Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Týden slezské kuchyně propaguje tradiční jídla

Opava |

Restaurace na Opavsku soupeřily o to, která z nich uvaří nejlepší slezské tradiční jídlo. Nebo spíš o tom mohli rozhodnout hosté svými hlasy. V rámci Týdne slezské kuchyně jste mohli ochutnat třeba šmorák, chlebjanku nebo šurimazl. Mnohé z tradičních slezských jídel pak pro velký úspěch zůstávají na jídelníčku po celý rok.

Týden slezské kuchyně propaguje dávné tradiční pokrmy. Na jídelním lísku se tak objeví záhadné názvy. Třeba krkavička se šmorákem, tedy šťouchanými brambory a kyselým zelím nebo šurimajzl s uzeným bůčkem, což je směs fazolí a krup. Nebo chlebjanka – polévka ze starého chleba. Smysl Týdne slezské kuchyně vysvětluje organizátor akce Alexandr Burda: “Našim cílem je upozornit na zapomenutou regionální kuchyni stejně tak, jako na místní potravinářské výrobky, které díky globalizovanému obchodu dlouho zůstaly ve stínu.”

Specifika slezské kuchyně vysvětluje Jana Zezulová z Restaurace U tří jabloní: “Slezská kuchyně je samý škvarek, bůček špek a sádlo. Samozřejmě, že my jsme ty recepty upravili tak, aby to jídlo nebylo úplně tučné.”

Navzdory záplavě tuku je ale v mnohých podnicích oblíbená pečená kachna. Na jídelníčku se drží po celý rok.

Během týdne slezské kuchyně jste mohli ochutnat tradiční místní speciality v 19 podnicích. Mnohé se zapojily už v minulém roce. A protože hostům chutnalo, kuchaři vyčlenili slezským specialitám stálé místo na jídelním na lístku: “Máme tam slezský bigos a polévku slezskou chlebjanku,” říká David Matula z Restaurace U náhonu

Kuchaři často pokrmy připravovali z produktů od regionálních dodavatelů. Tak jste mohli zjistit, jak skvělé sýry,pečivo, zeleninu , mléčné výrobky nebo maso lze dostat na farmách na Opavsku.

Během týdne Slezské kuchyně nejvíce chutnalo hostům v brumovicko-skrochovickém Motorestu R11, další místa obsadily opavské podniky Středověké pivní sklepy a Restaurace U tří jabloní.

Nahlásit chybu


Frýdek-Místek už má své vánoční stromy. Letos se chystá rozsvícení na obou náměstích

Adventní přípravy ve Frýdku-Místku pomalu vrcholí. Na obě náměstí dorazily vánoční stromy, které čeká nazdobení a následně slavnostní rozsvícení. Jedno bude v komorním duchu a druhé doprovodí tradičně nabitý kulturní program. Obě akce navodí kulturní atmosféru v obou částech města.

Přípravy Olympiády dětí a mládeže běží, poháry a medaile jsou vyrobeny

Už za dva měsíce v našem kraji vypukne zimní Olympiáda dětí a mládeže. Přípravy jsou tak v plném proudu, my jsme se zajeli podívat na výrobu medailí.

Veletrh středních škol a zaměstnanosti nabídl škálu možností studia i praktických řemesel

Veletrh Artifex je pravidelnou příležitostí pro vycházející žáky základních škol, jak získat cenné informace. Na prezentacích středních škol i firem ze širokého regionu si mohou své budoucí povolání nebo studium na místě přímo osahat.

Téma kyberkriminality znělo v novojičínské knihovně, poslouchat přišli hlavně rodiče

Novojičínská knihovna pořádala přednášku s názvem Rodičem v digitální době. Konala se v rámci Týdne pro Digitální Česko. Praktické rady a informace na téma kyberkriminality předávali posluchačům odborníci Policie České republiky.

Zlodějská hyena ukradla plyšáka, který ve výloze sloužil jako kasička sbírky pro nevidomé

Dnes 8:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Plyšový pes stojící za výlohou jedné havířovské prodejny, do kterého lidé házeli peníze na pomoc nevidomým a slabozrakým, se stal obětí 29letého recidivisty, který výlohu rozbil, psa rozpáral a peníze ukradl.

Obchodní akademie i Střední škola ochrany osob a majetku pozvaly deváťáky na prohlídku

23. listopadu 2024 18:24 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Střední školy pořádají pro stále nerozhodnuté deváťáky dny otevřených dveří. Tuto příležitost měli i v Karviné, například při prohlídce budovy, ve které sídlí hned dvě různé střední školy.

Turistka se zranila na zledovatělé stezce pod Lysou horou u Ivančeny

Dnes 8:57 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Těžký úraz nohy si pravděpodobně při sestupu z Lysého hory přivodila turistka, která v neděli odpoledne uklouzla na zledovatělém povrchu beskydské horské stezky poblíž Ivančeny nad Malenovicemi.

Absolutní vítěz mezi úřady: Moravskoslezský kraj triumfuje v Národní ceně kvality ČR

Včera 13:26 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Krajský úřad Moravskoslezského kraje obdržel nejvyšší možné ocenění za kvalitu ve veřejné správě. V Národní ceně kvality České republiky získal v programu Excelence titul excelentní organizace ve veřejném sektoru a stal se absolutním vítězem soutěže.

Dvě aleje na Opavsku soutěží o titul Alej roku. Tu ve Vávrovicích částečně poškodila povodeň

23. listopadu 2024 14:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Šedesát alejí a stromořadí z celé České republiky letos soutěží o titul nejoblíbenější Alej roku 2024. V Moravskoslezské kraji jde o 11 alejí, což je nejvíc ze všech krajů v zemi. Jsou mezi nimi i dvě aleje na Opavsku.

Bezpečnost a větší jistota. Zdravotní sestry a pečovatelky opavské charity absolvovaly školu smyku

23. listopadu 2024 13:06 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Minimálně patnáct tisíc kilometrů ročně najede za svými klienty každá ze zdravotních sester a pečovatelek terénních služeb Charity Opava. Jezdí přitom denně a za každého počasí.. Aby si byly za volantem jistější, absolvovaly školu smyku.

Zdravotní sestry a pečovatelky terénních služeb opavské charity prošly školou smyku

Minimálně patnáct tisíc kilometrů ročně najede za svými klienty každá ze zdravotních sester a pečovatelek terénních služeb Charity Opava. Jezdí přitom denně na čas a za každého počasí. Aby si byly za volantem jistější, absolvovaly školu smyku.

Transfuzní oddělení SNO potřebuje více dárců

21. listopadu 2024 17:25 | Opava | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Hematologicko-transfuzní oddělení Slezské nemocnice v Opavě zajišťuje krev nejen pro své pacienty, ale také pro pacienty krnovské nemocnice, která kvůli zářijovým povodním přišla o odběrové místo. Aktuálně tak chybí dárci krve všech krevních skupin.

Archeologové v Opavě objevili středověké sídliště i velmi vzácnou poutní láhev

20. listopadu 2024 19:13 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na budoucí stavbě jižního obchvatu Opavy od léta probíhal archeologický výzkum. A přinesl vzácné objevy. Vedle velmi dobře dochovaných pozůstatků germánského osídlení z mladší doby římské byl velkým překvapením objev středověkého sídliště.

Už žádné převážení pacientů venkem. Slezská nemocnice v Opavě má nové nadzemní koridory

20. listopadu 2024 18:52 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Slezská nemocnice v Opavě slavnostně otevřela nadzemní tubusové koridory. Jejich stavba trvala déle než rok a přinesla zejména komfort jak zaměstnancům, tak pacientům a návštěvníkům tohoto zdravotnického zařízení.

Oslavy Dne boje za svobodu a demokracii v Opavě ukončil lampionový průvod s pohádkovými postavami

20. listopadu 2024 18:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den boje za svobodu a demokracii. Zapojilo se do nich jak vedení města, tak studenti Slezské univerzity a Slezského gymnázia a také herci Slezského divadla.

Týden slezské kuchyně propaguje tradiční jídla
Vydáno 28. dubna 2015 10:03, Opava, Katka Geryková
Restaurace na Opavsku soupeřily o to, která z nich uvaří nejlepší slezské tradiční jídlo. Nebo spíš o tom mohli rozhodnout hosté svými hlasy. V rámci Týdne slezské kuchyně jste mohli ochutnat třeba šmorák, chlebjanku nebo šurimazl. Mnohé z tradičních slezských jídel pak pro velký úspěch zůstávají na jídelníčku po celý rok.

Týden slezské kuchyně propaguje dávné tradiční pokrmy. Na jídelním lísku se tak objeví záhadné názvy. Třeba krkavička se šmorákem, tedy šťouchanými brambory a kyselým zelím nebo šurimajzl s uzeným bůčkem, což je směs fazolí a krup. Nebo chlebjanka – polévka ze starého chleba. Smysl Týdne slezské kuchyně vysvětluje organizátor akce Alexandr Burda: “Našim cílem je upozornit na zapomenutou regionální kuchyni stejně tak, jako na místní potravinářské výrobky, které díky globalizovanému obchodu dlouho zůstaly ve stínu.”

Specifika slezské kuchyně vysvětluje Jana Zezulová z Restaurace U tří jabloní: “Slezská kuchyně je samý škvarek, bůček špek a sádlo. Samozřejmě, že my jsme ty recepty upravili tak, aby to jídlo nebylo úplně tučné.”

Navzdory záplavě tuku je ale v mnohých podnicích oblíbená pečená kachna. Na jídelníčku se drží po celý rok.

Během týdne slezské kuchyně jste mohli ochutnat tradiční místní speciality v 19 podnicích. Mnohé se zapojily už v minulém roce. A protože hostům chutnalo, kuchaři vyčlenili slezským specialitám stálé místo na jídelním na lístku: “Máme tam slezský bigos a polévku slezskou chlebjanku,” říká David Matula z Restaurace U náhonu

Kuchaři často pokrmy připravovali z produktů od regionálních dodavatelů. Tak jste mohli zjistit, jak skvělé sýry,pečivo, zeleninu , mléčné výrobky nebo maso lze dostat na farmách na Opavsku.

Během týdne Slezské kuchyně nejvíce chutnalo hostům v brumovicko-skrochovickém Motorestu R11, další místa obsadily opavské podniky Středověké pivní sklepy a Restaurace U tří jabloní.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/17982/tyden-slezske-kuchyne-propaguje-tradicni-jidla