Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • PO ZŘÍCENÍ ČÁSTI HOTELU ZÁMEČEK V ČELADNÉ HASIČI VYPROŠŤOVALI ZASYPANÉ HOSTY
  • V SOBOTU SE V DOLNÍ OBLASTI VÍTKOVIC KONÁ GASTROFESTIVAL POJEZFEST
  • LEVHARTÍ SAMIČKY Z OSTRAVSKÉ ZOO SI ZAČÍNAJÍ UŽÍVAT VENKOVNÍ VÝBĚH
  • DVĚ LEVHARTÍ SAMIČKY NAROZENÉ V LISTOPADU UŽ POZNÁVAJÍ VENKOVNÍ VÝBĚH ZOO OV
  • V BESKYDSKÉ OBCI ŘEKA LIDÉ ODMÍTAJÍ ZÁMĚR ROZŠÍŘIT TĚŽBU V KAMENOLOMU
  • KAŠNA NA MASARYKOVĚ NÁMĚSTÍ V KARVINÉ SE REKONSTRUUJE PO JEJÍM POŠKOZENÍ
  • RADNICE MORAVSKÉ OSTRAVY A PŘÍVOZU SE ZAPOJÍ DO OSTRAVSKÉ MUZEJNÍ NOCI
  • KRAJ INVESTUJE DO PROMĚNY INTERNÁTU V OSTRAVĚ-ZÁBŘEHU
  • V OSTRAVĚ-PORUBĚ ZAČALO RAJONOVÉ ČIŠTĚNÍ KOMUNIKACÍ
  • PORUBSKÝ DEN BEZPEČÍ PŘILÁKAL DAVY LIDÍ, K VIDĚNÍ BYLY UKÁZKY SLOŽEK IZS
  • SŠ HOTELNICTVÍ A SLUŽEB V OPAVĚ REKONSTRUUJE PROSTORY ZNIČENÉ POVODNÍ
  • DOBROVOLNÍ HASIČI Z FRÝDKU VYHRÁLI KRAJSKOU SOUTĚŽ VE VYPROŠŤOVÁNÍ
  • FRÝDEK-MÍSTEK OPRAVÍ ČÁST TĚŠÍNSKÉ, SLEZSKÉ A TŘÍDY TGM. ŘIDIČE ČEKAJÍ UZAVÍRKY

Budoucí cukráři z celého MSK se v Opavě utkali v soutěži o nejlepší dezert á la dubajská čokoláda

Opava |  | Opavský expres

Mladí cukráři se v Opavě utkali v tradiční soutěži Marlenka cup. Letos se uskutečnil už 8. ročník a zájem byl opět velký.

Video Přehravač se načítá.
Aktuální čas 0:00
Doba trvání -:-
Načteno: 0%
Typ streamu ŽIVĚ
Zbývající čas 0:00
 
1x
    • Kapitoly
    • Bez popisů, vybráno
    • Bez titulků, vybráno

      Dubajská čokoláda. Tak znělo zadání letošního ročníku Marlenka cupu. O nejlepší dezert ala dubajská čokoláda se utkalo 14 budoucích cukrářů ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Soutěž tradičně pořádala Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola v Opavě.

      Martin Ruský, ředitel SŠHS a VOŠ Opava: “Soutěží celkem 14 žáků, z každé školy dvojice. Je přípravná část, kdy se žáci připravují na vlastní pódiové vystoupení, to je právě v prostorách, ve kterých se nalézáme a přivezou si sebou polotovary, které si vyhotoví, protože cukrařina je obor náročný a dlouhý, nestihli by jsme to v jednom dni a potom nahoře je čeká pódiové vystoupení, kde mají čas a kde si dokonce při svém vystoupení mohou zvolit hudbu, aby se jim lépe pracovalo.”

      Na pódiové vystoupení měli soutěžící 40 minut. Všichni to v daném čase zvládli. Důležité bylo, aby dubajská čokoláda obsahovala vše, co do ní patří. Za každou chybějící surovinu se jim strhávaly body.

      anketa: soutěžící žáci: “Já jsem udělal dubajskou perlu, je v něm co je v dubajské čokoládě, pistáciový vklad a pražská šlehaná šlehačka, Já jsem nebyl nervózní, takže jenom teď jsem nervózní. Já jsem s tím spokojený.”
      “Mohlo to být lepší vzhledem k tomu, že jsem měla problém s troubou na crumble, která mi nepekla, takže to mohlo být lepší a moc nejsem spokojená s čokolácou, že jsem ji mohla udělat líp a hezčí a dělala jsem kakaové sable s pistáciovou křupavou vrstvou a sezamovým krémem.”
      “Dubajská čokoláda je o tom, že tam jsou ty nudle, takže aby to křuplo, takže jsem tady osmažila nudle a pak jsem to zamíchala s pistáciovou pastou a sezamovou pastou. To jsem nakombinovala s čokoládovým sladem, aby to bylo i s tou čokoládou a dala do tartaletky, aby mi to udělalo takovou pěknou misku. Mám radost, myslela jsem si, že to nestihnu, ale stihla jsem to.”
      Eliška Dernerová, předsedkyně odborné poroty: “Máme v zadání á la dubajská čokoláda dezert, aby z toho byl, takže celá ta škála co už můžete vidět je poměrně zajímavě zpracovaná. Každý máme 100 bodů, 50 bodů je na chuť, zbytek je příprava, práce, inovace, čistota pracoviště a odborná prezentace.”
      Nšan Avetisjan, generální ředitel, Marlenka: “Tento ročník je zajímavé téma, je to asi celosvětový trend, dubajská čokoláda. Je to fajn, že se snaží držet trošku těch i moderních trendů, takže každý se na to může podívat na youtube živě, ale je to v dobrém duchu, nevidím žádnou rivalitu mezi soupeři a to mi dělá radost.”
      Jan Veřmiřovský (ANO), náměstek hejtmana MSK: “Cukrář, myslím si, že je přece jenom obor pro nás důležitý, protože cukrářů ubývá a těch kvalitních cukrářů také, čili jsme rádi, že tato soutěž je a že opravdu už má dlouholeou tradici- Máme opravdu síť škol, které v MSK jsou a dá se říct, že v každém okrese máme minimálně jednu školu, která se zabývá gastro obory.”

      Tato prestižní soutěž je pro žáky nejen motivací, ale také příležitostí setkat se s přístupem a prací svých protějšků na jiných školách.

      Nahlásit chybu


      K tématu

      V krajském kole ekosoutěže Zlatý list se utkalo 19 základních škol z celého MS kraje

      13. května 2024 9:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

      Celostátní ekologická soutěž Zlatý list má již velmi dlouhou tradici. V Břidličné na Bruntálsku proběhlo již 52. krajské kolo. Celou soutěž pořádá Český svaz chovatelů a Asociace středoškolských klubů České republiky.

      V Břidličné proběhlo již 52. kolo krajské ekologické soutěže Zlatý list

      26. května 2024 11:47 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

      Celostátní ekologická soutěž Zlatý list má již velmi dlouhou tradici. V Břidličné na Bruntálsku proběhlo již 52. krajské kolo. Celou soutěž pořádá Český svaz chovatelů a Asociace středoškolských klubů České republiky.

      Floristická soutěž provoněla novou Komenského školu

      16. května 2024 15:58 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

      Na půdě Základní školy Komenského 66 se konalo okresní kolo floristické soutěže, pořádané Českým zahrádkářským svazem. V aranžování květin tu soupeřila děvčata ze sedmých tříd.


      V Dolních Vítkovicích startuje první letošní Pojez fest, nabídne gastro zážitky i koncerty

      Včera 17:34 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      V sobotu 10. května ožijí Dolní Vítkovice festivalem Pojez fest, který propojuje gastronomii s kulturním a rodinným programem. Letos se koná již počtvrté a opět je spojen s akcí Den s Technotrasou, která přibližuje technické památky a zážitky Moravskoslezského kraje.

      Budoucí zdravotníci skládají zkoušky v prostředí třinecké nemocnice

      Včera 16:59 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      V prostorách Nemocnice Třinec právě probíhají praktické maturitní zkoušky studentů zdravotnických škol, které představují významný krok na jejich cestě k budoucímu povolání. Tyto zkoušky jsou nejen ověřením odborných znalostí a dovedností, ale také momentem, kdy mladí lidé poprvé naplno vnímají odpovědnost, kterou zdravotnické povolání přináší.

      Karvinské moře čeká jarní úklid, do akce se mohou zapojit i náhodní návštěvníci

      Včera 17:08 | Karviná | Libor Běčák

      Rekreační areál Karvinské moře projde v sobotu 17. května od 10 do 13 hodin důkladným jarním úklidem. Do dobrovolnické akce, kterou připravil magistrát města Karviná, se může zapojit každý návštěvník.

      Hasiči v noci vyprošťovali sutinami zasypané hosty zříceného hotelu v Čeladné

      Včera 6:32 | Čeladná | Libor Běčák

      Dva lidi, které zavalily sutiny, vyprostili hasiči ze zborcených vnitřních prostor hotelů v Čeladné. Další hosty uvězněné ve vyšším patře evakuovali po žebříku.

      Policejní video zachytilo ženu slézající po bleskosvodu z hořícího bytu, z domu byl zachráněn i vozíčkář

      Včera 13:57 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Policie aktualizovala informace týkající se čtvrtečního požáru bytu v domě na ostravském sídlišti Dubina. Krátce po poledni tam došlo v panelovém domě v ulici Milana Fialy k požáru, který si vyžádal zásah policie, hasičů i záchranářů. Díky rychlé reakci policistů se podařilo evakuovat zhruba čtyři desítky obyvatel, zachránit muže na vozíku i ženu prchající z okna.

      Policisté hledají svědky nehody ve Frýdku-Místku, sražený chlapec z místa odešel

      Včera 17:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Dopravní policisté z Frýdku-Místku prověřují okolnosti nehody, k níž došlo 25. dubna ráno na ulici Frýdlantská. Osobní vůz srazil chlapce na přechodu pro chodce. Ten z místa nehody odešel a zatím se nepodařilo zjistit jeho totožnost.

      Dobrovolní hasiči z Frýdku vyhráli krajskou soutěž ve vyprošťování

      Dobrovolní hasiči z Frýdku vyhráli krajské kolo soutěže ve vyprošťování u dopravních nehod. Soutěž prověřila celkem 17 týmů profesionálních i dobrovolných jednotek, které se utkaly v simulacích reálných scénářů nehod. Frýdecký tým předvedl nejlepší výkon právě mezi dobrovolnými jednotkami.

      Školáci soutěžili v netradičních disciplínách o finále Wolframu ve vojenském prostoru Libavá

      8. května 2025 11:27 | Havířov | Libor Běčák

      V Havířově a Opavě odstartoval 8. ročník branně vědomostní soutěže Wolfram pro základní a střední školy Moravskoslezského kraje. Letos se do ní zapojilo rekordních 152 škol. Vítězové oblastních kol postoupí do zářijového finále ve vojenském prostoru Libavá.

      Městské koupaliště v Opavě prochází rekonstrukcí. Povodně poškodily přízemí památkově chráněné budovy

      7. května 2025 22:20 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Městské koupaliště v Opavě se připravuje na letní sezonu. Aktuálně prochází rekonstrukcí přízemí hlavní budovy, která je spolu s bazény vedena v seznamu kulturních památek a na které se podepsaly loňské zářijové povodně.

      Šoférka s přetíženým návěsem na dezolátních pneumatikách ohrožovala všechny okolo

      8. května 2025 11:09 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Policisté, kteří se v rámci tzv. Kamion teamu zaměřují na kontroly nákladních vozidel, zaznamenali v minulých dnech hned několik hříšníků. Křiklavým případem byla 30letá řidička soupravy s pískem, která neuhlídala hmotnost nákladu, nedodržela bezpečnostní přestávky a především hazardovala na značně poškozených pneumatikách.

      Střední škola hotelnictví a služeb v Opavě rekonstruuje prostory zničené povodní

      7. května 2025 19:17 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola v Opavě se stále vzpamatovává z loňských zářijových povodní. Velká voda zatopila přízemí budovy školní restaurauce a cukrárny Terasa včetně cukrářské dílny.

      Martin Gniadek se vrací do Opavy. Bude sportovním manažerem BK Opava. Hl. trenérem bude David Zach

      7. května 2025 18:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      BK Opava má nového sportovního manažera. Do výběrového řízení, které skončilo v pondělí večer, se přihlásilo několik zájemců, mezi nimi i zvučná jména.

      Hosté ve studiu: Matúš Peteja, primář chirurgického oddělení, SNO

      7. května 2025 17:24 | Opava | Jana Lipowská | Magazín TV medicína

      SNO je centrem vysoce specializované chirurgické péče

      Opava rozšiřuje parkovací zóny pro rezidenty. Ostatní řidiči v nich mohou parkovat pouze dopoledne

      6. května 2025 9:48 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

      V Opavě přibývají takzvané modré parkovací zóny. Jejich cílem je uvolnit místa pro místní obyvatele a firmy. Parkování v nich je možné pouze s platným parkovacím oprávněním.

      TS Opava na Den země zpřístupnily třídící linku. V kontejnerech na plasty jsou i mrtvá zvířata a jehly

      5. května 2025 10:16 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

      Technické služby Opava se zapojily do celostátní akce Dee země, jejímž cílem je podpořit ochranu přírody. Uspořály exkurzi na třídící linku odpadů.

      Opava představila budoucí podobu a využití Bredy. Měla by být soběstačná a zároveň zajímavá

      5. května 2025 10:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

      Opava spolu s vítězi architektonické soutěže vůbec poprvé představila lidem budoucí podobu a využití Bredy. Prezentace se uskutečnila přímo pod ikonickou kopulí bývalého obchodního domu.

      Budoucí cukráři z celého MSK se v Opavě utkali v soutěži o nejlepší dezert á la dubajská čokoláda
      Vydáno 16. dubna 2025 14:50, Opava, Yvona Fajtová
      Mladí cukráři se v Opavě utkali v tradiční soutěži Marlenka cup. Letos se uskutečnil už 8. ročník a zájem byl opět velký.

      Dubajská čokoláda. Tak znělo zadání letošního ročníku Marlenka cupu. O nejlepší dezert ala dubajská čokoláda se utkalo 14 budoucích cukrářů ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Soutěž tradičně pořádala Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola v Opavě.

      Martin Ruský, ředitel SŠHS a VOŠ Opava: “Soutěží celkem 14 žáků, z každé školy dvojice. Je přípravná část, kdy se žáci připravují na vlastní pódiové vystoupení, to je právě v prostorách, ve kterých se nalézáme a přivezou si sebou polotovary, které si vyhotoví, protože cukrařina je obor náročný a dlouhý, nestihli by jsme to v jednom dni a potom nahoře je čeká pódiové vystoupení, kde mají čas a kde si dokonce při svém vystoupení mohou zvolit hudbu, aby se jim lépe pracovalo.”

      Na pódiové vystoupení měli soutěžící 40 minut. Všichni to v daném čase zvládli. Důležité bylo, aby dubajská čokoláda obsahovala vše, co do ní patří. Za každou chybějící surovinu se jim strhávaly body.

      anketa: soutěžící žáci: “Já jsem udělal dubajskou perlu, je v něm co je v dubajské čokoládě, pistáciový vklad a pražská šlehaná šlehačka, Já jsem nebyl nervózní, takže jenom teď jsem nervózní. Já jsem s tím spokojený.”
      “Mohlo to být lepší vzhledem k tomu, že jsem měla problém s troubou na crumble, která mi nepekla, takže to mohlo být lepší a moc nejsem spokojená s čokolácou, že jsem ji mohla udělat líp a hezčí a dělala jsem kakaové sable s pistáciovou křupavou vrstvou a sezamovým krémem.”
      “Dubajská čokoláda je o tom, že tam jsou ty nudle, takže aby to křuplo, takže jsem tady osmažila nudle a pak jsem to zamíchala s pistáciovou pastou a sezamovou pastou. To jsem nakombinovala s čokoládovým sladem, aby to bylo i s tou čokoládou a dala do tartaletky, aby mi to udělalo takovou pěknou misku. Mám radost, myslela jsem si, že to nestihnu, ale stihla jsem to.”
      Eliška Dernerová, předsedkyně odborné poroty: “Máme v zadání á la dubajská čokoláda dezert, aby z toho byl, takže celá ta škála co už můžete vidět je poměrně zajímavě zpracovaná. Každý máme 100 bodů, 50 bodů je na chuť, zbytek je příprava, práce, inovace, čistota pracoviště a odborná prezentace.”
      Nšan Avetisjan, generální ředitel, Marlenka: “Tento ročník je zajímavé téma, je to asi celosvětový trend, dubajská čokoláda. Je to fajn, že se snaží držet trošku těch i moderních trendů, takže každý se na to může podívat na youtube živě, ale je to v dobrém duchu, nevidím žádnou rivalitu mezi soupeři a to mi dělá radost.”
      Jan Veřmiřovský (ANO), náměstek hejtmana MSK: “Cukrář, myslím si, že je přece jenom obor pro nás důležitý, protože cukrářů ubývá a těch kvalitních cukrářů také, čili jsme rádi, že tato soutěž je a že opravdu už má dlouholeou tradici- Máme opravdu síť škol, které v MSK jsou a dá se říct, že v každém okrese máme minimálně jednu školu, která se zabývá gastro obory.”

      Tato prestižní soutěž je pro žáky nejen motivací, ale také příležitostí setkat se s přístupem a prací svých protějšků na jiných školách.

      Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000048271/budouci-cukrari-z-celeho-msk-se-v-opave-utkali-v-soutezi-o-nejlepsi-dezert-a-la-dubajska-cokolada