Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava podpoří vznik nových bytů v opuštěných nemovitostech

Ostrava-město |

Ostrava znovu nabídne možnost financování vzniku bytů v obnovených, dlouhodobě opuštěných nebytových prostorách ve městě a pomůže tak rozšířit nabídku nájemního a dostupného bydlení. Program podporuje obnovu a znovuoživení dlouhodobě prokazatelně opuštěných budov či jednotek ve městě a rozšíří portfolio bytů s dostupnou cenou nájmu. Na rok 2024 vyčlenilo město pro tento dotační program 10 milionů korun.

Hana Tichánková (ANO), náměstkyně primátora Ostravy: "Cíl programu je v podstatě dvojí. Jednak chceme smysluplně do života vracet prostory, které nebyly minimálně po dobu jednoho roku využívány. Stejně tak chceme rozšířit nabídku dostupných nájemních bytů, v rámci programu budou byty nabízeny na úrovni 70 procent průměrného nájemného na území města. Už v první výzvě programu jsme podpořili v roce 2023 částkou 8,1 milionů korun vznik celkem 40 bytů."

Žadatelem o zmíněnou dotaci může být vlastník či spoluvlastník objektu. Lhůta pro podávání žádostí je stanovena od 8. února 2024 do 8. dubna 2024.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Nedílnou součástí žádostí jsou povinné přílohy, doklady týkající se vlastnictví a stavu nemovitosti. Detailní informace naleznou zájemci na webu města. Program motivuje vlastníky nemovitostí k rekonstrukcím, neboť se podílí na financování obnov. Příspěvek města je stanoven ve výši 5 tisíc korun/m² bytu do výše až 350 tisíc korun za byt, jeden žadatel může získat maximálně 3 miliony korun. Dotace může dosáhnout do maximálně poloviny celkových uznatelných nákladů projektu, zbylé náklady hradí majitel stavby. Finance budou poskytnuty ve dvou splátkách, polovina po uzavření smlouvy a druhá polovina po realizaci projektu."

Realizace projektu pak nesmí trvat déle než dva roky od nabytí účinnosti smlouvy o poskytnutí dotace. Po dobu sedmi let musí být bytová jednotka po realizaci projektu poskytnuta pro účely nájemního bydlení a z toho ¼ bude poskytnuta pro účely dostupného bydlení.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "V rámci dostupného bydlení je bytová jednotka (byt) poskytnuta do užívání formou nájemní smlouvy, dle které výše nájemného za 1 m² nepřesáhne 70 procent průměrného nájemného. Zvýšení nájemného jednou ročně na základě inflační doložky je možné."

Díky novému projektu očekává město vznik či obnovu zhruba šesti desítek bytů. Další byty jsou obnovovány také díky finanční rezervě pro obnovu a rozvoj bytového fondu s alokací 50 milionů ročně, kterou má město již několik let zřízenu.

Jiří Vávra (ANO), náměstek primátora Ostravy:  "Cílem této rezervy je podpora městských obvodů při správě jejich bytového fondu, který stejně jako nemovitosti v privátním vlastnictví obsahuje určité procento bytů neobyvatelných. V roce 2022, s ohledem na uprchlickou krizi, byla tato alokace navýšena na 90 milionů korun, v roce 2023 byl schválený rozpočet 68,9 milionů korun a pro rok 2024 je schválený rozpočet 60 milionů korun."
Nahlásit chybu


K tématu

Z Frýdku-Místku do Bašky se vybuduje nová cyklostezka

30. října 2023 15:43 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek se dohodl s obcí Baška na výstavbě nové cyklostezky. Ta povede z Místku do Bašky podél řeky Ostravice. Vybudovat by se měla v příštím roce a z větší části ji zaplatí evropská dotace. Cílem je doplnit chybějící úseky na trase Ostrava – Beskydy.

Studie navrhuje možnost vystavět přes 300 nových bytů ve Frýdku-Místku

13. listopadu 2023 17:09 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek si nechal vypracovat zastavovací studii pro možnost vybudování více než 300 bytů. Ty by mohly vzniknout v lokalitě Berlín 2, kde se připravuje výstavba Alzheimer centra a Domovinky. Nyní se hledá dodavatel projekčních prací a také případný developer, který by novou čtvrť vystavěl.

Ostrava v rámci ozdravných pobytů zvyšuje příspěvek na jedno dítě

20. září 2023 15:47 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Speciální městský fond, který přispívá ostravským dětem základních a mateřských škol na pobyty na čerstvém vzduchu během topné sezóny, existuje v Ostravě již od roku 2010. Za jeho fungování byl zájem o takzvané ozdravné pobyty kontinuálně velmi vysoký. Aktuálně dochází k navýšení příspěvku na jedno dítě a pobyt z 6 na 7,5 tisíce korun, což si vyžádalo změnu Statutu Fondu, kterou schválili zastupitelé.


Na beskydskou Prašivou se slétly čarodějnice, jedna shořela na hranici

Prostranství před Horskou chatou Prašivá v Beskydech po roce patřilo tradičnímu loučení se zimou a pálení čarodějnic. Těch opět přiletělo několik a jedna skončila v ohni.

Studenti a dobrovolníci zalesňují kalamitní svahy na Javorníku

Pod vrcholem Velkého Javorníku se už podruhé sešli studenti středních škol a také dobrovolníci, kteří tam lesákům pomohli se zalesňováním svahů postižených kalamitou. Lesy tam zdecimoval kůrovec a také houba václavka.

Dopravu mezi Havířovem a Ostravou zkomplikovala tragická nehoda

Dnes 10:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Záchranné práce a následné vyšetřování tragické dopravní nehody zkomplikovalo v neděli dopravu na frekventovaném úseku mezi Havířovem a Ostravou. Kolize zablokovala Rudnou ulici poblíž křižovatky s Vratimovskou.

Žáci karvinských škol splnili zadání týkající se udržitelné architektury na výbornou

V Karviné se žáci základních a středních škol zapojili do evropského projektu se zaměřením na energetiku a udržitelnost. V březnu dostali zadání týkající se nového využití vyřazených krytů světel z budovy polikliniky. Ty nejlepší nápady zadavatelé projektu ocenili hodnotnými cenami.

V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Včera 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Mendelovo gymnázium v Opavě pokřtilo nový almanach, který vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

Včera 13:49 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Včera 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

26. dubna 2024 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení

26. dubna 2024 22:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupili žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Vedení porubské radnice už po 20. ocenilo výjimečné pedagogy mateřských a základních škol

26. dubna 2024 22:29 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě si váží práci učitelů a každý rok oceňují ty nejlepší. A to zejména za jejich kreativitu, tvůrčí a inovativní přístup a další mimořádné aktivity.

Obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu diskutovali s vedením obvodu

Investice, strategický plán i kulturní akce letošního roku. To byla stěžejní témata, kterým se věnovali zástupci vedení Moravské Ostravy a Přívozu na prvním letošním setkání s občany.

Kvalitnější přípravu na mistrovská utkání zajišťují fotbalovému klubu 1. FC Poruba nová trávníková hřiště

25. dubna 2024 22:52 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

1. FC Poruba má kvalitnější zázemí. Ve Sportovním areálu Poruba klubu zprovoznil další dvě trávníková hřiště, která jsou ideální pro starší kategorie. Dosud tady měli jen hřiště s umělou trávou.

Vedení obvodu Ostrava-Jih řeší nevyhovující stav bytových domů v Bělském Lese

Vedení obvodu řeší situaci se špatným technických stavem bytových domů v Bělském lese. Aby dotčeným nájemníkům přestavilo výsledky odborné studie stavu budovy a možnosti náhradního bydlení, setkalo se s nimi v K-triu.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Ostrava podpoří vznik nových bytů v opuštěných nemovitostech
Vydáno 5. ledna 2024 14:38, Ostrava-město, Jiří Cileček
Ostrava znovu nabídne možnost financování vzniku bytů v obnovených, dlouhodobě opuštěných nebytových prostorách ve městě a pomůže tak rozšířit nabídku nájemního a dostupného bydlení. Program podporuje obnovu a znovuoživení dlouhodobě prokazatelně opuštěných budov či jednotek ve městě a rozšíří portfolio bytů s dostupnou cenou nájmu. Na rok 2024 vyčlenilo město pro tento dotační program 10 milionů korun.

ilustrační snímek; zdroj foto: Magistrát města Ostravy

Hana Tichánková (ANO), náměstkyně primátora Ostravy: "Cíl programu je v podstatě dvojí. Jednak chceme smysluplně do života vracet prostory, které nebyly minimálně po dobu jednoho roku využívány. Stejně tak chceme rozšířit nabídku dostupných nájemních bytů, v rámci programu budou byty nabízeny na úrovni 70 procent průměrného nájemného na území města. Už v první výzvě programu jsme podpořili v roce 2023 částkou 8,1 milionů korun vznik celkem 40 bytů."

Žadatelem o zmíněnou dotaci může být vlastník či spoluvlastník objektu. Lhůta pro podávání žádostí je stanovena od 8. února 2024 do 8. dubna 2024.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Nedílnou součástí žádostí jsou povinné přílohy, doklady týkající se vlastnictví a stavu nemovitosti. Detailní informace naleznou zájemci na webu města. Program motivuje vlastníky nemovitostí k rekonstrukcím, neboť se podílí na financování obnov. Příspěvek města je stanoven ve výši 5 tisíc korun/m² bytu do výše až 350 tisíc korun za byt, jeden žadatel může získat maximálně 3 miliony korun. Dotace může dosáhnout do maximálně poloviny celkových uznatelných nákladů projektu, zbylé náklady hradí majitel stavby. Finance budou poskytnuty ve dvou splátkách, polovina po uzavření smlouvy a druhá polovina po realizaci projektu."

Realizace projektu pak nesmí trvat déle než dva roky od nabytí účinnosti smlouvy o poskytnutí dotace. Po dobu sedmi let musí být bytová jednotka po realizaci projektu poskytnuta pro účely nájemního bydlení a z toho ¼ bude poskytnuta pro účely dostupného bydlení.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "V rámci dostupného bydlení je bytová jednotka (byt) poskytnuta do užívání formou nájemní smlouvy, dle které výše nájemného za 1 m² nepřesáhne 70 procent průměrného nájemného. Zvýšení nájemného jednou ročně na základě inflační doložky je možné."

Díky novému projektu očekává město vznik či obnovu zhruba šesti desítek bytů. Další byty jsou obnovovány také díky finanční rezervě pro obnovu a rozvoj bytového fondu s alokací 50 milionů ročně, kterou má město již několik let zřízenu.

Jiří Vávra (ANO), náměstek primátora Ostravy:  "Cílem této rezervy je podpora městských obvodů při správě jejich bytového fondu, který stejně jako nemovitosti v privátním vlastnictví obsahuje určité procento bytů neobyvatelných. V roce 2022, s ohledem na uprchlickou krizi, byla tato alokace navýšena na 90 milionů korun, v roce 2023 byl schválený rozpočet 68,9 milionů korun a pro rok 2024 je schválený rozpočet 60 milionů korun."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000040889/ostrava-podpori-vznik-novych-bytu-v-opustenych-nemovitostech