Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Za oknem leželo v obálce viditelně přes 120 tisíc. Lupič měl snadnou práci

Ostrava-město |

Policisté dopadli 29letého recidivistu, který za bílého dne vykrádal byty a rodinné domy napříč Ostravou. Zaměřoval se hlavně na pootevřená okna v přízemí. Dvakrát byli v bytě dokonce majitelé. A v jednom případě nechali za oknem viditelně obálku plnou dvoutisícovek. Lupič tak ani neprohledával byt a utekl rovnou s obálkou.

zdroj videa: Policie ČR

Policisté napříč Ostravou přijali od začátku května několik oznámení o vykradených přízemních bytech i rodinných domech. Ve všech případech se lupič dostal dovnitř přes pootevřenou ventilaci u okna. Lupič měl také pevně stanovenou pracovní dobu, kradl totiž za bílého dne, kdy počítal s tím, že poškození budou v práci.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Kriminalisté z Ostravy-Poruby do těchto případů začali intenzivně pracovat. Zajišťovali důkazní materiály a pátrali po možném pachateli a odcizených věcech. Všechny případy spojoval modus operandi, proto se také soustředili na osoby, které se v minulosti dopouštěly obdobné trestné činnosti."

Později se ukázalo, že v dubnu byl propuštěn z vězení 29letý recidivista, který byl za podobné jednání v minulosti potrestán. A proto kriminalisté pracovali s verzí, že právě on se mohl ke svému starému řemeslu vrátit. Vyhodnocené stopy následně vše potvrdily a netrvalo dlouho a muž byl zadržen. K vloupáním se nakonec také přiznal.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Uvedl, že potřeboval peníze na obživu. Ukázalo se, že během jednoho dne se pokusil vniknout do tří bytů. V prvních dvou případech v Ostravě-Hrabůvce byl vyrušen majiteli, a tak utekl s prázdnou. Touhy po zisku se však nevzdal a jak sám uvedl, cestoval autobusem do Ostravy-Poruby. Tam si měl vytipovat další přízemní byt, u kterého bylo otevřené okno na ventilaci."

To ještě netušil, že mu v tomto případě pomůže sám poškozený. Za oknem totiž zpozoroval obálku, která byla pootevřená a viditelně plná dvoutisícikorun. Lupič vyskočil na parapet, přes otevřenou ventilaci okno během pár vteřin otevřel, obálku sebral a zmizel. Do bytu už ani nelez. V obálce mělo být přes 120 tisíc korun.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Jak sám u výslechu uvedl, peníze měl použít pro svou potřebu, zaplatil s tím údajně jídlo, bydlení a zbytek měl prohrát v automatech během dvou dnů. V dalších dvou případech měl do bytů vniknout stejným způsobem. Tyto měl prohledat a vzít například notebooky, sluchátka, platební kartu, mobilní telefon, ale také peněženku s penězi."

Celkově měl způsobit škodu přes 160 tisíc korun. Kriminalistům se podařilo zajistit kradený notebook, který byl vrácen majiteli.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Komisař 4. oddělení obecné kriminality Ostrava zahájil trestní stíhání 29letého muže, kterého obvinil z přečinů krádeže, porušování domovní svobody a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Obviněný muž s kriminalisty spolupracoval a doznal se celkem k pěti vloupáním do bytů. V rejstříku trestu má šestnáct záznamů především majetkového charakteru. V případě odsouzení recidivistovi hrozí až pětileté vězení."

Lidé hlavně v rodinných domech a přízemních bytech by proto měli být více opatrní. Není nejlepším řešením nechávat pootevřená okna, pokud nejste doma, případně nemáte zajištěno zabezpečení své nemovitosti.

Nahlásit chybu


K tématu

Zloděj okradl nemohoucího pacienta přímo na lůžku v Karviné

22. září 2023 12:00 | Karviná | Jiří Cileček

Otřesný případ hyenismu má na svědomí 28letý zloděj. V karvinských lázních okradl o osobní věci nemohoucího seniora na lůžku, který se snažil bránit. Když zloděje policisté dopadli, zjistili, že má na svědomí ještě další vloupání a krádeže ve městě. Teď mu hrozí až desetileté vězení.

Pohotový svědek hlásil policistům pohyb lupiče, který přepadl seniorku v Orlové

18. února 2024 12:24 | Orlová | Jiří Cileček

Lupič přepadl seniorku v Orlové a ukradl jí mobilní telefon. Vzápětí se snažil utéct. Vyběhl za ním ale pohotový svědek, který zároveň hlásil pohyb lupiče policii na lince 158. Za 4 minuty byli na místě strážníci i policisté a 35letého recidivistu, který před pár týdny vyšel z vězení, dopadli. Teď se tam může vrátit až na 10 let.

Udělali díru do zdi a vykradli sklad obchodu v Ostravě

14. února 2024 14:37 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Zlodějský pár udělal díru do zdi, aby se dostal do prostor obchodu v Ostravě-Hrabůvce. Tam potom dvojice doslova vybílila sklad. Policisté je ale díky kamerovým záznamům dopadli za několik hodin. Ukázalo se, že toho mají na svědomí mnohem víc. A muž je navíc známý recidivista. Škoda byla odhadnuta na 180 tisíc korun.


Senior vyjel s autem mimo silnici a narazil do stromu, spolujezdkyně zemřela

Včera 18:30 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tragická nehoda zaměstnala v sobotu ráno na Opavsku všechny složky integrovaného záchranného systému. 76letý řidič tam z ničeho nic vyjel ze silnice a naboural do stromu. Auto poté sjelo ze ještě ze srázu. Nehodu bohužel nepřežila 75letá spolujezdkyně.

Třídílný gastrofestival Pojez vyvrcholil v beskydské Ostravici

Gastrofestival Pojez, který každým rokem pořádá Moravskoslezský kraj, vyvrcholil tradičně v beskydské Ostravici. Vedle kulinářských specialit se lidé bavili při kulturních vystoupeních a pro nejmenší byla připravena dětská zóna.

MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů

V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti

Včera 17:34 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti a jejich rodiče. Probíhalo v Městských sadech a smyslem této akce bylo zapojit co nejvíce dětí do sportovních aktivit.

Dobrovolníci uklidili okolí Karvinského moře, zapojili se i náhodní návštěvníci areálu

Uplynulou sobotu se konal velký úklid v okolí Karvinského moře. Kampaň “Za čisté moře” zorganizovali zaměstnanci karvinského magistrátu, kteří se kromě dobrovolníků aktivně do úklidu také zapojili.

Palkovice se představily komisařům národního finále soutěže Vesnice roku 2024

6. září 2024 18:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Ani 4 hodiny nemohly v Palkovicích stačit na prezentaci všech zájmových spolků a aktivit, kterými se v pátek obec představila v celostátním finále prestižní soutěže Vesnice roku.

MS kraj pomáhá řešit nedostatek zubařů. Lékařské fakultě přispěje na mzdy pedagogů

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v končícím volebním období odhlasovali jeho členové významnou finanční podporu Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Peníze půjdou na platy pedagogů, kteří vzdělávají budoucí zubaře.

V Galerii Dukla se vzpomínalo na 50. až 70. léta. Proběhlo tady komunitní setkání s Pamětí národa

6. září 2024 18:31 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Galerie Dukla patřila dalšímu komunitnímu setkání. Tentokrát s Pamětí národa. Lidé se tak mimo jiné dozvěděli, jak to v obvodu vypadalo v 50. až 70. letech.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

6. září 2024 10:03 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Válečný veterán Jan Ihnatík a havířovská nemocnice získali ceny hejtmana

6. září 2024 9:46 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířovská nemocnice získala Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2023. Osobností Moravskoslezského kraje se stal válečný veterán Jan Ihnatík.

Porubští hokejisté jsou na MAXA ligu připraveni. Začínají na domácím ledě s Chomutovem

6. září 2024 18:43 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Hokejisté RT Torax Poruba zahájí sezonu s novými posilami. Většina z nich jsou odchovanci z našeho kraje. Cílem týmu je atakovat nejvyšší příčky play off.

Do porubských školních lavic poprvé usedlo 656 prvňáčků. Otevřelo se pro ně 32 tříd

6. září 2024 18:03 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Do 1. tříd porubských základních škol letos nastoupilo 656 děti. Je to zhruba stejně jako v minulých letech. Dalších 45 dětí nastoupilo do přípravných tříd Otevřely se i tři přípravné třídy, které fungují v základních školách Dětská, Jana Šoupala a Karla Pokorného.

Mariánskohorská radnice uspořádala tradiční hudební festival Folková dolina

V Ostravě-Mariánských Horách proběhl už tradiční rodinný hudební festival Folková dolina. Kromě hudby byl připraven i bohatý doprovodný program zaměřený především na děti.

Centrum kultury a vzdělávání Ostrava zahájilo sezónu mytologickou výstavou Peklo

Centrum kultury a vzdělávání Ostrava zahájilo sezónu výstavou mladého autora Jana Herese. Ta představuje výběr z jeho nejnovější série, která vznikla po jeho letošní umělecké stáží v Taiwanu.

Ostrava podporuje dětské terapeuty, pomáhají s prevencí kriminality

5. září 2024 16:28 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Dětí s psychickými problémy přibývá, ale Česko trápí nedostatek klinických psychologů. Rodiče tak těžce hledají odborníka, který přijímá nové klienty, a i tak jsou pak čekací lhůty v měsících. Pokud se k psychickým problémům přidá rizikové chování, situaci je třeba řešit rychle. Město Ostrava podpořilo v roce 2024 projekt zaměřený na individuální a rodinnou terapii orientovanou na děti a mladé lidi ve věku 8-18 let s akutními projevy rizikového nebo kriminálního chování s cílem odbourání nežádoucích projevů mladých klientů.

Ostravu-Jih čeká unikátní sousedská večeře. Prostřený stůl bude mít přes 100 metrů

5. září 2024 15:05 | Ostrava-Jih | Jiří Cileček

Ostravu čeká v pátek 13. září unikátní večer. Radnice nejlidnatějšího obvodu Ostrava-Jih pořádá ve spolupráci se spolkem Piána na ulici pro své obyvatele sousedskou hostinu. Ten na sídlišti Dubina rozprostře více než sto metrů dlouhý bílý stůl ozdobený květinami. Zván je k němu každý, vstupné se neplatí a registrace není třeba. Přicházet už mohou od 17 hodin.

Za oknem leželo v obálce viditelně přes 120 tisíc. Lupič měl snadnou práci
Vydáno 19. června 2024 9:14, Ostrava-město, Jiří Cileček
Policisté dopadli 29letého recidivistu, který za bílého dne vykrádal byty a rodinné domy napříč Ostravou. Zaměřoval se hlavně na pootevřená okna v přízemí. Dvakrát byli v bytě dokonce majitelé. A v jednom případě nechali za oknem viditelně obálku plnou dvoutisícovek. Lupič tak ani neprohledával byt a utekl rovnou s obálkou.

zdroj foto: Policie ČR

Policisté napříč Ostravou přijali od začátku května několik oznámení o vykradených přízemních bytech i rodinných domech. Ve všech případech se lupič dostal dovnitř přes pootevřenou ventilaci u okna. Lupič měl také pevně stanovenou pracovní dobu, kradl totiž za bílého dne, kdy počítal s tím, že poškození budou v práci.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Kriminalisté z Ostravy-Poruby do těchto případů začali intenzivně pracovat. Zajišťovali důkazní materiály a pátrali po možném pachateli a odcizených věcech. Všechny případy spojoval modus operandi, proto se také soustředili na osoby, které se v minulosti dopouštěly obdobné trestné činnosti."

Později se ukázalo, že v dubnu byl propuštěn z vězení 29letý recidivista, který byl za podobné jednání v minulosti potrestán. A proto kriminalisté pracovali s verzí, že právě on se mohl ke svému starému řemeslu vrátit. Vyhodnocené stopy následně vše potvrdily a netrvalo dlouho a muž byl zadržen. K vloupáním se nakonec také přiznal.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Uvedl, že potřeboval peníze na obživu. Ukázalo se, že během jednoho dne se pokusil vniknout do tří bytů. V prvních dvou případech v Ostravě-Hrabůvce byl vyrušen majiteli, a tak utekl s prázdnou. Touhy po zisku se však nevzdal a jak sám uvedl, cestoval autobusem do Ostravy-Poruby. Tam si měl vytipovat další přízemní byt, u kterého bylo otevřené okno na ventilaci."

To ještě netušil, že mu v tomto případě pomůže sám poškozený. Za oknem totiž zpozoroval obálku, která byla pootevřená a viditelně plná dvoutisícikorun. Lupič vyskočil na parapet, přes otevřenou ventilaci okno během pár vteřin otevřel, obálku sebral a zmizel. Do bytu už ani nelez. V obálce mělo být přes 120 tisíc korun.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Jak sám u výslechu uvedl, peníze měl použít pro svou potřebu, zaplatil s tím údajně jídlo, bydlení a zbytek měl prohrát v automatech během dvou dnů. V dalších dvou případech měl do bytů vniknout stejným způsobem. Tyto měl prohledat a vzít například notebooky, sluchátka, platební kartu, mobilní telefon, ale také peněženku s penězi."

Celkově měl způsobit škodu přes 160 tisíc korun. Kriminalistům se podařilo zajistit kradený notebook, který byl vrácen majiteli.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Komisař 4. oddělení obecné kriminality Ostrava zahájil trestní stíhání 29letého muže, kterého obvinil z přečinů krádeže, porušování domovní svobody a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Obviněný muž s kriminalisty spolupracoval a doznal se celkem k pěti vloupáním do bytů. V rejstříku trestu má šestnáct záznamů především majetkového charakteru. V případě odsouzení recidivistovi hrozí až pětileté vězení."

Lidé hlavně v rodinných domech a přízemních bytech by proto měli být více opatrní. Není nejlepším řešením nechávat pootevřená okna, pokud nejste doma, případně nemáte zajištěno zabezpečení své nemovitosti.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000043608/za-oknem-lezelo-v-obalce-viditelne-pres-120-tisic-lupic-mel-snadnou-praci