom obor pro nás důležitý, protože cukrářů ubývá a těch kvalitních cukrářů také, čili jsme rádi, že tato soutěž je a že opravdu už má dlouholeou tradici- Máme opravdu síť škol, které v MSK jsou a dá se říct, že v každém okrese máme minimálně jednu školu, která se zabývá gastro obory.”

Tato prestižní soutěž je pro žáky nejen motivací, ale také příležitostí setkat se s přístupem a prací svých protějšků na jiných školách.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000048271/budouci-cukrari-z-celeho-msk-se-v-opave-utkali-v-soutezi-o-nejlepsi-dezert-a-la-dubajska-cokolada