Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Ostravě kvete první brownfieldová zahrada v Česku. Do plné krásy dospěje za sedm let

Ostrava-město |

Vloni v září ostravská městská galerie PLATO otevřela návštěvníkům prostor zrekonstruované budovy bývalých jatek. Letos na jaře se k životu probudila i 9 tisíc metrů čtverečních velká plocha, která ji obklopuje. Zahrada s permakulturními prvky do Ostravy vnesla zcela novou veřejnou městskou zeleň.

Protože se nachází na místě bývalého brownfieldu, musí se Zahrada Přítomnosti, jak ji PLATO nazvalo, vypořádat se zátěží chemicky znečištěné půdy. Její koncept navíc pracuje s udržitelností a adaptací na změnu klimatu. V červnu poprvé vykvetla, poprvé byla posekána luční část, a tak lze spatřit obrysy její budoucí podoby. Nová veřejná zahrada obklopuje hlavní sídlo galerie PLATO z obou stran a dá se rozdělit do pěti částí.

Andrea Černá, mluvčí galerie PLATO: "Najdete tu louky s divokými lučními trvalkami vhodnými pro sušší biotopy, trvalkové záhony po vzoru bylinných zahrádek našich babiček, tůňku o šířce 4 metrů a hloubce zhruba 1,5 metru, která postupně zaroste kosatci, orobincem, blatouchy, pomněnkami nebo puškvorci, stromy včetně starých odrůd jabloní, keře a také pobytový, krátce střižený trávník pro aktivity galerie a návštěvníky kavárny a výstav. Všechny její části zvyšují biodiverzitu městského prostředí, poskytují hmyzu zdroj nektaru a pylu a také podmínky a výživu pro drobné živočichy. Na zahradě se už usadili ježci a zajíci, ve vodním biotopu se daří vážkám, šídlům nebo bruslařkám."
Marek Pokorný, ředitel galerie PLATO: "Okolí nového sídla galerie PLATO věnujeme stejnou péči a přikládáme mu stejnou váhu jako výstavám a našim vzdělávacím aktivitám. Permakulturní principy, na nichž je zahrada založena, jsou navíc téměř manifestem našeho přístupu k budování celé instituce. Investorem zahrady je město Ostrava. Nebylo to snadné, ale společně s ním a autorem konverze městských jatek jsme se nakonec propracovali k takové koncepci okolí galerie, které bude empatické nejen k lidem, ale také ke zvířatům. Konkrétní podobu vtiskla zahradě námi přizvaná odbornice na permakulturní design Denisa Tomášková."

Zahrada má za sebou první sečení a v létě se bude poprvé zalévat z retenčních nádrží, které pod zemí zachycují dešťovou vodu. Na konci jara také můžeme poprvé hodnotit, jak rostliny reagují na nové místo. Lze vidět i jaká semena letniček byla v navezené půdě, která z části nahradila chemicky kontaminovanou původní zeminu.

Denisa Tomášková, zahradní architektka: "Skvělá zpráva je, že sazenice, stromy a louky se ujaly a prosperují tak, jak bylo zamýšleno. Některé rostliny přirozeně ještě nevyrostly, budou potřebovat čas a vhodné půdní podmínky, které jim budeme vytvářet bez použití chemie."

koncept přitom využívá praktických principů permakultury, zahrada je tedy ekologická, etická a smysluplně uspořádaná pro lidi i živočichy. 

Andrea Černá, mluvčí galerie PLATO: "Ostrava díky tomuto přístupu získala zřejmě první zahradu založenou na brownfieldu v Česku, navíc veřejnou a přímo v centru města. Slovní spojení „brownfield site“ se stalo klíčovým slovem letošního ročníku jedné z nejznámějších zahradnických výstav na světě, RHS Chelsea Flower Show v Londýně. Téma brownfieldu spojovalo hned několik zahrad vytvořených tamními designéry."
Denisa Tomášková, zahradní architektka: "Letošní ročník RHS Chelsea Flower Show byl ve znamení adaptace na klimatickou změnu a podpory biodiverzity ve městech. Například designér Cleve West, který získal zlatou medaili, koncipoval svou zahradu jako ruinu domu, který byl zbourán a v němž se pomalu ujala příroda. V Británii měli loni velmi suché léto, které neřešili zavlažováním, ale adaptací na nové podmínky."

Permakulturní přístup pracuje se znalostí přirozených principů a napodobuje fungování přírody. Čím úspěšnější je, tím míň energie v delším časovém horizontu bude třeba do údržby zahrady vkládat. Jde o to, aby bez použití chemie zahrada přinášela užitek ekosystému, ale i lidem. I proto se na Zahradě Přítomnosti v okolí PLATO bude průběžně monitorovat znečištění půdy a jeho vliv na kvalitu například jedlých plodů, které na keřích v zahradě porostou.

Denisa Tomášková, zahradní architektka: "V počátečních stádiích zahrada vypadá trošku jako divočina, ale postupem času se může propracovat k zahradě působící velmi upraveně. Kolem PLATO jsme vysadili hodně kvetoucích rostlin a zároveň jsme se snažili jít cestou, kdy množství vložené energie je od počátku co nejmenší. Samozřejmě vždycky je ale potřeba péče, a navíc kvůli kontaminaci zeminy je tady velmi specifická situace."

Zahrada se bude v dalších letech rozvíjet nejen z hlediska výsadby, ale i vybavení. Postupně přibude například kompostér, mobiliář jako lavičky a odpadkové koše, herní prvky nebo třeba pergoly. Jednotlivé části budou vznikat ve spolupráci s umělci a umělkyněmi a také návštěvníky PLATO.

Andrea Černá, mluvčí galerie PLATO: "PLATO není první výstavní institucí, kterou obklopuje veřejná zeleň. Tento trend je znám například z Muzea současného umění Belveder21 ve Vídni, Muzea moderního umění Louisiana v Kodani nebo z londýnského Barbican Center. Současné umění se navíc intenzivně zabývá ekologií, adaptací na klimatickou změnu a snaží se o propojení s rostlinami a zvířaty. Ostrava jde ještě dál a témata spojená se zahradou se v příštích letech promítnou také do výstavní dramaturgie, vzdělávacích programů a akcí pro veřejnost."
Denisa Tomášková, zahradní architektka: "Dnes už v podstatě nikdo nediskutuje o tom, že probíhá klimatická změna. Zeleň ve městech se mění, protože bývají delší období sucha. Trpí veškeré krátce střižené travní porosty a výsadby. Všechny rostliny, které nejsou adaptované na vznikající ostrovy sucha a horka, umírají. Klasická praxe je, že vytvoříme instantní typ záhonu, nasázíme tam rostliny, zasypeme je nějakým druhem mulče a pohnojíme pomalu uvolňujícím se syntetickým hnojivem. To, co ale ve skutečnosti potřebujeme udělat, je dostat do měst zeleň, která poskytne větší biodiverzitu a umožní lepší podmínky pro život hmyzu a drobných živočichů. A zároveň vytvořit situaci, která umožňuje vkládat do údržby zeleně méně energie."

PLATO je dynamická a otevřená instituce založená městem Ostrava. Aktuální podoby současného (vizuálního) umění zprostředkovává od roku 2016, aniž by budovala vlastní sbírku. Od září 2022 sídlí v budově bývalých jatek a souběžně provozuje PLATO Bauhaus.

Nahlásit chybu


K tématu

Do nových prostor ostravské galerie PLATO přišlo za rok přes 23 tisíc lidí

15. října 2023 18:42 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Když v září 2022 městská galerie současného umění PLATO zahajovala provoz v novém sídle, čerstvě zrekonstruované budově bývalých jatek, vzduch vibroval nejen radostí, ale také napjatým očekáváním. Ohlasy za prvních dvanáct měsíců jednoznačně dokládají, že nová podoba instituce Ostravu definitivně propsala do kulturní mapy Česka. Přivítala totiž přes 23 tisíc návštěvníků.

Orlová požádá stát o dotaci na přeměnu nevzhledného koupaliště

7. května 2023 16:10 | Orlová | Jiří Cileček

Letní koupaliště v Orlové dlouhé roky nefungovalo a postoupně se stalo nevzhledným místem, kam se není radno vydávat. Současné vedení města toto „dědictví“ dále nechce nést a požádá stát o dotaci na oživení takzvaných brownfieldů, tedy zchátralých, nevyužívaných lokalit. Zastupitelstvo Orlové proto rozhodlo o upuštění od čtvrtmiliardové rekonstrukce koupaliště a změnilo záměr na volnočasový areál, na který lze státní dotaci žádat.

Do Hrušova se vrací práce i bydlení, na proměně lokality se podílejí developeři i městský obvod

V Hrušově roste nový výrobní závod, který vytvoří do roku 2027 přes 1000 pracovních míst. Bude součástí hrušovských logistických areálů, které vznikly na území nevyužívaných brownfieldů. Spolupráce developerů s městským obvodem vede k postupné proměně zanedbané lokality, do které by se měl vrátit život.


Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Dnes 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodiny zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Důl Gabriela nabídne návštěvnické centrum i expozici

Další strategický projekt dostal přiklepnutou dotaci z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. POHO Park Gabriela se stane centrem pohornické krajiny, z bývalého dolu Gabriela vznikne návštěvnické centrum s bohatým programem a poutavou expozicí o těžkém životě horníků a jejich rodin.

Klienti domova Kamenec ochutnali světovou kuchyni, tentokrát je čekala kuchyně mexická

Zdravý svět seniora na stole – tak se jmenuje akce, která čtyřikrát do roka obohatí program uživatelům domova pro seniory Kamenec ve Slezské Ostravě. Jejím cílem je seznámit seniory se zdravými a netradičními jídly české i zahraniční kuchyně.

Kariéroví poradci mají k ruce publikaci Vercajk

V rámci projektu OKAP II vznikla velmi užitečná publikace s výstižným názvem Vercajk kariérového poradce. Byli jsme na jejím křtu.

V Karviné zahájili sezónu v oblíbeném areálu Loděnice ve velkém stylu

Karvinská Iniciativa Dokořán otevřela letošní sezónu na Lodičkách. Každý víkend se nyní v oblíbeném volnočasovém areálu uskuteční akce různého druhu pro veřejnost.

Třinečtí mistři slavili triumfální jízdou ulicemi a setkáním s fanoušky

Do ulic Třince za svými fanoušky vyrazili hokejisté, kteří se letos už popáté v řadě stali extraligovými šampiony. Na trase spanilé jízdy se s fanoušky zdravili a děkovali jim za podporu.

Studénka v lednu převzala areál TJ, aby jej mohli sportovci využívat, musí do něj investovat

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu ve Studénce je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí se provést rekonstrukce rozvodů. Město tento majetek převzalo do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Léta čekání končí. Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí

Dnes 14:09 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Jižní obchvat Komárova už má pravomocné územní rozhodnutí. Tato dopravní stavba je klíčová nejen pro Opavu, ale zejména pro západní část Moravskoslezského kraje.

Na Mariánské náměstí se slétly čarodějnice, skřeti, kouzelníci a další nadpřirozené bytosti

Mariánské náměstí zaplnili čarodějnice, čarodějové, skřeti, kouzelníci a jiné nadpřirozené bytosti. Sešli se tady na tradičním sletu čarodějnic.

Ve Slezské Ostravě začalo první jarní kosení, v červnu na něj naváže další

Ve Slezské Ostravě začalo letošní první kosení. Standartně probíhá 4krát do roka a jeho hlavním účelem je eliminovat klíšťata a plevel. Kvůli letošnímu deštivému počasí se práce asi protáhnou, dokončeny by však měly být začátkem června.

Slezská Ostrava a MAPPA pracují na urbanistickém rozvoji obvodu, studie se týkají Hrušova i Zámostí

Představitelé Slezské Ostravy byli pozváni do prostoru MAPPA Za výlohou ke komentované prohlídce výstavy Město staví město. Mezi sedmi vystavovanými projekty, zabývajícími se urbanistickým rozvojem Ostravy, je totiž i lokalita slezskoostravského Hrušova. Městský obvod ale s ateliérem pracoval už dříve.

20. let v EU si mohou ostravané připomenout v Husově sadu. Výstava potrvá do konce května

I Ostrava si připomíná dvě desetiletí našeho členství v Evropské unii. Co všechno nám toto partnerství přineslo si mohou občané připomenout v Husově sadu v centru města, kde je pro ně vytvořena zajímavá výstava.

SDH Svinov vznikl před více než 130 lety. Oddíl mladých hasičů existuje od jeho založení

Historie Sboru dobrovolných hasičů ve Svinově sahá až do roku 1889 a hned od jeho založení existuje také oddíl mladých hasičů.

Ostravská ZOO má v plánu tučňáky. Návštěvníci je budou moci sledovat z podvodního tunelu

30. dubna 2024 12:55 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

ZOO Ostrava rozhodně nespí na vavřínech a i přes návštěvnické rekordy plánuje další atraktivní chov. Tentokrát půjde o oblíbené tučňáky a od ostatních zahrad v okolí se bude lišit tím, že zvířata budou návštěvníci moci sledovat i pod vodou.

V Ostravě kvete první brownfieldová zahrada v Česku. Do plné krásy dospěje za sedm let
Vydáno 1. července 2023 8:08, Ostrava-město, Jiří Cileček
Vloni v září ostravská městská galerie PLATO otevřela návštěvníkům prostor zrekonstruované budovy bývalých jatek. Letos na jaře se k životu probudila i 9 tisíc metrů čtverečních velká plocha, která ji obklopuje. Zahrada s permakulturními prvky do Ostravy vnesla zcela novou veřejnou městskou zeleň.

zdroj foto: Magistrát města Ostravy/Lukáš Kaboň

Protože se nachází na místě bývalého brownfieldu, musí se Zahrada Přítomnosti, jak ji PLATO nazvalo, vypořádat se zátěží chemicky znečištěné půdy. Její koncept navíc pracuje s udržitelností a adaptací na změnu klimatu. V červnu poprvé vykvetla, poprvé byla posekána luční část, a tak lze spatřit obrysy její budoucí podoby. Nová veřejná zahrada obklopuje hlavní sídlo galerie PLATO z obou stran a dá se rozdělit do pěti částí.

Andrea Černá, mluvčí galerie PLATO: "Najdete tu louky s divokými lučními trvalkami vhodnými pro sušší biotopy, trvalkové záhony po vzoru bylinných zahrádek našich babiček, tůňku o šířce 4 metrů a hloubce zhruba 1,5 metru, která postupně zaroste kosatci, orobincem, blatouchy, pomněnkami nebo puškvorci, stromy včetně starých odrůd jabloní, keře a také pobytový, krátce střižený trávník pro aktivity galerie a návštěvníky kavárny a výstav. Všechny její části zvyšují biodiverzitu městského prostředí, poskytují hmyzu zdroj nektaru a pylu a také podmínky a výživu pro drobné živočichy. Na zahradě se už usadili ježci a zajíci, ve vodním biotopu se daří vážkám, šídlům nebo bruslařkám."
Marek Pokorný, ředitel galerie PLATO: "Okolí nového sídla galerie PLATO věnujeme stejnou péči a přikládáme mu stejnou váhu jako výstavám a našim vzdělávacím aktivitám. Permakulturní principy, na nichž je zahrada založena, jsou navíc téměř manifestem našeho přístupu k budování celé instituce. Investorem zahrady je město Ostrava. Nebylo to snadné, ale společně s ním a autorem konverze městských jatek jsme se nakonec propracovali k takové koncepci okolí galerie, které bude empatické nejen k lidem, ale také ke zvířatům. Konkrétní podobu vtiskla zahradě námi přizvaná odbornice na permakulturní design Denisa Tomášková."

Zahrada má za sebou první sečení a v létě se bude poprvé zalévat z retenčních nádrží, které pod zemí zachycují dešťovou vodu. Na konci jara také můžeme poprvé hodnotit, jak rostliny reagují na nové místo. Lze vidět i jaká semena letniček byla v navezené půdě, která z části nahradila chemicky kontaminovanou původní zeminu.

Denisa Tomášková, zahradní architektka: "Skvělá zpráva je, že sazenice, stromy a louky se ujaly a prosperují tak, jak bylo zamýšleno. Některé rostliny přirozeně ještě nevyrostly, budou potřebovat čas a vhodné půdní podmínky, které jim budeme vytvářet bez použití chemie."

koncept přitom využívá praktických principů permakultury, zahrada je tedy ekologická, etická a smysluplně uspořádaná pro lidi i živočichy. 

Andrea Černá, mluvčí galerie PLATO: "Ostrava díky tomuto přístupu získala zřejmě první zahradu založenou na brownfieldu v Česku, navíc veřejnou a přímo v centru města. Slovní spojení „brownfield site“ se stalo klíčovým slovem letošního ročníku jedné z nejznámějších zahradnických výstav na světě, RHS Chelsea Flower Show v Londýně. Téma brownfieldu spojovalo hned několik zahrad vytvořených tamními designéry."
Denisa Tomášková, zahradní architektka: "Letošní ročník RHS Chelsea Flower Show byl ve znamení adaptace na klimatickou změnu a podpory biodiverzity ve městech. Například designér Cleve West, který získal zlatou medaili, koncipoval svou zahradu jako ruinu domu, který byl zbourán a v němž se pomalu ujala příroda. V Británii měli loni velmi suché léto, které neřešili zavlažováním, ale adaptací na nové podmínky."

Permakulturní přístup pracuje se znalostí přirozených principů a napodobuje fungování přírody. Čím úspěšnější je, tím míň energie v delším časovém horizontu bude třeba do údržby zahrady vkládat. Jde o to, aby bez použití chemie zahrada přinášela užitek ekosystému, ale i lidem. I proto se na Zahradě Přítomnosti v okolí PLATO bude průběžně monitorovat znečištění půdy a jeho vliv na kvalitu například jedlých plodů, které na keřích v zahradě porostou.

Denisa Tomášková, zahradní architektka: "V počátečních stádiích zahrada vypadá trošku jako divočina, ale postupem času se může propracovat k zahradě působící velmi upraveně. Kolem PLATO jsme vysadili hodně kvetoucích rostlin a zároveň jsme se snažili jít cestou, kdy množství vložené energie je od počátku co nejmenší. Samozřejmě vždycky je ale potřeba péče, a navíc kvůli kontaminaci zeminy je tady velmi specifická situace."

Zahrada se bude v dalších letech rozvíjet nejen z hlediska výsadby, ale i vybavení. Postupně přibude například kompostér, mobiliář jako lavičky a odpadkové koše, herní prvky nebo třeba pergoly. Jednotlivé části budou vznikat ve spolupráci s umělci a umělkyněmi a také návštěvníky PLATO.

Andrea Černá, mluvčí galerie PLATO: "PLATO není první výstavní institucí, kterou obklopuje veřejná zeleň. Tento trend je znám například z Muzea současného umění Belveder21 ve Vídni, Muzea moderního umění Louisiana v Kodani nebo z londýnského Barbican Center. Současné umění se navíc intenzivně zabývá ekologií, adaptací na klimatickou změnu a snaží se o propojení s rostlinami a zvířaty. Ostrava jde ještě dál a témata spojená se zahradou se v příštích letech promítnou také do výstavní dramaturgie, vzdělávacích programů a akcí pro veřejnost."
Denisa Tomášková, zahradní architektka: "Dnes už v podstatě nikdo nediskutuje o tom, že probíhá klimatická změna. Zeleň ve městech se mění, protože bývají delší období sucha. Trpí veškeré krátce střižené travní porosty a výsadby. Všechny rostliny, které nejsou adaptované na vznikající ostrovy sucha a horka, umírají. Klasická praxe je, že vytvoříme instantní typ záhonu, nasázíme tam rostliny, zasypeme je nějakým druhem mulče a pohnojíme pomalu uvolňujícím se syntetickým hnojivem. To, co ale ve skutečnosti potřebujeme udělat, je dostat do měst zeleň, která poskytne větší biodiverzitu a umožní lepší podmínky pro život hmyzu a drobných živočichů. A zároveň vytvořit situaci, která umožňuje vkládat do údržby zeleně méně energie."

PLATO je dynamická a otevřená instituce založená městem Ostrava. Aktuální podoby současného (vizuálního) umění zprostředkovává od roku 2016, aniž by budovala vlastní sbírku. Od září 2022 sídlí v budově bývalých jatek a souběžně provozuje PLATO Bauhaus.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000038020/v-ostrave-kvete-prvni-brownfieldova-zahrada-v%C2%A0cesku-do-plne-krasy-dospeje-za-sedm-let