Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Senioři mají o očkování proti covid-19 zájem. Nebaví je sedět doma

Ostrava-Poruba |

Sociální odbor porubské radnice stále pomáhá seniorům s registrací k očkování proti nemoci covid-19. Systémem je buď krok po kroku provede po telefonu, nebo je pracovnice navštíví v jejich domovech.

V Porubě zaznamenali zvýšený zájem o pomoc s registrací k očkování proti koronaviru. Senioři ve věku 80 let a více se tak častěji obracejí na sociální odbor radnice, který jim s tím pomáhá. Volat mohou na linku 599 481 500, a to v pracovní dny od 8 do 12 hodin.

Alena Cwiková, vedoucí oddělení sociálních věcí: “V případě, že senior nemá rodinu, nebo nemá rodinu, která má přístup na internet, je schopná mu to očkování zajistit, tak samozřejmě jsou možnosti telefonních registrací. Ale pro nás je to jednodušší a řekla bych, že i pro klienty je to příjemnější, když za nimi někdo přijde a tu registraci s nimi provede osobně na místě.”

Zájem roste ruku v ruce s tím, jak se postupně přivážejí vakcíny a zvyšuje se tak i dostupnost očkování.

Alena Cwiková, vedoucí oddělení sociálních věcí: “Denně tak úplně nechodíme, ale ten zájem se vcelku zvyšuje. Zrovna dnes přišly další dvě žádosti o registraci k očkování. Takže určitě toho není úplně málo. Teď se to trošku zpomalilo, protože se doočkovávají podruhé ti, co jsou naočkovaní poprvé, ale doufáme teda, že do kraje dorazí další vakcíny a už se to zase rozběhne.”
Eliška Ciecivová, seniorka Ostravy-Poruby: “Jsme rádi, že jste přišli a že to budeme mít vyřízeno. Očkovat se necháme, protože chceme, aby dcera, vnučky, pravnuk mohli přijít a mám pocit, že my je nějak nemůžeme ohrozit. Že tím zamezíme nějaké nakažení.”
Antonín Cieciwa, senior Ostravy-Poruby: “Prožíváme to trošku jako stísněně, protože nám to vadí, ale bereme to, jak už nám to osud určil. Doporučili nám nechodit, sedět doma, tak to zpravidla dodržujeme, kromě nákupů. Nákupy si ještě s manželkou děláme sami. Očkování se nebojím. Věřím našim lékařům, kteří říkají, že to má pomoct. I když ty vakcíny jsou různé. Ale určitě něco proti té epidemii by se udělat mělo, nebo se musí.”

V obvodu žije na čtyři tisíce seniorů ve věku 80 let a více. Někteří už mají vakcínu za sebou a dobrou zprávou je, že si po očkování na nic nestěžovali a nemají ani žádné následky.

Jana Glogarová, vedoucí sociálního odboru, MOb Ostrava-Poruba: “Jenom bych možná k tomu dodala, že se už na nás obracejí i lidé mladšího ročníku a chtějí taky registrovat, chtějí pomoc. V této chvíli ovšem nemůžeme tuto registraci provádět, protože ten systém je pouze pro osoby nad 80 let.”

Sociální odbor seniorům pomáhá i s dopravou na samotné očkování. Prioritně k tomu využívá službu Senior expres.

Alena Cwiková, vedoucí oddělení sociálních věcí: “To je naše cílová skupina senioři nad 80 let, kteří Senior expres využívají. Případně využíváme jiné dopravce a samozřejmě, pokud ten klient potřebuje, tak ho na to očkování doprovodíme, případně mu domluvíme doprovod. Takže se snažíme zajistit co nejkomfortnější dopravu na to očkování, ať to všechno zvládnou, ať je vše v pořádku.”

Pomoc seniorům nabízí i Moravskoslezský kraj. K dispozici jim je bezplatná linka 800 720 210, která funguje denně od 8 do 18 hodin. S registrací lidem pomohou i ostravští strážníci, a to na lince 800 199 922. Tato linka funguje nonstop.

Nahlásit chybu


K tématu

Žáci 7. ZŠ ve Frýdku-Místku pomáhají prodejní výstavou onkologicky nemocným dětem

5. června 2023 16:19 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Školáci ze 7. Základní školy ve Frýdku-Místku celý rok vytvářeli různé výtvarné práce. Nyní uspořádali velkou vernisáž, kde kompletně všechny výtvory prodali. Výtěžek dají organizaci Haima Ostrava, která se stará o onkologicky nemocné děti.

Ostravští strážníci pomohli řidičům v nouzi

1. června 2023 17:48 | Ostrava-město | Jiří Cileček

O tom, že ostravští strážníci dokážou pomoci řidiči v nouzi, se v minulém týdnu přesvědčili hned dva šoféři, kteří se dostali do nesnází. První z nich dostal defekt a nebyl schopen si sám vyměnit poškozenou pneumatiku za rezervní, druhému pak selhalo vozidlo, kdy zůstal stát v jízdním pruhu frekventované ostravské komunikace.

Moravskoslezský kraj přispěje na vznik rehabilitačního centra v Užhorodě

13. června 2023 15:20 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj podpoří vznik rehabilitačního centra na Ukrajině. Centrum pro zotavování vojáků a zraněných ve válečném konfliktu má vzniknout v Užhorodě v Zakarpatské oblasti. Jeho vybudování by mělo stát zhruba 36 milionů korun, kraj partnerské oblasti přispěje sedm milionů korun.


Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Dnes 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodiny zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Studénka v lednu převzala areál TJ, aby jej mohli sportovci využívat, musí do něj investovat

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu ve Studénce je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí se provést rekonstrukce rozvodů. Město tento majetek převzalo do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

U hraničního přechodu Bumbálka havarovala motorkářka, lékaře museli vysadit z vrtulníku

Včera 20:30 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve středu 1. května odpoledne zasahoval vrtulník LZS Ostrava a posádka rychlé zdravotnické pomoci z Rožnova pod Radhoštěm u nehody motocyklu. Nehoda se stala mezi obcí Bílá a hraničním přechodem Bumbálka, na rozhraní Moravskoslezského a Zlínského kraje. Informaci o události získali operátoři tři minuty před půl třetí odpoledne.

Žáci těrlických základních škol hráli tradiční prvomájový turnaj ve fotbale o Sladký míč

Na fotbalovém stadionu se 1. května odehrál tradiční turnaj žáků základních škol o Sladký míč.

První část opravené ulice Borovského je průjezdná, uzavírka začala v dalším úseku

30. dubna 2024 18:57 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Rekonstrukce ulice Borovského se posunula do 2. etapy. V tuto chvíli je již opravená část silnice průjezdná a práce se posunuly výše k ulici Na Kopci.

SDH Svinov vznikl před více než 130 lety. Oddíl mladých hasičů existuje od jeho založení

Historie Sboru dobrovolných hasičů ve Svinově sahá až do roku 1889 a hned od jeho založení existuje také oddíl mladých hasičů.

DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

30. dubna 2024 11:03 | Ostrava-město | Renáta E. Orlíková | Eko magazín

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

Protest proti továrně v Dolní Lutyni neslábne, atmosféra setkání s občany byla opět napjatá

Kulturní dům v Dolní Lutyni znovu naplnili občané nespokojení s plánovanou stavbou továrny v obci. Vadí jim zabírání úrodné půdy a rozdělení vesnice, ale taky to, že stále nevědí, kdo je investorem. Spíš než pro odpovědi na otázky přišli na pondělní setkání protestovat.

AZ Havířov do 1. ligy nepostoupil, zklamání bylo velké

30. dubna 2024 20:35 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Rozhodující hokejový zápas mezi AZ Havířov a Chomutovem byl nesmírný boj. Přesto, že hráči do posledního domácího utkání dali všechno, stejně jako fanoušci, postup do první ligy si zajistil Chomutov.

Uplynulo 79 let od osvobození Ostravy. Vzpomínka na padlé se uskutečnila v Komenského sadech

30. dubna 2024 11:16 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava si 30. dubna tradičně připomněla osvobození města od fašistických okupantů. Vyvrcholila tak Ostavsko-opavská operace, která byla největší bitvou 2. světové války na našem území. Průmyslové město osvobodili kromě Rudé armády také příslušníci 1. čs. armádního sboru.

SDH Svinov vznikl před více než 130 lety. Oddíl mladých hasičů existuje od jeho založení

Historie Sboru dobrovolných hasičů ve Svinově sahá až do roku 1889 a hned od jeho založení existuje také oddíl mladých hasičů.

Roztržka v tramvaji skončila napadením, poškozenému pak žena ukradla batoh, policie pátrá po dvou osobách

30. dubna 2024 12:01 | Ostrava-Vítkovice | Lukáš Zavadil

Policisté z Ostravy-Vítkovic prověřují případ výtržnictví a ublížení na zdraví, kdy po slovní rozepři v tramvaji mezi zastávkami Karpatská a Horymírova došlo k fyzickému napadení 44letého muže. Útok si vyžádal lékařské ošetření a poškozený přišel i o batoh s osobními věcmi a mikinu. Policie žádá veřejnost o pomoc s vypátráním obou osob.

V Bělském lese bude stát revitalizované pumptrackové hřiště

V Bělském lese aktuálně probíhá revitalizace hlučné a technicky nevyhovující pumptrackové dráhy. Nové hřiště bude tišší a bude mít větší využití. Stavební práce by měly být hotovy do konce června.

Pumptrackové hřiště v Bělském lese prochází komplexní revitalizací. Hotové bude do léta

29. dubna 2024 11:12 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

V Bělském lese aktuálně probíhá revitalizace hlučné a technicky nevyhovující pumptrackové dráhy. Nové hřiště bude tišší a bude mít větší využití. Stavební práce by měly být hotovy do konce června.

Záchranná stanice v Bartošovicích děkuje Jižanům za finanční příspěvek vstupem zdarma

29. dubna 2024 11:06 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Obyvatelé obvodu měli během dne Země možnost nahlédnout do Záchranné stanice živočichů v Bartošovicích, a to zdarma. Vedení stanice zorganizovala prohlídky jako poděkování za finanční příspěvek, který obdrželi na začátku roku. Putoval z vánočního městečka.

V Ostravě-Jihu řeší špatný stav bytových domů v Bělském Lese. Nájemníci se budou muset vystěhovat

29. dubna 2024 10:52 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Vedení obvodu řeší situaci se špatným technických stavem bytových domů v Bělském lese. Aby dotčeným nájemníkům přestavilo výsledky odborné studie stavu budovy a možnosti náhradního bydlení, setkali se s nimi v K-triu.

Senioři mají o očkování proti covid-19 zájem. Nebaví je sedět doma
Vydáno 18. února 2021 14:18, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
Sociální odbor porubské radnice stále pomáhá seniorům s registrací k očkování proti nemoci covid-19. Systémem je buď krok po kroku provede po telefonu, nebo je pracovnice navštíví v jejich domovech.

V Porubě zaznamenali zvýšený zájem o pomoc s registrací k očkování proti koronaviru. Senioři ve věku 80 let a více se tak častěji obracejí na sociální odbor radnice, který jim s tím pomáhá. Volat mohou na linku 599 481 500, a to v pracovní dny od 8 do 12 hodin.

Alena Cwiková, vedoucí oddělení sociálních věcí: “V případě, že senior nemá rodinu, nebo nemá rodinu, která má přístup na internet, je schopná mu to očkování zajistit, tak samozřejmě jsou možnosti telefonních registrací. Ale pro nás je to jednodušší a řekla bych, že i pro klienty je to příjemnější, když za nimi někdo přijde a tu registraci s nimi provede osobně na místě.”

Zájem roste ruku v ruce s tím, jak se postupně přivážejí vakcíny a zvyšuje se tak i dostupnost očkování.

Alena Cwiková, vedoucí oddělení sociálních věcí: “Denně tak úplně nechodíme, ale ten zájem se vcelku zvyšuje. Zrovna dnes přišly další dvě žádosti o registraci k očkování. Takže určitě toho není úplně málo. Teď se to trošku zpomalilo, protože se doočkovávají podruhé ti, co jsou naočkovaní poprvé, ale doufáme teda, že do kraje dorazí další vakcíny a už se to zase rozběhne.”
Eliška Ciecivová, seniorka Ostravy-Poruby: “Jsme rádi, že jste přišli a že to budeme mít vyřízeno. Očkovat se necháme, protože chceme, aby dcera, vnučky, pravnuk mohli přijít a mám pocit, že my je nějak nemůžeme ohrozit. Že tím zamezíme nějaké nakažení.”
Antonín Cieciwa, senior Ostravy-Poruby: “Prožíváme to trošku jako stísněně, protože nám to vadí, ale bereme to, jak už nám to osud určil. Doporučili nám nechodit, sedět doma, tak to zpravidla dodržujeme, kromě nákupů. Nákupy si ještě s manželkou děláme sami. Očkování se nebojím. Věřím našim lékařům, kteří říkají, že to má pomoct. I když ty vakcíny jsou různé. Ale určitě něco proti té epidemii by se udělat mělo, nebo se musí.”

V obvodu žije na čtyři tisíce seniorů ve věku 80 let a více. Někteří už mají vakcínu za sebou a dobrou zprávou je, že si po očkování na nic nestěžovali a nemají ani žádné následky.

Jana Glogarová, vedoucí sociálního odboru, MOb Ostrava-Poruba: “Jenom bych možná k tomu dodala, že se už na nás obracejí i lidé mladšího ročníku a chtějí taky registrovat, chtějí pomoc. V této chvíli ovšem nemůžeme tuto registraci provádět, protože ten systém je pouze pro osoby nad 80 let.”

Sociální odbor seniorům pomáhá i s dopravou na samotné očkování. Prioritně k tomu využívá službu Senior expres.

Alena Cwiková, vedoucí oddělení sociálních věcí: “To je naše cílová skupina senioři nad 80 let, kteří Senior expres využívají. Případně využíváme jiné dopravce a samozřejmě, pokud ten klient potřebuje, tak ho na to očkování doprovodíme, případně mu domluvíme doprovod. Takže se snažíme zajistit co nejkomfortnější dopravu na to očkování, ať to všechno zvládnou, ať je vše v pořádku.”

Pomoc seniorům nabízí i Moravskoslezský kraj. K dispozici jim je bezplatná linka 800 720 210, která funguje denně od 8 do 18 hodin. S registrací lidem pomohou i ostravští strážníci, a to na lince 800 199 922. Tato linka funguje nonstop.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000024155/seniori-maji-o-ockovani-proti-covid19-zajem-nebavi-je-sedet-doma