Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dětská pohotovost v Ostravě bude od ledna jen ve FNO, pro dospělé v MNO

Ostrava-město |

Dejte si velký pozor, pokud budete v novém roce 2023 potřebovat na pohotovost. Mění se totiž jejich poskytování v ostravských nemocnicích. Fakultní nemocnice Ostrava bude zajišťovat pohotovost pouze pro děti a Městská nemocnice Ostrava jen pro dospělé. Vítkovická nemocnice se bude na provozu podílet pouze personálně.

Lékařskou pohotovostní službu (LPS) pro děti i dospělé dosud poskytovala Městská nemocnice Ostrava. Ke změně v jejím provozování dojde od 1. ledna 2023, platit bude do konce roku 2025. Lékařskou pohotovostní službu pro dospělé bude i nadále zajišťovat Městská nemocnice Ostrava. O dětské pacienty se bude nově starat Fakultní nemocnice Ostrava. Nemocnice AGEL v Ostravě- Vítkovicích bude pomáhat personálně. Po ukončení ordinačních hodin LPS poskytne pacientům nutnou a neodkladnou zdravotní péči nejbližší z uvedených nemocnic podle bydliště pacienta. Podobu poskytování LPS pro následující tříleté období schválila rada Moravskoslezského kraje 12. prosince.

Zbyněk Pražák, resortní náměstek ostravského primátora: "Jednání všech tří ostravských nemocnice jsem svolal ve snaze o eliminaci stávajících vážných a dlouhodobých personálních problémů se zajištěním lékařské pohotovostní služby pro děti a dorost a pro dospělé a v situaci, kdy bylo zřejmé, že v Ostravě reálně neexistuje žádný jiný subjekt, který by měl zájem tuto službu poskytovat. A to tak, aby byla plně funkční a vyhovovala podmínkám, které jsou vyžadovány pro její kvalitní zabezpečení. V memorandu, které je podepsáno všemi třemi řediteli, deklarují za své nemocnice vytvoření předpokladů pro zajištění plynulého poskytování pohotovostí i se závazky jednotlivých stran. Jsem rád, že díky této vzájemné dohodě tak bude pro obyvatele Ostravy a blízkého okolí zajištěna, nejméně po dobu dalších tří let, kvalitní lékařská pohotovostní služba."

LPS pro dospělé bude i nadále zajišťovat Městská nemocnice Ostrava, ve stávajících prostorách na Varenské ulici, a to v pracovní dny od 17 do 22 hodin a o víkendech a svátcích od 8 do 20 hodin.

Petr Uhlig, ředitel MNO: "Jsme rádi, že se naplňování této služby rozdělí mezi všechny tři ostravské nemocnice. Každoročně jsme se postarali o tisíce dětských i dospělých pacientů, a často jsme se potýkali s nedostatkem lékařů, kteří na pohotovostech byli ochotni sloužit. To, že budeme poskytovat tento typ péče jen dospělým pacientům, odlehčí nejen panu primáři Kozlovi, který LPS dlouhodobě vede, ale také dětskému oddělení, které se staralo v posledních měsících navíc o pacienty z Frýdeckomístecka, kde provoz LPS zcela omezili. Toto ostravským rodinám i těm z blízkého okolí nehrozí, jen se v případě dětských pacientů změní cíl jejich cesty. O všechny pacienty, ať už malé nebo velké, bude v Ostravě postaráno stejně jako dosud, jen ve dvou nemocnicích, a třetí pomůže personálně."

V roce 2021 se MNO v rámci Lékařské pohotovostní služby postaralo o 7425 dětských a 5891 dospělých pacientů. V prvních deseti měsících letošního roku to byl u dětí téměř stejně vysoký počet ošetřených jako za celý loňský rok (7179) a 4546 dospělých. Ještě vyšší zájem o služby LPS byl v době před covidem, kdy LPS v MNO prošlo více než devět tisíc dospělých a téměř 11,5 tisíce dětských pacientů. Nejvytíženější v případě dětí byla v pracovních dnech doba mezi 17. a 20. hodinou a víkendová dopoledne, stejně jako u dospělých, kteří pohotovost v pracovních dnech využívali nejčastěji mezi 17. a 18. hodinou.

Jiří Havrlant, ředitel Fakultní nemocnice Ostrava: "Samozřejmě že velmi citlivě vnímám stávající problémy, které souvisí se zajištěním lékařské pohotovostní služby v Ostravě. Aby nedošlo v metropoli Moravskoslezského kraje k omezení dostupnosti a kvality zdravotní péče o děti a dorost, rozhodli jsme se pomoci. Na Nový rok otevřeme ve fakultní nemocnici ambulanci pohotovostní služby, kde se o nemocné do 18 let věku bezpečně postaráme. Fungovat bude v nově upravených prostorách naší Polikliniky v Ostravě-Porubě."

LPS pro děti a dorost bude provozována v nemocniční poliklinice na ul. 17. listopadu Ostrava- Poruba, a to v pracovní dny v době od 16 do 22 hodin a o víkendech a svátcích od 8 do 22 hodin.

Stanislav Jackanin, ředitel Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice: "Zajištění pokračování lékařské pohotovostní služby v Ostravě na období dalších tří let je velice důležité pro všechny tři ostravské nemocnice. Naše nemocnice bude personálně participovat na obsazení služeb dětské lékařské pohotovostní služby, pro pomoc na dospělé pohotovosti zatím nemáme personální kapacity. Do služeb se zapojí od nového roku čtyři pediatři, od léta jich bude šest."

Po ukončení ordinačních hodin LPS pro děti nebo dospělé poskytne nutnou a neodkladnou zdravotní péči kterákoliv z těchto tří nemocnic. 

Kompletní zajištění LPS spadá pod Moravskoslezský kraj, který dotuje ze svého rozpočtu její provoz a na její poskytování vypsal veřejnou zakázku. Týkala se všech tří služeb – LPS pro děti a dorost, pro dospělé a zubní pohotovosti, a to na 3 roky od 1. 1. 2023.

Zubní LPS bude i nadále poskytovat soukromý subjekt v areálu společnosti Ridera Sport, na Závodní ulici v Ostravě-Vítkovicích. V pracovní dny od 18 do 6 hodin ráno a o víkendech a svátcích v nepřetržitém 24hodinovém provozu.

Andrea Vojkovská, mluvčí MNO: "V současné době je LPS v MNO pro děti a dorost v provozu v pracovní dny od 15.30 do 6 hodin, o víkendech a svátcích nepřetržitě. Provozována je v objektu Dětského lékařství v pavilonu B na Janovského ulici. Pohotovost pro dospělé je k dispozici v pracovních dnech od 17 do 22 hodin, o víkendech a svátcích jsou její ordinační hodiny od 8 do 21 hodin. Její ambulance je umístěna v objektu C1 na ulici Varenská. Městská nemocnice Ostrava Lékařskou pohotovostní službu pro děti a dospělé poskytuje od 1. července 2011."

Lékařská pohotovostní služba (LPS) poskytuje péči mimo pravidelný provoz ambulantních zdravotnických zařízení, a to v případech náhlé změny zdravotního stavu nebo zhoršení průběhu onemocnění. V případě výskytu infekčních onemocnění zajišťuje i základní protiepidemická opatření. Není určena pro běžné vyšetřovací nebo léčebné výkony, které lze podstoupit v době běžného denního provozu zdravotnických zařízení. Na LPS jsou ošetřeni i pacienti, kteří nemají bydliště ve spádovém území nemocnice a nejsou schopni dostavit se ke svému praktickému lékaři, a to včetně cizích státních příslušníků.

Nahlásit chybu


K tématu

Dětská pohotovost ve FN Ostrava ošetřila loni přes 10 tisíc dětí

22. ledna 2024 13:00 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ambulance lékařské pohotovostní služby pro děti a dorost a také Ambulance praktického lékaře pro děti a dorost má ve FN Ostrava za sebou první rok existence. V obou ambulancích se podařilo zabezpečit plynulý provoz, na pohotovosti ošetřit 10 000 dětí a pro 1 000 zaregistrovaných dětí zajistit pravidelnou pediatrickou péči.

Nová zubní ambulance v Novém Jičíně přijala za 4 dny na 5 600 žádostí o registraci

9. října 2023 10:17 | Nový Jičín | Jiří Cileček

Další nově otevřená zubní ambulance si připsala obrovský zájem pacientů. Za první 4 dny hlásili z novojičínské nemocnice 5 592 žádostí o registraci. Tento počet několikanásobně překročil kapacitu zařízení. Vstupní prohlídky komplikuje i fakt, že řada nově registrovaných pacientů navštívila zubaře ve stavu, kdy jejich chrup již vyžaduje zvýšenou péči, a tak není možné provádět registrační prohlídky rychleji. Do ambulance proto nyní nemocnice ke zkušenému lékaři hledá posilu.

Dětské oddělení Městské nemocnice Ostrava má nové rodinné pokoje

6. listopadu 2023 13:23 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Pět nových nadstandardních pokojů, každý s vlastním sociálním zařízením – umyvadlem, WC, sprchovým koutem – vzniklo na oddělení Dětského lékařství v Pavilonu B Městské nemocnice Ostrava, místo původních pokojů vybavených pouze umyvadly. Dva pokoje jsou k dispozici na stanici malých dětí, dva na novorozeneckém oddělení a jeden na stanici velkých dětí.


Senior vyjel s autem mimo silnici a narazil do stromu, spolujezdkyně zemřela

Včera 18:30 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tragická nehoda zaměstnala v sobotu ráno na Opavsku všechny složky integrovaného záchranného systému. 76letý řidič tam z ničeho nic vyjel ze silnice a naboural do stromu. Auto poté sjelo ze ještě ze srázu. Nehodu bohužel nepřežila 75letá spolujezdkyně.

Třídílný gastrofestival Pojez vyvrcholil v beskydské Ostravici

Gastrofestival Pojez, který každým rokem pořádá Moravskoslezský kraj, vyvrcholil tradičně v beskydské Ostravici. Vedle kulinářských specialit se lidé bavili při kulturních vystoupeních a pro nejmenší byla připravena dětská zóna.

MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů

V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti

Včera 17:34 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti a jejich rodiče. Probíhalo v Městských sadech a smyslem této akce bylo zapojit co nejvíce dětí do sportovních aktivit.

Dobrovolníci uklidili okolí Karvinského moře, zapojili se i náhodní návštěvníci areálu

Uplynulou sobotu se konal velký úklid v okolí Karvinského moře. Kampaň “Za čisté moře” zorganizovali zaměstnanci karvinského magistrátu, kteří se kromě dobrovolníků aktivně do úklidu také zapojili.

Palkovice se představily komisařům národního finále soutěže Vesnice roku 2024

6. září 2024 18:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Ani 4 hodiny nemohly v Palkovicích stačit na prezentaci všech zájmových spolků a aktivit, kterými se v pátek obec představila v celostátním finále prestižní soutěže Vesnice roku.

MS kraj pomáhá řešit nedostatek zubařů. Lékařské fakultě přispěje na mzdy pedagogů

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v končícím volebním období odhlasovali jeho členové významnou finanční podporu Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Peníze půjdou na platy pedagogů, kteří vzdělávají budoucí zubaře.

V Galerii Dukla se vzpomínalo na 50. až 70. léta. Proběhlo tady komunitní setkání s Pamětí národa

6. září 2024 18:31 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Galerie Dukla patřila dalšímu komunitnímu setkání. Tentokrát s Pamětí národa. Lidé se tak mimo jiné dozvěděli, jak to v obvodu vypadalo v 50. až 70. letech.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

6. září 2024 10:03 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Válečný veterán Jan Ihnatík a havířovská nemocnice získali ceny hejtmana

6. září 2024 9:46 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířovská nemocnice získala Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2023. Osobností Moravskoslezského kraje se stal válečný veterán Jan Ihnatík.

Porubští hokejisté jsou na MAXA ligu připraveni. Začínají na domácím ledě s Chomutovem

6. září 2024 18:43 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Hokejisté RT Torax Poruba zahájí sezonu s novými posilami. Většina z nich jsou odchovanci z našeho kraje. Cílem týmu je atakovat nejvyšší příčky play off.

Do porubských školních lavic poprvé usedlo 656 prvňáčků. Otevřelo se pro ně 32 tříd

6. září 2024 18:03 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Do 1. tříd porubských základních škol letos nastoupilo 656 děti. Je to zhruba stejně jako v minulých letech. Dalších 45 dětí nastoupilo do přípravných tříd Otevřely se i tři přípravné třídy, které fungují v základních školách Dětská, Jana Šoupala a Karla Pokorného.

Mariánskohorská radnice uspořádala tradiční hudební festival Folková dolina

V Ostravě-Mariánských Horách proběhl už tradiční rodinný hudební festival Folková dolina. Kromě hudby byl připraven i bohatý doprovodný program zaměřený především na děti.

Centrum kultury a vzdělávání Ostrava zahájilo sezónu mytologickou výstavou Peklo

Centrum kultury a vzdělávání Ostrava zahájilo sezónu výstavou mladého autora Jana Herese. Ta představuje výběr z jeho nejnovější série, která vznikla po jeho letošní umělecké stáží v Taiwanu.

Ostrava podporuje dětské terapeuty, pomáhají s prevencí kriminality

5. září 2024 16:28 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Dětí s psychickými problémy přibývá, ale Česko trápí nedostatek klinických psychologů. Rodiče tak těžce hledají odborníka, který přijímá nové klienty, a i tak jsou pak čekací lhůty v měsících. Pokud se k psychickým problémům přidá rizikové chování, situaci je třeba řešit rychle. Město Ostrava podpořilo v roce 2024 projekt zaměřený na individuální a rodinnou terapii orientovanou na děti a mladé lidi ve věku 8-18 let s akutními projevy rizikového nebo kriminálního chování s cílem odbourání nežádoucích projevů mladých klientů.

Ostravu-Jih čeká unikátní sousedská večeře. Prostřený stůl bude mít přes 100 metrů

5. září 2024 15:05 | Ostrava-Jih | Jiří Cileček

Ostravu čeká v pátek 13. září unikátní večer. Radnice nejlidnatějšího obvodu Ostrava-Jih pořádá ve spolupráci se spolkem Piána na ulici pro své obyvatele sousedskou hostinu. Ten na sídlišti Dubina rozprostře více než sto metrů dlouhý bílý stůl ozdobený květinami. Zván je k němu každý, vstupné se neplatí a registrace není třeba. Přicházet už mohou od 17 hodin.

Dětská pohotovost v Ostravě bude od ledna jen ve FNO, pro dospělé v MNO
Vydáno 31. prosince 2022 11:16, Ostrava-město, Jiří Cileček
Dejte si velký pozor, pokud budete v novém roce 2023 potřebovat na pohotovost. Mění se totiž jejich poskytování v ostravských nemocnicích. Fakultní nemocnice Ostrava bude zajišťovat pohotovost pouze pro děti a Městská nemocnice Ostrava jen pro dospělé. Vítkovická nemocnice se bude na provozu podílet pouze personálně.

ilustrační snímek; zdroj foto: freepik.com

Lékařskou pohotovostní službu (LPS) pro děti i dospělé dosud poskytovala Městská nemocnice Ostrava. Ke změně v jejím provozování dojde od 1. ledna 2023, platit bude do konce roku 2025. Lékařskou pohotovostní službu pro dospělé bude i nadále zajišťovat Městská nemocnice Ostrava. O dětské pacienty se bude nově starat Fakultní nemocnice Ostrava. Nemocnice AGEL v Ostravě- Vítkovicích bude pomáhat personálně. Po ukončení ordinačních hodin LPS poskytne pacientům nutnou a neodkladnou zdravotní péči nejbližší z uvedených nemocnic podle bydliště pacienta. Podobu poskytování LPS pro následující tříleté období schválila rada Moravskoslezského kraje 12. prosince.

Zbyněk Pražák, resortní náměstek ostravského primátora: "Jednání všech tří ostravských nemocnice jsem svolal ve snaze o eliminaci stávajících vážných a dlouhodobých personálních problémů se zajištěním lékařské pohotovostní služby pro děti a dorost a pro dospělé a v situaci, kdy bylo zřejmé, že v Ostravě reálně neexistuje žádný jiný subjekt, který by měl zájem tuto službu poskytovat. A to tak, aby byla plně funkční a vyhovovala podmínkám, které jsou vyžadovány pro její kvalitní zabezpečení. V memorandu, které je podepsáno všemi třemi řediteli, deklarují za své nemocnice vytvoření předpokladů pro zajištění plynulého poskytování pohotovostí i se závazky jednotlivých stran. Jsem rád, že díky této vzájemné dohodě tak bude pro obyvatele Ostravy a blízkého okolí zajištěna, nejméně po dobu dalších tří let, kvalitní lékařská pohotovostní služba."

LPS pro dospělé bude i nadále zajišťovat Městská nemocnice Ostrava, ve stávajících prostorách na Varenské ulici, a to v pracovní dny od 17 do 22 hodin a o víkendech a svátcích od 8 do 20 hodin.

Petr Uhlig, ředitel MNO: "Jsme rádi, že se naplňování této služby rozdělí mezi všechny tři ostravské nemocnice. Každoročně jsme se postarali o tisíce dětských i dospělých pacientů, a často jsme se potýkali s nedostatkem lékařů, kteří na pohotovostech byli ochotni sloužit. To, že budeme poskytovat tento typ péče jen dospělým pacientům, odlehčí nejen panu primáři Kozlovi, který LPS dlouhodobě vede, ale také dětskému oddělení, které se staralo v posledních měsících navíc o pacienty z Frýdeckomístecka, kde provoz LPS zcela omezili. Toto ostravským rodinám i těm z blízkého okolí nehrozí, jen se v případě dětských pacientů změní cíl jejich cesty. O všechny pacienty, ať už malé nebo velké, bude v Ostravě postaráno stejně jako dosud, jen ve dvou nemocnicích, a třetí pomůže personálně."

V roce 2021 se MNO v rámci Lékařské pohotovostní služby postaralo o 7425 dětských a 5891 dospělých pacientů. V prvních deseti měsících letošního roku to byl u dětí téměř stejně vysoký počet ošetřených jako za celý loňský rok (7179) a 4546 dospělých. Ještě vyšší zájem o služby LPS byl v době před covidem, kdy LPS v MNO prošlo více než devět tisíc dospělých a téměř 11,5 tisíce dětských pacientů. Nejvytíženější v případě dětí byla v pracovních dnech doba mezi 17. a 20. hodinou a víkendová dopoledne, stejně jako u dospělých, kteří pohotovost v pracovních dnech využívali nejčastěji mezi 17. a 18. hodinou.

Jiří Havrlant, ředitel Fakultní nemocnice Ostrava: "Samozřejmě že velmi citlivě vnímám stávající problémy, které souvisí se zajištěním lékařské pohotovostní služby v Ostravě. Aby nedošlo v metropoli Moravskoslezského kraje k omezení dostupnosti a kvality zdravotní péče o děti a dorost, rozhodli jsme se pomoci. Na Nový rok otevřeme ve fakultní nemocnici ambulanci pohotovostní služby, kde se o nemocné do 18 let věku bezpečně postaráme. Fungovat bude v nově upravených prostorách naší Polikliniky v Ostravě-Porubě."

LPS pro děti a dorost bude provozována v nemocniční poliklinice na ul. 17. listopadu Ostrava- Poruba, a to v pracovní dny v době od 16 do 22 hodin a o víkendech a svátcích od 8 do 22 hodin.

Stanislav Jackanin, ředitel Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice: "Zajištění pokračování lékařské pohotovostní služby v Ostravě na období dalších tří let je velice důležité pro všechny tři ostravské nemocnice. Naše nemocnice bude personálně participovat na obsazení služeb dětské lékařské pohotovostní služby, pro pomoc na dospělé pohotovosti zatím nemáme personální kapacity. Do služeb se zapojí od nového roku čtyři pediatři, od léta jich bude šest."

Po ukončení ordinačních hodin LPS pro děti nebo dospělé poskytne nutnou a neodkladnou zdravotní péči kterákoliv z těchto tří nemocnic. 

Kompletní zajištění LPS spadá pod Moravskoslezský kraj, který dotuje ze svého rozpočtu její provoz a na její poskytování vypsal veřejnou zakázku. Týkala se všech tří služeb – LPS pro děti a dorost, pro dospělé a zubní pohotovosti, a to na 3 roky od 1. 1. 2023.

Zubní LPS bude i nadále poskytovat soukromý subjekt v areálu společnosti Ridera Sport, na Závodní ulici v Ostravě-Vítkovicích. V pracovní dny od 18 do 6 hodin ráno a o víkendech a svátcích v nepřetržitém 24hodinovém provozu.

Andrea Vojkovská, mluvčí MNO: "V současné době je LPS v MNO pro děti a dorost v provozu v pracovní dny od 15.30 do 6 hodin, o víkendech a svátcích nepřetržitě. Provozována je v objektu Dětského lékařství v pavilonu B na Janovského ulici. Pohotovost pro dospělé je k dispozici v pracovních dnech od 17 do 22 hodin, o víkendech a svátcích jsou její ordinační hodiny od 8 do 21 hodin. Její ambulance je umístěna v objektu C1 na ulici Varenská. Městská nemocnice Ostrava Lékařskou pohotovostní službu pro děti a dospělé poskytuje od 1. července 2011."

Lékařská pohotovostní služba (LPS) poskytuje péči mimo pravidelný provoz ambulantních zdravotnických zařízení, a to v případech náhlé změny zdravotního stavu nebo zhoršení průběhu onemocnění. V případě výskytu infekčních onemocnění zajišťuje i základní protiepidemická opatření. Není určena pro běžné vyšetřovací nebo léčebné výkony, které lze podstoupit v době běžného denního provozu zdravotnických zařízení. Na LPS jsou ošetřeni i pacienti, kteří nemají bydliště ve spádovém území nemocnice a nejsou schopni dostavit se ke svému praktickému lékaři, a to včetně cizích státních příslušníků.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000035052/detska-pohotovost-v-ostrave-bude-od-ledna-jen-ve-fno-pro-dospele-v-mno